Android OSAndroid - hračka nebo skvělý pomocník???

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
effa
Nové Androidě

Android - hračka nebo skvělý pomocník???

Příspěvek od effa » čtv 10. čer 2010 7:53:33

Zdravím všechny,
můj starý skvělý telefon šel pod kytky a nastala otázka co nového pořídit. Pustil jsem se tedy do "průzkumu trhu" a už 3-tí den pročítám recenze a fóra, nějaké konzultace s vodafonem apod. Telefon s androidem je technické lákadlo, ale čím více čtu místní pokec, tím více mám dojem, že je to spíš výkonná hračička.
Takže konkrétně, jsem pracující člověk.
1. potřebuji stroj na telefonování, sms, email, jako luxusní "+" bych ocenil web, GPS, foťák. (toto umí kde co již několik let)
2. mám celou firmu na linuxu, mám svůj poštovní server, své kontakty, svoje data a nehodlám je vystavovat jakémukoliv "gigantu"
Docela se mi líbí HTC DESIRE, cena pro mě kolem 8.000,-. Dobré

A toto je právě ta chyba, koupím si stroj za 8.000,- všecko hezké, ale proč proboha z důvodu 100% funkčnosti mám být závislý na gmail?? Nikde jsem jednoznačně nedošel k jasnému návodu, postupu, jak být "nezávislý". Proč nejde jednoduše synchronizovat svoje kontakty, úkoly, kalendář, poštu se svým poštovním klientem přes wifi, kabel, bluetoot??? A jestli to jde, jak??
Ano, je tu HTCsync, ale dle některých uživatelů to "dvojí" kontakty, a pořád to nutí gmail. Evidentně je pro toto stroj stavěný. A to neberu v potaz klasickou věc, že pro linux jaksi soft neexistuje, ale na to jsem už zvyklý.
A k čemu mi je v dnešní době tedy telefon s androidem, který se tváří jako málá mobilní kancelář, ale při tom se není schopna s pevnou kanceláří lehce "domluvit" a předat si data?? Proč mám pořád hlídat jestli se to správně synchronizovalo, jestli to nebo ono??? Nemá to snad být ta největší výhoda tohoto systému??? Spolehlivost???
Většina userů tady s tímto laboruje, laboruje a zase jen laboruje. Bohužel zatím mě nikdo nepřesvědčíl o opaku.
Nejsem znalec, toto je jen můj dojem.
Proto bych rád, jestli se tu najde někdo, kdo mi jasně potvrdí, že mu android bez nějakých komplikací synchronizuje data s vlastním poštovním serverem, klientem. Ať už linux, nebo MS.
Nemám to vzdát a koupit si raděj nokii za 350,- a tahat sebou noťas?? Bože to je jako před 10 lety :no:

Nezmění se situace, když bych telefon měl pod root? Co mi to vlastně přinese za výhody?

CzechJoker
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: iPhone 4S
Tablet: iPad 2
Rom: Nejsem
Kontaktovat uživatele:

Re: Android - hračka nebo skvělý pomocník???

Příspěvek od CzechJoker » čtv 10. čer 2010 8:03:14

Inu Android se pojí s Google stejně, jako iPhone s iTunes. Přesto není problém si naklikat vlastní poštovní server a synchronizovat poštu s ním. Kontakty lze provozovat rovněž bez Gmailu. Otázkou je, jestli pak má smysl pořizovat Android, protože dle mého názoru je jeho hlavní výhodou integrace služeb Google. Asi bych v takovém případě zvážil nějaký obyčejný mobil (např. Nokia E52), případně RIM.

