Android OSJak zvětšit 2.partition beze ztráty dat?

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Scalex
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi 4 Pro - MIUI 8
Tablet: Lenovo Tab3 8 - stock 6.0

Jak zvětšit 2.partition beze ztráty dat?

Příspěvek od Scalex » pon 10. pro 2012 14:26:59

Používám Link2SD, kartu mám rozdělenou na dvě partition, klasickou FAT a druhou ve formátu Ext3 (na kterou si Link2SD hází aplikace, aby nebylo zapleveleno interní úložiště). Bohužel jsem si ale tu druhou partition udělal příliš malou. Existuje nějaký nástroj, který ubere třeba 1GB z té FAT partition a zvětší o něj tu druhou Ext3 partition, aniž by došlo ke ztrátě dat?

Kdysi jsem podobnou operaci prováděl z NTFS harddisky a tam to šlo - měnit velikost partition, aniž by se něco stalo s daty. Bohužel netuším, jestli něco takového lze i s Ext3 filesystémem...

Vyzná se v tom někdo? Je to možné? Nejsem si totiž jistý, jestli soubory odkázáné Linkem2SD na kartu budou správně zazálohovány Titaniem a jestli se mi je pak podaří obnovit. Samozřejmě jsem připravený to vyzkoušet, ale jelikož je to značně nejisté, tak nejdřív pátrám po osvědčenějším řešení. 8^)
.: S C A L E X :.

mobil: Xiaomi Redmi 4 Pro / MIUI 8
tablet: Lenovo Tab3 8 / stock 6

Pedro1
Droid
Typ mobilu / ROM: Huawei Honor 8
Rom: stock

Re: Jak zvětšit 2.partition beze ztráty dat?

Příspěvek od Pedro1 » pon 10. pro 2012 14:52:38

Ahoj, ja bych na to sel jinak. Vse, co je na ext i fat oddilu, nakopirovat i se vsemi daty (s teckou na zacatku - skryte) na pocitac, a pak zmenit na libovolnou velikost. A prekopirovat vse zpet.
Je to funkcni, vyzkouseno.
Tamto by mozna take slo, ale je to zdlouhavejsi.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » pon 10. pro 2012 14:56:14

Tam je trochu problém, že ten ext. oddíl na PC přes čtečku není vidět, takže by zazálohoval pouze klasický oddíl SD.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 10. pro 2012 14:59:57

Scalex píše:Používám Link2SD, kartu mám rozdělenou na dvě partition, klasickou FAT a druhou ve formátu Ext3 (na kterou si Link2SD hází aplikace, aby nebylo zapleveleno interní úložiště). Bohužel jsem si ale tu druhou partition udělal příliš malou. Existuje nějaký nástroj, který ubere třeba 1GB z té FAT partition a zvětší o něj tu druhou Ext3 partition, aniž by došlo ke ztrátě dat?

Kdysi jsem podobnou operaci prováděl z NTFS harddisky a tam to šlo - měnit velikost partition, aniž by se něco stalo s daty. Bohužel netuším, jestli něco takového lze i s Ext3 filesystémem...

Vyzná se v tom někdo? Je to možné? Nejsem si totiž jistý, jestli soubory odkázáné Linkem2SD na kartu budou správně zazálohovány Titaniem a jestli se mi je pak podaří obnovit. Samozřejmě jsem připravený to vyzkoušet, ale jelikož je to značně nejisté, tak nejdřív pátrám po osvědčenějším řešení. 8^)
Já bych se zkusil podívat na PC přes prográmek MiniTool Partition Wizard. Ten umí čachry s paritionama a mělo by to snad jít bez ztráty dat. Minimálně by tě alespoň před danou operací měl upozornit, že dojde ke ztrátě dat. TB to podle mě taky nezazálohuje. Přes TB si pro jistotu zazálohuj alespoň data aplikací, potom si na PC zkopíruj obsah standardní části SD. Pokud by došlo ke ztrátě odkázaných aplikací, tak je prostě nainstaluješ znovu a přes TB obnovíš jejich data a nakopíruješ zpět i klasický oddíl SD. Tím budeš mít aplikace alespoň ve stejném stavu jako před tím.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Pedro1
Droid
Typ mobilu / ROM: Huawei Honor 8
Rom: stock

Příspěvek od Pedro1 » pon 10. pro 2012 15:18:34

Tak neni problem si stahnout nejakou live distribici linuxu. Ale kdyz bude zmensovat oddil i s daty, tak stejne se vsude doporucuje si ty data zalohovat pro jistotu.

Edit:omlouvam se, ja to bral z meho pohledu, nenapadlo me to :). Pouzivam linux :).

