Taky zkusím poradit. Mám SGSII, tak doufám, že to nebude vypadat neobjektivně
Ve zkratce proč Samsung. TouchWiz, SAMOLED+, Vzhled, rozměry a váha, papírově vyšší výkon, víc RAM
Samsung Galaxy SII
+Pro mě vzhled (podobnej iPhonu ale 3GS se mi vzhledově celkem líbíl, 4 stojí za houno, takže pro mě ok)
+Rozměry telefonu (vypadá sice jako plasťáček ale něco okolo 115g, nevím přesně kolik váží, dělá svoje. Rozměry jsou vyhovující)
+SuperAmoled+ (podání barev a hloubka černé barvy je něco, co se musí vidět

P.S.: Pro ty co plácají cosi o pastelkových barvách původního SGS, dvojka má nastavení saturace ve třech režimech, z nichž ten nejmíň barevnej už musí vyhovovat všem

)
+Rychlost telefonu (to bude ale asi u HTC taky)
+RAMky (vím 768 MB u HTC je taky hafo ale proč se za téměř stejný peníze omezovat, když můžu mít 1GB. Ale souhlas, tohle asi není bernej parametr, i když mám spuštěno víc aplikací najednou vejdu se do 500 MB)
+Ovládání (mám na mysli vypuštění tlačítka "hledat" a použití jedný HW klávesy - lepší pocit, že tam je alespoň něco tvrdýho

Nemám rád vše senzorový - htc, lg, motorola...)
+Vyšší kapacita baterky - delší výdrž. Ale stejně to všechno dá jeden den
+TouchWiz (mě se líbí ale to pro tebe asi nebude, podle toho cos psal

)
+Možnost roztřídit menu aplikací do složek - specialita touchwizu. Pro mě dost podstatný, uklízím si v telefonu. A nemusím instalovat nějakej launcher
+Lepší kvalita fotek a videa (htc s tím pořád bojuje, neměl jsem ale možnost vyzkoušet htc na vlastní kůži, tak nevím jak to má Sensation)
+Lepší podpora a komunita na XDA - už se ladí CM (vím je to blbost ale přece potěší

)
+Asi by jich bylo ještě víc ale to je tak hlavní
--Někdo vyčítá celkovou hlasitost. Mě celkem stačí ale asi by to mohlo hrát krapet líp. Naopak kvalita zvuku mi přijde na mobil hodně slušná. Jak s překvapivě dobrými sluchátky od Samsungu (mimo jiný taky výhoda - kdo nechce pořizovat jiný sluchátka, Samsung dává v základu špunty, HTC má pořád levný pecky), tak i s mými Sennheissery PX100. Nejsem audiofil...
--Pár bugů, blbne mi widget na počasí a mizí datum s Digital clock widgetu - řeší Android market, ostatní problémy (brutální samovybíjení apod.) jsou dost spíš na brandovaných FW, ty jsou špatný, radši ofiko prodej nebo hned debrandovat. Na nic jinýho, co by mi vadilo jsem nenarazil
--Samsung Kies - myslím netřeba nic dodávat
---------------------------------------------------------------------------------------
HTC Senstation
+Reprezentativnější vzhled
+Lepší rozlišení displeje (pokud na to budou vznikat aplikace, jakože budou, bude to dobrý. Hry, web, filmy to musí být asi lepší než na SGSII)
+Dobrá customizovatelnost Sense
--Jen LCD displej. Bude to možná asi nejdůležitější parametr. Kamarád má DesireHD, to má asi stejnou technologii jako Sensation, nevím a když dáme telefony vedle sebe ten jeho má jakoby mlžnej opar.
--Death grip. Někdo ho pozoruje, někdo ne. Záleží na zvyku úchopu telefonu a možná spíš taky na kvalitě wifi routeru
--Horší fotky (ten nádech do růžova tam prostě trochu je)
--Sense. Ne, mě se prostě nelíbí. Ještě před nákupem jsem si hrál právě s DHD a vůbec se mi to prostředí nelíbilo, ale to je asi subjektivní
Pár info na závěr:
O Galaxy jsem se rozepsal tak moc, že ho mám, tak mám víc zkušeností. Se Sensationem jsem neměl tu čest.
Všem majitelům HTC. Tohle srovnání není myšleno ve zlým, oba to jsou luxusní a super telefony

ať vybereš co vybereš, neuděláš chybu. Hlavně neber LG O2X

Kdyby něco ptej se. Pokud dočteš až sem