Android OSpopis jednotlivych img (partitions?) v androidu

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
yellowtommy
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Nexus
Tablet: iPad, Navon Platinum 7"
Rom: Stock

popis jednotlivych img (partitions?) v androidu

Příspěvek od yellowtommy » čtv 18. bře 2010 10:53:10

Ahoj, je tu nekdo kdo dokaze objasnit, co presne ktera partition obsahuje? :)
Pokud jsem si stahnul komplet images, v zipu jsou:

- boot.img - je zde kernel nebo je to neco na zpusob grubu ci lila'? Nekde se udava ze je pro himem potreba boot.img prehrat (modaco), Cyanogen oficialni wiki toto ale neobsahuje, nicmene zde na foru v postupu nahrani Cyanogen se predem flashuje boot.img - to chapu kvuli rootu, ale prehraje ho opet Cyanogen pri flashi znova svym kernelem, ci jak je to???

- hboot_8x50_0.33.0012_091210.nb0 - tohle je co???

- microp_Passion_Passion#C_LED_V0B15_88V_20091203.img - to same, je k cemu??

- radio.img - tohle je mi jasne (i kdyz nektere update.zip obsahuji radio, nektere ne....)

- recovery.img - taky jasne

- spcustom.img - ???

- splash1.img - bootovaci obrazovka???

- system.img - tohle chapu jako hlavni system, nicmene, je kernel zde, nebo v boot.img, ci pokazde jinak? (coz je pripad, kdy nekde se udava pro himem novy boot.img, nekde ne.... nechapu)

- userdata.img - uzivatelska nastaveni (tapety, zvoneni, plochy...)? nebo i nainstalovane aplikace?

- Predpokladam dobre, ze to co je tzv bootloader (bila obr. se zelenyma muziakama dole), coz je neco jako bios?? dle toho, ze to komunikuje to s adb shellem pres usb z pc a umoznuje prehrat napr. boot.img, predpokladam ze bootloader a boot.img neni totez...

- s predeslym dotazem se vaze jeste jeden - pokud flashuji primo img soubory pres adb (fastboot), je mi to jasne. pokud ale pouziji metodu update.zip souboru z recovery (napriklad RA..), zip soubor obsahuje zpravidla boot.img, ale dale jen adresare - znamena to tedy ze pouze kopiruje data na dane partition - proto je dobre predtim udelat 'wipe', coz je analogie k formatu??

Dekuji vsem predem za ochotu vyjadrit se k takovemu mnozstvi dotazu! :)
Martin
iOS nebo Android...? :)

nadlabak
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Re: popis jednotlivych img (partitions?) v androidu

Příspěvek od nadlabak » čtv 18. bře 2010 14:57:26

Odpovím je na to co vím (nemám G1):
boot.img obsahuje kernel a init
system.img kernel obvykle neobsahuje (leda by se v daném systému využíval kexec pro spuštění druhého kernelu)
bootloader a boot.img jsou opravdu dvě zcela různé věci
userdata partišna obsahuje i aplikace
Před kopírováním nových souborů přes update.zip se obvykle v updater skriptu původní soubory na partišně vymazávají (pokud je to záhodno).

Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » čtv 18. bře 2010 16:17:22

Hboot je SPL.
Userdata.img je v oficiálních ROM obvykle prázdný (a jinde se s ním nesetkáš). Aplikace jsou v nich pouze v system.img (konkrétně adresář /system/app).
zip soubor obsahuje zpravidla boot.img, ale dale jen adresare - znamena to tedy ze pouze kopiruje data na dane partition - proto je dobre predtim udelat 'wipe', coz je analogie k formatu?
Na tohle se nedá jednoznačně odpovědět, protože to záleží na tom, co napíšeš do update-script. Můžeš danou partition před kopírováním dat zformátovat, ale taky nemusíš (případ třeba tzv. "no-wipe updates" jako jsou alternativní kernely, themes, drobné updaty a podobně). A koneckonců, kdybys chtěl, můžeš i do update.zip souboru dát místo adresáře /system prostě vlastní system.img a flashnout ho v kuse. Jen to skoro nikdo v neoficiálních ROM nedělá.

BTW, boot.img má odlišný formát od ostatních .img. Ačkoliv mají stejnou koncovku, nejde o stejný typ souborů. To jen pro informaci.

Autor tohoto vlákna
yellowtommy
Stálý androiďák

Příspěvek od yellowtommy » čtv 18. bře 2010 17:04:30

Pratele, skvele :)
Abych se dostal do nirvany castecneho poznani, jedna vec mi tu stale vrta hlavou:

POkud je tedy kernel v boot.img, a predpokladam, ze pokud se provede klasicky flash pres update.zip z RA recovery, neni treba boot.img nijak fleshovat - ostatne, ofiko postup na Cyanogen boot.img nikaj neresi, viz zde:
http://wiki.cyanogenmod.com/index.php/F ... yanogenMod

Ovsem, PROC postup fleshnuti Cyan., ktery se uvadi na N1 threadu (zde: http://androidforum.cz/navod-nexus-one- ... t3307.html), jeste pred flashnutim RA recovery flashuje i boot.img (kvuli rootu) - kdyz v zapeti se tam nacpe Cyan, ktery ten boot.img opet premazne, ne? Jestli byl pred tim boot s rotem nebo bez, prece na flash Cyanu nema vliv...
Tohle mi neni vubec jasne... :)

martin

nadlabak
Androiďák!
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nadlabak » čtv 18. bře 2010 17:36:19

POkud je tedy kernel v boot.img, a predpokladam, ze pokud se provede klasicky flash pres update.zip z RA recovery, neni treba boot.img nijak fleshovat - ostatne, ofiko postup na Cyanogen boot.img nikaj neresi, viz zde:
V tom zipu update-cm-5.0.4.1-N1-signed.zip samozřejmě boot.img je a v update-script je tohle:

Kód: Vybrat vše

write_raw_image PACKAGE:boot.img BOOT:

Autor tohoto vlákna
yellowtommy
Stálý androiďák

Příspěvek od yellowtommy » čtv 18. bře 2010 17:57:41

nadlabak píše:
V tom zipu update-cm-5.0.4.1-N1-signed.zip samozřejmě boot.img je a v update-script je tohle:

Kód: Vybrat vše

write_raw_image PACKAGE:boot.img BOOT:
jj, to je mi jasne - proto jsem psal ze ho neresi jako jeden z kroku, kdyz uz je pak obsazeny v tom zipu.