Jacho
Moderátor
Typ mobilu / ROM: HTC One M8 Gun Metal Grey
Rom: VIPER
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jacho » pon 10. pro 2012 15:36:59

paragon hard disk manager. Dokáže zväčšiť, zmenšiť, zalohovať particie, obnovovať.
To čo chceš robiť ty zvláda bez nutnosti formátu
Ak mi chceš poďakovať klikni na palec hore pod príspevkom :palec:
OPRAVA HTC NA ĎIAĽKU - Fleshing, UNLOCK, Repair boot, Debrand, LOCKED Warranty
Nováčkovia používajte tlačidlo HĽADAŤ a pozrite sa na AndroidWIKI

Marek989
Droid
Typ mobilu / ROM: Motorola Moto G
Tablet: Sony Xperia Z2 Tablet WiFi
Rom: Android 5.0.2

Příspěvek od Marek989 » pon 10. pro 2012 15:51:21

Tak jestli to funguje tak, taky bych to vyuzil. Mam jenom 0.5 GB ext a to mi fakt nestaci.
SmartFouny: Nokia 5230 -> ZTE Blade -> HTC HD2 -> HTC EVO 3D - > Motorola Moto G

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 10. pro 2012 15:54:11

Jen pro jistotu, prý je problém, když ext partišna pro Link2SD má víc než 1GB (nebo 1,3), tak aby někoho nenapadlo tam cpát 2 GB :)

Autor tohoto vlákna
Scalex
Androiďák!

Příspěvek od Scalex » pon 10. pro 2012 16:52:34

Tak bohužel žádný software, co jsem zkoušel, neumožňuje resize Ext3 partition. FAT partition zmenšit lze, vytvoří se unallocate space, ale pro Ext3 partition nejsou k dispozici mnohé možnosti, které pro jiné filesystémy jsou, a to bohužel i Move/Resize.

Takže nezbývá než to, co psal Luděk. Zazálohovat data, zmenšit FAT partition, tu Ext3 smazat a vytvořit znovu větší, nainstalovat vše zpátky a vrátit data. A doufat, že s větším oddílem nepřijdou problémy. 8^)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 10. pro 2012 17:07:36

Každopádně nedoporučuji víc, než těch 1,2GB. Abys to za pár dní nemusel absolvovat znovu při zmenšování.

don_alex
Administrátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9, 512GB [SM-N960F] [Stock]
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Note 4 [SM-N910C] [Stock]
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 [GT-N8000] [Stock+root]

Příspěvek od don_alex » pon 10. pro 2012 20:31:09

Scalex: Na tu velikost bacha, já si nastavil 1300 MB (tedy necelých 1,3GB) a i přes to se mi to po prvním restartu vše přesunulo do interní paměti. Naštěstí jsem tam ještě neměl moc apps, takže žádná velká tragédie. Každopádně teď ext2 oddíl mám 1024 MB a funguje to bez problémů.

EDIT: Jo a tu změnu velikostí bych provedl přesně jak píše Pedro1 - Live distribuce Linuxu, záloha vč. skrytých souborů, změna velikosti a obnova souborů.
:palec: Chceš-li poděkovat, klikni na palec :palec:

SERVIS MT => Unbrick | oprava IMEI a S/N | JTAG | unlock | flash ROM | atd. <= VÍCE PŘES SZ
Moje hračky: SM-N960F [Stock] | SM-N910C [Stock] | GT-N7100 [Stock+Root] | GT-N8000 [Stock+Root] | Sony SW2

Autor tohoto vlákna
Scalex
Androiďák!

Příspěvek od Scalex » úte 11. pro 2012 1:31:06

Takže jelikož všechny windowsovské nástroje zklamaly, sosnul jsem si Live CD GParted a v něm to bylo za deset minut hotové a bez keců a bez ztráty dat. A protože jsem měl vše zazálohované, tak jsem to risknul a přeci jen jsem zkusil udělat dvougigovou partition... jestli to ten Link2SD ustojí. Dlužno poznamenat, že jedu na telefonu s Androidem 4.0.3 ICS, čili možná se to na něm bude chovat jinak než na SG Ace s Gingerbreadem. Zatím vše jede, aplikace fungují, dají se instalovat i odinstalovávat, k žádnému přesunu aplikací zpět o interního úložiště nedošlo.

Díky všem za spolupráci. O víkendu mě čeká reinstalace SG Ace pro manželku, takže než jí to nainstaluju naostro, zkusím udělat tu dvougigovou partition i na Gingerbreadu a uvidíme.

Jacho
Moderátor
Typ mobilu / ROM: HTC One M8 Gun Metal Grey
Rom: VIPER
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jacho » úte 11. pro 2012 6:15:29

Ty si myslíš že ten čo spravil tú aplikáciu ju netestoval? Určite tam nenapísal že tam je nejaká hranica len tak zo srandy
Ak mi chceš poďakovať klikni na palec hore pod príspevkom :palec:
OPRAVA HTC NA ĎIAĽKU - Fleshing, UNLOCK, Repair boot, Debrand, LOCKED Warranty
Nováčkovia používajte tlačidlo HĽADAŤ a pozrite sa na AndroidWIKI

Autor tohoto vlákna
Scalex
Androiďák!

Příspěvek od Scalex » úte 11. pro 2012 7:07:03

A kde to autor psal? Na oficiálním webu Link2SD ani v popisu aplikace na Google Play o žádném velikostním limitu autor nic nepíše.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“