Android OSNěkolik začátecníkých dotazů ohledně Androidu

Odpovědět

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Re: Několik začátecníkých dotazů ohledně Androidu

Příspěvek od xanthor » pát 04. led 2013 12:44:02

A proč potřebuješ vytahovat kartu z mobilu? Buď telefon používej s kartou nebo bez karty. Nevím co máš proti tomu ukládat si hudbu na vnitřní SD. Jo a můžeme být ještě rádi, že to není jak např. u Samsungu Galaxy Ace 2, kde ti spousta aplikací stahuje data do vnitřní paměti (jenom nějak 1 GB) místo na kartu.

fossil
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Huawei Ascend G300
Rom: B895

Příspěvek od fossil » pát 04. led 2013 12:54:06

Hele to jsi mě asi ne uplně pochopil.

Po té, co jsem dal do telefonu externí mSDHC mi přestaly fungovat aplikace, který jsem měl předtím nainstalovaný a pomocí správy aplikací přesunutý na vnitřní 2GB SD... jediný co pomohlo k jejich rozchození bylo to, že jsem musel tu externí mSDHC 8GB vyndat, aplikace ručně přesunout přes správu aplikací zpět do telefonu, pak zase vložit externí mSDHC zpět do telefonu...

Prostě jsem myslel, že se dá používat zároveň vnitřní uložiště 756MB + vnitřní SD 2GB + externí mSDHC (v mém případě 8GB)...

Takže jestli jde používat buď jen 756MB + vnitřní 2GB SD, nebo 756MB + externí mSDHC , tak mi to přijde dost hloupý a škoda nevyužití těch 2GB vnitřní SD karty... o tohle mi jde...

Jestli to chápu špatně, tak mi to prosím vysvětli/vysvětlete.. ale já prostě když dám do tel. externí mSDHC, tak už pak tu vnitřní 2GB nevidim...

Díky

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » pát 04. led 2013 13:01:57

Nemyslím si, že by to šlo udělat o moc líp. Jinak já tu interní paměť mám pod /HWUserData. Každopádně když tu interní paměť budeš prostě ignorovat, jako by tam nebyla, bude to něčemu vadit (kromě toho, že nevyužíváš necelý 2 GB místa)? A 2 GB je stejně dneska směšný, když 16 GB karty stojí pod 300 Kč...

fossil
Nové Androidě

Příspěvek od fossil » pát 04. led 2013 13:09:17

Ok, moc ti dík za vysvětlení!! Konečně v tom mám tedy jasno:) No stejnak mi to ale přijde takový nedomyšlený... že buď to, nebo ono.. ale dohromady ne..:) Díky moc!

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » pát 04. led 2013 13:16:16

Jo, nic není dokonalý, ale když se podíváš na jiné telefony (zvlášť v podobné cenové hladině) tak je to jenom horší - buď nemají slot na karty vůbec (zdravím Sony) a paměť mají mrňavou (třeba 8 GB) nebo mají pod /mnt/sdcard (kam většina aplikací stahuje dodatečná data, např. hry, navigace atd.) interní paměť (která má dost omezenou kapacitu, klidně i pod 2 GB) místo skutečné paměťové karty (tímto zdravím pro změnu Samsung). Ideální by bylo dát uživatelům možnost vybrat, jestli chtějí pod /mnt/sdcard interní paměť nebo paměťovou kartu a bylo by po problému. Každopádně to, jak to má teď vyřešený G300 považuju za menší zlo a vůbec mi to nevadí.

fossil
Nové Androidě

Příspěvek od fossil » pát 04. led 2013 13:25:50

Jasně no, když jsem vybíral teď novej tel., tak jsem toho pročet spoustu a přesně tomu, o čem píšeš jsem se hodně divil - že to ti výrobce takhle s prominutím debilně vyrábějí... musim zaklepat, že s G300 jsem po tejdnu užívání moc spokojen. Sice teda s láskou vzpomínám na ten můj starej Samsung Omnia Pro, kterej byl co bezvadnej, sice na dnešní dobu možná už pomalejší atd, ale byl vychytanej, kdyby se do něj dal hodit Android místo těch debilních WM, byl by to bezvadnej telefon...:)

Ještě jednou moc děkuju!!

