Android OSJak zabranit, aby mi Google koukal do mobilu?

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Dell Streak

Jak zabranit, aby mi Google koukal do mobilu?

Příspěvek od Vivago » úte 16. srp 2011 21:43:14

Nejak se odmitam smirit s tim, ze by mi mel Google a zrejme i vyrobci telefonu koukat do meho mobilu. Udajne je tou branou Market, kde mi velky bratr muze na dalku odinstalovavat aplikace plus nejaka jeho podsluzba Download Manager.Kdyz pomoci aplikace Droidwall zariznu vyse zminene dve sluzby, tak mam opravdu Market vicemene nefunkcni.
Zajimal se o tento problem nekdo? Staci pouze tyto dve sluzby nebo jeste neco dalsiho?

Petmedic
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Google Nexus 4
Twitter: lsfoto67

Re: Jak zabranit, aby mi Google koukal do mobilu?

Příspěvek od Petmedic » stř 17. srp 2011 7:08:27

No to si pak neporizuj Androida. Celý je kompletně provazany se všemi službami Google.

mpis
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note II

Příspěvek od mpis » stř 17. srp 2011 7:20:03

Lidé s těmito paranoickými sklony by si neměli pořizovat žádný mobil. :D

TMa24
Droid
Typ mobilu / ROM: Nexus 5x
Twitter: necromanderSM
Rom: stock
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TMa24 » stř 17. srp 2011 7:23:37

Staci ak si zrusi akykolvek pristup k netu. A razom sa stava z neho nokia 3310

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » stř 17. srp 2011 7:59:50

Vivago píše:Nejak se odmitam smirit s tim, ze by mi mel Google a zrejme i vyrobci telefonu koukat do meho mobilu. Udajne je tou branou Market, kde mi velky bratr muze na dalku odinstalovavat aplikace plus nejaka jeho podsluzba Download Manager.Kdyz pomoci aplikace Droidwall zariznu vyse zminene dve sluzby, tak mam opravdu Market vicemene nefunkcni.
Zajimal se o tento problem nekdo? Staci pouze tyto dve sluzby nebo jeste neco dalsiho?
Pokud trpíš paranoiou, nepořizuj si žádný dnešní smartphone :-) Bez internetu jsou k ničemu. Každopádně ale Market ti nebude koukat do tvých soukromých údajů v telefonu. Marketu se týkají pouze aplikace a nic jiného. Takže "zaříznutím" marketu docílíš pouze toho, že si nebudeš moci stahovat nové aplikace a aktualizovat staré. Nějak nechápu, čeho tím chceš docílit :-) A Market opravdu neprovádí svévolné odinstalace aplikací ;-) Asi moc koukáš na americké filmy :-)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě

Příspěvek od Vivago » stř 17. srp 2011 8:02:59

ja jsem rad, ze deti maji prazdniny a pozadal bych je, aby se vratili k ladeni svych launcheru a ke sve oblibene soutezi o nejkrasnejsi plochu.

Vypnout data je hloupe reseni. Urcite lze treba pomoci firewallu bloknout jenom konkretni sluzby. Vygooglil jsem jenom Market a Downloadmanager. Jsou nejake dalsi sluzby?
Predem dekuji za konstruktivni odpovedi k tematu

EDIT:
ludekbrno píše: Pokud trpíš paranoiou, nepořizuj si žádný dnešní smartphone :-) Bez internetu jsou k ničemu. Každopádně ale Market ti nebude koukat do tvých soukromých údajů v telefonu. Marketu se týkají pouze aplikace a nic jiného. Takže "zaříznutím" marketu docílíš pouze toho, že si nebudeš moci stahovat nové aplikace a aktualizovat staré. Nějak nechápu, čeho tím chceš docílit :-) A Market opravdu neprovádí svévolné odinstalace aplikací ;-) Asi moc koukáš na americké filmy :-)
Google opravdu kouká skrz Market do mobilu a opravdu umí na dálku odinstalovat aplikace, které považuje za škodlivé. To je prostě fakt.
A že tam kouká i podpora HTC, jsem si přečetl v jiné diskuzi:

od xrayman » čtv čer 16, 2011 15:32
Jelikož jsem nerad, když mi něco nefunguje a já nevím proč, jsem se rozhodl zavolat na oficiální podporu HTC pro ČR.
Nesmí Vás zmást, že když jsou ČR operátoři obsazení, že Vás to hodí do Anglie nebo kam... !! (to pak stačí položit a zavolat znovu)

Jinak přístup super... O mém telefonu po sdělení mého IMEI věděl vše, i to co s ním snad právě dělám, a to včetně nainstalovaných aplikací. Takže v tomhle trochu překvapení, ale zase, proč překvapení... Každý z nás to tuší.

