Android OSZrychlení systému

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
sonyc
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia PRO MK16i
Tablet: Asus Transformer TF101

Zrychlení systému

Příspěvek od sonyc » pon 06. srp 2012 9:32:19

Zdravím, jsem poměrně čerstvý androiďák. Mam nerootnutý telefon (zatím jsem neměl důvod) ale trápí mne jedna věc.... zásadně.

Tou věcí je rychlost telefonu. Mám Sony Xperia PRO MK16i 3 měsíce (koupil jsem starší model kvůli klávesnici) a některé operace jsou o nervy, vytáčení defaultním dialerem bylo naprosto smrtelné, po zadání několika číslic telefon jakoby vytuhnul, za 5-10s se doplnil zbytek, po kliknutí na volat začal telefon vytáčet až tak za dalších 10 sekund. Dost mě to otravovalo, problém jsem vyřešil instalací aplikace Dialer One... bohužel jen částečně, vytáčení čísla stále trvá déle, zadání už je výrazeně rychlejší. Celkově mne ale zklama rychlost reakcí telefonu v některých situacích :( nevíte jak situaci zlepšit? V telefonu se snažím mít co nejméně app, nemám live wallpaper, RAM čistím (i tak je z 80% plná),... prosím o radu zkušenější uživatele. Děkuji

PS: Verze OS: 4.0.4 ICS

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Zrychlení systému

Příspěvek od ludekbrno » pon 06. srp 2012 12:37:55

Problém bude pravděpodobně právě v tom, že čistíš RAM. Nevím co tě k tomu vede, ale je to ta největší blbost. Čistá RAM je ti k ničemu, paměť má být účelně využita. A to tak, že v ní jsou předpřipraveny aplikace pro rychlejší spuštění atd. Android nejsou windows a ve volných chvílích si právě do RAM připravuje aplikace pro rychlejší spuštění a když mu je ty killerem z RAM vyhodíš, musí to dělat opakovaně znovu. Tím se 1) zvyšuje spotřeba baterie, 2) celkově zpomaluje telefon, protože dělá pořád dokola zbytečnou práci, kterou mu ty kazíš a 3) natažení a plná funkčnost každé aplikace včetně dialeru logicky trvá o dost déle, když se pokaždé musí spouštět znovu. Takže jednoduše vyhoď všechny killery a podobné s*ačky, nezkoumej volnou RAM, protože ta ti k ničemu není a Android si ji v případě potřeby uvolní sám (80% využité RAM je standard) a nechej telefon dělat svoji práci. Maximálně třeba jednou za pár dní telefon kompletně restartuj (vypni a zapni) a uvidíš, že poběží lépe.

P.S: ale omlouvá tě, že jsi čerstvý Androiďák :) Tuto blbost (používání killerů) dělalo spousta začátečníků včetně mě, než pochopí, že Android funguje úplně jinak a není vhodné mu externími aplikacemi takto zasahovat do práce s pamětí. Veškeré killery jsou přežitkem z dob Androidu 1.6 a starších, kde ještě správa paměti nebyla dobrá a potřebovala pomoct. Od 2.1 výše už nic takového Android nepotřebuje a naopak to způsobuje problémy.
Naposledy upravil(a) ludekbrno dne pon 06. srp 2012 12:40:08, celkem upraveno 1 x.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Jarous1
Droid
Typ mobilu / ROM: Honor 8 Premium, FRD-L19 8.0.0.521(C432)
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Mi A1, Pie 10.0.9.0.PDHMIXM
Tablet: ASUS ZenPad 3s 10 LTE, Nougat WW_5.4.6

Příspěvek od Jarous1 » pon 06. srp 2012 12:39:52

Asi bych viděl hlavní příčinu problému, to Tvoje "RAM čistím" ;) Čím to děláš ? Task killerem ? Tak ho dej okamžitě pryč a nech Android žít jeho vlastním životem... Uvidíš, že to bude dělat mnohem lépe, než když mu do toho pořád někdo, a dost často blbě, zasahuje ;)

No, a vidím, že tam máš už i ICS... To jsi updatoval sám ? A udělal jsi hned potom factory reset ?

EDIT: Aha, tak už jsem druhý :lol:

Autor tohoto vlákna
sonyc
Nové Androidě

Příspěvek od sonyc » pon 06. srp 2012 12:49:55

Oběma velmi děkuji za radu. Task killer je pryč :D

Na ICS jsem aktualizoval sám, po něm přišel samozřejmě reset do defaultu (takle jsem to musel dělat i se svým Transformerem který mám rok - musel jsem)

Nemáte ještě nějaké tipy jak to zrychlit? :) je mi blbé když musím někomu říct ať diktuje číslo pomalu protože mi to nestíhá telefon za sedm tisíc :D , alternativní launchery a pod,... zatím jsem nic nezkoušel protože nevím zda dokáže telefon zrychlit app která pracuje přes jinou app (defaultní soňácky launcher)

ještě jednou díky :)

Autor tohoto vlákna
sonyc
Nové Androidě

Příspěvek od sonyc » pon 06. srp 2012 13:39:52

Tak jsem si nainstaloval GO Launcher a musim říct že to umí hezčí efekty než defaultní a je to kupodivu rychlejší (umožňuje číst i sms a hovory - vše rychlejší)

Odpovědět

Zpět na „Android OS“