Android OSPřepínání aplikací

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
fechtljestroj
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: X10 mini

Přepínání aplikací

Příspěvek od fechtljestroj » ned 22. srp 2010 21:34:19

Asi to zní blbě, ale jak se můžu podívat na minimalizovaný aplikace a přepínat mezi něma? U Symbianu je to jasný, člověk dýl podrží menu a už může krásně přehazovat a zavírat minimalizovaný aplikace, ale jak to funguje tady? Mám Xperia X 10 mini, telefon je pomalej, zapíná a vypíná se asi půl roku, je nestabilní. Když nějakou aplikaci zapnu vyjedu z ní a pak ji zase zapnu, tak jsem tam kde jsem byl, takže předpokládám, že jede někde na pozadí spuštěná. Díky za pomoc i když asi moje největší pomoc bude koupit si Nokiu.

Neo1tex
Nové Androidě

Re: Přepínání aplikací

Příspěvek od Neo1tex » ned 22. srp 2010 21:41:33

U HTC Desire stačí podržet tlačítko "home"... zkus hledat

Kofil
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Jiayu G3 + HTC Desire
Tablet: ASUS Tranformer Prime TF201
Rom: J-etotalk, H-4.2.2

Příspěvek od Kofil » ned 22. srp 2010 21:45:39

Ale on nemá Desire. :roll:
Jiayu G3 ROM etotalk CZ
HTC Desire ROM AOKP 4.2.2
ASUS TF Prime 32 s dockem

Case
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Vodafone 845 - ZTE Blade - Samsung Galaxy S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » ned 22. srp 2010 21:58:44

Už se to tu řešilo milionkrát - správa aplikací funguje na Androidu jinak než v ostatních systémech, na pozadí ve skutečnosti běží jen několik naposledy použitých aplikací (a i ty jen v případě, že na pozadí skutečně běžet mají, tzn. že vyvíjejí nějakou aktivní činnost), zbytek je "uspaný", dokud je nezavoláš znovu, takže žádné zavírání není potřeba, systém si to řeší průběžně sám.

bitovod
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Huawei Ascend G300 [4.0.2]
Tablet: Lenovo A7-50L [4.2.2]
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bitovod » ned 22. srp 2010 23:48:24

Case píše:Už se to tu řešilo milionkrát - správa aplikací funguje na Androidu jinak než v ostatních systémech, na pozadí ve skutečnosti běží jen několik naposledy použitých aplikací (a i ty jen v případě, že na pozadí skutečně běžet mají, tzn. že vyvíjejí nějakou aktivní činnost), zbytek je "uspaný", dokud je nezavoláš znovu, takže žádné zavírání není potřeba, systém si to řeší průběžně sám.
Tady bych měl dojem, že se mu jedná o něco jiného - právě o rychlý přístup do seznamu těch pár právě běžících aplikací. Docela bych to na VF845 uvítal taky, varianta "najít vypínač - podržet vypínač - nakliknout seznam běžících aplikací - vybrat aplikaci" se mi zdá maličko neergonomická. Nastavit to na nějaké jiné HW tlačítko (Custom ROM, Launcher PRO) se mi zatím nijak nedaří, kdyby to šlo jednodušeji, nezlobil bych se.

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » pon 23. srp 2010 0:30:00

Žádný takový seznam ale na Androidu neexistuje - ty aplikace, které se ti zobrazí po přidržení Home nebo na VF845 po přidržení vypínacího tlačítka a kliknutí na odpovídající položku v menu, vůbec v daný okamžik běžet nemusí. Je to prostě jenom seznam šesti naposledy spuštěných aplikací. Nic víc. Možná v daný okamžik běží všechny, možná dvě, možná jich běží ještě víc, než se do toho seznamu vejde. To nemáš možnost zjistit. A řešením není ani instalace nějakého task manažeru - ten ti sice zdánlivě vypíše seznam, který působí dojmem seznamu všech právě spuštěných služeb a aplikací, ale je naprosto stejně nicneříkající - aplikace, které obsahuje, opět v danou chvíli ve skutečnosti vůbec běžet nemusí, pouze jsou v systému "registrované".

