Android OSčištění mobilu

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
mn.bl
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: samsung galaxy S4 i9506

čištění mobilu

Příspěvek od mn.bl » ned 16. zář 2012 10:24:01

ahoj,mám samsung galaxy advance. Chtěl jsem se zeptat,jestli existuje na tenhle mobil něco jako na pc ccleaner.Chtěl bych občas vymazat historii,vyrovnávací pamět,cookies, cache,apod. Ale myslel jsem nějaký program který to umí najednou jedním tlačítkem.Právě jako na pc ten ccleaner. Nebo je lepší a dostačující najet v telefonu na internet,dát historii a dát vymazat? a co se týká cache,cookies apod? A ještě prosím na ukončení všech aplikací stačí ve správci úloh dát aktivní aplikace a ukončit,nebo je lepší použít nějaký program,např.Super tool box 10 ? Děkuji,a prosím polopaticky. :-) Díky M.

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Re: čištění mobilu

Příspěvek od xanthor » ned 16. zář 2012 10:46:24

Vyrovnávací paměť = cache. Cache nemá smysl mazat, je tam pro urychlení práce systému a v případě nedostatku místa si ji systém smaže sám. Historii můžeš vymazat ručně, cookies kdyžtak v prohlížeči. Aplikace neukončuj, je to kontraproduktivní, Android si je ukončí sám. Shrnuto - pokud nemáš nějaký speciální "problém", tak se o to nestarej. Je to jenom ztráta času.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 16. zář 2012 10:50:53

Historii a cookies nejlépe přímo v prohlížeči, nic jiného není třeba dělat (ono není třeba dělat ani to, pokud nepotřebuješ, aby nikdo cizí z telefonu nezjistil, jaké stránky navštěvuješ). Možná ještě tu cache, na ni se hodí cache cleaner, ale jen pokud máš kritický nedostatek paměti v úložišti a nemůžeš třeba aktualizovat aplikaci. Jinak je to zbytečné. Ukončování aplikací také není k ničemu. Ty aplikace na pozadí nic nedělají ani nespotřebovávají, takže tě nemusí trápit, že jsou natažené v paměti. Jestli můžu doporučit, pokud si chceš zachovat zdravý rozum, nepřenášej na Androida zvyky z windows. Ten systém pracuje zcela jinak s pamětí a nepotřebuje, aby mu do toho někdo zasahoval. Spíš naopak to způsobuje jen problémy. Navíc Android nemá registry, což je největší brzda ve windows, která se časem zabordelí nepotřebnými věcmi, jejichž zbytečné načítání windows zpomalují. Android nic takového nemá a při delším používání nedochází k zhoršování běhu systému. A když náhodou začne něco drhnout, restart telefonu to spraví.

EDIT:
Jo a jestli chceš mobil opravdu účinně čistit, tak si pořiď mikrovláknový hadřík na displej. To je jediné čištění, které i u Androidu má smysl ;)
Naposledy upravil(a) radegast dne stř 19. zář 2012 10:29:12, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Edituj příspěvky!!
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
mn.bl
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: samsung galaxy S4 i9506

Příspěvek od mn.bl » ned 16. zář 2012 11:21:02

ok,moc děkuji,Známý mi doporušil právě ten Super tool box 10,tak já to teda vyhodím,jo? A ještě jestli mohu:
-A co se týká těch cookies,kde je přesně najdu?Nějak se mi nedaří.
-A ten cache jde taky ručně bez program cache cleaner nebo se to musí prográmkem?
-Co to je ten restart telefonu?To je jen vypnutí a zapnutí?
-Lze prosím sledovat čt1 přes internet?Našel jsem čt24,ale čt1 ne
-Některé věci hry apod,které si stáhnu,jdou přímo do telefonu,některé přímo na paměťovou kartu.Mám to tak nechávat, nebo z telefonu je mám přesunout na kartu?Proč se tak děje?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 16. zář 2012 12:09:06

žádný toolbox není potřeba, klidně ho vyhoď.

