petter: Mraky serverů běží na Windows. Windows nemají špatnou bezpečnostní politiku (teď mluvím o windows serverech, ne o XPčkách). Problém je, že mají hrozně chyb, kterých se dá zneužít. Linux jich má mnohem méně, ale také existují, viz. např.
http://www.zdnet.com/news/linux-exploit-evades-security-barrier/322456 Ona ostatně existence ROOT uživatele, tedy uživatele s neomezenými právy, není z bezpečnostního hlediska zrovna šťastná.
Case: Je to o užvitelích. Teď nemluvím o virech, viry - jakožto samočinně se šířící a zásah uživatele nevyžadující škodlivý software se skutečně na linuxu ani na OS X nevyskytují (nebo jsem alespoň nezaznamenal žádnou věrohodnou zprávu o nic) To je skutečně dáno kvalitou OS a právy, pod ktermi bývá standardně spouštěn. Trojany, však třeba na OS X najít můžeš
http://www.securemac.com/applescript-tht-trojan-horse.php. Např u odkazovaného uživatel sice musel spustit skript, ten však následně dostal root privilegia, aniž by mu je uživatel dával. Jak přesvědčit uživatele, aby něco spustil, je věcí social engineeringu, ale nebývá to zas tak těžké (právě u zmiŇovaných lama uživatelů). V živé paměti mám, jak mi před pár lety začal po ICQ chodit od různých přátel odkaz na soubor, který podle názvu měl dělat něco cool. Soubor zřejmě po spuštění nainstaloval vira (trojana) a odeslal odkaz všem přátelům v contact listu ICQ. Já to samozřejmě nespustil, ale několik přátel ano. Někteří to nespustili právě díky antiviru.
Abych to shrnul. Antivirus není na androidu MUST BE jako na windows. Žádné vážné bezpečnostní hrozby, proti kterým by antivirus mohl pomoci také na androidu objeveny zatím nebyly. Tvrzení, že antivirus je zbytečný je IMHO nepravdivé, neboť přítomnost antiviru zvyšuje zabezpečení systému. Jak výrazně, ukáže čas. Při nainstalování antiviru musí uživatel počítat s tím, že mu bude zabírat nějaké místo v paměti, občas využívat CPU a případně, že za něj bude muset zaplatit. Zda do toho jít nebo ne, záleží na něm. Tvrdit, že antivirus je zbytečný je navíc podle mě nebezpečné, neboť to v lidech vzbuzuje pocit, že jejich telefon je nenapadnutelný. Proto si myslím, že když někdo něco takového tvrdí, měl by také uvést fakta a předpoklady, z kterých vychází. (Např. že zatím neexistují viry pro android, že se stahují pouze "ozkoušené" aplikace z marketu a ne z nějakých warezů atd.)