V Androidu zkrátka nemůže uživatel snadno rozlišit aplikaci běžící od aplikace neaktivní. Je to záměrné, systém s tím počítá a umí se s tím vypořádat a po uživateli se v zásadě chce jediné - aby si zvykl na to, že to v Androidu zkrátka chodí trochu jinak a že to, na co je zvyklý z jiných mobilních či desktopových systémů, v Androidu prostě neplatí. Podstatné je to, že aplikace "na pozadí" vytěžují systém jen minimálně (pokud nejsou vadné) a na druhou stranu, kdykoliv některou z nich uživatel potřebuje, může ji mít rychle k dispozici, nezřídka přesně v tom stavu, v jakém ji opustil.

bitovod
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bitovod » pon 23. srp 2010 0:58:20

Znamená to (jestli to chápou správně), že pro přepnutí mezi dvěma aplikacemi stačí v jedná aplikaci podržet "červené" tlačítko, tím z ní vyskočím, v launcheru si spustím jinou, pokud se chci vrátit do té předchozí, zase podržím červené a v launcheru odkliknu tu první (s tím, že pokud jí mezitím systém nezabil, otevře se tam, kde jsem jí nechal).

Jestli jsem to pochopil správně, pak ano, je to jednodušší, než přes power.

Díky za vysvětlení, zjevně se snažím si zvbytečně komplikovat život :)

risahri
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Motorola Milestone a Nokia C7
Twitter: risahri

Příspěvek od risahri » pon 23. srp 2010 1:11:22

A kdyby jsi chtěl zjistit, jaké služby/programy ti v mobilu běží, tak zkus Advanced Task Manager.
(Když jsem před rokem a půl začínal na G1, tak jsem na všechno přišel sám a nemusel jsem psát na forum takové hovadiny, které se dají najít na googlu.. :ugeek: )
Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI!

TMa24
Droid
Typ mobilu / ROM: Nexus 5x
Twitter: necromanderSM
Rom: stock
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TMa24 » pon 23. srp 2010 1:23:19

keby sme si vsetko mali hladat sami tak by toto forum nemuselo ani existovat, ze?

risahri
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Motorola Milestone a Nokia C7
Twitter: risahri

Příspěvek od risahri » pon 23. srp 2010 1:44:06

TMa24 píše:keby sme si vsetko mali hladat sami tak by toto forum nemuselo ani existovat, ze?
Spíš si myslím, že především by tato komunita měla sloužit k vyměňování zkušeností a názorů, ne jako online poradna.. ;)
Nováčci, používejte tlačítko HLEDEJ a podívejte se na AndroidWIKI!

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » pon 23. srp 2010 2:20:23

risahri píše:A kdyby jsi chtěl zjistit, jaké služby/programy ti v mobilu běží, tak zkus Advanced Task Manager.
(Když jsem před rokem a půl začínal na G1, tak jsem na všechno přišel sám a nemusel jsem psát na forum takové hovadiny, které se dají najít na googlu.. :ugeek: )
Na všechno jsi přišel sám, ale zato klidně napíšeš, že Advanced Task Manager vypíše, "jaké služby/programy ti v mobilu běží", přestože jsem o jeden příspěvek před tím tvým vysvětlil, že to právě vůbec není pravda...

A teď kdo píše na fórum hovadiny...

Autor tohoto vlákna
fechtljestroj
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: X10 mini

Příspěvek od fechtljestroj » pon 23. srp 2010 12:43:15

aha, děkuji za informace. I když mě to nepřijde zrovna nejpohodlnější, co se dá dělat, nicméně mě v tomhle případě jde hlavně o to aby telefon nebyl na pozadí zasekanej, ale hlavně taky o výdrž baterky? Nevíte kdy nabere plnou kapacitu? Mám ho asi 5 dní a pořád vydrží tak jeden den běžnýho používání - třeba dnes ráno jsem se sekl asi hodinu a půl na jedné hře a vybil jsem půl baterky.

bitovod
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bitovod » pon 23. srp 2010 12:46:29

fechtljestroj píše:Nevíte kdy nabere plnou kapacitu? Mám ho asi 5 dní a pořád vydrží tak jeden den běžnýho používání - třeba dnes ráno jsem se sekl asi hodinu a půl na jedné hře a vybil jsem půl baterky.
Pokud se nemýlím, tak to JE plná kapacita...

