můj starý skvělý telefon šel pod kytky a nastala otázka co nového pořídit. Pustil jsem se tedy do "průzkumu trhu" a už 3-tí den pročítám recenze a fóra, nějaké konzultace s vodafonem apod. Telefon s androidem je technické lákadlo, ale čím více čtu místní pokec, tím více mám dojem, že je to spíš výkonná hračička.
Takže konkrétně, jsem pracující člověk.
1. potřebuji stroj na telefonování, sms, email, jako luxusní "+" bych ocenil web, GPS, foťák. (toto umí kde co již několik let)
2. mám celou firmu na linuxu, mám svůj poštovní server, své kontakty, svoje data a nehodlám je vystavovat jakémukoliv "gigantu"
Docela se mi líbí HTC DESIRE, cena pro mě kolem 8.000,-. Dobré
A toto je právě ta chyba, koupím si stroj za 8.000,- všecko hezké, ale proč proboha z důvodu 100% funkčnosti mám být závislý na gmail?? Nikde jsem jednoznačně nedošel k jasnému návodu, postupu, jak být "nezávislý". Proč nejde jednoduše synchronizovat svoje kontakty, úkoly, kalendář, poštu se svým poštovním klientem přes wifi, kabel, bluetoot??? A jestli to jde, jak??
Ano, je tu HTCsync, ale dle některých uživatelů to "dvojí" kontakty, a pořád to nutí gmail. Evidentně je pro toto stroj stavěný. A to neberu v potaz klasickou věc, že pro linux jaksi soft neexistuje, ale na to jsem už zvyklý.
A k čemu mi je v dnešní době tedy telefon s androidem, který se tváří jako málá mobilní kancelář, ale při tom se není schopna s pevnou kanceláří lehce "domluvit" a předat si data?? Proč mám pořád hlídat jestli se to správně synchronizovalo, jestli to nebo ono??? Nemá to snad být ta největší výhoda tohoto systému??? Spolehlivost???
Většina userů tady s tímto laboruje, laboruje a zase jen laboruje. Bohužel zatím mě nikdo nepřesvědčíl o opaku.
Nejsem znalec, toto je jen můj dojem.
Proto bych rád, jestli se tu najde někdo, kdo mi jasně potvrdí, že mu android bez nějakých komplikací synchronizuje data s vlastním poštovním serverem, klientem. Ať už linux, nebo MS.
Nemám to vzdát a koupit si raděj nokii za 350,- a tahat sebou noťas?? Bože to je jako před 10 lety

Nezmění se situace, když bych telefon měl pod root? Co mi to vlastně přinese za výhody?