Android OSProblem s aktualizaci aplikaci - po restartu OK

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Mr.Voza
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S3 mini
Tablet: Ainol Novo 10 Hero

Problem s aktualizaci aplikaci - po restartu OK

Příspěvek od Mr.Voza » ned 04. pro 2011 11:08:38

Ahoj vsem,

mam problem s aktualizaci aplikaci. Kdyz mam telefon nejakou dobu zapnutej (cca par dni) a ohlasej se me nejaky aktualizace aplikaci, ktery mam nainstalovany, tak se me pri pokusu o aktualizaci zobrazi chyba, ze byla aktualizace neuspesna a ze je "malo mista v ulozisti". At delam, co delam, aplikace se neaktualizuje, dokud telefon nerestartnu. Pak je vse OK.

Prijde me to divny, protoze mam v pameti telefonu jeste cca 15MB mista a nejedna se o zadny velky aplikace - konkretne dneska me neslo aktualizovat In-Pocasi (cca 1,5MB) a Google Maps (cca 5MB). Kdyby se jednalo o nejaky vetsi aplikace, tak bych to pochobil, ze by telefon treba potreboval nejaky misto na "rozbaleni" aplikace, ale mista mam myslim dost.

Navic dneska jsem se zkusil podivat kolik je volnyho mista pred restartem (v dobe kdy se aplikace nechtely aktualizovat) a po restartu (kdyz uz aktualizovat slo) a v obou pripadech bylo volnejch stejnejch 15MB.

Taky me napadlo pouzit funkci Nastaveni - Karta SD a pamet telefonu - Uvolnit nejake misto - Vymazat mezipamet vsech aplikaci, ze by treba aktualizacim branil nejakej "bordel" a ani to nepomohlo. Proste dokud telefon nerestartnu, tak se aktualizace uspesne nenainstalujou.

Netusite nekdo cim to je, ze musim telefon restartnout, aby se aplikace mohli akutalizovat?
HTC Wildfire S - můj první Android. Buďte prosím k mým lamerskym dotazům schovívaví - teprve se s tím učím :oops:
Samsung Galaxy S3 mini - už by to skoro chtělo něco novýho ;-)
Lenovo K5 Plus - už teď toho lituju :x

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Problem s aktualizaci aplikaci - po restartu OK

Příspěvek od ludekbrno » ned 04. pro 2011 11:25:34

Problém s nedostatkem paměti se mi objevuje při zbytku volné paměti pod cca 20MB, takže myslím, že je to normální. Navíc inastalační soubory jsoz komprimované a telefon je při instalaci nejspíš rozbaluje.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Příspěvek od xanthor » ned 04. pro 2011 11:57:59

Geniální Android prostě pod 10% volné paměti (což je u těchto lowendů 20 MB) odmítá aktualizovat aplikace a taky přijímat SMS (!). Takže musíš uvolnit místo ve vnitřní paměti - smazat nepotřebné aplikace, přesunout na kartu programy co jdou a když už ani to nepomůže, pak leda root (já používám Link2SD a jenom to mě zachraňuje od absolutního nedostatku paměti).

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 04. pro 2011 16:35:51

Tak ono to není o "genialitě" androidu, ale o principech :-) Pro instalaci aplikace prostě nestačí volné místo v přesném objemu stahované aplikace, ale je potřeba určité místo i na manipulaci s instalovaným souborem. Ten se stahuje nejdříve do cache, potom se z ní instaluje, což způsobí nárůst objemu (dekomprese) a toto vše se tam musí vejít současně. Teprve po úspěšné instalaci se cache smaže. A nezapomeň, že interní uživatelská paměť je současně sdílená pro pracovní cache aplikací, která tam má jistě vyhrazené určité minimální místo (tipuju, že je to nejméně 10MB). Takže prostě technicky není možné instalovat třeba dvoumegovou aplikaci při volném místě 2MB. Druhá věc je, že ukazatel volného místa už mohl s tímto počítat a ukazovat rovnou hodnotu nižší. Sice by to ničemu nepomohlo, ale uživatel by aspoň neměl pocit, že nemůže využít kompletní paměť :-)

P.S. jinak pokud je problém s nedostatkem paměti pro aplikace, Link2SD je geniální a bezplatné řešení. Při nějakých 50-ti nainstalovaných aplikacích mám stále cca 100MB (z necelých 200) volného místa v paměti telefonu, takže můžu stále instalovat a instalovat.....
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Příspěvek od xanthor » ned 04. pro 2011 17:43:59

No cache (teď myslím místo, kam se kopíruje apk před instalací z Marketu, ne cache různých aplikací) je myslím oddělená a má 50 MB (aspoň na mém LG OO by to tak mělo být) a Market ti nedovolí aktualizovat jakoukoliv(!) aplikaci, když máš méně než těch 20 MB (i když ta aplikace má 100 KB). No a to, že při <20 MB nemůžeš přijímat SMS, už snad ani komentář nepotřebuje. :-) Jinak jak jsem psal, Link2SD je super a u mě důvod pro root, mám necelých 100 aplikací (dodatečně stáhnutých) a 32 MB volného místa (jinak bych s tím mobilem už asi švihl). (Ale po instalaci Route 66 jsem musel ručně linkovat tu 10 MB knihovnu pomocí adb, to byla sranda.) :-)

EDIT: Cache aplikací je přímo v interní paměti a automaticky se maže pokud mám <20 MB volného místa. Rozhodně je škoda, že nejde nijak rozumně ten limit 20 MB snížit třeba na 10 MB, takhle mám fakticky o 20 MB využitelné paměti míň. (Každopádně nejsměšnější je, že v r. 2010 a dnes taky se setkám s mobilem kterej má vnitřní paměť titěrných 512 MB a "lepší" mobily v tomto ohledu stojí >5000 (snad s čestnou výjimkou Xperií mini)).

Lordzata
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: HTC Desire HD

Příspěvek od Lordzata » ned 04. pro 2011 20:58:52

no nwm osobne se mi to stalo na SGS 1, hned po té co jsme udelal HW a dal tam cca 4 jednoduché programky, chtěl sem stahnout Angry Birds a hlasilo mi to. Nechapu v čem to je ale s pomocí Admina na smartmanii jsme se dopídili ze to asi budou delat ty "blbí ptáci" :-D

Autor tohoto vlákna
Mr.Voza
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S3 mini
Tablet: Ainol Novo 10 Hero

Příspěvek od Mr.Voza » pon 05. pro 2011 8:26:37

OK, dik vsem za informace... ze Android potrebuje minimalne 20MB volnyho mista jsem nevedel... zkusim teda presunout na kartu i nepresunutelny aplikace (http://windroid.blog.mobilmania.cz/2010 ... -sd-kartu/) a kdyz s tim budou problemy i pak, tak vezmu v uvahu i tu moznost, ze to muzou zpusobovat "ptaci" a poslu je do kopru :(
HTC Wildfire S - můj první Android. Buďte prosím k mým lamerskym dotazům schovívaví - teprve se s tím učím :oops:
Samsung Galaxy S3 mini - už by to skoro chtělo něco novýho ;-)
Lenovo K5 Plus - už teď toho lituju :x

Odpovědět

Zpět na „Android OS“