Android OSJak zabranit, aby mi Google koukal do mobilu?

Karloz
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Honor 7

Re: Jak zabranit, aby mi Google koukal do mobilu?

Příspěvek od Karloz » ned 05. úno 2012 13:38:34

A víte vůbec, proč výše zmiňována práva Google má??? Bez nich bych NEMOHL umisťovat vaše fotky na Picasu, nemohl by vám našeptávat kontakty při psaní mailu, nemohl by zobrazovat vaše příspěvky na G+, případně vaše komentáře, vaše +1. Nemohl by vám ukázat nejbližší čerpací stanici na základě vaší polohy atd. Nemohl by prostě zpracovávat vaše data a to, že něco někam nahraju a mám to k dispozici, že jsou ty služby provázané, to je důvod, proč to používáme.

Google zajímají klíčová slova, aby mohl lépe cílit reklamu, nezajímá ho, jestli píšete manželce nebo milence a už vůbec ho nezajímá účet Franty z Hodní dolní, aby mu mohl vybrat pár tisícovek, co si vydělá.

Podobná práva mají jiné webové služby. Když jim to právo nedáte, tak oni ta data nemohou ani třeba zálohovat.

V dnešní digitální době se musíte rozhodnout, jestli jste paranoik a pak tyto služby nepoužíváte, nikam nic nenahráváte a jediné fotky máte na počítači bez internetového připojení. Nebo jste na druhou stranu úplný dement (také takové znám) a sdílíte všechno se všemi. Nejlepší je ideální kompromis, kdy využíváte výpočetní techniku ke své radosti, ke svému prospěchu a nesdílíte vaše informace na každém pofidérním webu, který je zrovna cool a megakrutohustopřísnej, protože ho mají všichni Pepíci ze třídy. Stačí, když vidím, jak se všichni hrnou do kdejaké služby, která nabízí sms zadarmo. Četli jste vůbec ta pravidla (jsou tam vůbec)? Hlavně, že je to zadarmo, ale že někam zadáváte čísla, ten obsah zprávy, to už je fuk. A vůbec nevíte, co s nimi ta služba udělá.
Proberte se :roll: :!:

seaman
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: LG G6
Mobil 2 / ROM: Nexus 5 32GB

Příspěvek od seaman » ned 05. úno 2012 14:19:18

ludekbrno píše:seaman:

Co to proboha má společného s Androidem :?: Copak je tam někde půl slova o tom, že se to vztahuje na uživatelský obsah tvého telefonu a paměťové karty? Já do služeb Googlu nic nenahrávám, používám jen synchronizaci kontaktů a kalendáře a nepředpokládám, že Googlu k něčemu budou kontakty na mé kamarády :-) I když pochybuju, že ty podmínky co zmiňuješ, se na kontakty a kalendář taky vztahují. To je myšleno třeba na fotky nebo videa.

Pořád tady nikdo nenapsal nejmenší argument, proč by Android měl být méně důvěryhodný, než domácí PC (notebook) s Windows připojený k internetu. Naopak, každý jistě ví, jak jsou Windows děravé a kolik kradoucího software pro Windows se po světě potuluje. Přesto se většina z těch paranoiků nerozpakuje používat internet banking, free webové mailové služby atd. Ale jak vezmou do ruky Android, tak "jsou si jistí", že je to v podstatě odposlouchávací zařízení a co si nahrají na paměťovou kartu, okamžitě se objeví agentovi NSA na obrazovce monitoru :lol:

Vzpamatujte se lidi ;)
Luďku, co má google společného s Androidem? Myslel jsi tu otázku tady na tomhle fóru vážně?
Ne, nikde není půl slova o tom, že se to vztahuje na kartu telefonu a to já osobně ani jednou nenapsal. Nejde mi o telefon samotný, ale o data na serverech. A já, stejně jako ty, tam nemám nic, než kontakty a kalendář.
Jestli předpokládáš že chce google kontakty na Tvé kamarády, nebo ne, není příliš důležité. Spíš je podstatné to, že k tomu dáváš souhlas a to mi vadí, nic víc, nic míň. A ano, týká se to veškerého obsahu, čili i kontaktů a kalendářů.