TomasT342
Robot
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi 4X

Příspěvek od TomasT342 » pát 04. led 2013 19:56:50

Je možné, že po rootu by to šlo pořešit a přimountovat vnitřní paměť i externí kartu.
Ale Huawei nemám, s jistotou neporadím.

fossil
Nové Androidě

Příspěvek od fossil » pát 04. led 2013 21:55:31

No já se s tím celým systémem teprve seznamuju, takže rootovaní se chci co nejdýl vyhnout, dokud to nebudu vyloženě potřebovat.. ale děkuju..

Pedro1
Droid
Typ mobilu / ROM: Huawei Honor 8
Rom: stock

Příspěvek od Pedro1 » pát 04. led 2013 22:07:22

Rozumna rec, nejdriv se s tim naucit a potom zkouset dalsi veci :).

vph1
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: SGS II - HTC Desire - HTC Diamond

Příspěvek od vph1 » sob 05. led 2013 21:28:19

Někde v nastavení některých MT je možnost fajfkou potvrdit užívání jak interní několika GB paměti,tak externí klasické SDHC.
Ale nemám Huawei...

Advid
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: LG L70

Příspěvek od Advid » ned 06. led 2013 9:44:02

Zdravím, je nějaký elegantní způsob, vytvořit na ploše zástupce oblíbené položky v Opeře? Prostě aby se mi po kliku na ikonu otevřela požadovaná stránka. Můžu sice otevřít Operu a pak vybrat z oblibenych, ale to je o krok navíc.:-)

Našel jsem na Go Bookmark widget, ale ten zabírá moc místa. Pak nějaký EZ bookmark widget, ale ten funguje jen s EZ launcherem.
Mám ICS 4.0.4, Go launcher a Operu Mobile.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 06. led 2013 9:49:23

Jak přidáváš na plochu aplikace a widgety, můžeš přidat i zástupce webové stránky ze záložek. Stačí jen pohledat v nabídce, která se ti zobrazí při dlouhém podržení prstu na ploše.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » ned 06. led 2013 10:38:54

To jsem právě taky celé prolezl a nenašel. Jsou tam zkratky, ale ne pro oblíbené.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » ned 06. led 2013 10:41:37

advide, ono se to nemusí jmenovat "oblíbené", ale taky "záložky", atd...přemejšlej a zkoušej, není to stejně jako ve windows.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » ned 06. led 2013 11:03:28

Jasně, že jsem prošel kdeco. Ale nic. Našel jsem oblíbené kontakty, zkratky pro nastavení apod., ale tohle ne.

doonio
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: LG Optimus Black
Tablet: Pipo T9 32GB
Rom: Zeus 7.06

Příspěvek od doonio » ned 06. led 2013 11:43:07

Ahoj bando,
i já přicházím se začátečníckým dotazem, mám udělán root na Zeuse v7.06, a když bych chtěl přejít na jinou ROM,co se fyzicky stane se všemi aplikacemi, smažou se? mám chápat přehrání ROMky jako reinstal třeba W7, vše se totálně smaže, a zůstane mi jen čistý systém-a musím zase vše obsáhle instalovat, nebo třeba všechny aplikace,mapy, přehrávačeí, task_managery, a já nevím které ještě app jen přesunout na kartu? a měli by fungovat i po změně ROM?
Siemens A50 (?-2003) => Samsung SGH-E100 (2003-2007) => Nokia N82(2007-2012) => LG Optimus Black(2012- ?)

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » ned 06. led 2013 11:56:14

Když budeš přecházet jen na novější verzi ROM, můžeš zkusit dirty install (přeflashnout prostě novou romku přes tu starou), pokud není psáno jinak. Při jiné ROMce je nutný wipe. AFAIK wipe cache je nutný vždy.
Android má v sobě (snad už od verze 2.2) možnost zálohovat různá data a nastavení na servery Googlu. Bohužel (jak jsem se já sám před pár dny přesvědčil) ne vždy to funguje. Na ofiko ROMce mi to běželo. Stáhl se seznam uložených wifi sítí a začaly se zpátky instalovat všechny aplikace (samozřejmě nastavení aplikací musíš mít zvlášť). Na AOKP už se nic neobnovilo. Na zálohu nastavení a aplikací je doporučován Titanium Backup.

