Android OSÚložiště médií vytěžuje po startu dlouho systém

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
rawen81
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG OPTIMUS ONE

Úložiště médií vytěžuje po startu dlouho systém

Příspěvek od rawen81 » stř 13. čer 2012 17:00:38

Zdravím,

nechal jsem si z Číny dovézt levný, ale slušně vybavený tablet Onda Vi40 (Android 4.0.3) s kapacitou 16GB - z této kapacity mám zhruba polovinu zabranou souborama - je jich tam docela hodně, řádově několik tisíc. Co (jediné) mě štve je to, že po zapnutí tabletu a už tak docela dlouhé bootovací sekvenci sice konečně najede launcher, ale asi ještě tak 5-7 minut vytěžuje dost drsně procesor služba Úložiště médií, která zřejmě indexuje všechny soubory na disku. Během této doby je práce s tabletem utrpení. Je tato služba nutná? K čemu přesně se indexují všechny soubory? Nedá se nějak nastavit priorita této služby, popř. ji zakázat úplně? Vymazat cache soubory aplikace jsem zkoušel - služba se ihned ukončí ale po příštím bootu je to tam znovu. Děkuju moc za jakoukoliv radu!

H.

Autor tohoto vlákna
rawen81
Nové Androidě

Re: Úložiště médií vytěžuje po startu dlouho systém

Příspěvek od rawen81 » sob 16. čer 2012 11:38:14

Opravdu nikdo neví? Byl bych rád za jakýkoliv poznatek!

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Příspěvek od xanthor » sob 16. čer 2012 11:59:47

Nevím, jestli se to dá kompletně vypnout, ale můžeš zkusit do rootu, případně do adresářů, který mají spoustu podadresářů a souborů, dát prázdný soubory s názvem ".nomedia" (bez uvozovek). Pak se ti ale ty soubory nebudou zobrazovat v hudební (nebo obecně "media") knihovně. A ještě otravná otázka: Fakt je nutný tablet komplet vypínat?

Autor tohoto vlákna
rawen81
Nové Androidě

Příspěvek od rawen81 » sob 16. čer 2012 12:06:10

xanthor píše:Nevím, jestli se to dá kompletně vypnout, ale můžeš zkusit do rootu, případně do adresářů, který mají spoustu podadresářů a souborů, dát prázdný soubory s názvem ".nomedia" (bez uvozovek). Pak se ti ale ty soubory nebudou zobrazovat v hudební (nebo obecně "media") knihovně. A ještě otravná otázka: Fakt je nutný tablet komplet vypínat?
Díky za odpověď, s tím .nomedia to zkusím, jinak s tím vypínáním, tablet beru od začátku spíš jako trochu jiný noťas, ani mě nenapadlo to nechat furt běžet, zkusím jak moc to žere baterku ve standby módu - díky za inspiraci :)

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » sob 16. čer 2012 13:38:39

No já zase nevypínám přes den noťas vůbec (jenom dám uspat, takže zůstane napájená RAM) a nevypínal bych ho ani na noc, kdyby v tom režimu spánku nepištěl. :-) Tablet IMHO nebude žrát skoro nic - samozřejmě když bude vyplá WiFi, GPS atd.

S.hort.Y
Robot
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 10+
Tablet: Asus T100TA-DK003H

Příspěvek od S.hort.Y » sob 16. čer 2012 15:38:30

Já noťas vždy hibernuju, akorát tak jednou za 1-2 týdny restartuju, když už Win moc nedávaj tak dlouhé spuštění.. ;-) Nicméně jen uspanej tablet bude brát úplný kulový i se zaplou WiFi.. Mně GNex vydrží 2 dny absolutně bez problému (po 2 dnech je na 5-15%), pokud je celou dobu doma.. A to mám zaplou synchro a WiFia a jsem samozřejmě připojen na GSM..

EDIT: Pokud by přesto bylo nutné tablet vypínat a pokud by nepohlo „.nomedia řešení", tak co udělat jeden velký archiv z těch souborů? Záleží samozřejmě jak moc dané soubory používáš, příp. jak moc i edituješ apod., ale já mám i v ntb většinu málo používaných věcí v .rar (portable aplikace, instalačky, věci do školy z minulých semestrů apod.) a indexace je bez problémů.. :-)
Siemens C25i -> Alcatel OT 302 -> Ericsson T20s -> N 5210 -> Siemens SL45 -> Siemens SL45i -> N-gage QD -> N 6100 -> další N-gage QD -> N73 -> N 3510i -> T-m MDA II -> N 5530 -> HTC DHD -> GNex -> Nexus 4 -> Xiaomi Mi3 -> Xperia Z3c -> Xperia Z5d -> S8+ Duos -> Note 10+

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » sob 16. čer 2012 15:58:46

No jen aby se Android nenaučil v budoucnu indexovat i v rar souborech, pak bychom je museli ještě navíc šifrovat. :-)

