Zatiaľ jednoznačne najlepšia je iReader (podporuje txt a pdb). Ďalšie odporúčané sú FBReader, PalmBookReader, jjReader či Aldiko.
Aldiko
Dokáže nainportovať iba epub pričom nieje určený na obrovské množstva kníh. V nastavenia sú obsiahle a je v nich všetko čo treba a čo som chcel (chýba mi jedine zobrazenie oznamovacieho panela). Pri otvorení si automaticky neotvorí poslednú knihu čo nevadí lebo je to iba otázka jedného kliknutia na displej.
AEPreader
Podporuje pdb, prc a txt. Každú knihu treba pridať osobitne, aplikácia prehliada celú kartu a potom sa vybere kniha (nedá sa hľadať), vyberie sa formát a kódovanie. Nastavenia sú chudobné - farba pozadia a textu, veľkosť textu. Dajú sa pridávať bookmarky, rýchlo prejsť na nejakú pozíciu v knihe posunom palca, má aj knižnicu do ktorej pridávate knihy a to je asi všetko čo aplikácia dokáže. V knihe sa posúva posúvaním textu ťahaním palca.
aReader
Dokáže čítať txt ale mne nenašiel žiaden súbor na karte.
auduaReader
Dokáže čítať html. Načítalo mi aj jedno txt, neviem prečo nenačíta ostatné. Má vynikajúce nastavenia, niektoré som ešte nikde inde nevidel napr. štýl otáčania ďalšej strany (nastavenie o koľko riadkov sa má posunúť strana) či ignorovanie ďalšieho riadku (line break) ale paradoxne som nevedel nájsť nastavenia veľkosti fontu a kódovania. Po zapnutí hneď neotvorí poslednú knihu. Tiež mi chýba jednoznačné určenie pozície v knihe.
Compact Reader
Sám si načíta všetky txt súbory na karte. Nepodporuje zmenu kódovania. V podstate jediné čo sa dá nastaviť je font a skenovanie pre knihy. To je asi všetko čo dokáže.
EasyReader
Podporuje txt ale nie kódovanie znakov. Okrem fontu sa nedá nič nastaviť.
Endless Reader
Free verzia otvára iba txt. Pri otočení sa nenastaví na to isté miesto. Nepodarilo sa mi nastaviť kódovanie na slovenské znaky. Pri zapnutí sa nezapne hneď posledná kniha ale zobrazia sa posledné knihy, páči sa mi že sa zobrazí koľko percent už je prečítaných. Nastavenia sú dobre a priehľadné. Chýba mi nastavenie otočenia displeja.
eReader
Nevedel som rozbehať aby mi bralo knihy na karte.
FBReaderJ
Podporuje epub ktoré pekne radí podľa autorov, tagov alebo posledných otvorených. Načítavanie aplikácie je rýchle. Nastavenia majú skoro všetky potrebné položky, chýba ma možnosť natvrdo nastaviť orientáciu textu (dá sa iba vypnúť automatické otáčanie). Nepochopiteľne mi tu chýba rýchle listovanie. Ak sa chcem dostať do polovičky buď budem vyhľadávať nejaké slovo alebo musí pracne prelistovať na stred. Zo všetkých ebook readerov tento ma zatiaľ najviac oslovil.