Doplnění čili edit - HTC sync jsem zatím neinstaloval, vše tahám vzduchem. Funkčnost a všechny možnosti Desire neumím posoudit, neboť mám Tattoo s 1.6.
Naposledy upravil(a) CzechJoker dne čtv 10. čer 2010 8:37:34, celkem upraveno 1 x.
iPhone 4S + iPad 2
dříve: Sony Xperia Go (používám jako AP v SK), LG Optimus One, HTC Tattoo

PL113
Droid
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S

Příspěvek od PL113 » čtv 10. čer 2010 8:07:59

Tak samozřejmě, že google má nejen řešení pro individua ale i pro firmy. Pak člověk může všechno provozovat na vlastní doméně apod. Ale to by bylo asi trochu razantní řešení.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 10. čer 2010 9:05:16

Vem to z druhý strany: Ty používáš linux. Existuje pro linux nějakej standartizovanej synchonizační nástroj typu Exchange jako ve Windows? Nevim o něm a pokud ano, nejde o široce uznávanej standard. Nejschůdnější řešení pro tebe by byla vlastní doména s google aplikacema, oddělená od google serverů. Hlavní výhoda androidu je právě v synchronizaci s googlem. A zdvojený kontakty to způsobujou uživatelé sami - mají synchronizaci jak s google, tak se stolním PC. Což je blbost.
A nebo se vyprdnout na android a zvolit něco jinýho.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

wlcik
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Nexus 4

Příspěvek od wlcik » čtv 10. čer 2010 9:11:17

Skvělý pomocník.

LadislavK
Stálý androiďák

Příspěvek od LadislavK » čtv 10. čer 2010 9:58:12

prave proto, ze mame dlouha leta v praci (i doma) vse na linuxu, tak chrochtam blahem nad androidem a jeho moznostma. Hry na nem hraju opravdu malokdy, takze ocenuju jeho kvality jakozto pracovniho nastroje. Prosel jsem hodne mobilnich OS a az u androidu si troufnu rict, ze mi nic nechybi (nebo jsem zatim na nic neprisel :).

Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » čtv 10. čer 2010 10:32:10

ramon.dexter píše:Nejschůdnější řešení pro tebe by byla google doména s vlastníma aplikacema, oddělená od google serverů.
Jenom technická - nic jako "google doména s vlastníma aplikacema, oddělená od google serverů" neexistuje.

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 10. čer 2010 11:40:15

case: když už jseš tak chytrej, že bys mě opravil?

Supík
Admin - kdysi hodnej
Typ mobilu / ROM: MI9 + HTC G1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » čtv 10. čer 2010 11:42:38

Android je systém, který podle mne je nejblíže užívání v běžném životě. Již existuje více než 100 různých typů HW pro které je Android určen. Díky tomu si můžeš vybrat vhodný přístroj. (já ale na náhradu G1 stále čekám :/ ) Pokud nechceš brát androida "geek" způsobem, tak ho prostě zapneš a budeš používat. Spolehlivost je, oproti jiným mobilním systémům co jsem vyzkoušel (asi všechny "hlavní" kromě iphone os), zcela zřetelně vyšší.

Zcela jednoznačně chápu proč zrovna klasický linuxák má problém se synchronizací svých kontaktů na G servery. Obecně ale osobně zrovna v tomhle vidím nejmenší problém, protože si představ co všechno o tobě ví tvůj mobilní operátor: zná obsah(!) tvých hovorů, sms a tcpip paketu,komu a kdy voláš, na jaké www chodíš, ví kde přesně nacházíš (+-10x autobus) a ty to toleruješ a podvědomě to neřešíš. Navíc důvěryhodnost operátorů podle je mne menší než Google (který se opravdu snaží "nebýt čert")

Ještě jedna poznámka: na fórech se obecně soustřeďují hračičkové, kteří si s telefonem opravdu hodně hrají a zkouší kde jsou hranice. Tím, že se někde diskutuje nad laborováním se systémem bych se moc neřídil. Když se podívám na jakékoli linuxové fórum, tak se tam taky jen laboruje, laboruje a laboruje.. přesto máš na linuxu postavené celé firemní IT ;)

Prostě si android vyzkoušej a uvidíš jak budeš spokojen. V nejhorším se ho prostě zbavíš a vezmeš třeba něco s windows mobile 7 :mrgreen:
Pokud vám AndroidForum pomohlo, tak jej prosím sdílejte a lajkute na FB a dalších sociálních sítích. A nebo ho třeba i podpořte vypnutím adbloku a nebo pošlete donation ..viz pravý sloupec. AF to potřebuje. Díík

patlen
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 6P 64GB
Tablet: Nexus 7

