Před měsícem jsem vyměnil Ativ S Neo za Z1 tu jsem do týdne (kvůli velikosti) vyměnil za Z1C, snažil jsem se dost věcí v systému přizpůsobit tak, abych neměl tendenci ten telefon vyhodit z okna, ale přesto bych tu měl pár otázek na zkušené, na které by mi snad mohl někdo odpovědět
- Youtube - Na WP jsem používal skvělou aplikaci myTube, přehrála mi všechno co jsem potřeboval, placená verze bez reklam, v případě že minimalizuju video tak pokračuje v přehrávání na pozadí, lze z videa pustit jen zvukovou stopu, a dokázala video uložit do telefonu, a přitom zanechat veškeré funkce YT (tedy ne uložit jako nějaký multimediální soubor, nýbrž pro sebe v aplikaci, spouštělo se stále z okna s videem a člověk si mohl dál číst nové komentáře, např.). Nenašel jsem žádnou alternativu na androidu. Existuje?
- Klávesnice - Někteří lidé nadávají na WP, že ta klávesnice je nepoužitelná, a zlatý android kde si mohou zvolit vlastní. Asi jsem z jiné planety, mně osobně klávesnice z WP vyhovuje, a na androidu nemohu nalézt žádnou její alternativu. Jde mi o dvě věci - za prvé, aby v režimu na šířku nebyla klávesnice přes celou obrazovku (je to pro mně nepohodlné), nýbrž spíše tak nějak na ~80% šířky, viz přiložený screen, a za druhé jsem zvyklý, že píši diakritiku rychlým zmáčknutím diakritického znaménka (sice až po napsání písmena, ale zvyknul bych si i před jeho napsáním). Je to daleko rychlejší, než držet prst na daném písmenu do doby, než se na něm objeví výběr znaků, a tam vybrat požadované písmeno i s háčkem/čárkou. Mluvím samozřejmě o českém rozložení kláves, a ne, slovník nepoužívám a nehodlám používat. Vím, že taková klávesnice asi neexistuje, proto bych byl rád o doporučení nějaké klávesnice, které lze nějak upravit layout (třeba pomocí apktoolu, když ne oficiální cestou, přinejhorším upravení zdrojáků a skompilováním), v režimu na šířku se zobrazí jako normální klávesnice (ne ta příšernost ve stylu tady máš klávesnici, nad ní zbytečně vysoký textbox, na form se nepodíváš leda že to celé zrušíš), má integrované nějaké ty smajlíky a lze vypnout všechny způsoby autokorekce a napovídání, od slovníku, přes tahy prstem, různá další gesta, opravování překlepů, mezer na tečky, první písmeno vždy velké a i to ostatní, pokud jsem již nevyjmenoval vše.
- Kontakty - Všechny mám uložené na svém Windows Live účtu, google účet mám prakticky jen na Store, veškerá synchronizace je s ním zakázaná. K přístupu na Windows Live účet používám aplikaci Outlook, která jinak by byla v pohodě, jenže ty kontakty nejdou editovat, ani přidávat další. Existuje nějaký jiný způsob, jak se dostat ke kontaktům a s možností je upravovat? Chci je mít pouze na MS účtěu takže převod někam jinam nepřipadá v úvahu, nepřistupuji k nim jen z telefonu a mám to takto krásně sesynchronizováno (vyjma těch nově přidaných). A když už jsem u těch kontaktů, nějak se mi nedaří je propojit s FB, tedy doplnit email, narozeniny atp. Nebo to vůbec nejde? A co mám dělat s kontakty, kteří mají jiné jméno na FB, než ve skutečnosti? Nevidím tam možnost propojit kontakt (takže mám tam třeba Ondra M. z FB, a Ondřej M. z Outlooku, a ne a ne je seskupit)
- Launcher (předpokládám, že to bude s ním souviset) - Momentálně používám ten defaultní co je v MIUI. Inu a o co mi jde, když jsem na domovské stránce, jsem zvyklý, že při zmáčknutí šipky zpět mě to hodí do naposled použité aplikace. Dá se to nějak někde nastavit, a nebo umí to nějaký jiný launcher? A pak taky zda lze nastavit někde, aby obrázek na lockscreenu byl vždy identický s tím, co je na pozadí, a nebo nějaká aplikace, co dokáže automaticky změnit obrázek na lockscreenu podobně, jako to dělá Bing Wallpapers s klasickou tapetou?
- Hlasový asistent - Nastavit budík, spustit konkrétní album z hudební kolekce, spustit navigaci na to a to místo, přidat událost do kalendáře, nadiktovat SMSku, vytočit číslo, to vše bez problému i z autorádia skrze bluetooth, umí to vůbec nějaká aplikace na androidu? Mám za to, že Google Now umí akorát jen vyhledávat, teda alespoň co jsem zkoušel (a nebo jsem jen nenašel tu správnou syntax)
- Orientace obrazovky - Kde lze zakázat polohu "vzhůru nohama", když to nikde v nastavení není? Přeci jen nejsem masochista
a v posteli jsem zvyknutý na to, že když telefon otočím na bok, sebe otočím na bok, že mi zůstane na poslední možné poloze (tj. 90 nebo 180) i se zapnutou rotací, takto musím prvně uzamknout orientaci, teprve poté se mohu otočit.
- Režim Do Not Disturb - V MIUI je něco takového integrovaného, předpokládal jsem, že to bude fungovat jako Quiet hours na Windows Phone, kde to krom hovorů a SMS na vybraná čísla (příp. když někdo si dá tu práci zavolat vícekrát za pár minut) utlumí vše, co by jen mohlo rušit. Omyl. Sice to asi blokuje hovory a SMS, jenže notifikace si vesele běží dál. Dojde email ve dvě ráno? Cink. Napíše známý v alkoholovém opojení ve tři ráno na Skype/Messenger, a je tak pečlivý, že to rozepíše do 6 po sobě jdoucích zpráv? Cink cink cink cink cink cink. Používám DND převážně na časovač, občas ten časovač vypnu a jakmile jdu spát tak znovu zapnu. Alternativa/solution?
- Složky na pam. kartě - Tucet různých složek, absolutně nepotřebných jen, jakmile zasunu kartu do telefonu. Každá aplikace tam má pomalu jednu. Nešlo by se toho zbavit nějak jinak, než jim nastavit atribut skrytý? Docela je to únavné po každém restartu je mazat.
- Tohle nesouvisí přímo s přechodem z WP, ale když už tu píšu takový rozsáhlý příspěvek, tak to sem přidám
Pokud začnu telefon nabíjet, tak se něco stane. To něco způsobí, že mi spadne Sygic, kousne se GTA a další aplikace, nebudu to tu všechno vypisovat, není to podstatné, a zároveň po dobu nabíjení se otáčí displej i přes zakázané otáčení. Jakmile telefon odpojím, opět se aplikacím způsobí malá újma, a telefon již drží orientaci, jak to je nastavené. Setkal se s tím někdo? A pokud ne, pomocí čeho mám hledat? Nepředpokládám, že by mi zde byl nějak nápomocen logcat (hlavně kdo se v tom bordelu, co se do něj zapisuje, má vyznat, tam je snad úplně všechno, tohle google vůbec nedomyslel)
Děkuji za čas strávený čtením tohoto i na můj vkus dlouhého příspěvku, trochu jsem se holt rozepsal, snad jsem na nic nezapomněl