Android OSPomalý/sekající se tablet

Autor tohoto vlákna
nalimleinad
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 2 - Original
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1

Pomalý/sekající se tablet

Příspěvek od nalimleinad » ned 10. kvě 2015 11:46:29

Zdravím, máme doma tablet Galaxy Note 10.1 (stará verze) určený pouze na hry. Bez simky, Wifi domácí síť. Tablet se bohužel strašně seká, je neskutečně zpomalený a kromě her, které fungují celkem dobře je jakákoliv práce s ním včetně prohlížení webu skoro nemožná. Asi před půl rokem jsem do něj napral KitKat a doufal jsem, že se rychlost zlepší. No přišlo mi ze začátku že o něco lepší to je, ale nevím, zda-li se mi to jen nezdálo... Dříve tam bylo 2x až 3x tolik her, co tam je teď, potom jsem to promazával, no to, co tam je teď je už minimum.

http://techkeg.tk/ - Zde jsou výpisy z Applistu, jeden user applications všetně permísí a služeb, druhý systémové aplikace.

Tablet není rootovaný a přeinstalovat se mi opravdu nechce. Rootnout jsem ho chtěl hned po nasazení KitKatu, no bohužel jsem se pak k tomu nějak nedostal a teď se mi zas nechce všechny ty savy her zazálohovávat. Kdyby se náhodou něco podělalo při rootu, asi by mě zbytek rodiny zabil :D

kodyak
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: samsung XCover2 v4.1.2. ROOTed stock ROM

Re: Pomalý/sekající se tablet

Příspěvek od kodyak » ned 10. kvě 2015 14:19:16

Kdyz jsem u jinych videl podobny stav,tak se tam "zaseklo" trosku vic her najednou a zatezovaly procesor na 100%.Takze moje rada zni,ze zajdi v nastaveni do Spravce aplikaci,a pod Stazene budes mit seznam aplikaci.Kazdou aplikaci roztukni a dej Vynucene zastaveni.Az takle projedes uplne všechny aplikace z toho seznamu,tak se ti tablet najednou velmi zrychli.Normalni jev.Je to tim ze jsou ty hry zprasene.Poustej pak jednu po druhé a sleduj po ukonceni kazde z nich jestli se ti tablet nezpomalil.Kdyz ano,hru proste smaz..

Ještě hodne pomaha AVG.Kdyz v nastaveni nastavis extremni citlivost a odinstalujes vse co to najde,tak se ten problém mozna i vyresi,protoze AVG najde hodne otravných aplikaci co tohle delaji..

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 10. kvě 2015 14:24:33

Sorry, ale obě rady jsou největší hloupost, co může udělat...
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

koc1
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG L Fino
Mobil 2 / ROM: LG L5 ii
Tablet: ASUS Transformer TF103

Příspěvek od koc1 » ned 10. kvě 2015 15:35:39

skúsil by som obnoviť na továrenské nastavenie to pomôže asi najviac .. keď nechceš obnovovať tak neviem, možno by pomohlo vypnúť animácie, to zrýchli tablet aspoň trochu.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » ned 10. kvě 2015 19:55:41

ludekbrno : jsou to nejlepší rady,protoze když to clovek obnovi do továrního nastaveni,tak je to jen docasne reseni,kdyz tam zase všechno nataha zpet.Tohle fungovalo na mnoha zarizenich co jsem mel v ruce se stejnym problemem,protoze to resi duvody toho proc to zarizeni zpomaluje.Proste zustanou bezet procesy na pozadi,vetsinou spionazni a otravne,a prave to zpomaluje cele zarizeni.Kdyz se to dotycny nenauci hledat,tak bude po chvili tam kde byl..