Příspěvek od patlen » čtv 10. čer 2010 12:14:57

Hlavně né WOKNA proboha :roll: Myslím si že ti ANDROID sedne,apropo nemůžu soudit jak tady někteří položili otázku jak to je s EXCHANGE serverem na Linuxu...Já osobně používám EXCHANGE na woknech a synchronizuji se jedna ku jedné stylem PUSH : KONTAKTY,KALENDÁŘ (ÚKOLY),POŠTU takže vůbec nic googlu neposkytuji.Vše si tahám a zpětně se mi háže na server ve firmě.Ale jak říkám tohle jsou okna né linux no.Ale jsem maximálně spokojený.
Naposledy upravil(a) patlen dne čtv 10. čer 2010 12:18:58, celkem upraveno 1 x.

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » čtv 10. čer 2010 12:17:14

Proc ne? Pokud mu budou vyhovovat, tak proc by tel WP7 nemohl mit. 100 lidí - 100 chutí :)
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

LadislavK
Stálý androiďák

Příspěvek od LadislavK » čtv 10. čer 2010 12:18:48

prijde mi, ze se objevuje stale casteji vsude po netu "vec xy je uplne hrozna, nic to neumi, nelibi se mi a ted mi ukecejte, abych ji koupil a pouzival". Proste pokud nekomu android nesedi, aniz by ho vubec videl v praxi, tak se takova averze bude asi tezko prekousavat.

Navic neustala argumentace s kradenim dat ze strany google - pres gmail ucet jsem snad jeste neposlal jediny mail. Pouzivam na googlu jen par veci, kde nejde o nic duleziteho. Na dulezita data se mi G1 konekti na firemni servery.

Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » čtv 10. čer 2010 12:29:48

ramon.dexter: Když už jsem tak chytrej, že bych tě opravil, tak...tak co?

Každopádně si prostě nastuduj, jak hostování vlastní domény u Google funguje, než o tom začneš zasvěceně radit druhým.

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 10. čer 2010 12:52:00

case: pokud tohle moje plácnutí do vody považuješ za "zasvěcenou radu druhým"...tak už nevim co ti na to mám říct. Leda že bys měl dát nos dolů a vrátit se na zem.

radegast
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Nexus 5X 32GB
Mobil 2 / ROM: 8.0.0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radegast » čtv 10. čer 2010 12:54:58

Sup píše:... Navíc důvěryhodnost operátorů podle je mne menší než Google (který se opravdu snaží "nebýt čert")
...
Jsi si jistý?
A ty "nehody" se sběrem dat z náhodných wifi při fotografování do streetview jsou fakt jen politováníhodné omyly, že?
Nexus 5X
Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI

Autor tohoto vlákna
effa
Nové Androidě

Příspěvek od effa » čtv 10. čer 2010 13:04:52

Pánové děkuji za ohlas, potěšili jste mě,
řekl bych to tak. Po přechodu na linux byl první 1/4 rok boj. Vše se ladilo, něco se instalovalo i na 3x, taky výběr desktopu byla docela sranda. Ale je to cca 5 let, co frčím na linuxech a od té doby fakt blaho. Investované peníze do HW a malinko i do SW se mi vrací v tom, že kdykoliv mám vše plně k dispozici, žádné komplikace s viry, spamy, žádné hraní a ptákovinky od kolegů zaměstnanců, čistě účelové zařízení. A taky čistota co se týče licencí..
Nechci se nijak navážet do googlu ohledně ztráty či zneužití dat. Spíš se mi to zdá moc komplikované a taky trochu nebezpečné. Jako linuxák nerad dělám "díry" do své sítě, to musíte chápat ;)
Je mi jasné, že google je tvůrce, takže si to utesal na své míry, nicméně svět není o diktátorech, to máme za sebou. Možnost výběru by měla být. Takže jo, když jsem privátní osoba, proč ne přes gmail. Jako majitel firmy, domény atd. rozhodně nechcu přes google. ;)
KAždopádně to budu řešit následovně, vemu jeden stroj s androidem. Vzhledem k tomu, že tu byl i nějaký ohlas od provozovatele přímé synchronizace s exchange serverem (díky patlene), předpokládm , že cesta tam asi nějaká bude. Na linuxu jede několik alternativ MS exchange serveru, takže bude nutné vyzkoušet a případně doladit nastavení.

