Android OSBěžící aplikace

Autor tohoto vlákna
tomsi
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG OPTIMUS 2X

Běžící aplikace

Příspěvek od tomsi » stř 10. srp 2011 21:29:00

Na jakém principu funguje správa aplikací. přijde mi že si ten telefon nějak tak žije vlastnim životem. programy se horko těžko killujou. navíc když zapnu telefon. tak se mi různě náhodně samy od sebe pouští programy. takže pak nacházim ve spuštěných různé hry, přehrávač videí a spoustu dalšího co jsem nepouštěl. je tohle normální?

joint007
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Nexus S
Rom: CM10.1
Kontaktovat uživatele:

Re: Běžící aplikace

Příspěvek od joint007 » stř 10. srp 2011 22:54:18

Ano je to normální, u Androidu nemusíš řešit spuštěné aplikace. Prostě to přehlížej, ani TaskManagery používat nemusíš, je to zbytečnost.
Nexus S, CM 10.1 last nightly.

Tom26
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Xperia x10 mini pro

Příspěvek od Tom26 » čtv 11. srp 2011 6:33:29

Zdravím, já měl za to,že kilnutím běžících aplikací se šetří baterka,která se i tak dost rychle vybíjí a vůbec dost často se mi baterka vybiji aniz bych na mobilu neco delal raketovou rychlosti.

Sodan Tok
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Mobil

Příspěvek od Sodan Tok » čtv 11. srp 2011 9:50:26

Killnutím se ti baterka vybíjí rychleji, protože ty programy se ve většině případu musí znova zapnout a načíst služby apod. Což je dělá aktivními oproti stavu "spánku" na pozadí. Každá aplikace, která beží na pozadí i po killnutí prostě běží, protože to potřebuje/nabízí nějakou službu která to potřebuje. Pokud se ti služby aplikace nelíbí (např Market - kontrola updatů) tak si jí odinstaluj.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 11. srp 2011 10:00:05

Neřešte běžící a neběžící aplikace, android to od verze 2 dělá líp než dobře a opravdu není třeba, aby do toho uživatel zasahoval. Pokud uživatel používá kvalitní softwarea čte si hodnocení, nemá problém. Pokud ale instaluje co mu přijde pod ruku (tedy všechno) a nečte hodnocení, může si dostat do telefonu aplikaci, která je špatně napsaná a vyžere mu baterku.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

***Apollo***
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Lenovo P70 Stock
Tablet: Lenovo Yoga B8000 Stock

Příspěvek od ***Apollo*** » pát 12. srp 2011 17:13:39

to ze si spousti aplikace jak chce mi nevadi ale stve me ze system sam od sebe killuje aplikace ktery chci mit spusteny. :-( nevite cos tim? v LG je apk na Zpravy a pocasi a chci aby bezela porad a aktualizovala se sama nonstop ale po opusteni aplikace ji system killne a ja to proste neovlivnim.

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » pát 12. srp 2011 18:15:59

Systém sám od sebe většinou nic nekilluje pokud má dostatek RAM. Pokud dostatek máš tak je to spíš aplikací, která není určená k běhu v pozadí.

***Apollo***
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Lenovo P70 Stock
Tablet: Lenovo Yoga B8000 Stock

Příspěvek od ***Apollo*** » pát 12. srp 2011 19:11:40

problem je ze na 2.2 to na pozadi bezelo uplne v poradku a na 2.3.3 to proste nebezi. A pritom je ta aplikace soucasti ROM. a co se tyce RAM tak mam neustale 200MB volnych

BeNiSh
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: lenovo IdeaPhone S750
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BeNiSh » sob 13. srp 2011 8:23:34

ramon.dexter píše:Neřešte běžící a neběžící aplikace, android to od verze 2 dělá líp než dobře
nesouhlasim. sice taky od jisty doby nepouzivam zadny taskmanagery a zvolil tak metodu mensiho zla a nechavam androida zit svym zivotem, ale co to kurva je, aby si telefon poustel aplikace, ktery si zrovna usmyslej?? pouzivam aspon KILLnuti vseho pres tlacitko "zpet" (nastaveni/aplikace/vyvoj/stop via long-press). protoze kdyz telefon pul dne necham lezet a pak chci neco pouzit (krom toho, ze stejnak pri necem drive nebo pozdeji vytuhne uplne), tak bejva dost pomalej a zatuhlej. kdyz mu ulevim o spusteny aplikace beha sviznejc. jestli tohle ma znamenat, ze to chodi "lip nez dobre" a takhle to chodi i u jinejch android telefonu, tak uz nevim, za co tu svoji motoroli sracku vymenim.... asi bude fakt idelani rozsekat tu mrdku kladivem na nejmensi dilecky a vratit se k N8110! :DD
[ Mcz & T-M ] :: lenovo IdeaPhone S750 andreaROM-160130 @ 4.2.2 :: Verbatim 8GB μSDHC (c10)

