Ostatní HW + obecná problematika ROM/FirmwareJak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Moderátor: mArtinko5MB

Uživatelský avatar

cryingfreeman
Droid
Příspěvky: 3068
Registrován: úte 10. úno 2009 23:31:13
Reputace: 1

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od cryingfreeman » stř 30. zář 2009 11:52:09

a koľko to asi je? ta časť má rovnaku rýchlosť ako normalna ram?


Samsung GALAXY prvý na Slovensku , 8G internal memory, 16 gb micro SDHC card, t-mobile web´n walk 3 giga

Samsung Galaxy Tab 8.9 P7300 32 GB 3G

twitter: @cryingfreeeman


Uživatelský avatar

ramon.dexter
Moderátor
Příspěvky: 12577
Registrován: pon 04. kvě 2009 18:04:58
Reputace: 39
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi 9/stock ROM
Tablet: huawei mediapad 8.3 - stock
Bydliště: Kozolupy

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od ramon.dexter » stř 30. zář 2009 11:55:41

nevim jak je to s velikostí, ale asi něco kolem 32MB. A ano, rýchlosť je stejná jako RAM, proto se to taky používá. Pro hero ROMky je ovšem praktičtější swap oddíl na kartě - na kartě je víc místa, což se o flashROM říct nedá.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Uživatelský avatar

cryingfreeman
Droid
Příspěvky: 3068
Registrován: úte 10. úno 2009 23:31:13
Reputace: 1

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od cryingfreeman » stř 30. zář 2009 12:01:52

no dalších 32M ram, ktoré by kompletne mohli využívať aplikácie by mi stačilo
Samsung GALAXY prvý na Slovensku , 8G internal memory, 16 gb micro SDHC card, t-mobile web´n walk 3 giga

Samsung Galaxy Tab 8.9 P7300 32 GB 3G

twitter: @cryingfreeeman


charlie2806
Androiďák!
Příspěvky: 498
Registrován: úte 17. bře 2009 10:57:46
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: [G1 v supliku] SGS3
Rom: DarkyROM III
Bydliště: Liberec

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od charlie2806 » stř 30. zář 2009 16:21:08

Vezme se kus RAM, rozkouskuje se na mensi kousky a ukladaji se do ni momentalne nepotrebna data z RAM ale komprimovane, narozdil od swap.
Phone: SGS4
Rom: Echoe Rom v 50
Bývalé telefony: G1 stále v šuplíku, VF845, HTC WF, SGS2, HTC EVO3D, SGS3

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Case » stř 30. zář 2009 17:37:36

Ramon.dexter v tom má zase chaos. Jak zmínil charlie2806, compcache je v zásadě ramdisk volitelné velikosti, který se používá jako swap partition, ovšem na rozdíl od swap partition se do něj případná data ukládají komprimovaná. Při správném nastavení všech parametrů compcache se její použití vyplatí, protože ačkoliv užírá část paměti, tak jí má v podstatě systém k dispozici díky oné kompresi víc. Současně je compcache pochopitelně znatelně rychlejší než pomalá swap partition na SD kartě. Není pravda, že použití compcache nezpomaluje - samozřejmě zpomaluje, protože dochází k oné kompresi, která pochopitelně nevzniká sama od sebe. Ale znovu, velice záleží na tom, jak je compcache nastavená. Nastavení compcache je velice netriviální záležitost (ono i správné nastavení obyčejného swapu je docela věda). Compcache navíc může používat tzv. backing swap, což není nic jiného než možnost použít pro "nepotřebná" data v případě nutnosti ještě i swap partition na disku. Opět i tady záleží na správné konfiguraci.

Obecně pro všechna tahle swapovací řešení na všech platformách platí jedna základní věc - při správném nastavení mohou výrazně pomoci. Při špatném mohou naopak situaci ještě zhoršit. V případě compcache, která de facto užírá RAM, to platí dvojnásob.