Neuklidňuje mně, že jsou i kok@ti, co lezou na net banking se zavirovaný kompem, jejich problém, ne? Já řeším své starosti. A ohledně Tvých zaklínadel Microsoft-Windows-Facebook... Nemám, nic z toho já nemám.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 05. úno 2012 15:03:31

Ty nějak špatně vidíš, nic takového jsem nepsal. Ale přečti si nadpis vlákna. Google do mobilu koukat nemůže, alespoň ne na uživatelská data, která nikam nenahraješ. Co se týče kontaktů a kalendáře, to se určitě nedá považivat za obsah, ke kterému bys poskytoval googlu nějaká práva. Ty může použít maximálně k lepšímu cílení vyhledávání a reklamy, jinak to jsou osobní data, která jinak využít nemůže. Takže to asi nikoho trápit nemusí. Nicméně pořád trvá můj dotaz, proč by měl být google s androidem méně důvěryhodný, než microsoft s windows?

Já odpověď znám, windows jsou tady dlouho a všichni si na ně zvykli. Android je nový a spousta lidí se všeho nového bojí, přestože neexistuje jediný důvod, proč Google měl být větší šmírák, než ostatní podobné globální firmy z USA, jejichž produkty i tito paranoici bez mrknutí oka používají :)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

seaman
Androiďák!

Příspěvek od seaman » ned 05. úno 2012 20:28:04

Já mám zrak jako ostříž, Luďku.
Píšu o smluvních podmínkách a nakládání s mými daty a ty na to, co to má společného s androidem? No u mě hodně, já bych jinak google mail, kontakty a kalendář nevyžíval. Možná gmail trochu soukromě.

Podívej, výklad nové smlouvy a hlavně klausule o volném nakládáním s obsahem je natolik všeobecná, že z právního hlediska zcela jistě zahrnuje jakákoli data na server zaslaná, čili i zmíněná. To je prostě natolik otevřená formulace, že to v praxi umožňuje.

Co se týče srovnání bezpečnosti android-google vs. microsoft windows, na to Ti neodpovím, jak už jsem psal v minulém postu, nic od MS nemám, možná by jsi dostal odpověď na fórech, co se touto platformou zabývají, tady to není. S tím už se začínáš hloupě opakovat, promiň. Já neřeším jiné globální firmy, protože používám google, řeším ten. Když si uříznu prst, těžko mně uklidní, že soused si uřízne dva. Je to sobecký? Není. Můj prst, moje smlouva, jiné mně nezajímá.

A protože tu začínáme mlátit prázdnou slámu, nemá to asi smysl. Špehování fotek v telefonu se tu myslím více méně prozatím vyvrátilo, se smlouvou a volným poskytnutím dat jsou všichni spokojeni, tak asi nemá cenu protahovat téma.

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » ned 05. úno 2012 21:26:22

Obcas mi prijde, ze si nekteri predstavuji, ze v kancelari v Google HQ sedi John Doe a procita jeden email od vasi maminky za druhym...
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. úno 2012 8:17:11

Seaman:

Obávám se, že to s tvým zrakem není tak slavné, jak myslíš. Jinak bys jistě nepřehlédl, že ta klauzule se týká DĚL, tedy nějakého autorského obsahu a i ten nejlepší právník by pod to nedokázal schovat telefonní seznam a poznámky v kalendáři.

Jinak "hloupě" se opakuju z jediného důvodu, že tady dosud nikdo nedal jediný relevantní argument, o důkazech ani nemluvě, takže pokud by tady někdo mohl mluvit o hloupém opakování, byl bych to já směrem k paranoikům. Ale nechme toho, argumentů se nedočkáme a pokusím se ti věřit, že nepoužíváš windows ani žádný jiný operační systém (z čeho se připojuješ na net mi není jasné) :D
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

seaman
Androiďák!

Příspěvek od seaman » pon 06. úno 2012 10:38:14

:roll:
Jinak bys jistě nepřehlédl, že ta klauzule se týká DĚL
Pokud nahrajete nebo jinak odešlete OBSAH do našich služeb

pokusím se ti věřit, že nepoužíváš windows ani žádný jiný operační systém
Nikde jsem nenapsal, že nepoužívám žádný jiný než win...

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. úno 2012 13:14:18

Seaman:

Vytrhávat z kontextu umíš dobře ;) Skončils tu tvoji citaci příliš brzy, ocituj laskavě celou větu, pokud se tím chceš ohánět, přestože se to netýká osobních dat, ale děl. Navíc by žádný právník neobhájil využití osobních uložených dat k něčemu jinému, než případnému vylepšování služeb, jak je tam napsáno.