Ovsem proc ten boot.img prepisuji "fastboot-windows.exe flash boot nexusone.superboot.1.1.img" tady na foru tesne pred tim nez spusti tenhle update.zip (tedy mezi tim jeste flashnou RA recovery), to mi nejde do hlavy.
Uz jsem si zacal myslet ze superboot je SPL, ale pokud superbootem prepisuji boot.img, kterou v zapeti premaznou scripty cyanu z toho zipu, tak mi to porad nedava smysl :)

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » čtv 18. bře 2010 18:00:12

yellowtommy píše: Ovsem, PROC postup fleshnuti Cyan., ktery se uvadi na N1 threadu (zde: http://androidforum.cz/navod-nexus-one- ... t3307.html), jeste pred flashnutim RA recovery flashuje i boot.img (kvuli rootu) - kdyz v zapeti se tam nacpe Cyan, ktery ten boot.img opet premazne, ne? Jestli byl pred tim boot s rotem nebo bez, prece na flash Cyanu nema vliv...
Předpokládám, že je to tam takhle mírně nelogicky nejspíš proto, že je to prostě návod, který někdo poskládal z více oddělených návodů, aniž by přesně věděl, co se tam v tu chvíli doopravdy děje. Takovýhhle zbytečně komplikovaných návodů je pro většinu Android telefonů všude plno (zejména pro Magicy 32A je net zamořený návody, které jsou naprosto zbytečně příšerně komplikované, jelikož vycházejí z návodů pro G1, přestože se ve skutečnosti dají u 32A zkrátit mnohdy i třeba na čtvrtinu).
Ale podotýkám, že Nexus One vůbec neznám, takže varianta, že to takhle přesto nějaký smysl má, je docela klidně možná taky.

Autor tohoto vlákna
yellowtommy
Stálý androiďák

Příspěvek od yellowtommy » pát 19. bře 2010 0:32:46

Case píše:
yellowtommy píše: Ovsem, PROC postup fleshnuti Cyan., ktery se uvadi na N1 threadu (zde: http://androidforum.cz/navod-nexus-one- ... t3307.html), jeste pred flashnutim RA recovery flashuje i boot.img (kvuli rootu) - kdyz v zapeti se tam nacpe Cyan, ktery ten boot.img opet premazne, ne? Jestli byl pred tim boot s rotem nebo bez, prece na flash Cyanu nema vliv...
Předpokládám, že je to tam takhle mírně nelogicky nejspíš proto, že je to prostě návod, který někdo poskládal z více oddělených návodů, aniž by přesně věděl, co se tam v tu chvíli doopravdy děje. Takovýhhle zbytečně komplikovaných návodů je pro většinu Android telefonů všude plno (zejména pro Magicy 32A je net zamořený návody, které jsou naprosto zbytečně příšerně komplikované, jelikož vycházejí z návodů pro G1, přestože se ve skutečnosti dají u 32A zkrátit mnohdy i třeba na čtvrtinu).
Ale podotýkám, že Nexus One vůbec neznám, takže varianta, že to takhle přesto nějaký smysl má, je docela klidně možná taky.[/quo

no snad tomu tak je. bohuzel drtiva vetsina navodu popisuje nejake kroky, ktere ctenar slepe vykovava, aniz by nekde bylo popsane, co presne se deje.

jeste tedy pro rekapitulaci:
- superboot, je jen verze boot.img, tedy upraveny karnel o spusteni systemu s root pravy (tedy s instalaci cehosi jako SU)? tzn, pokud mam root system dejme tomu z cyan, nebo ofiko fw, pak ale provedu uprgrade na novejsi ofiko fw, ktery samozrejme premazne me upravene 'superboot' boot.img' - prijdu o 'root' a je treba znova flashnout patricny boot.img korespondujici s danou verzi fw?

- unlock - nema nic spolecneho s boot.img, nybrz provede cosi' v HBOOT?

diky moc,
martin

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » pát 19. bře 2010 1:47:41

"superboot, je jen verze boot.img, tedy upraveny karnel o spusteni systemu s root pravy (tedy s instalaci cehosi jako SU)?"

Počkej, tos tu začal tvrdit ty, že to je jen duplicitní boot.img. Já nemám nejmenší tušení, jak říkám, Nexus neznám, vycházel jsem při tom, co jsem psal výše, z toho tvého tvrzení, že tomu tak je.

Autor tohoto vlákna
yellowtommy
Stálý androiďák

Příspěvek od yellowtommy » pát 19. bře 2010 9:30:14

no ja myslel ze to maji i hero, magic atd identicke co do tech partitions a zakladnich principu... :)

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » pát 19. bře 2010 17:52:21

Teď jsem se na to koukal a ten superboot.img skutečně JE jen boot.img. Patrně ekvivalent "rootovacího" boot.img pro jiné telefony, tzn. jedinou změnou oproti výchozímu bude nastavení ro.secure na 0 v default.prop.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“