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 10. kvě 2015 22:05:07

kodyak:

Tak jasně, vyházet blbé aplikace ano, ale cpát tam nesmyslný "antivir" určitě ne. Aplikace běžící na pozadí vidí snadno ve správci aplikací - spuštěné a ty, které nepotřebují kvůli své činnosti být trvale spuštěné (což třeba hry většinou nepotřebují), tak nemilosrdně smazat.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
nalimleinad
Nové Androidě

Příspěvek od nalimleinad » pon 11. kvě 2015 11:40:54

Ve správci aplikací - Spuštěno mám pouze 2 hry - My Talking Tom, což hraje sestřenice a co jí nemohu smazat a Turbo Boat, taková retro hra, která dost pochybuju, že by nějak extrémně zařízení zatěžovala vzhledem ke své jednoduchosti, snad ani reklamy v ní nejsou. Zbytek mi přijde jako systémové procesy, resp. procesy, při kterých by přestaly fungovat další věci jako třeba klávesnice, samsung cloud, zálohování, context service, email, samsung push, dropbox, služby google, facebook, factory test, atp. Dohromady tu mám 25 položek, paměť RAM 868 MB použito, 0.92 GB volných.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 11. kvě 2015 11:48:56

Jenže jde o to, že většina her nemá smysluplný důvod, aby běžela na pozadí, pokud se zrovna nehraje. Takže tam vykonává buhví co a takové aplikace je prostě potřeba vyhodit.

Autor tohoto vlákna
nalimleinad
Nové Androidě

Příspěvek od nalimleinad » pon 11. kvě 2015 11:55:41

Tu Turbo Boat jsem ukončil a už se nespustila, takže možná se proces aktivuje jen při spuštění hry a pak se neukončí. Ten Talking Tom jestli to chápu dobře je něco jako Pou, Tamagochi, nebo tak něco. Že se to krmí, posílá spát atp. takže to nejspíš proto nechává spuštěný proces. Po ukončení se znovu automaticky aktivuje. Neřeknu, kdyby mi tu běželo nějakých 10-20 her, ale přeci jedna hra, co má hodnocení 4.4 a hraje jí 100M+ lidí nebude zasekávat celý tablet neskutečným způsobem.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 11. kvě 2015 12:52:04

Ne, jedna hra to určitě není. Kolik ti to v těch spuštěných aplikacích ukazuje volné RAM?

Autor tohoto vlákna
nalimleinad
Nové Androidě

Příspěvek od nalimleinad » pon 11. kvě 2015 15:39:06

Ob jeden můj příspěvek nahoře jsem to psal.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 20:17:56

Asi nejlepší je nainstalovat Micro CPU monitor a sledovat vytizeni procesoru v klidu.Me to třeba ukazuje ztezi malinke dve carky.Resil jsem několik tabletu které sly jak snek,tenhle Micro CPU monitor ukazoval plne zatizeni a když jsem vynutil ukonceni u všech nainstalovanych her,tak byl klid a monitor ukazoval jen nepatrne zatizeni.Ty tablety takle bezely i po restartu,jeste před ukoncenim,ze to bylo line a ukazovalo to 100% zatizeni.Proste ty hry něco delali na pozadi.A když jsem nainstaloval AVG a nastavil na nem extremni citlivost,tak to několik tech her označilo jako potencialne zavadne.Odinstaloval jsem je,pak zkusil pospoustet co zbylo a co se nestalo.Vse bylo OK a zatizeni procesoru bylo v klidu male.Proto doporucuji AVG na velmi vysokou citlivost.Vychazim z testu a zkouseni na x zarizenich.Jinak jsem zkousel najedonu mit nainstalovany AVG,AVAST,eSet,Nortona a ještě něco (uz si nevzpomenu,ale bylo to doporucovane jako dobry antivir) a AVG hlasilo nejvic z tech bordelovych aplikaci.Zacal jsem ty antiviry resit hned po tom co se mi porad objevovali reklamy,zalozky a zarizeni bylo desne line.Kdyz něco AVG oznaci,tak to odinstaluju a od doby co ho takle pouzivam jsem nemel jediny vyse zmineny problém.. Ještě nemá smysl používat jakekoliv task killery.Jen zerou vykon a baterku,protoze android je staveny tak,ze když mu spadne aplikace,tak ji zase po chvili obnovi,takze efekt nula.Jedine co ma smysl jsou zmrazovace aplikaci jako třeba Greenify.Aplikace sice zustane v pameti RAM,ale je stopla,takze nezere.Nevyhodou pro nektere je snad jen to,ze je potřeba ROOT..