A jaký je rozdíl mezi windows a ostatními systémy? ;) Jakou máš záruku, že zrovna ve tvé distribuci operačního systému (předpokládám, že chceš operovat Linuxem) nejsou zadní vrátka? Sorry, bavíme se tady o ho*ně, Android není o nic méně rizikový, než jakýkoliv jiný systém a jen pokrytec používá počítač s připojením na net a při tom se bojí o data v Androidím telefonu ;)

Jarous1
Droid
Typ mobilu / ROM: Honor 8 Premium, FRD-L19 8.0.0.521(C432)
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Mi A1, Pie 10.0.9.0.PDHMIXM
Tablet: ASUS ZenPad 3s 10 LTE, Nougat WW_5.4.6

Příspěvek od Jarous1 » pon 06. úno 2012 14:03:28

Fajn, pošlu si svoje čupr dupr fotky na Picasu, milému Google se něco z toho zalíbí a začne s nimi dělat kdovíco, dokonce poskytovat i někomu jinému (za úplatu ?). Zajímalo by mne tedy jak se pak budou řešit autorská práva k takové fotce, kterou jsem vyfotil já, a chtěl bych ji někomu opravdu oficiálně prodat jako právoplatný autor. Podle té smlouvy na ní ale bude mít nějakou tu licenci i samotný Google... Takže asi věci, které pro mne mají nějaký ten finanční potenciál, či dokonce jsou předmětem mého podnikání, by na Google podle tohoto neměly co pohledávat...

Ještě že žádná ta "Google vylepšovátka" nepoužívám a ani nikdy používat nebudu, k tomu mne nikdo nedonutí... Zlatý "offline režim" kde vím co se s mými daty opravdu děje a zodpovídám si za ně pouze a jenom já sám.

Však vy všichni, kdo se vysmíváte ostatním, kteří těm "online službám" nevěří, jednou spláčete nad výdělkem ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. úno 2012 14:55:57

Ano, to je ale něco úplně jiného :) Ty mluvíš o případu, kdy googlu dobrovolně ty fotky někam nahraješ a tím souhlasíš s uvedenými podmínkami. To já samozřejmě taky nepoužívám a pokud chci zveřejňovat svoje fotky, mám na to zřízenou vlastní webovou galerii. Případně pokud občas nahraju nějaké video ke zveřejnění na youtube, tak počítám s tím, že jej dávám googlu k využití, což mi nevadí, protože to nejsou žádné profesionální videa s nějakou hodnotou :) Ale to jsou všechno vědomé a mnou odsouhlasené operace a pokud nebudu chtít, jednoduše je nevyužiju.

Celou dobu se tady bavíme o tom, jestli google může na dálku polézat obsah tvého mobilu (nebo karty) a stahovat z něj obrázky či jiné uživatelské soubory. Já tvrdím, že o nic víc, než to "může" dělat například Microsoft prostřednictvím Windows nebo Apple prostřednictvím MAC OS... a doteď nikdo nedodal žádný argument, že by byl v tomto Android rizikovější, než jiný systém připojený na internet.

Karloz
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Honor 7

Příspěvek od Karloz » pon 06. úno 2012 15:39:29

Jarous1 píše:Fajn, pošlu si svoje čupr dupr fotky na Picasu, milému Google se něco z toho zalíbí a začne s nimi dělat kdovíco, dokonce poskytovat i někomu jinému (za úplatu ?)...
:roll: A jinak jsi normální? Ve výchozím stavu je zapnuto, že na všechny fotky máš copyright ty, čili je nemůže nikdo použít, natož prodat. Přečti si, co jsem psal výše. Práva Google dáváte kvůli tomu, že jinak by podle zákonů nemohl ta data ani zálohovat. Nebudu to tady psát znova, přečti si to...

Jarous1
Droid

Příspěvek od Jarous1 » pon 06. úno 2012 15:59:46

ludekbrno:
Ano, v tomhle s Tebou souhlasím. I když, přeci jenom pořád víc věřím svému PC, ve kterém mám antivir/antispyware + pořádný firewall, které tu bezpečnost dat hlídají mnohem lépe než nějaký svým životem si žijící Android ;)

Karloz:
Četl jsem to pro jistotu několikrát... A stále mi z toho vychází, že cokoli pošlu na servery Google, tak s tím oni mohou dělat co uznají za vhodné. Dokonce poskytnout i někomu dalšímu.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. úno 2012 17:52:43

Opravdu myslíš, že antiviry a antispyware ochrání data v PC s windows lépe, než Android, kde takové škodlivé aplikace z podstaty nemůžou vůbec fungovat (pokud jim tedy hloupý uživatel sám veškerá oprávění neodkliká)? To jsi vážně naivní ;)

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » pon 06. úno 2012 18:17:51

Nic proti Jarous1, ale vidim to stejne. Retez je tak silny, jako jeho nejslabsi clanek. A v tomto pripade je to uzivatel.
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

