Android OSANDROID - GMAIL synchronizace a záloha

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Luboš V.
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG

ANDROID - GMAIL synchronizace a záloha

Příspěvek od Luboš V. » ned 23. bře 2014 21:07:59

Ahoj všem,

vím, že se asi po částech tato témata řešila, ale nenalezl jsem smysluplné a jednotné návody v různých fórech.

Chtěl bych vás požádat tedy o několik rad a to ohledně synchronizace z gmailem a ohledně zálohy androidu jako takového.

1. mám android a mám gmail, co a kde nastavit, aby se mi z telefonu zazálohovali kontakty na gmail, kdybych náhodou o telefon přišel, abych si poté mohl udělat synchronizace.

Zatím tp mám asi vše nastaveno, tzn. účety a synchronizace v tel. mám u daného účtu (používám více gmail účtů, ale sync pouze jeden), ale nesynchronizuje se mi z telefonu na gmail, pouze opačně (což je nežádoucí, viz. níže). Zřejmě asi musím každý kontakt mít uložen jako GMAIL, nikoliv jako MOBIL (jak je možnost volby TEL, SIM a GOOGLE).

Teď ale k tomu mému menšímu problému, když povolím synchronizaci, tak se mi do telefonu natáhnou do kontatků e-mailové adresy z gmailu, což nechci. Píše mi třeba někdo na inzerát a do telefonu se mi vytvoří jako nový kontakt jeho e-mail - to nechci. Stejně tak např. mail delivery adresy. Jak tomuto zamezit? Tzn. že chci, aby se mi na gmail synchronizovali pouze tel. čísla s ostatními kontakty, ale aby se mi do telefonu nenatahovali e-mailové adresy z přijatých nebo odeslaných e-mailů.

2. co byste mi doporučili za aplikaci na zálohu telefonu, aby to zálohovalo pokud možno vše. Tzn. když mi odejde telefon a koupím nový s androidem, abych co nejjednodušeji a nejrychleji měl telefon takřka v původním stavu, včetně aplikací, sms, whatsapp zpráv, telefonní historie atd...

Snad je to srozumitelné, jednoduše řečeno snažím se najít nejjednodušší způsob jak si celý telefon zazálohovat pro možnost výměny přístroje. Nejsem v tomhle žádný odborník a jsem pouze běžný uživatel telefonu, takže moc nevím co je ROM, ROOT apod. Teda zběžně asi tuším, ale neumím s tím moc pracovat, snad chápete.

Tak děkuji všem moc za radu a pomoc.

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Re: ANDROID - GMAIL synchronizace a záloha

Příspěvek od LivArt » ned 23. bře 2014 21:14:04

1) Při vytváření novýho kontaktu se telefon ptá, kam má uložit. Vybereš do google účtu a on se tam ten kontakt uloží. Automatický vytváření kontaktů podle mailů se nastavuje ve webovým rozhraní gmailu, kde to jde vypnout.
2) Při obnově nastavení z jinýho telefonu můžeš taky docela dobře zrušit systém, že pomůže jen hard reset. Tedy zálohuj jen to, co je opravdu důležité. Na smsky je dobrý SMS Backup & Restore (zadarmo v Play), na data aplikací Helium Backup.

Autor tohoto vlákna
Luboš V.
Nové Androidě

Příspěvek od Luboš V. » ned 23. bře 2014 21:29:49

Děkuji, a mohl bys mi prosím ještě prozradit, kde se to v nastavení gmailu dá nastavit? Před chvíli jsem to procházel a nic jsem nenalezl, asi jsem přehlédl...

A s tou zálohou, takže zálohovat např. stažené aplikace, aby se v novém tel. znovu automaticky nainstalovali tedy není doporučeno?

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Příspěvek od LivArt » ned 23. bře 2014 21:37:41

Tak to umí google sám o sobě, zapíná se to v nastavení zálohování. Pak se ti stáhnou aplikace a pravděpodobně se k nim obnoví i data, resp. měly by.
Hned, jak vejdeš do nastavení, tak skoro dole je "Vytvořit kontakty pro automatické dokončování:"

Autor tohoto vlákna
Luboš V.
Nové Androidě

Příspěvek od Luboš V. » ned 23. bře 2014 21:50:33

Tak děkuji, zkusím...

don_alex
Administrátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9, 512GB [SM-N960F] [Stock]
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Note 4 [SM-N910C] [Stock]
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 [GT-N8000] [Stock+root]

Příspěvek od don_alex » pon 24. bře 2014 8:15:47

Jen doplním, že aplikace které jednou nainstaluješ máš v Play už napořád k dispozici (i ty zakoupené). Instalované aplikace (včetně zakoupených) se vážou na gmail účet, přes který je instaluješ/kupuješ, ne na zařízení.. ;-)

@phablet
:palec: Chceš-li poděkovat, klikni na palec :palec:

SERVIS MT => Unbrick | oprava IMEI a S/N | JTAG | unlock | flash ROM | atd. <= VÍCE PŘES SZ
Moje hračky: SM-N960F [Stock] | SM-N910C [Stock] | GT-N7100 [Stock+Root] | GT-N8000 [Stock+Root] | Sony SW2

Odpovědět

Zpět na „Android OS“