(kdyžtak mě někdo zkušenější opravte/doplňte)
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

prassat
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: LG Optimus Black P970
Mobil 2 / ROM: LG L9 II

Příspěvek od prassat » ned 06. led 2013 16:55:29

doonio píše:Ahoj bando,
i já přicházím se začátečníckým dotazem, mám udělán root na Zeuse v7.06, a když bych chtěl přejít na jinou ROM,co se fyzicky stane se všemi aplikacemi, smažou se? mám chápat přehrání ROMky jako reinstal třeba W7, vše se totálně smaže, a zůstane mi jen čistý systém-a musím zase vše obsáhle instalovat, nebo třeba všechny aplikace,mapy, přehrávačeí, task_managery, a já nevím které ještě app jen přesunout na kartu? a měli by fungovat i po změně ROM?
Pokud se nejedná o upgrade na vyšší verzi ZEUSe, tak o data nepřijdeš.... Pokud chceš úplně jinou ROM, např. CM, JBAM, ICS NEMESIS nebo jiné Custom ROMky pro Optimus Black, je potřeba udělat Wipe (data i cache) v prostředí CWM, tedy všechny uživatelská data budou fuč. Přesunutí aplikací na SD kartu se toho většinou moc nevyřeší, protože část dat po přesunu na SD stejně zůstávájí ještě v telefonu, tedy jeho vnitřní paměti. Pak až instalace jiné ROMky (ZIP souboru) v prostředí CWM ...

Udělej si zálohu kontaktů a SMS, aplikace si můžeš stáhnout znovu s Google Play. Některé aplikace mají také možnost zálohy nastavení na SD, to se podívej.

Před opuštěním ZEUSe doporučuji udělat ve CWM Back UP, protože pokud by ti nějaká jiná ROMka nevyhovovala, můžeš se vrátit zpět se všemi uživatelskými daty a s veškerým nastavením, které byly v době Back Upu... Před Restorem ZEUSE po používání jiné ROM, opět doporučuji komplet wipe, pak až Restore.
LG L9 II - Stock ROM 4.1.2 + ROOT + CWM
LG Optimus BLACK: Přehrání ROM, ROOT http://androidforum.cz/za-ate-nici-jak- ... 35866.html

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » pon 07. led 2013 13:04:21

Advid píše:Zdravím, je nějaký elegantní způsob, vytvořit na ploše zástupce oblíbené položky v Opeře? Prostě aby se mi po kliku na ikonu otevřela požadovaná stránka. Můžu sice otevřít Operu a pak vybrat z oblibenych, ale to je o krok navíc.:-)
Problém vyřešen. Po instalaci Opery jsem zakázal výchozí prohlížeč a proto mi to nenabízelo vytvoření zkratky pro záložku.

Takže jsem musel výchozí prohlížeč povolit, otevřít prohlížeč, vytvořit záložku, zavřít prohlížeč, přidat zkratku na plochu, zakázat prohlížeč. A pak jsem telefon vypnul a zapnul, abych se ujistil, že mi ten zástupce nezmizí, když jsem výchozí prohlížeč zakázal. Nezmizel. :)

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » stř 09. led 2013 7:45:24

Ještě je tu tohle vlákno. :)

V poslední době - řekl bych, že po instalaci Go Lockeru (ve spuštěných aplikacích 15 MB) a nastavení "plovoucí" ikony zámku se telefon zpomalil. Například po návratu z primitivní (výchozí) kalkulačky trvá 2 vteřiny, než se načtou všechny ikony na ploše.

Někdo tu psal, že se o místo v paměti starat nemusím, že si to Android ohlídá sám. Aktuálně mám v RAM volných 71 MB. Při nečinnosti. Ale teď po zpomalení to tak nevypadá, tj. Android si v tom sám pořádek neudělá. :)

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » stř 09. led 2013 8:27:23

Ale udělá. Ovšem nepočítá s blbě napsanými externími aplikacemi :-) Prostě pokud nějaká aplikace telefon brzdí, tak ji okamžitě vyhazuji a instaluji jinou alternativu, která brzdit nebude.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » stř 09. led 2013 8:29:38

Nějaký tip na rychlý pěkný locker se 4 možnostmi? :) Dělám si legraci, hledat umím.