Jarous1
Droid

Příspěvek od Jarous1 » pon 06. úno 2012 18:52:53

Tak jasně, netvrdím, že mám počítač zabezpečený na 100%. Pořád si ale myslím, že pro bezpečnost svých dat dělám celkem maximum (kromě úplného odpojení od netu, samozřejmě :D ), a třeba firewall mám nastavený tak, že se mne na každý jemu neznámý program, který by chtěl komunikovat s okolím, ptá jestli mu to povolím nebo ne. Je to sice někdy otrava pořád něco povolovat nebo naopak zakazovat, ale na to jsem si tak nějak už zvykl... Zas tak často něco takového nespouštím.

Ale jestli mi do počítače leze někdo neoprávněně, třeba konkrétně Microsoft, zobe tam bez mého vědomí kdovíco, tak s tím asi neudělám vůbec nic, s tím jsem jakžtakž smířený. To samé s různými "bezpečnostními složkami" apod.
Dobrovolně a úmyslně ale nic soukromého nikam jinam než na své PC neukládám a ani neposílám...

seaman
Androiďák!

Příspěvek od seaman » pon 06. úno 2012 20:39:15

Jarous1 píše:ludekbrno:
Ano, v tomhle s Tebou souhlasím. I když, přeci jenom pořád víc věřím svému PC, ve kterém mám antivir/antispyware + pořádný firewall, které tu bezpečnost dat hlídají mnohem lépe než nějaký svým životem si žijící Android ;)

Karloz:
Četl jsem to pro jistotu několikrát... A stále mi z toho vychází, že cokoli pošlu na servery Google, tak s tím oni mohou dělat co uznají za vhodné. Dokonce poskytnout i někomu dalšímu.
Ano, přesně tak. Za to v případě problému schovají cokoli. To je to, co se mi na tom nelíbí.

Luděk: Navíc by žádný právník neobhájil využití osobních uložených dat k něčemu jinému, než případnému vylepšování služeb, jak je tam napsáno.

Využití nebude třeba obhajovat, když jsi jim dal souhlas. A je tam mimo vylepšování služeb psáno i tlusté dole:

Pokud nahrajete nebo jinak odešlete obsah do našich služeb, poskytujete společnosti Google (a subjektům, se kterými společnost Google spolupracuje) celosvětově platnou licenci k užití, hostování, uchovávání, reprodukování, upravení, vytvoření odvozených děl (například děl, jež jsou výsledkem překladu, přizpůsobení/adaptací či úprav provedených za účelem jeho lepšího fungování v rámci našich služeb), komunikaci, publikování, provozování a zobrazování na veřejnosti a distribuci takového obsahu Práva, která touto licencí udělujete jsou užita za účelem provozování, propagace a vylepšování stávajících služeb a vývoj nových služeb. Licence přetrvává i poté, co přestanete naše služby používat.....

A jelikož není specifikováno blíže, jedná se o VEŠKERÝ obsah.

Luděk: Případně pokud občas nahraju nějaké video ke zveřejnění na youtube, tak počítám s tím, že jej dávám googlu k využití, což mi nevadí, protože to nejsou žádné profesionální videa s nějakou hodnotou Ale to jsou všechno vědomé a mnou odsouhlasené operace a pokud nebudu chtít, jednoduše je nevyužiju.

No vidíš!! Tady to chvilku vypadalo, že to na vlastním příkladu s youtube chápeš. Proč Ti to není jasné s novou zjednodušenou smlouvou, která nahrazuje až 60 původních rozsáhlejších smluv a mluví šmahem o všech datech zaslaných na jejich servery (kontakty a kalendáře nevyjímaje)?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. úno 2012 20:56:49

Ano, z mých kontaktů a kalendáře odvodí DÍLO a zveřejní ho :)

Bože, za co...

Podle tebe se to tedy musí automaticky vztahovat i na maily atd....

Sorry, ale to jsou kraviny jak hrom. Kdyby si google dovolil jakkoliv zneužít osobní data (kontakty, kalendář, maily), tak si na googlu okamžitě smlsne celé stádo právníků a google se nedoplatí v USA ani v Evropě, celé skupiny lidí se jen třepou, aby takovou firmu načapala při nějakém prohřešku a zajistili si tím velké jmění...

Paranoia je hezká věc, pomáhá člověku být opatrný, ale pokud nesmí přerůst v opravdovou nemoc :)

seaman
Androiďák!