A já se těchto šmírovacích záležitostí účastnit nechci
Naposledy upravil(a) radegast dne stř 17. srp 2011 10:19:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Skus příště editovat příspěvky!!

m.a.x.i.m.u.s
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Galaxy S9+

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » stř 17. srp 2011 10:11:27

Někde jsem četl, že snad po rootnutí telefonu (nevím teď jestli je nutnost i jiná rom) nemůže googl již mazat aplikace z telefonu, nefunguje aktualizace androidu vzduchem a tím by se teoreticky mohlo zabránit přístupu do telefonu...
Desire -> Sensation -> Galaxy SIII -> Galaxy S4 -> G3 16GB -> G4 Leather -> Galaxy S7 Edge -> Galaxy S8 -> Galaxy S9+

patlen
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 6P 64GB
Tablet: Nexus 7

Příspěvek od patlen » stř 17. srp 2011 10:16:49

Přestaň používat google účet ! Vlastně......nepoužívej google vůbec. Tak vlastně......na co chceš googl telefon. :) Ach ouvej .

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » stř 17. srp 2011 10:25:03

Ano, google může odinstalovat na dálku aplikace, dokonce již tak několikrát udělal. Jednalo se o prokazatelně škodlivé aplikace.

A ke šmírování - v dnešní elektronický době tě může šmírovat kdokoli, kdo má dostatek peněz. Pokud je někdo až natolik paranoidní, že má pocit, že ho někdo sleduje, neměl by vůbec používat mobil a internet. Sorry, ale tak to prostě je.

A upřímně řečeno, spíš bych, měl strach z toho, že mě šmíruje naše policie a vláda, než nějaká firma tisíce kilometrů za atlantikem. Tazateli bych doporučoval tolik nekoukat na emerický konspirační filmy s agentama.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě

Příspěvek od Vivago » stř 17. srp 2011 16:47:50

Uprimne receno, od moderatora ocekavam moderovani diskuze namisto tlachani na neco co naprosto nesouvisi s tematem. Ale protoze mam svatou trpelivost, tak se prenesu pres injektiva a vysvetlim, ze nemam problem s tim, ze mi google analyzuje maily, ukladam si k nemu dokumenty stejne jako na skydrive u MS, pouzivam i dropbox, vsechno cloudove sluzby.
Ale mam problem vystavit vsechny sva data, pristupy a sluzby googlovi a vsem participujicin stranam, kdyz muzu na firewallu definovat jednoduche politiky a jednim stiskem widgetu je na chvili vypnout pro aktualizace z Marketu a posleze je opet zapnout. A to je otazka tematu. Ktere sluzby umoznuji vzdaleny pristup do Android telefonu.

patlen
Moderátor

Příspěvek od patlen » stř 17. srp 2011 17:22:36

Nic ve zlem ale ten joke se nabizel a nemuzeme byt porad tak vazni moderatori.kazdopadne jsem ti odpovedel hned prvni vetou.Nepouzivej google ucet.Pak ti nepujde nic s navaznosti na google sluzby.To ale nevim jestli to bude pouzitelne.A co blackberry to by ti spis vyhovovalo.Tady se bud smiris nebo to nema smysl kupovat ;-)

netineti
Robot

Příspěvek od netineti » stř 17. srp 2011 18:08:22

ak mas root tak aplikacia LOCATATION CACHE dokaze zmazat databazy a vytvaranie dalsej db ktoru pouziva google... ale obnovenie tejto funkcie je mozne len flashnutim novej ram..

Twincam
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: SGS3

Příspěvek od Twincam » stř 17. srp 2011 21:59:23

Vivago: Ty si snad děláš srandu.. :shock: Ty si myslíš, že ti někdo z Googlu čte maily a kátruje tvuj profil.. No snad ne.. Oni tak maj čas na tebe.. A jeli tě vymažou škodlivou aplikaci via OTA, tak buď rád.. Stejně to dělaj přes hromadnej nástroj všem ( typuju podle md5 kódu mažou aplikace hromadně, nebo tak nějak), ale ty jako osoba je absolutně nezajímáš..
Samsung Galaxy S III - WanamLite7 - I9300XXUFME3
PhilzTouch recovery 5.06.1 + 64 GB microSDXC

HTC DHD - už nemam..

