Android OSPár otázok začiatočníka

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: HTC Desire

Pár otázok začiatočníka

Příspěvek od Karootka » pát 21. led 2011 21:24:12

Zdravím, prečítal som už veľa tém na fóre, no stále mi pár vecí nieje jasných. Mám objednaný HTC Desire a tak by som rad vedel par info dopredu.
Root firmwaru slúží ako som sa dočítal na inštaláciu app 3. strán, kontrolu systému atď. Načo však slúži ROMka? Je potrebné najprv rootnut fw a potom inštalovať ROMku?
Ako to je so zárukou, viem, že keď si rootnem fw, tak strácam záruku. Ale ako dať telefon doporiadku (po roote a custom ROM) aby som ho mohol reklamovať?

vasa13
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Google Nexus S
Twitter: vasa13
Kontaktovat uživatele:

Re: Pár otázok začiatočníka

Příspěvek od vasa13 » pát 21. led 2011 21:29:05

Romka to je vlastně firmware, většinou maj třeba jinej vzhled, jsou rychlejší a mají v základu spoustu užitečných věcí.
Když rootneš, ztrácíš záruku, existuje, ale i unroot, kterým vrátíš svůj root poustup, Romku nahodíš z5 originální, přes nandroid backup. Musíš před prvním nahození romky zálohovat.

Koldy
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: HTC HD2

Příspěvek od Koldy » pát 21. led 2011 21:37:24

No jasný root se vrátit dá, ale je tu zde to riziko, že ve chvíli kdy se ti ten telefon podělá tak tu romku od výrobce tam už nevrátíš, protože bude rozbitej a nepůjde to ;) samozřejmě tím nechci říct aby si nerootoval, já jsem vždy pro root, jen si chce uvědomit, že to má své rizika.

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě

Příspěvek od Karootka » pát 21. led 2011 21:40:53

Okej takže ak som to správne pochopil Root je niečo ako hack a romka je v opdstate fw? Takže najskôr nahrať ROMku a potom rootnuť telefón alebo naopak?
Takže keď nemám ešte žiadne dáta v telefóne tak musím spraviť zálohu? Spraví mi to zálohu pôvodného fw, kt nahrám s5 pri reklamácii alebo načo to je potom dobré?

Koldy: Tak ako potom uplatniť záruku? Pri iOS a Symbiane to pekne šlo všetko nahrať do pôvodného stavu.

Je aj iný spôsob ako nahrat Plné verzie hier z marketu do telefónu ako ich kupovať? Je k otmu potreba root?

007ToMMaS
Robot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 007ToMMaS » sob 22. led 2011 16:52:20

Koldy to myslel tak že keď ti prestane z ničoho nič ísť fon tak potom môže nastať menší problém.. lebo keď ty fon nerozbehneš tak rom pochopitelne neprehráš... a ani neurobíš unroot

Koldy
Stálý androiďák

Příspěvek od Koldy » pon 24. led 2011 9:56:22

No záruka telefonu se vztahuje na určitý software dodávaný výrobcem. Oni to totiž vymysleli, odzkoušeli a proto si za to berou zodpovědnost. Kdežto když člověk udělá root, což mu v podstatě umožňuje přehrát ROM (SW telefonu) a přehraje tu ROM tak záruka padá. Protože výrobce ti nezaručuje nic co vyrobil nějakej hacker támhle doma v garáži. Samozřejmě, když se vše vrátí do původního stavu (unroot,původní ROM) tak to ten výrobce nepozná a mile rád ten telefon vezme na reklamaci, když bude třeba. Ten problém o kterém jsem mluvil je spíše v tom, když se ti v telefonu něco zkratuje nebo nějak jinak fyzicky poškodí a už nebude v tom důsledku fungovat tak jak má. Ty ho najednou budeš chtít reklamovat, ale telefon nepůjde vrátit do původního stavu tak si v pytli. Tedy jen za předpokladu, že nebude rozmašenej na kaši a půjde zapnout :)

Jinak root je v podstatě hack, kterej umožnuje přístup do systému (/system). Bez něj by nešla přehrát ROM, která je operačním systémem daného telefonu.

durib
Androiďák!