Příspěvek od seaman » úte 07. úno 2012 10:13:51

ludekbrno píše:Ano, z mých kontaktů a kalendáře odvodí DÍLO a zveřejní ho :)

Bože, za co...

Podle tebe se to tedy musí automaticky vztahovat i na maily atd....
Pokud jsou podmínky takto napsané, automaticky se to vztahuje na veškerý obsah, tak jak je v podmínkách.
O to nejde co s tím vymyslí, to se můžeme dohadovat a fantazírovat, podstatné je, žes jim to neomezené využití dovolil.
ludekbrno píše:Sorry, ale to jsou kraviny jak hrom. Kdyby si google dovolil jakkoliv zneužít osobní data (kontakty, kalendář, maily), tak si na googlu okamžitě smlsne celé stádo právníků a google se nedoplatí v USA ani v Evropě, celé skupiny lidí se jen třepou, aby takovou firmu načapala při nějakém prohřešku a zajistili si tím velké jmění...

Paranoia je hezká věc, pomáhá člověku být opatrný, ale pokud nesmí přerůst v opravdovou nemoc :)
Jak, kdyby si google dovolil zneužití?
Ten jden na hraně jak jen to jde, to není kdyby. Něco hold vyjde, něco ne.

Google přiznal, že při mapování ulic získal osobní data, možná i hesla
http://tech.ihned.cz/c1-43541550-google ... na-i-hesla

Auta fotící pro Google Street View mají v Německu stop, kvůli mapování WiFi sítí
http://www.swmag.cz/novinka/1061/auta-f ... wifi-siti/

Zrovna jako je paranoia hezká, je hezká i důvěra, ale ta nesmí přerůst v totální odevzdanost.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » úte 07. úno 2012 10:22:24

Zase ta debilní, novináři vyvolaná bublina o "kradení dat ve wifi sítích"? Poprosil bych lidi, kteří problematice nerozumí, ať se k tomu radši ani nevyjadřují. Protože vyjádření "odborníků" z tisku už známe.

Vysvětlení, jak to je: Auto se po městě pohybuje rychlostí 50km/h. Kolem daný wifi sítě se tedy pohybuje max. desítky sekund (a ani to ne), tedy čas, za jakej tak maximálně zjistí jestli tam nějaká wifi je, jestli je zabezpečená a možná i sílu signálu. Nic víc. Není to ani možný, pro nějaký čmuchání je taky potřeba mnohem delší připojení, a to ani nemluvím o nějakým prolamování hesel. Prostě jak začne novinář lačnej senzace psát o technice, vypadá to, jak to vypadá.

Google sbíral výše uvedený "data" (který jsou přístupný každýmu s wifi zařízením), aby třeba vytvořil mapu wifi sítí. Jenže to senzace lační novináři nechtějí vidět, pak by to nebyla taková senzace.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Notouchme
Droid
Typ mobilu / ROM: OnePlus 6
Twitter: https://twitter.com/oONotouchOo

Příspěvek od Notouchme » úte 07. úno 2012 11:54:43

Nekteri novinari by zaslouzili po papuli, je to specialita webu, kteri si techniku predstavuji jako ufo, ale jinak s ni nemaj nic spolecneho a maji "technickou" rubriku. Obcas take zvasty co tam ctu tak mam chut to liskat :D
:palec: Na děkování tu máme reputaci :palec:

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » úte 07. úno 2012 12:49:42

Presne jak pise ramon. To same dela mimochodem projekt Jakuba Čížka - Wifileaks

Kód: Vybrat vše

http://www.wifileaks.cz/
Jsou to normalne naprosto verejne dostupna data. To, ze si nekdo svoji sit nezabezpeci, je vec druha (ale i tak neni moc co zjistit za tak kratky cas). IMHO je to Google a nekdo proste videl moznost se napakovat a bulvarni titulky v novinach zase prilakaji spoustu ctenaru a delaji reklamu.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » úte 07. úno 2012 15:05:23

Seaman:
Ty se mi vážně zdáš :) A jak asi Google využije tvůj telefonní seznam nebo kalendář? Natočí podle nich film, který prodá? Prodáho jako text písně třeba Madonně? :D

Uděluješ googlu souhlas k použití obsahu, ne osobních dat. Zkus se zeptat nějakého právníka ;) Slyšels už někdy o tom, že by google něčí kontakty zneužil? Tvůj telefon nemá paměť a google tě nutí synchronizovat seznam a kalendář s webovými službami???