Jarous1
Droid
Typ mobilu / ROM: Honor 8 Premium, FRD-L19 8.0.0.521(C432)
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Mi A1, Pie 10.0.9.0.PDHMIXM
Tablet: ASUS ZenPad 3s 10 LTE, Nougat WW_5.4.6

Příspěvek od Jarous1 » stř 17. srp 2011 23:00:22

Google samotný asi ne, ale všechny ty šmírácké "výzvědné" agentury v USA ;) Já osobně jim teda ze svých soukromých dat nedám ani písmenko, alespoň ne dobrovolně... Takže synchronizace kontaktů apod. přes Google se mne vůbec netýká, taková naivka opravdu nejsem. Umím si to zazálohovat jinak než to posílat kdovíkam, kde do toho pak může strkat nos kdoví kdo :? Tolik se zas nestane, když bych měl být bez jednoho dvou nových telefonních čísel půl dne než se dostanu ke svému soukromému počítači doma...
Jestli mi i přesto Google bez mého vědomí čmuchá v mobilu, tak s tím ale nic nenadělám, to je bohužel druhá věc...

OT: Jedna taková paranoidní představa: Třeba jednou budu chtít navštívit USA a nedostanu vízum jenom proto, že se někdo kvůli tomu šťoural v mých kontaktech. Kde si mne někdo spojil s někým kdo tam kdysi udělal nějaký průšvih, nebo je podezřelý z kdoví čeho. A jenom proto, že já mám v kontaktech někoho, kdo má v kontaktech zas někoho jiného, kdo má zas kontakt na dalšího, který se zná s tím vyvrhelem.
Jasně, důvod zamítnutí víza se stejně nikdy nedozvím, takové informace US ambasáda stejně nikdy nesdělí, ale aspoň se snažím tyhle, asi hodně nepravděpodobné, situace minimalizovat na co nejnižší míru.

Twincam
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: SGS3

Příspěvek od Twincam » čtv 18. srp 2011 6:50:26

Musíte si uvědomit že nejste v ačknim filmu.. Nic jste neprovedli, nikoho nezajímáte a hrstka vašich kontaktů na mámu, tátu,manželku, bráchu, kamarády je všem ukradená.. Kupte si 3310 a poznámkovej blok a schovejte se do sklepa, ať vás GOOGLE nevidí :lol: :lol: :lol:
Samsung Galaxy S III - WanamLite7 - I9300XXUFME3
PhilzTouch recovery 5.06.1 + 64 GB microSDXC

HTC DHD - už nemam..

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » čtv 18. srp 2011 9:40:51

Pokud už bych trpěl takovou paranoiou a myslel si, že kdokoliv má čas a potřebu se prohrabáva miliony telefonních kontaktů z bezvýznamného státečku uprostřed evropy, tak si prostě nebudu takove zařízení vůbec pořizovat, protože v takovém případě bych ani nespoléhal na to, že se mi nějakými nestandardními nástroji podaří takové předávání dat 100% zablokovat. Android je koncipovaný pro plnou konektivitu a je pitomost si ho pořizovat a současně chtít blokovat jeho základní služby. To je drbání se pravou rukou za levým uchem. I když výstižnější je pojem pranoia :-)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Pascalwb
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: LG Optimus 2X

Příspěvek od Pascalwb » čtv 18. srp 2011 10:13:05

Jasne niekto z USA bude kontrolovat mobil nejakemu cloveku v Strednej europe, Ti ludia pomaly ani nevedia kde to je, a co tam mas take dolezite ze by to zaujimalo USA.

peetr_
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Motorola Photon

Příspěvek od peetr_ » čtv 18. srp 2011 10:27:47

A když se vrátím k tématu :-)
Tak mám v DroidWall zablokovaný Kernel. Tam toho prochází nejvíc. Stačí spustit prohlížeč a už je podle logu blokováno cca 5 různorodých IP adres.
Není to jen o Google, tomu bláhově věřím. :-)
Ale s rootnutým přístrojem se trochu bojím všelijakých Malware, Spyware a kdoví čeho všeho.
Na PC mám také antivir a firewall. Kdo z vás ne?

typhoon
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: SGS 2
Tablet: Acer A510
Rom: CM10

Příspěvek od typhoon » čtv 18. srp 2011 11:00:13

Ja pouzivam len aplikacie co poznam, a ktorym doverujem.