Autor tohoto vlákna
rawen81
Nové Androidě

Příspěvek od rawen81 » ned 17. čer 2012 8:29:29

Díky moc všem za rady, nejjednodušším řešením bude určitě zvyknout si na to mít ten tablet pořád zapnutý, soubory si zapackovat nemůžu, nejde totiž o mé dokumenty apod., většina z těch souborů jsou soubory her pro scummvm, dosbox a emulátor Atari :) zkusím na adresáře s hrama dát ten .nomedia soubor a myslím, že to bude ok.

radegast
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 5X 32GB
Mobil 2 / ROM: 8.0.0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » ned 17. čer 2012 10:49:40

... nepoužívá se to ".nomedia řešení" pro to aby nejrůznější obrázky, ikony, zvuky, vyzváněcí melodie a pod. z nejrůznějších aplikací byly "neviditelné" jen pro hudební přehrávače a prohlížeče galérií?
Pro systém ty soubory budou viditelné i nadále, tudíž je bude i nadále indexovat a pod. Potřebuje je, teda myslí si to a proto je indexuje aby o nich už dopředu věděl.
Nexus 5X
Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI

S.hort.Y
Robot
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 10+
Tablet: Asus T100TA-DK003H

Příspěvek od S.hort.Y » ned 17. čer 2012 21:10:00

To máš pravdu, ale určitě během indexace bude dělat i náhledy nových obr., příp. je ověřovat apod..
Siemens C25i -> Alcatel OT 302 -> Ericsson T20s -> N 5210 -> Siemens SL45 -> Siemens SL45i -> N-gage QD -> N 6100 -> další N-gage QD -> N73 -> N 3510i -> T-m MDA II -> N 5530 -> HTC DHD -> GNex -> Nexus 4 -> Xiaomi Mi3 -> Xperia Z3c -> Xperia Z5d -> S8+ Duos -> Note 10+

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 17. čer 2012 21:36:35

No já nevím, proč by měl systém indexovat něco, co vůbec nikde nevyužije. A kromě toho jsem to zkoušel a start (než se využití CPU snížilo, tak to trvalo několik minut) to dost zrychlilo.

Autor tohoto vlákna
rawen81
Nové Androidě

Příspěvek od rawen81 » pon 18. čer 2012 5:44:17

Tak jsem udělal test toho, kolik ten tablet žere energie ve standby módu, a výsledek?

Stav baterie na začátku - 84%
Stav baterie po 3 hodinách - 86%

:)))

Kde udělali soudruzi z Čínské lidové republiky chybu?

Takže není co řešit, asi nejlepší způsob je to prostě nevypínat a jednou za dva dny to hodit na noc na nabíječku...

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » pon 18. čer 2012 8:53:12

xanthor píše:No já nevím, proč by měl systém indexovat něco, co vůbec nikde nevyužije. A kromě toho jsem to zkoušel a start (než se využití CPU snížilo, tak to trvalo několik minut) to dost zrychlilo.
Jak to že nepotřebuje indexovat, jak to že nevyužije?
Potřebuje přeci vědět kde má další uživatelské vyzváněcí melodie, kde mají další uživatelské aplikace svoje obrázky pro zobrazení na widgetech, aplikace spouštěné při startu a pod.
Že to možná předmětný tablet dělá kravsky, zbytečně při každém spuštění (nevím jeslti je možné mít nějaký log takového indexování a "doindexovat" jen nové soubory), je téma na jinou diskuzi.
Nexus 5X

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » pon 18. čer 2012 9:16:24

Pokud vím, tak vyzváněcí melodie musí být ve složce media/audio. Obrázky pro zobrazení na widgetech si snad aplikace hlídají samy, ne (resp. jsou uvnitř příslušných APK)? No a informace o aplikacích (vč. toho jestli se mají spouštět při startu) má snad uloženy nějak rozumně - nevím k čemu by měl procházet nějaký adresář, který jsem si sám vytvořil a kam se aplikace vůbec neukládají.

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » pon 18. čer 2012 20:32:51

Ano, ale pokud v takové složce media/audio nemáš soubor .nomedia tak se i ty melodie budou objevovat v hudebním přehrávači.
Třeba jsem to s těma widgetama přehnal, ale takový Sygic si po instalaci stáhne nejprve soubor zvuků, ikon atd, které taky, když není mezi nimi soubor .nomedia tak se obrázky zobrazují v galerii a zvuky v přehrávači.
To samé může být u jiných aplikací.
Třeba takový meteoservis, který má i widget, si stažené radarové snímky ukládá taky na kartu, ty pak používá do widgetu.
No a telefon/tablet si při spuštění snad musí zmapovat/indexovat celé úložiště které má k dispozici aby zjistil jestli se tam náhodou nenáchazejí nějaké soubory, třeba ony zvuky k vyzvánění nebo radarové snímky do widgetu, které bude do budoucna potřebovat.
Že to dělá třeba blbě, zbytečně horlivě, nebo já nevím co, je možná druhá věc.
Nexus 5X

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 19. čer 2012 6:57:54

Slušné aplikace (což Sygic zřejmě není) do svých složek dávají soubor .nomedia automaticky. To, že nějaká doinstalovaná aplikace si bude indexovat (klidně všechny) soubory na kartě, je klidně taky možný (osobně bych ji hned ale smazal). Samozřejmě, když máš widgety nebo se ti automaticky po startu spouští nějaký aplikace (resp. služby), tak můžou potřebovat nějaký soubory z karty. Ty jsou ale umístěny skoro vždycky na stejným místě - např. Meteoservis má adresář pojmenovaný (překvapivě) meteoservis atd. Takže v drtivé většině případů nebudou ty aplikace číst nic jiného než pár souborů ze svého adresáře. Pak ale nevidím důvod proč by měl systém procházet (a indexovat) všechny soubory, když je klidně možné, že 99.9 procent z nich nebude vůbec potřebovat.