A ještě jedna dost dulezita poznámka.Kdyz jsem resil ty lina zarizeni,tak nikdy nebyly ty "vadne" aplikace videt jako bezici ve spravci aplikaci.Tyhle věci vidi az specialni aplikace (nazvy ted nevim,protoze pouzivam vynucene ukonceni a zmineny Greenify) které vidi uplne všechno co bezi i na pozadi a není k tomu potřeba ani ROOT..

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 11. kvě 2015 20:33:33

Jen poznámka k "antiviru", jelikož všechny aplikace jsou v androidu striktně odděleny, tak žádná aplikace vč. antiviru nemá šanci kontrolovat chování jiné aplikace. Bez rootu se k ní prostě nedostane a vidí pouze seznam nainstalovaných a případně běžících aplikací, ale nemůže zjistit, která appka dělá nějaký problém. Na rozdíl od antiviru ve windows, kde může přímo hledat podezřelé věci v kódu aplikace, v androidu žádná analýza kódu aplikace není možná a závisí to pouze na tom, jestli konkrétní aplikaci označil za závadnou tvůrce antiviru a zařadil ji do databáze. Antivir v androidu je jen placebo, reálně nic neřeší a jen sám žere hromadu RAM. Takže fakt není dobrý nápad něco takového do telefonu cpát.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 20:46:20

tak to se pletes.Aplikaci jde z uloziste stahnout i bez ROOTa.A prave toho antiviry vyuzivaji.Stahnou ji,zkontroluji co je uvnitř balicku a pak to stazene zahodi.Ja si takle zalohuju starsi verze aplikaci uz od dob co jsem nemel ROOT (pouzivam kombinaci ES File Explorer s ES Task manager,ale umi to například i Super Backup a mnoho dalších aplikaci).Co bez ROOTa nejde,tak zkontrolovat data tech aplikaci,ale samotny APK balicek zkontrolovat lze.Takze nevychazi se z databaze jmen,ale z toho co najde antivir uvnitř APK souboru co si vytahne z pameti.Mam to i otestovane.Vzal jsem zavadny APK balicek a prejmenoval jsem ho na abc.apk a antivir hlasi to same jako před tim po nainstalovani toho balicku.. Tyhle věci testovalo na muj podmet vic lidi,takze je to overeno z vice stran..

Jumbo78
Administrátor
Typ mobilu / ROM: iPhone XS Max 512 GB
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy NOTE EDGE - STOCK ROM
Tablet: Samsung Galaxy TAB S2

Příspěvek od Jumbo78 » pon 11. kvě 2015 21:03:43

Co je podle tebe závadná aplikace?
V androidu nemůže jedná aplikace "sahat" do druhé, běží odděleně.
Takže aplikace dělá jen to, jaká práva ji při instalaci povolíš. Takže pokud má právo na odesílání SMS, tak je odesílá...
(Což je třeba u live wallpaperu minimálně divné)

Z podstaty Androidu antivir fungovat nemůže, pouze je schopen identifikovat podle nějaké databáze, že aplikace dělá něco, co nemá... Nic víc, nic míň
Skvělá navigace WAZE - vyzkoušej
Na poděkování slouží palec u příspěvku ;)
Cashback za nákupy