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » sob 13. srp 2011 9:42:06

Jj, souhlas. Správa aplikací má i v gingerbreadu k dokonalosti hodně daleko. Je velký rozdíl když telefon probouzím s hromadou aplikací natažených v paměti a když ho probouzím chvíli po killnutí aplikací. Totéž když spouštím třeba GO SMS nebo jen listuji úvodními obrazovkami. A to LG OO se svými 512MB určitě netrpí nedostatkem paměti. Prostě je blbost, aby se aplikace natahovaly samy a to tóm spíš ty, kteté vůbec nepoužívám. Nikdo mi nenakecá, že by nebylo lepší, kdybych si sám aplikaci spustil a sám se potom rozhodnul, jestli si ji nechám na pozadí nebo ukončím. Nehorázně mě se*e nemožnost ukončení u prohlížeče, který když opakovaně spustím, načítá mi zbytečně znovu poslední otevřenou stránku, ktetou z 99% nechci a chtěl bych otevřít domovskou stranu (k čemu se tak vlastně dá nastavit???). V ten moment bych s telefonem švihnul... Někdo se prostě snažil vylepšovat systém, až ho "vylepšil". Lidi jsou za dlouhá léta zvyklí program spustit když ho potřebují, ukončit když ho nechtějí a nebo shodit na lištu, když ho chtějí na čas odložit. Nevím o tom, že by si na to někdo stěžoval a chtěl od systému, aby to rozhodoval za něj a ještě tak debilně a bez možnosti kontroly. Z androidu by byl dokonalý systém, kdyby každá aplikace povinně měla možnost ukončení (např. podržením "zpět") nebo shozením na pozadí (kl. home) a byla by možnost vypnout automatického natahování aplikací (samozřejmě kromě potřebných systémových a aktivních widgetů) nebo alespoň možnost vytvořit blacklist aplikací, u kterých si to nepřeju. To že se mi aplikace bude bez přednatažení spouštět o 1-2 sekundy déle mě netrápí, protože s tím automacicky počítám, že když chci aby telefon něco udělal, musím chvíli počkat. Ano, nepopírám, že je to zvyk z windows, ale proč proboha za každou cenu měnit něco, co fungovalo dlouhá léta a nutit místo toho nějakou tupou automatiku, která mi nepředchystá to, co potřebuju, zato mi vytrvale zabírá místo v paměti něpotřebným smetím???

Sorry, trochu jsem se nechal unést, ale taky mě ten vlastní život Androidu bez možnosti ovlivnění dost štve.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » sob 13. srp 2011 10:27:55

To aplikace se chteji spoustet na pozadi! Potrebujes pochopit ze to kazdy vyvojar urcuje co bude aplikace delat. A oni taky nejlip vedi ktere sluzby jsou potreba na pozadi.
Ale je pravda ze 2.3 ma oproti 2.2 zmrvenej ten velkej strom pod skupin multitaskingu... ale to by nemelo byt znat dokud je dost RAM

BeNiSh
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BeNiSh » sob 13. srp 2011 12:42:30

osobne by mi bylo uplne u pice, ze si to ridi sam android. me vadi, kdyz me to omezuje. mozna nekomu prijde normalni cekat s neuveritelnou prodlevou na takovy blbiny jako odemceni telefonu, zapnuti/vypnuti fotaku, zobrazeni plochy atd. ale me to fakt nebavi. kdyz na neco kliknu a ono to misto provedeni pocita obeznou drahu mesice, to bych ho nejradsi prohodil oknem. kurva, jestli tvurci neumej udelat zarizeni, ktery zobrazi tlacitka na ktery se da klikat hned jak se objevi, tak at si takovej kram narvou ... vsak vy vite kam :DD a to znovu nacitani posledni stranky mi prijde na celym androidu uplne nejvic napikachu.... protoze jestli to vsechno ostatni sou bezny potize, tak tohle je uplne sracka extra union :evil:
[ Mcz & T-M ] :: lenovo IdeaPhone S750 andreaROM-160130 @ 4.2.2 :: Verbatim 8GB μSDHC (c10)

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » sob 13. srp 2011 17:07:11

Ocividne sis nemel kupovat Android.. ty si uživatel od mala dělanej na jabko :D
Nevim jak ty, nejspíš si vyjímka... ale většina uživatelů chce po vypnutí přohlížeče a následém zapnutí mít zpátky naposled otevřené taby.