Odinstaloval jsem zatím jen 4tlačítkové téma a je to rychlejší. Ale že zabere téma o velikost 500 Kb celých 20 MB RAM, to by mě ani ve snu nenapadlo. :-o

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » čtv 24. led 2013 5:55:35

Jako začátečník si už sice nepřipadám (i když jsem teprve před týdnem přišel na přínos dlouhého podržení "Home" :)), ale stále bojuji se dvěmi věcmi.

Jorte: Nevím, jak nastavit první den v týdnu na pondělí ˇmám neděli) Psal jsem sem do fóra, hledal jsem, ale všichni mají očividně jiní menu, kde je volba "První den v týdnu" a já ne. Přitom mám poslední verzi, tak opravdu nevím, kde je zakopaný pes. Psal jsem i přímo vývojářům a nic.

Klávesnice: Po vyzkoušení několika klávesnic jsem zakoupil Smart Keyboard Pro a chvíli ji používal k plné spokojenost. Na klávesnici Xperia mi vadily malé klávesy (používám jednu ruku) a nesmyslné návrhy slov. Tohle sice SMP odsranila, ale začalo mi vadit to, že nepredikuje správně předložky. Pokud chci napsat "Jdu s Petrou", tak je jasné, že po stisku klávesy "pqrs" a mezery nechci jít "p Petrou", "q Petrou" ani "r Petrou", ale jen "s Petrou". A protože se předložky používají často, musím v jednom kuse vybírat tu jednu správnou nahoře na řádku a už mi to leze krkem. Takže se vracím ke klávesnici Xperia, která to umí. Ale moc rád bych našel nějakou, která kombinuje výhody obou.

Tak kdyby někdo znal řešení některého z mých problémů, dejte prosím vědět.

EDIT 8:07: Tak jako na potvoru mi z Jorte odpověděli asi 20 minut po odeslání tohoto příspěvku. Je to: [Menu] at calendar screen -> [More] -> [Refill Settings] -> choose calendar you want at [Choose Refill (format)] -> choose first day you want at [First Day]

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Příspěvek od LivArt » čtv 24. led 2013 8:43:00

Tak si tu předložku zkus přidat do slovníku ;)

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » čtv 24. led 2013 8:47:43

Zkoušel jsem a stejně to nenabízí.

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » čtv 24. led 2013 11:39:12

Advid: Za minutku jsem to našel - normálně pustíš Jorte přes menu, klikneš dole na ikonu kalendáře (měla by být třetí zleva), posuneš se trochu dolů a tam si vybereš "first day".

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » čtv 24. led 2013 11:47:15

Už to taky mám, doplnil jsem to do příspěvku. Ale stejně díky.

Advid
Stálý androiďák

Příspěvek od Advid » sob 26. led 2013 9:00:12

Přítelkyni blbne mobil. Má GSMART G1345, v Androida 4.0.4 a výchozí launcher. Závada se projevuje tak, že se telefon kousne, nejde vypnout, občas sám od sebe zavibruje (během toho kousnutí) a jediným způsobem, jak ho uvést do provozu je vyndat baterii. Občas se kousne jen na chvíli, ale i to je nepříjemné.

Toto se projevuje i při minimu spuštěných aplikací a i krátce po restartu. Zkoušel jsem i jiný launcher, ale to byl spíš takový zoufalý pokus.:-)

Podle mě je to na reklamaci a nejlepší by bylo nahrát na video, jak se to chová, aby se nestalo, že `Závada se neprojevila`.

Máte ještě nějaký nápad, nebo fakt tu reklamaci?

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » sob 26. led 2013 9:26:09

Vzít, zahodit a nekupovat takový levný sračky. Gsmart je opravdu "kvalitní" značka.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

lulu
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Nubia N2 NX575J 4GB

Příspěvek od lulu » sob 26. led 2013 9:36:14

Advid píše:Přítelkyni blbne mobil. Má GSMART G1345 ...
přehrát novější firmware

Odpovědět

Zpět na „Android OS“