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 21:15:07

zavadna aplikace je podle mojich definic všechno co otravuje reklamami (bud hodi reklamu na cely displej,nebo kam koliv jinam aby na to upozornila),nebo jen tak vytvari záložky v internetových prohlizecich,zase za ucelem reklamy nebo aby to jen otravovalo,nebo jen vytezuji aktivitami na pozadi procesor tak ze to brzdi cele zarizeni,nebo u nekterych aplikaci identifikuji antiviry vylozene sledovaci aplikace co sleduji nonstop polohu,SMS,volani,ctou cele seznamy cisel,ctou obsah kalendare a posilaji to všechno nekam na internet,a nebo co je nejhorsi variantou,tak aplikace posilaji SMS na tezce placene cisla.Tyhle věci dokazi antiviry jako je například AVG,pripadne eSet a Norton najit a oznámit uzivateli ze je s danou aplikaci problém.Chce to jen mit nektery takovy antivir nainstalovany,a po instalaci dane aplikace počkat az si ji antivir vytahne z uloziste,otestuje a pak oznami jestli je nebo není ok..

Aplikace mezi sebou mají oddeleneny prostor na data,aby nemohli rozvrtávat jiné aplikace a cpát do nich reklamy atd,ale v googlu byli proziravi a dali moznost samotnou aplikaci z uloziste zarizeni stahnout.Coz je APK soubor (lidi s ROOTem se muzou podivat ze tam skutecne ty soubory jsou).Ten soubor když je stazeny,tak je to normalni soubor co muze uz jina aplikace cist bez jakých koliv omezeni a tim padem to i dany antivir muze zkontrolovat..

EDIT:u starsich androidu nelze zakazat aplikaci třeba pristup k SMS.To jde jen u tech novějších..

Jumbo78
Administrátor

Příspěvek od Jumbo78 » pon 11. kvě 2015 21:22:31

Kdybys instaloval aplikace z GP a sledoval práva, jaké vyžadují, žádný antivir bys nepotřeboval...
Cashback za nákupy

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 21:30:13

jasne ze prava sleduju,ale z prav nepoznáš jestli třeba dana hra nebude nonstop otravovat reklamama.Proto ten antivir.Posledni dobou to na Googlu hodne cisti,takze uz AVG zahlasi jen vyjimecne,ale preci jen občas tam něco je.Samotny antivir jen ceka az dojde k nainstalovani nove aplikace,ale jinak nic nedela.Jen zabere trochu RAM.Zkus si AVG nainstalovat a nainstaluj si tak dve tri desitky tech uplne hloupych her pro deti co jsou na GP,ignoruj co hlasi AVG nastavene na velmi vysokou citlivost testovani a sam posud jak ucinne je to reseni.Mel by jsi narazit na takove hry,ktere budou házet reklamy,ne třeba hned,ale jen tak v prubehu dne se cas od casu nejaka objevi.Kdyz budes mit napsano co AVG nahlásilo a podle toho je pak promazes,tak zjistis ze uz to reklamy nehaze..

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 11. kvě 2015 21:52:02

Pokud mi nějaká aplikace cpe do telefonu reklamy, tak ji dám pryč, nepotřebuju kvůli tomu zaplácávat telefon potroublým AVG :-) Jinak nemáš pravdu s tím, že by mohl antivir analyzovat chování. Nemůže, on sice může v balíčku hledat kusy škodlivého kódu, ale zase jen podle databáze. Neexistuje tam totiž na rozdíl od PC možnost heuristické analýzy podle chování aplikace, k tomu antivir v mobilu nemá přístup. Takže cpát si do mobilu AVG nebo jakýkoliv jiný antivir je pitomost.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 22:00:06