Příspěvek od durib » pon 24. led 2011 14:31:32

Ja prehral FW na GW620 bez rootu. Na prehrati FW dle me nepotrebujes root, ten se projevuje prece softwarove v OS a brani uzivateli menit soubory v \system\, od toho je pak root a superuser.
Huawei G300- Dazzozo CM11 JB 4.4.2
Huawei Y300- Dazzozo CM11 JB 4.4.2
TWRP 2.7.0.1 přes Goo Manager

Starbuck
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: SG S6 + SG4 LTE

Příspěvek od Starbuck » úte 25. led 2011 14:41:45

ROOT je v podstatě odemčení telefonu a v podstatě ti dává práva administrátora, umožní ti přístup k normálně nepřístupným položkám, k jejich změně ... ROM je v podstatě operační systém + prográmky, ovladače a utilitky + nastavení jednotlivých těchto částí. ROM je buď originální nebo ukuchtěná. Bez ROOtu můžeš nahrávat jen originální ROMky, po ROOTu aj ukuchtěné. Podle výrobců by tě uzamčení jako normal usera mělo chránit před změnama v nepřístupných položkách - jejich změnou můžeš změnit svůj drahý kousek na bezcennou cihlu! Ovšem, když se v tom vyznáš, tak si ho můžeš přizpůsobit k obrazu svému. Jistější změnou k obrazu svému je nahrání jakékoli z mnoha ukuchtěných ROMek po ROOTu - ty většinou vytváří SuperUseři, kteří s tím už nějakou zkušenost mají ake stažení je dají až poté, co jim na jejich founech fachčí.
Asitolik v krátkosti.

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě

Příspěvek od Karootka » pát 04. úno 2011 14:37:47

Tak už sa mi podaril root, a nahral som si ROM Cyanogenmod6.1, ale stále mám problem s inštaláciou aplikácii. Registroval som sa na AppBrain aj stiahol aplikáciu, no nedarí sa mi stiahnúť žiadnu aplikáciu. Vždy mi napíše: The requested item could not be found. Treba niečo nastaviť, alebo stiahnúť alebo čo?

Ešte by ma zaujímalo ako vypnúť to vibrovanie pri písaní (keď to vypnem v Nastaveniach, tak sa nič nedeje) a takisto aj korekciu. Všetko mám v nastaveniach vypnuté no nič sa nedeje.

Koldy
Stálý androiďák

Příspěvek od Koldy » pát 04. úno 2011 17:40:44

Karootka: s těma aplikacema netuším s tím jsem se nikdy nesetkal. Vibrování musíš vypnout u klávesnice kterou používáš. Je totiž více možností softwarových klávesnicí (od htc, googlu atp.). Nejlepší se k tomu dobrat tak, že klikneš někam na psaní textu aby se ti klávesnice zobrazila a pak přes menu se dostaneš do nastavení, tam se dá vypnout jak vibrování tak korekce.

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě

Příspěvek od Karootka » pát 04. úno 2011 19:44:38

No nechápem tomu jak nainštalovať hocijakú aplikíciu z AppBrain. Stiahol som AppBrain a fast web installer z marketu a furt mi to nejde. Poraďte nejak ja som už zúfalý.

Koldy
Stálý androiďák

Příspěvek od Koldy » pát 04. úno 2011 21:40:38

Karootka píše:No nechápem tomu jak nainštalovať hocijakú aplikíciu z AppBrain. Stiahol som AppBrain a fast web installer z marketu a furt mi to nejde. Poraďte nejak ja som už zúfalý.
Já AppBrain nepoužívám takže s tím neporadím. Zkus ale tady hledat na fóru popřípadě založ nový topic....

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě

Příspěvek od Karootka » pát 04. úno 2011 21:52:57

Free aplikácie mi to stiahne v pohode, len tie platené nechce.

alda
Androiďák!

Příspěvek od alda » pát 04. úno 2011 23:04:59

Protože na Slovensku ještě placené aplikace kupovat a stahovat nejde. Ale když máš root, můžeš použít Market enabler nebo něco podobného.

Autor tohoto vlákna
Karootka
Nové Androidě

Příspěvek od Karootka » pát 04. úno 2011 23:54:47

Jo root mám, len neviem ako mám stiahnuť tie platené aplikácie "zadarmo"

alda
Androiďák!

Příspěvek od alda » pát 04. úno 2011 23:58:23

Pokud ti jde o warez, tak hledej jinde, ten na tomto fóru nemá co dělat.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“