1) cookies najdeš v prohlížeči. Vlez do menu a tam musíš najít položku smazat cookies

2) jde to i manuálně přes zabudovaného správce aplikací. Bohužel bys ale musel projít postupně všechny aplikace a u každé klepnout na "smazat cache". Prográmek smaže na jeden klik cache všech aplikací. Ale jak jsem psal, je to potřeba jen v takovém případě, že bys byl s pamětí už na doraz (20MB a méně) a nešlo třeba provést aktualizaci některé aplikace kvůli hlášce nedostatek paměti. Pokud ti ta hláška nevyskočí, nemusíš cache vůbec řešit, naopak jejím smazáním zpomalíš načítání stránek, protože prohlížeč bude muset vše načíst znovu.

3) ano, restartem se myslí vypnutí a zapnutí telefonu.

4) nevím jistě, já používám aplikaci iVysílání, což je aplikace přímo od ČT a dá se přes ni sledovat pořady z archivu všech programů ČT. Ale nehledal jsem, jestli je tam i možnost sledovat vysílání živě. Nemám ani tak štědrý datový tarif, abych si mohl dovolit sledovat celý pořad přes internet.

5) děje se tak proto, že to tak nastavil autor dané aplikace. Pokud aplikace přesunout na kartu jde, tak ji klidně přesuň, šetříš místo v interní paměti. Akorát nepřesouvej aplikace s widgety, protože ty z karty nebudou fugovat.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 16. zář 2012 13:08:45

Souhlas až na bod 5, u Galaxy S Advance je interní paměť dostatečná (nevím přesně kolik je na aplikace, ale určitě to bude víc než u Optimusu One), takže já bych radil nic nepřesouvat, ničemu tím nepomůžeš. (Pokud je to už přesunuté po instalaci, tak bych to nechal být.) Prostě to přesouvání je v Androidu jenom proto, aby se omezily problémy s nedostatkem interní paměti (dnes už není problém u čehokoliv kromě lowendů a starých telefonů). (Např. u Galaxy S 3 se prý už ani přesouvat nedá, protože to 99.9 % lidí nepotřebuje.)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 16. zář 2012 15:12:50

Tal s tím souhlasím samouřjmě také, pokud je paměti na aplikace dost, tak je raději nechat v interní, bude to spolehlivější a něco možná i rychlejší.

syn lovce jelenů
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: htc one x
Tablet: acer A 500

Příspěvek od syn lovce jelenů » stř 19. zář 2012 10:21:14

Používám tablet Acer A500. Vždy po čase,se začne zpomalovat v načítání stránek! Měl jsem nainstalovanou app "Čištění jedním prstem" ,to ale nebylo moc účinné. Nyní sem nainstaloval Cache clear,a tablet opět šlape svižně :D

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » stř 19. zář 2012 12:24:15

Pěkná blbost :) Vymazáním cache prohlížeč jedině zpomalíš, protože musí znovu načítat všechno, co už měl uložené v cache.

syn lovce jelenů
Stálý androiďák

Příspěvek od syn lovce jelenů » stř 19. zář 2012 12:48:14

Zpomalení nebylo jen u prohlížeče, ale u všech funkcí ..... ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » stř 19. zář 2012 14:48:33

Taky blbost. Dokud je paměť volná, ke zpomalení není důvod. Až je paměti nedostatek, Android si cache vymaže sám.

Vážně, nepřenášej postupy z Windows na Android. Nejsou funkční ani potřebné, Android funguje úplně jinak. A hlavně nemá registry, což je ta brzda, která během dovy života jedné instalace provoz windows postupně zpomaluje. U Androida nic takového není a cache zpomalení nemá jak způsobit. Mazat cache má smysl v jediném případě a to když máš už téměř zaplněnou uživatelskou paměť (kolem 20MB) a nejde pro nedostatek paměti třeba aktualizovat nějaká aplikace. Tam potom těch pár uvolněných MB z cache může pomoct. Ale na rychlost to nemá vliv.

syn lovce jelenů
Stálý androiďák

Příspěvek od syn lovce jelenů » stř 19. zář 2012 19:29:23

Možná je to blbost,ale je to tak! :D Promazaná vyrovnávací paměť asi tabletu prospěje! Nerozumím tomu,jen pozoruji zlepšení! ;)

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » stř 19. zář 2012 19:47:43

Tip - může to být chyba browseru, udělá si obří cache a pak v ní dlouho vyhledává.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“