Ohledně toho tvého čekání na načítání.. to je tvoje chyba. Koupili sis 2 roky staré zařízení s 256RAM a narval sis na něj nejnovější OS v neofiko ROMCE (když nepoítám HC)

BeNiSh
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BeNiSh » ned 14. srp 2011 12:38:10

jestli to mela byt reakce na mi, tak ti musim rict, ze svoji reakci si uplet z hovna. jablickari sou ovce, kterejm staci presne to, co jim dovolil Jobs. oni nic vic nepotrebujou.... koupit si v jednadvacatym stoleti telefon, kterej po pripojeni pres USB k PC neumi bejt ani massstrorage povazuju za idiocii. z tyhle kuchyne bych si ja neobjednaval. jestli tobe prijde normalni proces, kdy si nactes stranku, do toho ti nekdo zavola a po skonceni hovoru, kdyz se budes vracet do prohlizece se ta sama stranka, ktera uz nactena byla nacita znova, tak ses spis sam ovce ekvivalentni jablickarum. a posledni veta je takovej nesmysl, ze ho radsi nebudu ani rozebirat. :roll: nauc se rozlisovat mezi fakty a vlastnim nazorem, kterej sis uvaril na zaklade nepodlozenejch domnenek :rtfm:

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » ned 14. srp 2011 12:55:39

BeNiSh píše: ale co to kurva je, aby si telefon poustel aplikace, ktery si zrovna usmyslej??
Jenže to nedělá ten telefon. Pokud tvůrce aplikace uznal za vhodný aby běžela na pozadí (např. potřebuje to ke svý funkci), nedokážeš udělat nic, aby na pozadí neběžela. Po ustřelení se ti bude zase spouštět (a žrát baterku a zdržovat atd.).

Apropos, nediv se, že MM je pomalá. Kombinace 854x480 displej, cca 500MHz procesor a jenom 256MB paměti je dost zajímavý kombo, který občas solidně brzdí. Pořiď si pořádnej stroj, nebo si nestěžuj. A ty problémy, který ty popisuješ, jsou způsobený pomalým hardwarem. Je fakt zajímavý, že tyhle rpoblémy (nestálý prodlevy u takřka čehokoli) jsem jaksi nezaznamenal na zařízeních s 1GHz procesor+512MB RAM...

Ale mě je jasný, že jseš teď prostě nasranej a něčím mě tady utřeš.

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » ned 14. srp 2011 13:30:42

BeNiSh píše: posledni veta je takovej nesmysl, ze ho radsi nebudu ani rozebirat.
Možná nesmysl, ale pravdivej. Zkus to nějak sestřelit nebo pochybuju že sis koupil nějakou novejší MM1 s lepším HW.

BeNiSh
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BeNiSh » ned 14. srp 2011 14:10:44

ramon.dexter píše:Ale mě je jasný, že jseš teď prostě nasranej a něčím mě tady utřeš.
pletes se, ja s tebou souhlasim. MM1 je nehorazna sracka, ktery sem pri koupi naletel na med kolem huby. prej "telefon bez kompromisu". nedavam to za vinu androidu, videl sem, jak beha Samsung Galaxy S s 2.3 a Milej-stoun se sebelepsi ROM je v porovnani s tim zaprcana 486ka! ;) proto na nej taky tak plivu, jsou tu jini, kteri se tu nad nim zaslepene rozplyvaj :arrow:
Naposledy upravil(a) BeNiSh dne ned 14. srp 2011 14:29:26, celkem upraveno 1 x.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 14. srp 2011 14:13:22