Božwle, když jsi paranoidní, nesynchronizuj data a nenahrávej nikam obsah
Je to jen na tobě. Diskuze byla založena s původní doměnkou, že google má přístup ke kompletnímu obsahu telefonu a paměťové karty, včetně uložených fotek a jiných uživatelských souborů. Ne nemá! Má přístup jen k obsahu, který do jeho služeb vědomě nahraješ, což ale není nutné a kdo nechce, nemusí nikam nic nahrávat. Tak co se tady vlastně pořád řeší? Android není ani o milimetr rizikovější, než jakýkoliv jiný systém připojený k internetu, naopak i bezpečnější, než leckterý jiný

strojvudce
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: ASUS Zenfone 5
Tablet: GOOGLE Nexus 7

Příspěvek od strojvudce » úte 07. úno 2012 15:41:21

Ono ani tak nejde o text písně pro Madonu. Ale co např. emailové adresy, telefonní čísla versus reklama. A pokud synchronizuješ na google, dáváš tím Googlu souhlas s jejich použitím. Podle toho, co se v těch podmínkách píše.
A pokud se diskuze posunula někam jinam, není to důvod dělat z někoho hlupáka. Každá diskuze se rozvíjí a jednoduše se posunula k aktuálnějšímu "problému".

@telefon

Jarous1
Droid

Příspěvek od Jarous1 » úte 07. úno 2012 16:02:21

ludekbrno:

To je všechno sice hezké, ale stačí si tady přečíst pár "návodů" na zálohu kontaktů apod... V drtivé většině případů je pak ten zoufalec, co přišel o data, označen za troubu, protože si to neposílal na Google ;)

Ale z jiného soudku, co třeba realita, že Google je americká firma a většinu svých serverů má také především v USA ? O tom, že se jim v tom prohrabují všelijaké bezpečnostní a výzvědné služby, a hledají tam kdoví co, tu asi už nikdo nepochybuje... Někde jsem nedávno četl, že se teoreticky každý z nás vlastně zná už s každým po celém světě, a stačí k tomu pouze asi 6 navazujících telefonních kontaktů...
Takže i z tohoto pohledu bych nerad, kdyby třeba FBI šla po nějakém hajzlovi a v rámci zkoumání našich soukromých dat na Google apod., aby nějaká odbočka od něj jenom přes tuhle triviálně zjistitelnou cestičku vedla i ke mně :D To jenom pro odlehčení ;)

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » úte 07. úno 2012 16:08:40

Jarous1 píše:ludekbrno:

To je všechno sice hezké, ale stačí si tady přečíst pár "návodů" na zálohu kontaktů apod... V drtivé většině případů je pak ten zoufalec, co přišel o data, označen za troubu, protože si to neposílal na Google ;)
Ano, to je ta nejjednodušší cesta. Pro lidi, kteří si neumějí najít, jak zálohovat jinak, je i nejlepší.
Paranoia je pouze tvoje osobní věc a tvůj osobní boj. POkud jsi paranoidní, zálohuj si to jak umíš, nebo nebreč, že jsi o to přišel.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

seaman
Androiďák!

Příspěvek od seaman » úte 07. úno 2012 16:27:55

strojvudce píše:Ono ani tak nejde o text písně pro Madonu. Ale co např. emailové adresy, telefonní čísla versus reklama. A pokud synchronizuješ na google, dáváš tím Googlu souhlas s jejich použitím. Podle toho, co se v těch podmínkách píše.
A pokud se diskuze posunula někam jinam, není to důvod dělat z někoho hlupáka. Každá diskuze se rozvíjí a jednoduše se posunula k aktuálnějšímu "problému".

@telefon
Ano a tohle mi přijde, že nemůže luděkbrno pochopit.
Jde spíš jen o princip a o to, že nemáš jinou možnost než s tím souhlasit.
Tedy pochopitelně, pokud chceš službu používat když se takhle razantně změnila.
Mimochodem, právníka jsem se ptal.
Mě přijde, že nedělá hlupáka ze mě, takže v pohodě, prostě diskutujeme. Akorát je škoda, že jediný pádný argument mimo pocity je znění té všezahrnující smlouvy.

rpet
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: HTC DESIRE

Příspěvek od rpet » úte 07. úno 2012 17:33:46

Jarous1 píše:Tohle je také k zamyšlení , to je fakt :D

Každopádně mi v tom mém příspěvku ale šlo o soukromá data, která já sám dobrovolně pošlu na servery Google během synchronizace kontaktů, mailu, kalendáře atd.... A vzhledem k tomu, že asi ty svoje servery mají vesměs v USA, tak tam nejsou moc v bezpečí před všemi těmi "firmami se třemi písmenky ve zkratce" ;)

Proto takovéhle věci nedělám, nepotřebuji to a z výše uvedeného důvodu ani dělat nebudu. A docela mi přijde hodně na pováženou jak tam ostatní lidé svá data ládují bez jakékoli obavy, řekl bych až nezodpovědně, o jejich snadnou dosažitelnost pro některé ty "firmy"... O FaceBooku a dalších podobných "sběrnách soukromých informací" taktně pomlčím... Kdo chce kam...