iReader
25.12.2009 bola uvoľnená free verzia. V free verzii je osekaná podpora formátov na txt a pdb inak funkcie neboli osekané. Prv popíšem veci ktoré mi vadia. Po spustení neotvorí hneď knihu, neotvára zazipované txt a pdb, encoding textu sa nedá natvrdo globálne nastaviť a na prvý pokus ho neuhádne dobre. To je asi tak všetko, ďalej ho budem iba ospevovať takže to bude iba nudná čítanie
Nastavenia sú obsiahle, zase sa objavuje funkcia ktorú som ešte u ostatných aplikáciach nevidel a hodí sa - záloha nastavení. V nastaveniach nájdeme nastavenie orientácie textu, či sa má nechávať rozsvietený displej. Nastavenie textu je bohaté a dá sa nastaviť asi všetko: font, štýl fontu (bold...), veľkosť fontu, riadkovanie, farba, odsadenie od strán, farba, tieň(všetko s preview). Nastavenie prehliadania je tiež bohaté: nastavenie obrázku ako pozadie, fullscreen, zoom (po pravde neviem čo to robí), zobrazenie kde v knihe sme (v %, zobrazí sa po otočený strany, dá sa zapnúť a vypnúť aj nastaviť kde sa to má zobrazovať), efekt pretáčania strany (5 druhov vrátanie vypnutia, dĺžka efektu (50-3000ms), ukázanie posledného riadku). Nakoniec sa nastavuje ovládanie: zapínanie a vypínanie otáčania strán rôznymi tlačidlami (volume, camera, space key), nastavenie trackballu, zapnutie otáčania ťahom prstu hore dole či zprava do ľava alebo po ťukaním prstu po niektorom z rohov (osobitne sa zapína každý roh).
Na tejto aplikácii mi prakticky nič nevadí ani nechýba, všetko je rýchle, menu sú dosť veľké na ovládanie prstom. Z aplikácií ktoré som doteraz skúšal je táto pre mňa jednoznačne najlepšia.
iSilo
Otvára PDB aj txt. Po zapnutí neotvorí poslednú knihu. Nepodarilo sa mi ho prinútiť aby dokázal otáčať celé strany a nie iba prstom posúvať text čo by sa dalo vydržať keby to nebolo také pomalé. Inak nastavenia sú vcelku bohaté ale chýba nastavenie orientácie displeja.
jjReader
Otvára iba txt. Po zapnutí hneď rýchlo otvorí poslednú knihu. V nastaveniach je všetko čo človek môže potrebovať.
Libris Lite
Nepodporuje pridávanie ebookov z počítača alebo karty a horšie GUI som zatiaľ na androidovy nevidel.
PalmBookReader
Otvára pdb aj txt a to aj v zip archíve. Aplikácia je rýchla. Načíta všetky ebooky na karte (dajú sa zoradiť podľa mena, autora, posledného čítania a umiestnenia) a potom hľadaním sa nájde tá kniha ktorú chceme. Nastavenia sú sparťanské. Nastavenie kódovania, veľkosť a farba textu, sila podsvietenia, uzamknúť orientáciu (zatiaľ funguje iba tak že sa uzamkne do portain, možno bug). Chýba mi to aby to otvorilo automaticky posledný súbor, možnosť nejako rýchlo skrolovať či otáčanie strany ťuknutím na displej. Inak je to skvelá aplikácia.
Reveal
Nepodarilo sa mi v ňom načítať knihy.
TxtReader
Free verzia dokáže prečítať iba txt. Nastavení je veľmi málo ale v podstate všetko čo potrebujeme: veľkosť písmen, kódovanie (nastavuje sa pre každú knihu zvlášť), nastavenia farby a orientácia (po spustení sa otáča podľa senzora po nastavení sa uzamkne na ležato alebo na výšku), to je všetko. Na všetko reaguje bleskovo. Čudné je prezeranie. Knižka sa rozdelí na nejaký počet strán (počet strán je cca. ako klasický A6 paperback) po ktorých sa posúva ťahaním prstu a poklepaním sa prejde na ďalšiu stranu. Škode je že po spustení sa dostanem do koreňového adresára SD karty takže treba knihu zase pracne vyhľadať. Ani neviem prečo ale je mi táto aplikácia veľmi sympatická.
WordPlayer
Neprečíta pdb ani txt a epub načítava relatívne dlho. V nastaveniach sa dá nastaviť orientácia textu (všetky 4 možnosto: sensor, landscape, portrait, system), font a farby. Dá sa prejsť aj ma konkrétnu stranu. S orientáciou textu je problém lebo stále pri zmene sa celá kniha zase musí načítať a zmeni sa aj pozícia.
Na konvertovanie kníh odporúčam Calibre ktorý slúži primárne na managment knižnice. Je to aj klikačka pre Windows, Linux a Mac OSX
edit: doplnený jjReader, Endless Reader, auduaReader, TxtReader, iReader, upravený text, AEPreader