HeroNÁVOD: Rootnutí HERO telefonu

Uvedení na trh: 07-2009
nFiX
Droid

NÁVOD: Rootnutí HERO telefonu

Příspěvek od nFiX »

NÁVOD: Rootnutí HERO telefonu

2 RŮŽNÉ NÁVODY! NÁVOD1 - v bodech, NÁVOD2 - detajlní postup! - VŽDY DĚLEJTE POUZE PODLE JEDNOHO NÁVODU!

NÁVOD1
link: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=512

NEJSEM ZODPOVĚDNÝ ZA ŽÁDNOU ŠKODU NA VAŠEM TELEFONU, VŠE DĚLÁTE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ A VŠE DĚLEJTE SE 100% BATERKY !!!
- Měli by jste znát alespoň pár příkazů, popř. co znamená co :)

Postup na root:
Zavedeno ( spuštěno ) pomocti téhle recovery.img pomocí fastbootu
link: http://rapidshare.com/files/262621147/c ... ry.img.zip

1) restartujte do bootloaderu ( tlačítko zpět + power )

2) Rozbalte a zkopírujte obsah .zip souboru staženého nahoře do Vaší android SDK/tools složky

3) Stáhněte Superuser.zip a zkopírujte obsah do vaší tools složky
link: http://forum.xda-developers.com/attachm ... 1249225060

4) Připojte pomocí USB

5) Otevřete příkazový řádek ( CMD ) > fastboot boot cm-hero-recovery.img

6) Po vypsání následujícího příkazu v kroku 5 dáme enter a píšeme na nový řádek

Kód: Vybrat vše

adb shell mount /system
adb push su /system/bin/
adb shell chmod 4755 /system/bin/su
adb push Superuser.apk /system/app/
adb shell reboot
7) doporučuji stáhnout app Root booter
link: http://www.cyrket.com/package/com.speed ... rootbooter

Gratuluji, nyní máte roota!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
NÁVOD2 - by Juice84man

Ok. Rozhodl jsem se sepsat tento podrobný návod pro ty, kteří nevládnou angličtině tak dobře, aby si přeložili návody na XDA-Dev či na jiných webech a hlavně pro naprosté nováčky do světa Androidu. Pro sťouraly dodávám, že návod je opravdu hodně podrobný proto, aby to dokázal udělat opravdu každý. Ne všichni uživatelé nového mobilu jsou tak zdatní, jako vy nebo já.
Mému tátovi se například Hero hrozně líbí a přemýšlí o něm taky. Ale nechce ho bez ROOTu a z toho návodu, který tu byl nic nepobral. Nějaké drobné zkušenosti s počítači má, ale na tohle si prostě netroufl. A já se mu nedivím, taky mi to chvilku trvalo, ne všechno bylo totiž úplně srozumitelné. Z toho důvodu je návod opravdu psaný jak pro malé děti. Takže tak.
Můj tutoriál seskupuje (snad) to nejlepší z několika zdrojů, tak se nedivte použití několika věcí najednou. Troufám si tvrdit, že pokud budete krok po kroku následovat návod, který sepíšu, všechno dobře dopadne a vy budete mít své Hero úspěšně ROOTnuté. Tak jdeme na to.

1) Nejdříve si PLNĚ nabijte baterku. Taky zálohujte obsah mobilu přes aplikaci MyBackup (na Marketu zdarma) a obsah paměťové karty pak zkopírujte do počítače. Kartu následně naformátujte, bude to potřeba.

2) Nyní pokračujte stažením potřebných souborů. A aby jste je nemuseli lovit všude možně i nemožně, připravil jsem balíček se vším potřebným. Najdete ho TADY. Není tedy potřeba stahovat celý SDK kit, všechny jeho potřebné části jsou v přiloženém balíku. Je tam přiložený i tento návod ve wordovském dokumentu. Po stažení si zip rozbalte. Složku sdk z adresáře PC do kořenového adresáře disku C:, ostatní soubory ze složky PC kamkoliv na disk ať je máte po ruce až bude potřeba a obsah složky MicroSD logicky na kartu do kořenového adresáře. Adresy složek by tedy měly vypadat takhle:
- C:\sdk\tools
- X:\ flashrec.apk
- X:\recovery.img
X tady samozřejmě značí písmenko jednotky paměťové karty. Doplňte si tam to správné písmenko podle toho, jak to máte ve svém PC.