EDIT: Samozřejmě mi tu můžete tvrdit, že "když nedělám nic nezákonného, tak se nemám čeho bát a nemám co schovávat"... S tímhle vysvětlením a rychlým ironickým smetením ze stolu totiž absolutně nesouhlasím ! Člověk stále má právo na soukromí, i když se ho všelijací šmíráci v podobě státních orgánů a dalších podobných institucí, pod záminkou jeho vlastní bezpečnosti, snaží přesvědčit o opaku... Dokud jsem něco neprovedl, tak mi NIKDO do něj nemá právo jakkoli zasahovat !!! Mám takové tušení, že se něco takového stále píše i v naší, i když každou chvíli účelově upravované, Ústavě...
Třeba do bytu vám policie může vlézt jedině až se soudním příkazem, a až pak zjišťuje co tam kdo má nezákonného apod.

Takto to totiž vypadá, že jsme všichni už předem podezřelí ze všeho možného, pak už jenom stačí udělat "bububu máme na Tebe to a to a nebudeme se bát to použít, pokud nám k tomu dáš záminku..."

A ano, není mi 20 a už mi není ani 30, takže tyto útoky na základní svobody nesu velice nelibě a děsím se toho kam až tohle ještě může zajít :evil:
sice jste se v tematu posunuli kousek dal, ale neda mi to :lol:

ja mam na g docs uz 4 roky excel sheet, kterej se jmenuje "passwords". a v nem mam zapsany loginy a hesla k debit karte, money travel karte, kreditce, na paypal, na hmrc ucet kvuli danim...

proste vsechno, co jednou zapomenu, tak tam to najdu.

divny je, ze i pres to, ze to ma tak silene tajnej a nenapadnej nazev, mi za posledni 4 roky z zadnyho myho uctu, ani z paypalu, nezmizelo ani penny.

jak je to mozny, paranoici??
byl: HTC DESIRE (BRAVO), ROM Supreme Desire | aktualne: HUAWEI ASCEND W1
SAMSUNG GALAXY TAB2

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » úte 07. úno 2012 17:36:11

strojvudce píše:Ono ani tak nejde o text písně pro Madonu. Ale co např. emailové adresy, telefonní čísla versus reklama. A pokud synchronizuješ na google, dáváš tím Googlu souhlas s jejich použitím. Podle toho, co se v těch podmínkách píše.

@telefon
Tak nesynchronizuj, jak snadné :)

Celý problém této disluze je v tom, že původním tématem byla bezpečnost dat uložených v telefonu, ale nakonec se to změnilo v debatu o bezpečnosti dat uložených ve službách google. Tedy něco, co nemá vůbec nic společného s Androidem a jeho bezpečností. Ony služby kontaktů, mailu, kalendáře atd. lze využívat přes jakoukoliv jinou platformu, včetně Windows, Linuxu, MACu a dalších. A to se zcela stejnou (ne)bezpečností dat, jako při jejich využití přes telefon s Androidem. Android však nijak nenutí tyto služby využívat, clvšechny telefony mají i vlastní kontakty, kalendář i mailový klient, do kterých google žádný přístup nemá a kdo nechce synchronizovat s jeho službami, může použít software výrobce telefonu, který zálohovat umí taky. Takže se tady vlastně řeší úplně něco jiného, než je téma celého fóra. Navíc tady nezazněl jediný náznak důkazu, že by google data uložená ve službách využil jinak, než ke zpřesnění reklamy. Ostatně nemá ani k čemu. Ano, je tady možnost, že do dat teoreticky může nahlížet NSA a podobné služby, ale toto riziko je u jakékoliv webové veřejné služby, včetně Seznamu atd. Ostatně ani privátní mail na vlastní doméně není zárukou 100% bezpečnosti.

