Android OSPráva aplikací! Malware

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
crazyboydom
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S2
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 (N8000)
Rom: STOCK

Práva aplikací! Malware

Příspěvek od crazyboydom » stř 14. pro 2011 22:03:47

Mám dotaz na zkušené uživatele.

Již nějakou dobu slýcháme z médií, že je android nebezpečný z hlediska malware a rozesílání prémium sms apod.. za zády uživatele. Ano je více možností jak se bránit, např. neinstalovat takové aplikace, které jsou podezřelé. Při instalaci dáváme víceméně souhlas k úkonům, aniž bychom věděli k čemu vlastně práva např. na sms budou využita.

Chci se však zeptat na určitou věc, pokud danou aplikaci chci, ale nechci aby bez mého vědomí cokoliv prováděla, dá se to nějakou aplikací nastavit? Přímo v nastavení totiž android takovou možnost nemá.

Bavíme se samozřejmě o rootlem telefonu. Hledal jsem na google ale nemohl jsem se dopátrat výsledku:( asi špatně hledám a nebo to nelze

mám CM 7.

Poradí někdo ze zkušených? Děkuji mnohokrát a myslím že to bude inspirací pro mnoho uživatelů.. ;)

cyphill
Robot
Typ mobilu / ROM: HTC 10
Rom: nougat, stock, root

Re: Práva aplikací! Malware

Příspěvek od cyphill » stř 14. pro 2011 23:21:25

Zrovna CyanogenMod7 umí omezovat práva u jakékoliv aplikace, funkce se jmenuje Permissions Management a zapneš ji v Nastavení-CyanogenMod settings-Application. Poté stačí jít do správce aplikací, rozkliknout požadovanou aplikaci a tapnutím na jednotlivé oprávnění je povolíš či zakážeš.

Problém je, že některé aplikace se po zákazu ač zdánlivě nesmyslného oprávnění nechtějí nastartovat a vracejí Force close, CM tě následně vyzve k možnosti opětovného povolení zakázaných oprávnění. Jinak normálně asi opravdu nezjistíš k čemu potřebuje mít např. live wallpaper oprávnění posílat SMS a volat...
Chceš-li poděkovat, klikni na palec!

Autor tohoto vlákna
crazyboydom
Stálý androiďák

Příspěvek od crazyboydom » čtv 15. pro 2011 10:02:51

Tak to je super zprava,děkuji mnohokrát za tip. U neoverenych aplikaci už jsem to teď zkoušel a zda se ze to funguje. Čím dal tim více se mi CM líbí, těším se na CM9

cyphill
Robot
Typ mobilu / ROM: HTC 10
Rom: nougat, stock, root

Příspěvek od cyphill » čtv 15. pro 2011 10:11:16

Jen si na CM9 budeme muset ještě nějaký ten měsíc počkat....

Autor tohoto vlákna
crazyboydom
Stálý androiďák

Příspěvek od crazyboydom » čtv 15. pro 2011 17:45:15

To je pravda, ale tahle vychytávka CM mě docela dostala:) asi začnu pořádně pátrat v nastavení co vše se tam skrývá ještě za utility:-)

Odpovědět

Zpět na „Android OS“