3) Na flashnutí Recovery jsem zvolil o něco jednodušší způsob, než je příkazová řádka, aby to bylo o něco rychlejší:
- do mobilu si z Marketu nainstalujte program Linda File Manager (je zdarma) a z něj pak nainstalujte program flashrec.apk, který jste kopírovali na kartu
- v mobilu spusťte aplikaci Recovery Flasher-> Backup Recovery Image a čekejte na dokončení
- když je hotovo, klikněte do textového pole a vepište příkaz (bez uvozovek a přesně tak, jak je píšu já včetně mezer) a klikněte na Flash Custom Recovery Image

„sdcard/recovery.img“
- po dokončení zavřete program, vypněte mobil a znovu ho zapněte se stisknutým a drženým tlačítkem Home (domeček). Klávesu držte do té doby, dokud nenajede do Recovery Menu. Displej by měl vypadat takhle:
Obrázek
- stiskem kuličky potvrďte hned první volbu Reboot system now

4) Pro správnou funkci všech nástrojů je nutné, aby byl mobil v tzv. vývojářském a ladícím módu. Toho docílíte takto:
- Nastavení-> Aplikace-> zaškrtneme volbu Neznámé Zdroje a pokračujeme-> Vývoj-> zaškrtnout Ladění USB.

5) Připojte Hero k počítači bez volby akce (tzn. ani Sync, ani externí disk) a nainstalujte sdk USB drivery do počítače. Tyto ovladače INSTALUJTE i v případě, že už máme originál drivery z aplikace HTC Sync a NAHRAĎTE jimi ty původní. Nebojte, HTC Sync funguje i těmi novými.
Pro případ, že by někdo nevěděl jak na to:
- Klepněte pravým tlačítkem na Tento počítač-> Spravovat-> Správce zařízení-> Android phone-> PM (pravé myšítko) na zařízení, které tam máte-> Aktualizovat software ovladače-> Vyhledat ovladač v počítači-> vyberte složku usb_driver z přiloženého zipu a z ní správný ovladač pro Váš OS. Pokud máte Win7, použijte ovladač pro Visty.

6) Teď je potřeba zjistit, že nástroje, které budete v počítači používat ke změnám v mobilu, jej vidí. Toho docílíte následovně:
- Vypněte mobil-> zmáčkněte a držte tlačítko Zpět a mobil opět zapněte (se stále stisknutou klávesou Zpět)-> mobil by měl naskočit do Bootloaderu-> připojte mobil k počítači-> pokud vyžádá ovladače, opakujte krok 3)-> teď by měl na displeji být nápis Fastboot USB
- otevřete si příkazový řádek na počítači (Start-> všechny programy-> Příslušenství-> Příkazový řádek (Win7), Spustit (Win XP)-> cmd-> Enter
- píšeme příkazy:

„cd C:\sdk\tools“-> Enter
	„fastboot devices“-> Enter
- měla by tam být vidět nějaká akce. Okno by mělo vypadat nějak následovně:
Obrázek
- pokud ne, zkuste odpojit a znovu připojit USB kabel k mobilu nebo přeinstalovat ještě jednou USB drivery. Pokud se stále nic nestane, je špatně něco jiného a bude to potřeba řešit individuálně přes PM
- klávesou Menu mobil restartujte-> až naběhne, můžete ho rovnou vypnout, budeme pokračovat dále

7) A jdeme na samotný ROOT. Úplně nejdřív zapněte mobil do Recovery módu. Už víte jak na to, ale pro jistotu připomínám, že je to kombinace kláves Domeček a Červené sluchátko. Stále by jste měli mít zapnutý příkazový řádek, takže teď už stačí jen připojit mobil k USB kabelu a začít zadávat příkazy. Opět je nutné dodržet PŘESNĚ tvar jednotlivých příkazů včetně mezer.

„cd C:\sdk\tools“-> Enter (to jen pro případ, že jste někde během postupu vypli příkazový řádek)
	„adb shell mount /system“-> Enter
	„adb push su /system/bin/“-> Enter
	„adb shell chmod 4755 /system/bin/su“-> Enter
	„adb push Superuser.apk /system/app/“-> Enter
	„adb shell repot“-> Enter
Gratuluju. Teď by jste měli mít ROOT.

8) Pro jistotu si to ale ještě ověříme, že tomu tak opravdu je. Ještě stále byste měli mít otevřený příkazový řádek a pokud jste po restartu mobilu neodpojili kabel, můžete rovnou začít psát příkaz:

„adb shell“-> Enter (měli by jste vidět malou značku dolaru)
	„su“-> Enter
- pokud se v mobilu otevře aplikace Superuser a zažádá o přidělení práv, klikněte na Allow always
- teď by v počítači v příkazovém řádku měl naskočit tento symbol: #
- jestli tomu tak je, máte úspěšně ROOTnuto. GRATULUJI!

Každá nová aplikace, která vyžaduje ROOT práva si o ně vždy zažádá a v Superuser programu je budete muset povolit, tak jak jste to dělali teď. Stačí to ovšem povolit jen jednou (pokud kliknete na Allway allow) a víckrát to nebude třeba. Program si bude pamatovat práva pro každou aplikaci, kterou jste povolili.