Nicméně to už jsme opravdu zcela mimo Android :)
Naposledy upravil(a) ludekbrno dne úte 07. úno 2012 18:10:49, celkem upraveno 1 x.

rpet
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: HTC DESIRE

Příspěvek od rpet » úte 07. úno 2012 17:56:39

Jarous1 píše:Tak jasně, netvrdím, že mám počítač zabezpečený na 100%. Pořád si ale myslím, že pro bezpečnost svých dat dělám celkem maximum (kromě úplného odpojení od netu, samozřejmě :D ), a třeba firewall mám nastavený tak, že se mne na každý jemu neznámý program, který by chtěl komunikovat s okolím, ptá jestli mu to povolím nebo ne. Je to sice někdy otrava pořád něco povolovat nebo naopak zakazovat, ale na to jsem si tak nějak už zvykl... Zas tak často něco takového nespouštím.

Ale jestli mi do počítače leze někdo neoprávněně, třeba konkrétně Microsoft, zobe tam bez mého vědomí kdovíco, tak s tím asi neudělám vůbec nic, s tím jsem jakžtakž smířený. To samé s různými "bezpečnostními složkami" apod.
Dobrovolně a úmyslně ale nic soukromého nikam jinam než na své PC neukládám a ani neposílám...
tohle jsou veci, ktery me strasne bavi, protoze mam v uk firmu, kterou zivi stavby home-network siti a opravy compu vubec.

ti reknu ftip: jeden zakaznik se hrozne chvastal, jak strasne dobre zabezpecil svuj kompjutr proti vsemu moznymu, vcetne utokum z internetu, tedy zvenku. nechal jsem ho pri tom, protoze zakaznik je pan, kterej plati. ale vsimnul jsem si nooteboku, kterej mel pan na stole a ten notes jel na wifi.

cvicne jsem si pak v aute nasel jeho wifinu, a s pomoci slaxu si vzal heslo. za dva dny jsem klientovi zavolal, ze po kontrole "jobu" jsme prisli na jeden nedostatek v jeho siti, a ze mu to dame zadara dohromady. pan neveril. prijel jsem, se svym notesem (8 let stary verne slouzici IBM T40 :lol: ) jsem se mu nasadil do LAN site, a z te jsem si pak z jeho compu udelal svuj vlastni stroj - nebot pan ponekud zapomnel, ze kdyz se pise abeceda, po pismenu A vetsinou prichazi i pismeno dalsi... pan si zapomnel nastavit bezpecnostni pravidla pro LAN sit - coz v dnesni dobe povazuju za otevreny vratka na cestu k pocitacum v ramci domaci site.

jinak receno, firewall muzesw mit jakej chces. dokonce i operacni system muzes mit jakej chces. dokonce muzes podepsat s google smlouvu, o kterou se tu tak perete.

ale jako technik kazdymu svymu zakaznikovi tlucu do hlavy jednu jedinou pravdu, ktera plati vsude na svete, a nikdo, nikdo ji nezmeni:

NEJSLABSIM CLANKEM KAZDEHO OPERACNIHO SYSTEMU, KAZDE SITE, KAZDEHO ZARIZENI JE POUZE A JEN JEHO UZIVATEL.

pokud budes odbornik, kterej nam tu strili ukazky toho, jak genialni firewall ma v compu, a podle toho usuzujes, ze jsi ochranen pred nebezpecim, pak se nedivim tomu, ze trpis paranoiou vuci google.

google NEMUZE udelat nic vic, nez to, co mu ty sam nabidnes. computer je napadnutelny jen do te miry, do jake je technicky zdatny jeho spravce (uzivatel).

btw: prumerne zdatny ajtak ti s usmevem sdeli, ze to, na co ty potrebujes firewall, on zvlada jen a pouze s vyuzitim security policies, user policies a accout policies.

jednomu kolegovi jsem to predvedl nazorne: na jeho uctu mohl vlastne pouze pohybovat mysi, nic vic :lol:

result: nekomentuj neco, cemu zrejme moc nerozumis. vypada to fakt blbe...
byl: HTC DESIRE (BRAVO), ROM Supreme Desire | aktualne: HUAWEI ASCEND W1
SAMSUNG GALAXY TAB2

ShW
Nové Androidě

Příspěvek od ShW » úte 07. úno 2012 18:38:40

Ahoj, možná to sem úplně nepatří, ale snad mě někdo pomůže když se to týká Google účtu. Mám SGA, zadal jsem si do něj vytvořený google účet a potém jsem si tam dal ještě jeden. Ten první jsem zvrtal v zadání jména. No jenže ten původní první, který jsem i na googlu smazal už neexistuje. Ale v mobilu mě nejde smazat. Poradí mě někdo co mám udělat aniž bych udělal tovární reset? Děkuji

Odpovědět

Zpět na „Android OS“