Sodan Tok píše:To aplikace se chteji spoustet na pozadi! Potrebujes pochopit ze to kazdy vyvojar urcuje co bude aplikace delat. A oni taky nejlip vedi ktere sluzby jsou potreba na pozadi.
Ale je pravda ze 2.3 ma oproti 2.2 zmrvenej ten velkej strom pod skupin multitaskingu... ale to by nemelo byt znat dokud je dost RAM
To je pěkná blbost. Vývojář nemůže vědět, kterou aplikaci používám často/málo/vůbec. Jediné co beru na pozadí jako nutnost, jsou služby pro funkci telefonu, launcher, SMS, hodiny a aktivní widgety. To jsou věci, které logicky běžet musí. Proč se ale spouští hry? Nebo ICQ nebo Facebook nebo rádio nebo přehrávač... a to vše ještě nahodile někdy více a někdy méně. Prostě zbytečné kraviny, které když potřebuju, spustím si je sám a 2 sekundy si klidně počkám. Ale nechápu, proč mám čekat na každé odemčení telefonu nebo rozčilovat se nad brutálně se zasekávající pohyb při listování mezi úvodními obrazovkami, než si Android milostivě uvolní paměť, kterou sám zaprasil blbostma?
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

BeNiSh
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BeNiSh » ned 14. srp 2011 14:27:25

podepisuju 8-)

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » ned 14. srp 2011 14:39:40

ludek:
Autor neví co TY potřebuješ, ale co aplikace potřebuje případně pro co je udělaná. Autor prostě usoudí, že bude lepší když poběží na pozadí a imho je to JEHO rozhodnutí stejně jako je TVÉ rozhodnutí aplikaci nenainstalovat/smazat.

ICQ se spouští protože má bežet na pozadí a říkat ti že ti přišla zpráva (yep, někdy to není dokonalý a zůstavaj takové app nap ozadí ikdyž nejsi přihlášenej)

Facebook: synchronizuje kontakty, chat apod.

Přehrávač: Chceš aby ti hudba běžela i na pozadí (ano, opět to občas nepozná že nepřehráváaš) případně ještě prohledává kartu kvůli novým songům.

Tohle je na VÝVOJÁŘÍCH. Android je jen stroj a dopřává možnosti aplikacím... sám o sobě nic nezpůsobuje. Krom toho zaplnit 512MB RAM a víc je jenom programy na pozadí skoro nemožný. A aby se ti sekaly obrazovky a mohla za to RAM musíš jí mít zoufale málo. Tím pádem padá hlava na výrobce

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 14. srp 2011 16:33:50

Některé z těch aplikací co se spuštějí, zcela zjevně na pozadí běžet nemusí. Programy které běžet musí, jsou tam pokaždé. Ale spousta aplikací se sama spustí jen někdy, nejspíš z nudy. Nepřihlášené ICQ je blbost spouštět, stejně tak Facebook. Když chci, aby mi běžela hudba na pozadí, tak si ji spustím a v tom případě samozřejmě chápu, že tam běží. Ale pokud poslouchat nechci, tedy přehrávač sám nespustím, případně ho ukončím, tak nechápu, proč by se měl sám spouštět?

" Krom toho zaplnit 512MB RAM a víc je jenom programy na pozadí skoro nemožný. A aby se ti sekaly obrazovky a mohla za to RAM musíš jí mít zoufale málo. Tím pádem padá hlava na výrobce"

Asi špatně čteš :-) Psal jsem, že mám LG OO s 512MB, mám to i v podpisu a nemám pocit, že by to na Android bylo zoufale málo. Přesto není problém, aby se aplikace postupně samy naspouštěly nebo neukončily když z nich odejdu a jsem třeba na 30MB. A věř že se to někdy prostě kouše a cuká jak blázen a trvá i pár desítek vteřin, než se telefon probere a dostanu se třeba k SMS. To automatické spuštění a nemožnost každou aplikaci korektně ukončit je prostě blbost Androidu, jeho autoři umožnili neukončitelnost některých aplikací a jejich automatické bezdůvodné spouštění. A ještě jednou zmiňuju ten prohlížeč, který mi vnucuje poslední prohlíženou stránku. Když jdu na internet, tak pokaždé většinou někam jinam. Rozhodně z 99% nechci tu stránku, kterou jsem měl otevřenou naposledy a která se znovu aktualizuje. U toho prohlížeče mě to štve bezkonkurenčně nejvíc, i když jsem si vymyslel okliku, jak ho jakože korektně ukončit, aby začínal zase na domovské stránce (kterou mám nastavenu prázdnou).