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » úte 19. čer 2012 7:37:37

Hm, trochu si nerozumíme.
Apropo, Sygic slušný je, stejně jak Meteoservis a spousta dalších.
Jenže já neříkám, že jiná aplikace indexuje/prohledává soubory zase jiných aplikací.
Tu, jak jsem podotkl už dvakrát, je chyba pravděpodobně v systému, že indexuje pokaždé a vše.
A co se týče záležitosti .nomedia, jsem chtěl jen podotknout, že ten nezabrání indexování, ale pouze zobrazování tam kde to není žádoucí.
Nexus 5X

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 19. čer 2012 8:11:53

No pokud žádné .nomedia soubory mít nebudu, tak je jasné, že bude systém procházet všechny adresáře a hledat v nich soubory k indexování (mp3 a další hudební soubory, video soubory a obrázky), které pak využijí příslušné aplikace (hudební přehrávač, galerie atd. - a to i ty doinstalované). Pokud mám na kartě spoustu souborů a spoustu adresářů, tak je jasné, že to bude trvat dlouho, i kdyby všechny soubory měly příponu abcd, a tedy byly pro účely systémových knihoven (ve smyslu databáze hudebních souborů, video souborů a obrázků) nezajímavé.
Když si ale umístím soubor .nomedia do nějakého adresáře, tak si ho ten systémový "indexovač" (fakt mě teď nenapadá lepší termín) všimne a nebude už rekurzivně procházet podadresáře zmíněného adresáře, což může ušetřit značné množství času. Pokud si např. umístím soubor .nomedia do rootu karty, tak jsem si téměř jistý, že systém nebude vůbec kartu procházet. Pokud bude nějaká aplikace potřebovat konkrétní soubor, tak si o něj řekne explicitně (chci soubor např. "meteoservis/data.dat"), takže žádné indexování, dokonce ani procházení adresářové struktury se konat nebude.
Snad si už rozumíme. :-)

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » úte 19. čer 2012 8:28:06

Já bych řekl, že ano, ale pořád si myslím, že systém indexuje i adresáře kde .nomedia je. Musí přeci vědět minimálně o souborech mých vlastních vyzváněcích melodií, kde do adresáře k nim .nomedia přidávám a systém o nich tak či tak ví.
Musí vědět, jinak by je nepoužil k vyzvánění.
Já mám za to, že .nomedia slouží jen pro nezobrazování v galériích a přehrávačích, ale indexování nezabrání.
Nexus 5X

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 19. čer 2012 8:39:50

No jestli ty vyzváněcí melodie jsou v tom adresáři media/audio, tak tam .nomedia možná ignoruje. Taky je možné, že si je kdysi naindexoval a nějak má problémy zjistit, že už tam jakoby nejsou. Kdyby to totiž tak nebylo, tak by to byla od systému docela prasárna - procházet potenciálně šílenou adresářovou strukturu s tunou souborů (což bývá občas můj případ) jenom kvůli tomu, že tam může být vyzváněcí melodie...

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » úte 19. čer 2012 8:49:43

No to si právě myslím, že chyba bude právě v systému předmětného tabletu.
Nikdy jsem neměl problém aby systém telefonu ještě dlouho po spuštětní indexoval úložiště.

A ještě kdybych se vrátil k vyzváněcím melodiím, tak ty jsou právě tam kde mají být (media/audio) aby systém věděl o nich hned a nemusel je hledat.

Takže dobrý systém by vlastně ani indexovat nic nemusel. Maximálně jen to co fakt potřebuje, určitě ne celou kartu naráz a pokaždé.
A když už je tak blbý, tak žádný .nomedia mu v tom pravděpodobně nezabrání :)
Nexus 5X

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 19. čer 2012 9:36:18

No já jsem právě jednou koukal, co že mi to žere 100 % výkonu procesoru ještě tak 10 minut po startu a byl to proces media server (nebo tak nějak). Pak jsem přidal .nomedia a bylo po problému. Je ale fakt, že jsem měl na kartě docela dost adresářů a souborů v nich.

radegast
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » úte 19. čer 2012 11:05:59

No, tak pak je otázkou co/kdo vlastně indexuje.
Jestli samotný systém jako takový aby získal přehled o všem nebo jen nějaký media server.
Pak .nomedia je jasná volba.
Nexus 5X

Odpovědět

Zpět na „Android OS“