Užijte si to!

Uplně nakonec bych chtěl vyjádřit díky všem klukům z XDA. Hlavně Dayzeemu a Amon_RAovi za poskytnutí souborů a svolení k sepsání tohoto návodu. Mějte se fajn a užijte si ROOT.

Juice84man®

PS.: Chtěl bych poprosit, jestli by někdo tenhle můj post nepřesunul na začátek threadu a zároveň doporučuju tohle téma hodit jako sticky, ať nezapadne. Díky. Juice
Honza
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Re: NÁVOD: Rootnutí HERO telefonu

Příspěvek od Honza »

porad cekam na sve cerne "Hero", jak dorazi hned to prubnu, diky ... :-)
heroman
Nové Androidě

Příspěvek od heroman »

A už to někdo zkoušel nebo je to jen přepsaný? Jak provedu fastboot, nějak mi to nejede, jsem začátečník, díky za info ;)
Honza
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza »

heroman píše:A už to někdo zkoušel nebo je to jen přepsaný? Jak provedu fastboot, nějak mi to nejede, jsem začátečník, díky za info ;)
zitra mi prijde dopoledne, tak to hned prubnu a dam vedet ... (linux a nic v prikazovem radku neumim, snad se mi to podari :roll: )
heroman
Nové Androidě

Příspěvek od heroman »

Fajn, budu rád až to někdo prověří, aby jsme měli jistotu, taky se na to třesu :D
heroman
Nové Androidě

Příspěvek od heroman »

Tak mám první zkušenost, všechno jsem stáhl rozbalil kam jsem měl, ale za boha se mi nepřipojí v bootloaderu /tlačítko zpět + power/ SD karta, takže se na ní nemůžu nahlásit přes comp. Nevíte někdo co s tím?
heroman
Nové Androidě

Příspěvek od heroman »

R o o t n u t o

Nové HTC Hero

Postup funguje, díku klukům z Android-google za podporu :-)
3miki3
Robot
Typ mobilu / ROM: Honor 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 3miki3 »

hele proč je to kratší mnohem jak u g1čky?
heroman
Nové Androidě

Příspěvek od heroman »

3miki3 píše:hele proč je to kratší mnohem jak u g1čky?
Je to prostě easier, daleko rychlejší než u G1, včera večer odzkoušeno 100% funkčnost, telefon se mi navíc zdá o něco svižnější :D
3miki3
Robot
Typ mobilu / ROM: Honor 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 3miki3 »

hmm..... az pride do g1 donut tak se nemuzu dockat ..
nFiX
Droid

Příspěvek od nFiX »

Donut zase tak moc zásadních změn nepřinese... jestli vůbec BT ;)
dosmanak
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Xperia SP
Twitter: dosmanak

Příspěvek od dosmanak »

heroman píše:
3miki3 píše:hele proč je to kratší mnohem jak u g1čky?
Je to prostě easier, daleko rychlejší než u G1, včera večer odzkoušeno 100% funkčnost, telefon se mi navíc zdá o něco svižnější :D
Až si příště pokazím všechno co jde a budu muset začít od píky (dreamimg.nbh) tak to zkusím nějak ukrátit. Uvidíme... Ale zatím jsem rád, že mi to funguje
Měl jsem G1!
Janken
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: HTC Hero

Příspěvek od Janken »

chci se zeptat, jestli nekdy bude/je moznost tzv. unrootu , to jen pro pripad nejakej reklamace :lol:
tomkulitom
Nové Androidě

Příspěvek od tomkulitom »

Nenašel by se někdo, kdo by mi vysvětlil nějaké pojmy z návodu,jsem začátečník. Předem děkuji.
tomtomas
Robot
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S II
Twitter: tomtomas99911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomtomas »

no ja se toho klidne ujmu napis mi sz :yes:
ge0rge
Droid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ge0rge »

obecne je na vysvetlovani neznamych pojmu docela dobra wiki ale pokud tam nejaky nelze dohledat urcite tu napis o ktere konkretne jde, pridame je. Takhle to alespon budou moci dal vyuzit i ostatni .. kdyz si o tom popovidate na SZ je to bohuzel prospesne jen pro jednoho.
Yamanouchi
Robot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yamanouchi »

ge0rge
Nejlepší by bylo dát všechno na wiki, pěkně krůček po krůčku s obrázky a vysvětlivkami, ale bohužel Android nemám, root tudíž nemám jak vyzkoušet a některým věcem moc nerozumím. Jenže sepsat to všechno, nafotit, to je těžká práce ;)
Miluji a žeru Jablíčka.
HTC Desire + 8GB
tomkulitom
Nové Androidě

Příspěvek od tomkulitom »