Díky

MrPedro
Robot
Typ mobilu / ROM: G1 + SE X 10 mini + Nexus S + Huawei D2 + XNote 4G
Mobil 2 / ROM: RR-N-v5.8.3
Twitter: mrpedrocz
Tablet: Ainol Novo 7 Paladin, Acer Iconia tab A71

Příspěvek od MrPedro » čtv 10. čer 2010 15:17:49

Ja myslim, ze AOS je system jako jakykoliv jiny.
Nekomu vyhovuje WM, jiny zase vyzdvihuje Apple, ja jsem spokojen s androidem.
Mel jsem hloupe telefony, Symbian, WM a nyni AOS.
Z vlastni zkusenosti ME vyhovuje nejvice to posledni.
radegast píše:Jsi si jistý?
A ty "nehody" se sběrem dat z náhodných wifi při fotografování do streetview jsou fakt jen politováníhodné omyly, že?
Cti mene bulvaru a vice technickych enzinu. O zadna data neslo, shromazdovali se jen informace o wifi sitich, predevsim SSID. Ani to v te rychlosti, pri ktere se StreetView fotilo, jinak nejde.
.:. XIAOMI Redmi Note 4g .:. RR-N-v5.8.3 .:. root .:. MIUI .:. Vodafone .:.

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » čtv 10. čer 2010 17:05:02

Presne. Pokud si dobre pamatuji, tak za vterinu zmeni 5x sit. Tzn, ze na "odchyt" jakychkoli dat je necelych 200ms ... takze ty "dva" pakety jsou uplne k nicemu. Nedokazu si predstavit, ze by z toho nekdo vydoloval nejaky smysluplny (zneuzitelny) data...
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

Žulda
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Xperia XZ1 Compact
Tablet: Nexus 7 II 2013

Příspěvek od Žulda » čtv 10. čer 2010 20:48:52

EU tomu rozumí víc, víme? Oni už to za nás rozlousknou. :help:

Crusty
Robot
Typ mobilu / ROM: Redmi Note 9 Pro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crusty » čtv 10. čer 2010 22:45:11

zminoval tu nekdo rootnuti telefonu? pak z toho mas vlastne linux stroj a snad pobezi i aplikace ktere potrebujes

Autor tohoto vlákna
effa
Nové Androidě

Příspěvek od effa » pát 11. čer 2010 6:06:46

Takže pod rootem se dostanu tak jak pod linuxem "do kořene" a můžu dělat v podstatě cokoliv. To je výhoda.
Napadlo mě, co tak nahrát android na nějaký starší HW, které se mi tu válí a vyzkoušet si to tam. Někde jsem tu pročítal návod, a zkušenosti s tím. ;) Vyzkouším to.

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » pát 11. čer 2010 8:44:35

effa: co tim "starším železem" myslíš? Pokud si ho chceš vyzkoušet, zkus si ho přes emulátor. Tak jsem se do androida zamiloval...

Autor tohoto vlákna
effa
Nové Androidě

Příspěvek od effa » pát 11. čer 2010 8:46:05

Jo jasně, starší železo je IBM thinkpad s opensuse. Na emulátoru, jak jinak. ;)

LadislavK
Stálý androiďák

Příspěvek od LadislavK » pát 11. čer 2010 8:48:45

pokud je k dispozici starsi zelezo, jde to i bez emulatoru :) http://www.androidx86.com/

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » pát 11. čer 2010 8:52:12

ladislav: až na to že poslední androidx86 je 1.6 ... no, lepší je soudit podle eclairu 2.1, kterej skutečně reprezentuje současný schopnosti androidu.

LadislavK
Stálý androiďák

Příspěvek od LadislavK » pát 11. čer 2010 16:12:59

jj, 1.6 je posledni androidx86, ale na vyzkouseni androida to taky staci, vzdyt hafo lidi na tom porad jede.

Odpovědět

Zpět na „Android OS“