A co sa tyka paranoje, tak myslimze uz o mne vedia vsetko :D
Realne meno , tel.cislo aj adresu, ked som platil kreditkou.
A je mi to jedno. :lol: Nic zle nerobim.

peetr_
Androiďák!

Příspěvek od peetr_ » čtv 18. srp 2011 11:40:27

Trocha nadsázky:
A co když ti tam někdo na dálku doinstaluje aplikaci, která ti spustí kameru a objevíš se na Youtube, jak se dloubeš v nose? :-D

patlen
Moderátor

Příspěvek od patlen » čtv 18. srp 2011 12:07:25

Už zacházíte zbytečně daleko.Buď tu nějak debatujte nebo to locknu.Ano i to je peetrs možné jsou to různé Malwary např.kód DroidDream Light např zde:
Jak DroidDream Light funguje?
Malware má schopnosti:
změnit způsob připojení,
nastavit používaný řídící server botnetu,
zahájit stahování aplikací,
zobrazovat v notifikační liště výzvy navádějící oběť ke:
stažení dalších aplikací z Android Marketu,
navštívení konkrétní URL (pravděpodobně škodlivé stránky),
stažení aplikace z HTTP serveru,
stažení aktualizovaného APK souboru infikované aplikace.
apod.
Je to možné, ale je na každým, aby si prvně něco přečetl než to stáhne do telefonu.To je jako na pc.Pokud budu mít ponětí co instaluju tak to nainstaluju né že to je "hezký" tak to nainstaluju.Buď se naučíme s technologiemi žít a používat je s rozumem nebo se můžeme vrátit k budce a notýsku.Pak bude jistota že nás nikdo nešmíruje.Zaplatím kartou a už v tom stejně zase jedu....

peetr_
Androiďák!

Příspěvek od peetr_ » čtv 18. srp 2011 12:51:16

To byl vtip, přece se také rádi pousmějete, ne? :-)

Doufám, že teď to bude v rámci debaty... Ještě je možnost, že si stáhnu z XDA jakýkoliv modul, který může být např. i v CM7 obsažen. Nebo nějaký custom kernel. A s tím získám i škodlivý kód, proti kterému se můžu těžko bránit a ten si může vesele stahovat a instalovat. Teoreticky DroidWall tomu může zabránit. Každopádně, kdo nemá rootnuto, je v bezpečí více, ale zase o hodně přichází. :-)

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 18. srp 2011 13:12:06

No, upřímně, CM je důvěryhodný stejně jako google, htc, samsung a další. Notak, lidi, ve světě neni každej lump a vykuk tak jako u nás.

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě

Příspěvek od Vivago » čtv 18. srp 2011 13:15:10

netineti: Location cache ale řeší jenom databázi navštívených míst, to není přesně problém, který řeším. (samozřejmě ty údaje vůbec nikoho nezajímají a proto je IOS a Android sbírají jen tak, protože všichni se chovají slušně a spořádaně)

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 18. srp 2011 13:20:37

vivago: Google je hlavně reklamní firma. Takže ty lokační data používá k cílení reklamy. A jak u iOS, tak u Androidu můžeš sběr těch data zakázat. A věřím tomu, kdybys přišel na to že i přes to dochází ke sběru dat, soud vyhraješ a vyusoudíš na nich pěknou částku.

Zamysli se. K čemu by googlu bylo aby věděl, kde se pohybuje nějakej franta z horní dolní. Jenom se nad tím zkus zamyslet a vypusť všechny pošahaný konspirační myšlenky, který máš z emerických filmů o špionáži.

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě

Příspěvek od Vivago » čtv 18. srp 2011 13:28:51

k čemu potřebuje Google sahat mi do mobilu? Kvůli péči, abych se nezaviroval? Sahá mi snad antivir do počítače? Sahá mi výrobce operačního systému do počítače? sdílíš na pc svoje dokumenty veřejně, protože nemáš co skrývat?
Nehodlám řešit zda to dělá nebo nedělá. Zrovna od tebe čekám, že budeš diskuzi moderovat a ne neustále opakovat, jaká jsi nicka a jak nikoho nezajímáš v korelaci s emerickou filmovou produkcí

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 18. srp 2011 13:44:54

Hele, uklidni se a sedni si na prdel. Nikdo tě nenutí ty googlí služby používat, nikdo ti ani nenutí android.