Uživatelský avatar

cryingfreeman
Droid
Příspěvky: 3068
Registrován: úte 10. úno 2009 23:31:13
Reputace: 1

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od cryingfreeman » stř 30. zář 2009 17:46:04

škoda to vysvetlenie ramon.dextera má viac potešilo :lol:

jak je možne, že non root G1 a Galaxy ktoré by mali mať 192mb ram ukazujú v task manageri a system monitoroch pri bežnej činnosti iba cca 20 mb ram voľnej pamäte?to je systém tak náročný na ram?
Naposledy upravil(a) cryingfreeman dne stř 30. zář 2009 18:06:28, celkem upraveno 1 x.
Samsung GALAXY prvý na Slovensku , 8G internal memory, 16 gb micro SDHC card, t-mobile web´n walk 3 giga

Samsung Galaxy Tab 8.9 P7300 32 GB 3G

twitter: @cryingfreeeman


yonah
Androiďák!
Příspěvky: 636
Registrován: pon 22. čer 2009 17:07:16
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Nexus One
Twitter: http://twitter.com/yonah
Bydliště: Praha

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od yonah » stř 30. zář 2009 17:59:51

Case píše:Při správném nastavení všech parametrů compcache se její použití vyplatí, protože ačkoliv užírá část paměti, tak jí má v podstatě systém k dispozici díky oné kompresi víc.
Nějaký tip na správné nebo-li vhodné nastavení by nebyl? Nebo jestli máš nějaký zkušenosti... Rady, postřehy, poznatky? :)
oblíbené aplikace a hry.

Uživatelský avatar

sambick
Androiďák!
Příspěvky: 479
Registrován: pát 20. bře 2009 21:45:58
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od sambick » stř 30. zář 2009 18:01:33

Ja pouzivam cc disk size 32mb, cc swapines 60 a jsem naprosto spokojen...

edit bez backing swap. (=0) s nim mi to prislo pomalejsi..
Naposledy upravil(a) sambick dne stř 30. zář 2009 19:49:36, celkem upraveno 2 x.
G1 ve vzpominkach: -), SGS I9000, LG 4X HD, NOTE2, G3/32GB T-mobile a Asus Transformer - Revolver 4
Twitter: http://www.twitter.com/sambick2

Uživatelský avatar

ramon.dexter
Moderátor
Příspěvky: 12577
Registrován: pon 04. kvě 2009 18:04:58
Reputace: 39
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi 9/stock ROM
Tablet: huawei mediapad 8.3 - stock
Bydliště: Kozolupy

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od ramon.dexter » stř 30. zář 2009 18:09:21

Case: dík za vysvětlení, z jiných vysvětlení jsem tak nějak nepochopil která paměť se používá (RAM/flashROM) ;)
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Case » stř 30. zář 2009 19:44:04

yonah píše:
Case píše:Při správném nastavení všech parametrů compcache se její použití vyplatí, protože ačkoliv užírá část paměti, tak jí má v podstatě systém k dispozici díky oné kompresi víc.
Nějaký tip na správné nebo-li vhodné nastavení by nebyl? Nebo jestli máš nějaký zkušenosti... Rady, postřehy, poznatky? :)
Bohužel. Já mám s compcache smůlu, protože pro 32A snad neexistuje kernel, se kterým by šla zprovoznit. Můžu poradit jenom to, že by PRÝ mělo být nejlepší držet compcache a backing swap pod 32MB a já se sám za sebe domnívám, že navyšovat swappiness zbytečně vysoko by se nemuselo vyplatit (ale realita může být zkrátka úplně jiná).
Všechny 32A kernely, které se mi dostaly do ruky, ji buď mají záměrně deaktivovanou, protože ten, kdo ho kompiloval, ji neuznává, nebo jsou to hrozní prasopsi. Teď jsem tu zrovna narazil na novou ROM, portovanou na 32A, tak jsem si dělal naděje, že třeba konečně budeme mít k dispozici použitelný kernel se vším všudy...Jo, to bylo hodně naivní. Kernel samotný je 2.6.27 od Amon_RA, init scripty jsou bez jakýchkoliv úprav převzaté z eViL Hero ROMky (takže se například vůbec nenamountuje adresář modules) a moduly samotné jsou z JACxHeroSki kernelu 2.6.29. Ty lidi jsou někdy hrozná prasata...jako, ono to bootuje, ale to je asi tak všechno...:( A nejhorší je, že když jeden chce nějakou ROM portovat, tak nemá jinou možnost než po nich takovouhle zprasenost převzít a ještě ji tímpádem dál podporovat...