Je vic typu heuristik.Jedna z nich kontroluje soubor,jina zase chovani v RAM.Ty reklamni systémy byvaji udelane podle nejakeho vzoru a prave ten antivir rozpozna.U mnoha tehle otravných aplikaci se to projevi třeba az po dvou hodinách a mezi tim si uzovatel nainstaluje 10 aplikaci.A ted nevi která z nich to dela.Coz muzou byt i ty pripady pomalých nebo rychle se vybíjejících tabletu.A o to tu jde.Vetsina uzivatelu na prava ani nekouka (hlavne deti),takze si tam pak nacpou cokoliv a nez jim dojde ze je nejaka aplikace otravuje,tak jich mezi tim nainstaluji 30 a pak to hledej.To uz je pak fakt na vymaz vseho a zacit zase od zacatku.Nebo to projet antivirem a vyhazet vse co to nahlasi.To v mnoha pripadech funguje.. Takze je potřeba se divat na to jak to lidi pouzivaji.Ty a ja jako odbornici na to koukáme uplne jinak nez naprosto neznale desetilete dite,nebo typek od lopaty,ktery se v tom totalne nevyzna a je rad ze si něco zahraje po tezkem dni ve vykopu..

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Příspěvek od LivArt » pon 11. kvě 2015 22:11:25

Heuristika ale v androidu nefunguje, viz luděk. Ona totiž ani fungovat nemůže.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 22:17:52

heuristika lze pouzit i na samotne soubory,ne jen na analizu aktivniho chovani aplikace v pameti.A takle i většina antiviru s heuristikou funguje,ze když projizdeji soubory,tak je projizdeji jak databazi,tak heuristikou ještě před jejich spustenim.Takze na APK souboru (coz je samotna aplikace) vytazenem z uloziste to pouzit lze.. Pokud o tom někdo ma pochybnosti,tak at si vygoogli co to vlastne heuristika je a jake ma pouziti v antivirech,vcetne nejake te historie heuristiky v antivirech..

LivArt
Terminátor

Příspěvek od LivArt » pon 11. kvě 2015 22:18:57

I tak to končí na tom, že to akorát může kontrolovat kontrolní součty u souborů, víc dělat nemůže.

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 22:22:12

precti si o heuristice co se da a pak sem napis sve myslenky.Ted jsi jen ukazal,ze se v dane technologii nevyznáš..

LivArt
Terminátor

Příspěvek od LivArt » pon 11. kvě 2015 22:23:43

Nabeton víc než ty. Proto vím, že nic jinýho dělat nemůže. ;)

kodyak
Stálý androiďák

Příspěvek od kodyak » pon 11. kvě 2015 22:25:29

ty delas snad u AVG ze jsi si tak jisty ?

LivArt
Terminátor

Příspěvek od LivArt » pon 11. kvě 2015 22:26:39

Kdybys to věděl, necpal bys antivir do tabletu. A v tuhle chvíli je asi jedno, kde já hákuju...

nofu
Droid
Typ mobilu / ROM: Honor 20 Pro
Mobil 2 / ROM: LG G3 32GB - FulmicsROM 8.0

Příspěvek od nofu » pon 11. kvě 2015 22:27:48

kodyak: hod sem nějakej odkaz, kde je to rozebíráno, nic relevantního se mi nedaří najit

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » úte 12. kvě 2015 5:26:52

kodyak píše:Je vic typu heuristik.Jedna z nich kontroluje soubor,jina zase chovani v RAM.Ty reklamni systémy byvaji udelane podle nejakeho vzoru a prave ten antivir rozpozna...
Jenže to už právě není heuristika, ale rozpoznání konkrétního kusu kódu dle databáze. Heuristika kontroluje chování spuštěného programu v RAM. Ze samotného kódu antivir opravdu nepozná, jak se bude chovat v provozu, na to by potřeboval umělou ingeligenci na úrovni schopného programátora, což samozřejmě žádný antivir mít nemůže.

Jumbo78
Administrátor

Příspěvek od Jumbo78 » úte 12. kvě 2015 5:30:03

Zatím to vypadá, že kodyak má provize z prodeje AVG ;)
Cashback za nákupy

Odpovědět

Zpět na „Android OS“