Google do mobilu nijak nesahá, to jsi jenom něco naprosto špatně pochopil. Google sáhnul uživatelům do mobilu jenom v případě, že v něm měli škodlivý kód, který by jim způsobil problémy. A udělal to proto, že ten kód byl šířený jejich Marketem. Tedy žádný chování ve stylu třetího bratra, ale normální zodpovědný chování.

I antivir ti může sahat do počítače. Víš že ti nesahá, nebo jenom prostě a jednoduše věříš že ne?

Svoje důležitý dokumenty, tedy v podstatě nic, mám v PC. Ty, který potřebuju mít přístupný odkudkoli mám na gDocs, je to tak pro mě praktičtější, než s sebou tahat flashky a někam to kopírovat a podobně.

A ty kecy o tom, že jako moderátor mám držet hubu a jenom moderovat radši přejdu s mlčením. Nebo já snad nesmím řícty svůj názor? Nebo že by ti ten názor jaksi šlapal na kuří očko? Že bych měl pravdu? Věř mi, že kdyby se diskuse nějak zvrhla, zmoderuju jí. Jenže tahle diskuse je tak jako tak o hovně a moderaci zatím nepotřebuje.

A promiň, každej člověk kterej opravdu potřebuje 100% bezpečnost nepoužívá android. Tak to prostě je.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » čtv 18. srp 2011 13:46:53

Klidně bych se vsadil, že operační systém v PC odesílá svému výrobci více dat, než telefon s Androidem ;-) V základním nastavení taky sám přijímá aktualizace. A jistěže ti do PC sahá i antivir, čte každý otevíraný soubor, včetně tvých soukromých dokumentů, což Android nedělá. Ten nečte a už vůbec neodesílá tvoje dokumenty. Problém je, že na PC sis za ty roky zvykl a postupné čím dál větší propojení s on-line službami ti uniklo. Kdežto Android je něco nového, tak v tom hledáš nějakou záludnost. Jenže ve skutečnosti mobil s Androidem není nic jiného, než jednoduchý počítač s připojením na internet. Ale což, pokud jsi milovníkem konspiračních teorií, tak si tím zbytečně zatěžuj hlavu dál, kdoví co ti už všechno mezi tím stihlo odeslat PC co máš na stole :-)

Jirka125
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S5
Twitter: @jirkovo

Příspěvek od Jirka125 » čtv 18. srp 2011 15:52:02

To Vivago: Nahoře uvádíš, že jsi se dočetl v diskuzi, že podpora HTC kouká do mobilu...ty tomu vážně věříš? Myslíš, že ti tohle sdělí po telefonu? Neblázni - je potřeba trochu přemýšlet. Tam schválně zavolej.

Jinak tuhle diskuzi nechápu. Google kouká do mobilu? Co by asi viděl? Děláš něco nekalého? I kdybys měl v gtalku Pitra, Billa, Steava...googlu je to jedno. Seš jen ID v bilionech řádcích. Co ho zajímá, je nabídnout ti co nejvíce personalizovanou reklamu a reklamu obecně. Zkus každý den googlit návod na atomovou bombu a kontakt na iránského prezidenta. Stane se něco? Nemyslím si.

Na jedné straně se bojíš, že tě google sleduje, kouká na tebe přes kameru, z telefonu na tebe bliká podprahová reklama, ale na druhé straně ti je jedno, že o tebe tvůj operátor ví mnohem víc. Ví, kde by bydlíš, jaké služby využíváš, kde právě jsi, na jakých stránkách brouzdáš,... Mnohem víc o tobě ví tvůj internetový provider. A to nemluvím o tvém routru doma - kdybych byl paranoidní, tak ho hned vytrhnu ze zásuvky, spálím a ostatky zakopu metr pod zem. K datům operátora se dostaneš snáž než k datům googlu!

Autor tohoto vlákna
Vivago
Nové Androidě

Příspěvek od Vivago » čtv 18. srp 2011 19:44:11

blablabla operator o me vi ic a sidlo spolecnosti a z btsky pozna pekny 4 bloky baraku.
Google z myho telefonu pozna vsechny hesla ulozene v prohlizeci, id sluzeb jako je droopbox a fotky my nahy pritelkyne. Dekuji nechci.

Je nejaka overena informace, ze konkretni rom zabranuje tomuhle vzdalenemu pristupu? moc se mi to nezda, pak nemohl bezet Market.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“