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » ned 14. srp 2011 22:13:18

Když tě ty aplikace štvou tak si je smaž. Očividně si čekal že od víceméne svobodného OS dostanes do ruky aplikace, které bude někdo omezovat v tom co dělají.
Jak ses dostal na 30MB je zajímavé.. o trocu víc mám při normálním používání já s poloviční RAM :D
Každopádně ano, vše co popisuješ je se tak či onak týká aplikací. Vypni je, odinstaluj, proklínej, s tím si už dělej co chceš.

vsa
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: HTC Desire Z ----> Samsung Note 8 / NOKIA 8.1

Příspěvek od vsa » pon 15. srp 2011 21:52:28

ludekbrno píše:Jj, souhlas. Správa aplikací má i v gingerbreadu k ....................ale taky mě ten vlastní život Androidu bez možnosti ovlivnění dost štve.
Pod to se podepisuju. Proc samovolne startuji aplikace, ktere jsem pouzil jen jednou a nebo dokonce nikdy? Chapal bych, pokud by system sledoval jak casto co pouzivam a to pak nahraval do pameti, ale takto to je jednoznacne spatne! Naopak jsem chtel, aby me na pozadi bezel program Waze, ale ten bezi jen chvilku a pak ho to odstreli. Obavam se, ze za to muze prave ten task manager, ktery potrebuje v RAM misto pro natazeni toho balastu..... Ne vse lze odinstalovat...tedy mozna ano pokud ma clovek root a vi, ktere soubory rucne smazat a kde je smaznout z konfiguracnich souboru.

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » pon 15. srp 2011 23:14:01

Když se na to ptáš tak nečekej odpoved.. řekl bych že vývojáři aplikací české androidforum nečtou, ale když jim napíšeš osobně třeba ti objasní, proč tomu tak je.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » úte 16. srp 2011 16:14:54

Přidat do podmínek pro každou aplikaci možnost korektního ukončení a do androidu možnost vypnutí automatického startu nesystémových aplikací nepovažuju za omezování. Právě naopak je omezení to, že to uživatel nemůže ovlivnit. Kdo se tím zabývat nechce, mohl by dále spoléhat na automatiku Androidu. Kdo není tupá ovce a chce mít chod přístroje více pod kontrolou, mohl by spouštění a ukončování aplikací ovládat sám. Android by se tím trochu více odlišil o iPhone, který je určen pro jednoduché uživatele a takové omezení je pro něj typické.

P.S. operační systém by měl sloužit hlavně uživatelům a ne vývojářům aplikací. Nevidím jediný důvod, proč by vývojář měl určovat, kdy se aplikace sama spustí, pokud to není nezbytně nutné pro její funkci.

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » stř 17. srp 2011 0:42:08

A proto někteří (ti lepší) vývojáři dávají tyhle funkce do nastavení. Android nebyl postaven jako komplexní systém ale jako základ pro nástavby od ostatních aka nabízí co je potřeba a bonus si máš stáhnout z marketu. Hlavně Android má dost výborného taskmanagera takže potřeba spravovat to ještě jinak odpadá... pokud si tedy nerveš 2.3 na 256MB ram apod.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » stř 17. srp 2011 8:01:56

Tak s tím "výborným task managerem" jsi to hodně přestřelil :-)

Sodan Tok
Stálý androiďák

Příspěvek od Sodan Tok » stř 17. srp 2011 10:39:24

Spíš ty ho podstřeluješ.. očividně ani netušíš jak to pracuje, co to dělá a možná že to tam vůbec je.

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » stř 17. srp 2011 10:52:41

ludekbrno píše:Tak s tím "výborným task managerem" jsi to hodně přestřelil :-)
Abych vstoupil do diskuse. Zabudovanej Task Manager v androidu 2.3.x a výš je opravdu to nejlepší, co může být. Zobrazuje totiž naprosto korektně obsazení paměti, rozhodně líp než všechny možný task managery, který často míchají aplikace skutečně aktivní/spuštěný a aplikace v mezimpaměti, který tu paměť nepoužívají vůbec.

aziz
Nové Androidě

Příspěvek od aziz » stř 17. srp 2011 11:02:06

Jo ten androidackej task manager je rozhodne lepsi pouzivat nez ty jine killery, ktere ukonci vse a za par vterin vse znovu naskakuje... Tim se ten system namaha o moc vic...

@telefon    

Odpovědět

Zpět na „Android OS“