Android OSzaúčtování faktury při nákupu z Androidmarketu

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
LiborP
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: LG G3

zaúčtování faktury při nákupu z Androidmarketu

Příspěvek od LiborP » úte 06. zář 2011 11:36:02

Možná dětinská otázka, ale vedu spor s jednou účetní - Jak zaúčtováváte nákup aplikací z Android marketu a případné DPH?
V podmínkách služby je napsáno "...smluvní vztah podléhá zákonům Anglie a Walesu a vy a společnost Google se tudíž neodvolatelně podřizujete výhradní jurisdikci soudů Anglie a Walesu...", čili u faktur neřešíte DPH, protože jde o nákup ze "zemí EU", nebo faktury zaúčtováváte vždy podle země původu software?
Ještě jsem potkal názor, že Google Limited (EU) je jen prostředník a společnost, která skutečně zúčtovává poplatky za nákup v Android Marketu je Google Inc (USA), tak že se na nákup sw musí daňově pohlížet, jako by byl nakoupen v USA.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: zaúčtování faktury při nákupu z Androidmarketu

Příspěvek od ludekbrno » úte 06. zář 2011 18:28:24

Google má evropskou pobočku tuším v Irsku, takže veškeré nákupy a prodeje služeb od něj se účtují jako v rámci EU. Tedy například musíš být plátce DPH. Spousta podnikajících lidí se napálila tím, že si od Google koupila reklamní služby (AdWords) nebo naopak mu prodala reklamní prostor na svém webu (AdSense) a stali se tím okamžikem plátci DPH, aniž by to tušili. Potom se hrozně diví, když po nich FÚ chce DPH ze všeho, co od toho dne prodali.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
LiborP
Stálý androiďák

Příspěvek od LiborP » stř 07. zář 2011 13:35:15

To ale platí pro AdWords, u AndroidMarketu to je asi jinak, byť obě dvě služby jsou obsluhovány přes třetí službu s názvem Google Checkout.
Když se podíváte na platby za sw z AndroidMarketu do Google Checkout, vidíte tam to co já :

Objednávka byla odeslána prodejci XXXXX
Za zúčtování a odeslání objednávky odpovídá prodejce XXXXX. Máte dotazy? Kontaktujte obchodníka XXXXX
  • 29 června : Prodejce XXXXX vám z karty MASTERCARD xxx-xxxx strhnul částku USD 2,99. Ve výpisu vyúčtování se zobrazí zpráva „GOOGLE *XXXXX“.
  • 29 června : Vaše objednávka byla přijata obchodníkem: XXXXX.
To mě vede k názoru, že Google je jen zprostředkovatel obchodu ale za jeho faktické provedení zodpovídá konkrétní prodejce. Proto by měly faktury být zaúčtovávány a daněny podle země původu software a ne podle sídla AndroidMarketu, nebo se pletu?

Neříkejte mi, že jsem v tomhle státě první, kdo si kupuje sw do telefonu (který je jinak bez dalšího software úplně blbej) a jeho nákup chce legálně vyúčtovat. Na Palmu s tím nikdy problém nebyl, ale takhle to vypadá, jako kdyby všichni buď používali freeware, nebo používali kradený software.
Naposledy upravil(a) radegast dne čtv 08. zář 2011 10:34:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Necituj poslední příspěvek!

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » stř 07. zář 2011 20:31:43

Podle mě je směrodatné jen to, komu jdou peníze, nebo spíš kde má sídlo společnost (pobočka), ktera ti vystaví fakturu. Já aplikace pro android k podnikání nepoužívám, takže jsem ani nezkoumal, jestli se z marketu dají nějaké faktury vytáhnout, ale snad by měly. A to právě proto, aby bylo jednoznačně identifikovatelné sídlo poskytovatele služby.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » stř 07. zář 2011 23:23:18

LiborP píše:Neříkejte mi, že jsem v tomhle státě první, kdo si kupuje sw do telefonu (který je jinak bez dalšího software úplně blbej) a jeho nákup chce legálně vyúčtovat. Na Palmu s tím nikdy problém nebyl, ale takhle to vypadá, jako kdyby všichni buď používali freeware, nebo používali kradený software.
Pak je tu pravda ještě jedna možnost - nikoho zatím nenapadlo těch čtyřicet korun dávat do účetnictví.

patlen
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 6P 64GB
Tablet: Nexus 7

Příspěvek od patlen » čtv 08. zář 2011 5:31:07

No to není zrovna vhodný argument.Co když uživatel koupí firemní telefony a do každého dá tuto aplikaci na navi:
https://market.android.com/details?id=c ... opgrossing
Do toho lidem koupí office a hnedle jsme na dost jiných penězích než 40Kč například ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » čtv 08. zář 2011 8:39:57

Asi tak, nepochybuju o tom, že je dost lidí, kterým se určitě vyplatí dát aplikace z marketu do účetnictví. Ale měla by se z něj dát vytáhnout faktura. Jinak by se výdaj dal prokázat pouze odchozí platbou z účtu a nejsem si jistý, jestli je tam právě spolehlivě identifikovaný příjemce platby. Hledal jsem chvíli v marketu, ale možnost získat fakturu za aplikaci jsem nenašel :?:

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 08. zář 2011 9:20:20

A nestačí jako faktura ten mail, kterej je posílanej jako potvrzení objednávky? Zase bych nějak dalece neřešil, že to lejstro není nadepsaný "faktura..." a podobný český byrokratický pičoviny.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Autor tohoto vlákna
LiborP
Stálý androiďák

Příspěvek od LiborP » čtv 08. zář 2011 12:04:23

Trefa, to přesně řeším... :-)
patlen píše:Do toho lidem koupí office a hnedle jsme na dost jiných penězích než 40Kč například ;)

Autor tohoto vlákna
LiborP
Stálý androiďák

Příspěvek od LiborP » čtv 08. zář 2011 12:11:56

No, to je právě ten problém - mail je nadepsaný "Potvrzení objednávky" a to podle účetní není daňový doklad... :-)
Navíc se v mailu píše : "...Děkujeme za nákup u obchodníka XXXXX ve službě Android Market". Tak si začínám myslet i já, že Android Market je jen zprostředkovatel obchodu, který sám nic neprodává a prodejcem je vždy ten konkrétní programátor. Což je účetně docela pakárna....
ramon.dexter píše:A nestačí jako faktura ten mail, kterej je posílanej jako potvrzení objednávky? Zase bych nějak dalece neřešil, že to lejstro není nadepsaný "faktura..." a podobný český byrokratický pičoviny.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 08. zář 2011 12:25:49

LiborP píše:No, to je právě ten problém - mail je nadepsaný "Potvrzení objednávky" a to podle účetní není daňový doklad... :-)
Jenže nic jinýho nemáš a ani mít nebudeš, protože zase na druhou stranu ti nikdo třeba z číny nevystaví fakturu podle naší legislativy. Čistě z toho důvodu že naší legislativu nezná.

Technicky vzato by jako faktura mělo stačit právě to potvrzení faktury. Google tady slouží jako prostředník, ale taky ti ty peníze vrací.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

radegast
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 5X 32GB
Mobil 2 / ROM: 8.0.0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » čtv 08. zář 2011 12:52:01

LiborP píše:Trefa, to přesně řeším... :-)
No a přímo se zeptat vývojáře jestli nevystaví fakturu?
Nexus 5X
Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI

Odpovědět

Zpět na „Android OS“