Proč někdo nemůže udělat JEDEN, JEDEN JEDINÝ kernel se vším všudy, který by bylo možné používat k portování ROM na 32A? :( Už bych se do toho pustil sám, když vidím stav 32A ROMek, ale fakt na to teď nemám čas...:(

No nic, sorry za OT. Jenom tu z toho zkrátka krapet tluču hlavou o stůl a někde to muselo ven ;)


Cheprer
Stálý androiďák
Příspěvky: 76
Registrován: ned 29. bře 2009 11:49:48
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Cheprer » čtv 01. říj 2009 9:36:48

fien po precteni tohoto celeho... muze nekdo vice nadany na toto mi pomoci s nastavenim swap na G1.. dle doporuceni vyrobce rom udelam swap 64-96MB vetsi uz prej laguje, a jak tedy by bylo njeidelanejsi nastaeni user.ini ?
Jedna se o hero romku...

Jestli sem to teda pochopil dobre je potreba na swap ho miti akorat na hodnote 1 a swappinies.... tak nekde mezi 60-80.. chapu li dobre? nebo jeste neco by tam melo byti?

Uživatelský avatar

d750
Kyborg
Příspěvky: 3799
Registrován: pát 20. úno 2009 5:28:37
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Dell Streak
Twitter: d750
Tablet: Asus EEE Pad

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od d750 » čtv 01. říj 2009 11:14:35

Tady máš nastavil sem to na linux swap a 60 swappiness. Instalační skript je na předchozí stránce.

Kód: Vybrat vše

http://www.4shared.com/file/136730359/72893e5a/userinit.html


Cheprer
Stálý androiďák
Příspěvky: 76
Registrován: ned 29. bře 2009 11:49:48
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Cheprer » čtv 01. říj 2009 20:25:30

d750 píše:*
diky moc :ugeek:

aplikovano ;)

hmm eRay lite mi porad pise ze mam 18mb ram.. je to normalni?

jenom ukazuje vse bezi squele thx

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Case » čtv 01. říj 2009 21:08:06

Dej v konzoli "free" a uvidíš, jestli je swap skutečně zapnutý a používá se. (Teda pokud ROMka, kterou máš, free obsahuje, jinak třeba "cat /proc/meminfo", ale tam je výstup trochu míň přehledný, pro laika, minimálně.)


Cheprer
Stálý androiďák
Příspěvky: 76
Registrován: ned 29. bře 2009 11:49:48
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Cheprer » čtv 01. říj 2009 21:21:30

u swapu amm total: 91788 ; ised: 37408 ; free 54380


to znamena asi ok ze? :-)

Uživatelský avatar

jara
Nové Androidě
Příspěvky: 35
Registrován: pát 18. zář 2009 13:55:31
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od jara » sob 07. lis 2009 11:26:02

P1azer píše:
Winc píše:Zeptám se trochu hloupě, ale pokud chápu, tak Compcache je RAM phonu a SWAP použiju místo této RAM? Chtěl bych rozchodit nějakou Hero ROMku, ale kvuli neaktivovanému SWAPu se mi to nedaří (lépe řečeno reakce a odezva ROMky je tragická). Jak ho tedy krok po kroku mohu prosím aktivovat?
Swap oddíl využívá místo na kartě, ale pozor, je doporučená karta minimálně class 4!
Zdar jak zjistím jakou mam kartu class :(
jinak mám tu původni sandisc 2GB
Samsung Galaxy SIII metal blue

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Case » sob 07. lis 2009 13:25:08

Zkus se podívat do wiki.