Ještě jeden najivní dotaz, jak poznám že mám foun "rootnutý". Dík
ge0rge
Droid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ge0rge »

Selský rozum napoví, ze k tomu staci stáhnout na marketu jakoukoliv aplikaci ktera root vyzaduje, a uz pri jejim spusteni se dozvis zda mas root ... root není standardní funkcionalita takze nezjistís ji se standardni vybavou jen tak v popisu verze androidu .. aplikace vyžadující root se pokusí zapsat do souboru do ktereho by jinak mela pristup jen pro cteni (nebo ani to ne) a když se ji to nepodaří nedojde k zadne skode jen aplikace zahlasi chybu nebo spadne a ty zjistis že nemas root

takovou aplikaci muze byt treba market enabler, patrne bys ji s rootem pouzit tak jako tak, takze jeji instalaci se nijak nezdrzis.
d750
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Dell Streak
Twitter: d750
Tablet: Asus EEE Pad

Příspěvek od d750 »

Zapni terminál a napiš su a pokud ti vyskočí okno, které zadá o práva tak ho máš.
dosmanak
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Xperia SP
Twitter: dosmanak

Příspěvek od dosmanak »

Hero nemá HW klávesnici, tudíž tam nejde terminál... Pokud někdo ví o nějakém terminálu, co chodí na Hero, šup se s ním pro ostatní ;)
EDIT:
Ač mám ten luxus HW klávesnice, zkusil jsem teď použít telnet co je na marketu jen s SW kláv. Je tam problém, že je potřeba spustit telnetd, což jsem udělal před adb, až pak se mi nějak podařilo spustit top. Je to ale značně značně neohrabaný, takže telnet nebrat(ikdyž zatím asi nic lepšího není :)). Jinak, když se podaří spustit tak už běží jako root, takže tam su asi moc neozkoušíte, mě to prostě nic nevrátilo.
Měl jsem G1!
MrPedro
Robot
Typ mobilu / ROM: G1 + SE X 10 mini + Nexus S + Huawei D2 + XNote 4G
Mobil 2 / ROM: RR-N-v5.8.3
Twitter: mrpedrocz
Tablet: Ainol Novo 7 Paladin, Acer Iconia tab A71

Příspěvek od MrPedro »

dosmanak píše:Hero nemá HW klávesnici, tudíž tam nejde terminál... Pokud někdo ví o nějakém terminálu, co chodí na Hero, šup se s ním pro ostatní ;)...
SU File Manager & Terminal. (bohuzel placeny)
Navic jednoznacne nejlepsi terminal a souborovy spravce ;)
Ted koukam, ze mam v ROMce zmeneny terminal. je tu Better Terminal Emulator a umi soft. klavesnici
.:. XIAOMI Redmi Note 4g .:. RR-N-v5.8.3 .:. root .:. MIUI .:. Vodafone .:.
JohnBlbec
Nové Androidě

Příspěvek od JohnBlbec »

ten jsem dnes zkousel, ale nezjistil jsem, jak jakykoliv prikaz potvrdit - jinymi slovy nefunguje enter :o(
Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case »

JohnBlbec píše:ten jsem dnes zkousel, ale nezjistil jsem, jak jakykoliv prikaz potvrdit - jinymi slovy nefunguje enter :o(
RTFM. Anebo zmáčkni trackball a klávesu M.
JohnBlbec
Nové Androidě

Příspěvek od JohnBlbec »

Case píše:
JohnBlbec píše:ten jsem dnes zkousel, ale nezjistil jsem, jak jakykoliv prikaz potvrdit - jinymi slovy nefunguje enter :o(
RTFM. Anebo zmáčkni trackball a klávesu M.
good point - funguje, ale je to krapanek neohrabane. diky
city_man
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od city_man »

Asi mě ukamenujete :DD ALE K ČEMU JE TEN ROOT DOBREJ ?????
tomtomas
Robot
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S II
Twitter: tomtomas99911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomtomas »

to se tady resilo asi 1000x tzn. najdi si topic s nazvem : Proč root?
yonah
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Nexus One
Twitter: http://twitter.com/yonah

Příspěvek od yonah »

tomtomas píše:to se tady resilo asi 1000x tzn. najdi si topic s nazvem : Proč root?
Nebuď drzej! :DD Asi jsi nesledoval vlákno o tom, že tady zatím to vyhledávání moc nefunguje, co? Schválně si zadej root, proč root a root*. Prd. ;)
oblíbené aplikace a hry.
nFiX
Droid

Příspěvek od nFiX »

ASI během dneška sepíšu návod na root jedním clickem pro HERO - pro některé je zřejmě i tento návod dlouhý ?? :DD
suicidalhp
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: samsung galaxy nexus
Tablet: tf700t

Příspěvek od suicidalhp »

Odpovědět

Zpět na „Hero“