Mr.Freak
Stálý androiďák

Příspěvek od Mr.Freak » pon 23. srp 2010 19:44:03

Case píše:Žádný takový seznam ale na Androidu neexistuje - ty aplikace, které se ti zobrazí po přidržení Home nebo na VF845 po přidržení vypínacího tlačítka a kliknutí na odpovídající položku v menu, vůbec v daný okamžik běžet nemusí. Je to prostě jenom seznam šesti naposledy spuštěných aplikací. Nic víc. Možná v daný okamžik běží všechny, možná dvě, možná jich běží ještě víc, než se do toho seznamu vejde. To nemáš možnost zjistit. A řešením není ani instalace nějakého task manažeru - ten ti sice zdánlivě vypíše seznam, který působí dojmem seznamu všech právě spuštěných služeb a aplikací, ale je naprosto stejně nicneříkající - aplikace, které obsahuje, opět v danou chvíli ve skutečnosti vůbec běžet nemusí, pouze jsou v systému "registrované".

V Androidu zkrátka nemůže uživatel snadno rozlišit aplikaci běžící od aplikace neaktivní. Je to záměrné, systém s tím počítá a umí se s tím vypořádat a po uživateli se v zásadě chce jediné - aby si zvykl na to, že to v Androidu zkrátka chodí trochu jinak a že to, na co je zvyklý z jiných mobilních či desktopových systémů, v Androidu prostě neplatí. Podstatné je to, že aplikace "na pozadí" vytěžují systém jen minimálně (pokud nejsou vadné) a na druhou stranu, kdykoliv některou z nich uživatel potřebuje, může ji mít rychle k dispozici, nezřídka přesně v tom stavu, v jakém ji opustil.
Ono podle mě záleží na tom, co si člověk představí pod pojmem "běžící aplikace". Aplikace, která spí v paměti, takže nespotřebovává žádné CPU je podle mě pořád aplikace "běžící". Něco jiného jsou stavy aktivit aplkací. (jak jsem tak pochopil jsou asi 4 třídy aktivit aplikací, podl kterých se také OS rozhoduje, co zabít když dochází místo). Task manager ti rozhodně pomůže zjistit, v jakém stavu je jaká aplikace. Stejně jako ti pomůže zjistit, kolik využívá paměti a kolik CPU.

Existuje názor, že task manager je v androidu posledních verzí zbytečný, že se OS o vše postará sám. Zbytečný není. Když jsem zaznamenal výrazné zpomalení systému, podíval jsem se do task manageru a zjistil jsem, že LauncherPro mi blokuje cca 100MB paměti (což je víc jak polovina na mém telefonu). Restartl jsem LauncherPro a bylo po problému. Navíc je to dobrý zdroj informací.

Jinak k původnímu tématu - nejsem si jist, jestli by bylo možné udělat aplikaci, která by vylistovala všechny registrované aplikace a umožnila ti mezi imi přepnou (alt tab ve windouws) hlavní problém by podle mě byl v tom, rozlišit aplikace, na které se přepnout dá a má to smysl (prohlížeč,foťák...) od ostatních (widgety atd.)
rooted Vodafone 845 OC @600MHz, ROM: Mr.Edition 1.7 s úpravami + HTC Desire S

Case
Kyborg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Case » pon 23. srp 2010 19:56:47

Pro naprostou většinu uživatelů task manažer JE naprosto zbytečný, protože ho stejně neumějí správně používat a místo, aby ho skutečně použili jen v případě nějakých přetrvávajících problémů k diagnóze a případnému odstranění problému, si hovadsky zavírají všechny aplikace každých deset minut.

Mr.Freak
Stálý androiďák

Příspěvek od Mr.Freak » pon 23. srp 2010 20:13:34

Máš pravdu v tom, že spousta lidí ho asi používá naprosto nešťastně (ale třeba jim dělá radost zabíjet procesy). Možná by to stálo za sticky vlákno "Task manager - k čemu ano a k čemu ne" :)
rooted Vodafone 845 OC @600MHz, ROM: Mr.Edition 1.7 s úpravami + HTC Desire S

cryingfreeman
Droid

Příspěvek od cryingfreeman » úte 24. srp 2010 19:21:26

na prepína nie aplikácií odporučám multitask manager, jediny čo skutočne ukazuje bežiace programy(pozor, tie u ktorých je v pravom dolnom rohu zelený kôš sú momentálne uspané)

Obrázek

Obrázek

alebo nový vizuálne krajší Visual task switcher

Obrázek

free verzia sa reklamou

Obrázek

platená 1,99 dolára

Obrázek
Samsung GALAXY prvý na Slovensku , 8G internal memory, 16 gb micro SDHC card, t-mobile web´n walk 3 giga

Samsung Galaxy Tab 8.9 P7300 32 GB 3G

twitter: @cryingfreeeman

Odpovědět

Zpět na „Android OS“