Uživatelský avatar

jara
Nové Androidě
Příspěvky: 35
Registrován: pát 18. zář 2009 13:55:31
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od jara » sob 07. lis 2009 13:49:29

Case píše:Zkus se podívat do wiki.

uz jsem se díval na wiki i na google, ale nasel jsem jen ze co znamena miniSD ale a ze je 2 GB class 2 a dalsi, ale nevím z toho jestli teda jsou vsechny 2GB class 2 a nebo mohou být i s vyšším class. Chtěl jsem vědět jestli se to dá zjistit nějakým příkazem v telefonu.
Samsung Galaxy SIII metal blue

Uživatelský avatar

Case
Kyborg
Příspěvky: 4103
Registrován: pát 31. črc 2009 20:46:42
Reputace: 1
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Bydliště: Edge of the world
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od Case » sob 07. lis 2009 15:18:19

Do MÍSTNÍ wiki...

Uživatelský avatar

d750
Kyborg
Příspěvky: 3799
Registrován: pát 20. úno 2009 5:28:37
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Dell Streak
Twitter: d750
Tablet: Asus EEE Pad

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od d750 » sob 07. lis 2009 16:48:20

Technicky kdyby to ta karta měla vyšší class tak by to na ni bylo určitě napsaný.

Uživatelský avatar

jara
Nové Androidě
Příspěvky: 35
Registrován: pát 18. zář 2009 13:55:31
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od jara » sob 07. lis 2009 16:58:09

Mám tu puvodni a běží to na ní, jen jsem si chtěl ověřit jestli je to ta správná popřípadě jaká to vlastně je :)
Samsung Galaxy SIII metal blue

Uživatelský avatar

sambick
Androiďák!
Příspěvky: 479
Registrován: pát 20. bře 2009 21:45:58
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od sambick » sob 07. lis 2009 17:44:23

Mas class 2. Je to tu na foru psany uz asi 1000 krat! Kdyby jsi mel jinou class tak by to na 99% na ni bylo napsany v malem krouzku. Nikde neni psany ze ti to na class2 nepojede, jen je tato karta tak pomala ze neni pro swap vhodna.. Nerozebirej uz dale prosim toto tema....
G1 ve vzpominkach: -), SGS I9000, LG 4X HD, NOTE2, G3/32GB T-mobile a Asus Transformer - Revolver 4
Twitter: http://www.twitter.com/sambick2

Uživatelský avatar

skooopa
Droid
Příspěvky: 2720
Registrován: úte 17. bře 2009 15:44:35
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Motorola BackFlip
Twitter: @fireskopa
Tablet: Nexus 7
Rom: CM7/ofiko 4.1.1
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od skooopa » sob 07. lis 2009 18:11:02

Ona to dokonce neni ani class 2.
Jelikoz je to SDcard a to co mame prvazne je class 6 a SDHC coz znaci to ze ty karty jsou oproti te tve (zakladni) vykonejsi/ rychlejsi.
Obrázek
Fackováním se hloupost odnaučit nedá
Nepiste mi SZ s banálním dotazem! Od toho je tu tlacitko HLEDAT!

Uživatelský avatar

jara
Nové Androidě
Příspěvky: 35
Registrován: pát 18. zář 2009 13:55:31
Reputace: 0

Re: Jak vypnout Compcache a zapnout linux swap

Příspěvek od jara » sob 07. lis 2009 19:26:46

díky všem za odpovědi a vyjasnění situace :oops:
Samsung Galaxy SIII metal blue

Odpovědět

Zpět na „Ostatní HW + obecná problematika ROM/Firmware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host