Android OSOdinstalace předinstalovaných aplikací

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
stomatom
Nové Androidě

Odinstalace předinstalovaných aplikací

Příspěvek od stomatom » stř 15. zář 2010 10:15:14

Zdravím,

než mě někdo zdrbe, že jsem měl nejdřív hledat, tak říkám, že jsem hledal a nenašel...
Mám Xperii X10 mini pro.

1.) Nainstaloval jsem Jorte kalendář, který se synchronizuje s předinstalovaným kalendářem, a synchronizace probíhá i naopak. Zadám si událost do Jorte a ta se mi automaticky převede i do předinstalovaného kalendáře, a při upozornění na událost mi vyběhne hláška, která mi ale při kliknutí na ni, ukáže ten předinstalovaný kalendář. Znamená to, že Jorte je nějakým způsobem závislý na tom předinstalovaném kalendáři a nemůže bez něho fungovat? Protože, když už mám Jorte jednou synchronizovaný, tak nepotřebuji a ani nechci používat ani synchronizovat s předinstalovaným kalendářem. Dá se tedy ten předinstalovaný úplně odstavit, nejlépe odinstalovat?

2.) A tím se dostávám k druhému dotazu - dají se odinstalovat předinstalované aplikace, které už v mobilu byly při zakoupení? Chybí u nich tlačítko Odinstalovat v seznamu aplikací. Konkrétně mám na mysli výše zmínený kalendář, když používám Jorte, dále Poznámky, když mám Note Everything, Google Talk, mám Meebo, Google Navigace, mám Navigon, největším paradoxem jsou potom pro mě 2 e-mailové aplikace a ani jedna nejde odinstalovat (Gmail, který používám a předinstalovaný e-mailový klient, který pak vůbec nepoužívám).

3.) Může se Android tzv. "zanést"? Myslím tím na příkladu Windows v PC, když často a hodně instaluju, počítač se zpomaluje, zanáší bordelem, který se neodstranil po odinstalaci aplikací, atd. Fungují takto i mobilní OS, že je potřeba je jednou za čas přeinstalovat, nebo je to úplně jiný princip a nic takového nehrozí?

Předem díky za odpovědi

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Re: Odinstalace předinstalovaných aplikací

Příspěvek od ramon.dexter » stř 15. zář 2010 10:25:31

1) Vlez si do nastavení default kalendáře a tam zakaž notifikace. Odinstalovávat ho je blbost, nefungovala by ti potom synchronizace na google kalendář, což určitě nechceš. Ničemu ale v telefonu nevadí, neni třeba ho odinstalovávat.

2) Opět, vadí ti tam nějak ty aplikace, kromě toho že tam prostě jsou? Pokud přes meebo používáš icq, IMHO je nejlepší řešení udělat si trasport icq do gtalku a neřešit alternativní klienty. 2 mailový aplikace nejsou paradox - kdyby ses zajímal a třeba tu druhou spustil, viděl bys že gmail je JENOM pro gmail, email je pro ostatní (exchange, imap, pop3).

3) Ne. Android není windows ale linux, takže nebezpečí zadělání registrů nehrozí protože tam registry nejsou.

Jinak - samozřejmě že je jde odstranit. Ale potřebuješ k tomu root přístup, kterej je ti momentálně k ničemu. O systému nic nevíš a neuváženou odinstalací ve stylu "tohle se mi nelíbí, pryč s tím" bys nadělal víc škody než užitku. Zvlášť neuvážená odinstalace google aplikací by asi dělala neplechu.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

Autor tohoto vlákna
stomatom
Nové Androidě

Příspěvek od stomatom » čtv 16. zář 2010 20:47:46

Můžeš trochu rozvést to "vlezení si do nastavení default kalendáře a zakázání notifikací"? Nic takového jsem totiž neobjevil, a to ani přímo v kalendáři, ani v "Nastavení" systému. Jsi si jistý že na X10 mini existuje vůbec nějaké nastavení kalendáře, kromě nastavení jeho synchronizace v Nastavení -> Synchronizace dat? Ani v manuálu o nastavení kalendáře není ani slovo.
Ze začátku mi nefunkční synchro s googlem vůbec nevadilo, a teď jediný důvod proč synchronizuji s Googlem je, že používám Pure Calendar Widget, který se aspoň podle toho, co jsem zkoumal, neumí spojit přímo s Jorte, ale jediná možnost je právě přes Google kalendář, jinak je mi na nic.

K tvé odpovědi č. 2 - možná kdyby ses zajímal a pořádně četl co píšu, tak by sis ušetřil poučování o tom k čemu je předinstalovaný e-mailový klient a nenosil tak dříví do lesa. Psal jsem, že PRO MĚ jsou tam 2 e-mailoví klienti zbyteční, když používám jenom ten Gmailový, a otázka zněla, zda se ten předinstalovaný dá odstranit, na to k čemu je ten druhý jsem se neptal. Nic ve zlým, o Androidu toho víš zřejmě hodně, ale tón tvojí odpovědi mě celkem sere, to jen tak btw.

Ad 3) Dobře, registry Android teda nemá, ale jak jsem zjistil, tak i po odinstalaci některých aplikací po nich zůstávají složky - někdy prázdné, jindy s jedním/dvěma soubory. I když je velikost zanedbatelná, a rychlost Androidu to zřejmě neovlivní, tak už nelze tvrdit, že by instalace a odinstalace xy aplikací nezanechávala v systému stopy.

A ješte jeden problém se objevil - mám operátora O2 - kdykoliv telefon vypnu, tak po zapnutí se telefon přihlásí do sítě T-mobile a u ikony síly signálu se objeví "R", takže musím jít do Nastavení ->...-> Mobilní sítě a tam ručně nastavit na O2, pak se telefon přihlásí do O2. Automatickou volbu nemám povolenou, jen ruční. Kdybys věděl co s tím, byl bych ti vděčný, ne že by to bylo něco hrozného pokaždé to přenastavovat, ale...

Kubkolienka
Robot
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Mi Mix 2S

Příspěvek od Kubkolienka » čtv 16. zář 2010 21:15:38

@3. predpokladam že mas na mysli položky ktoré ostanú na sd karte. tie by ale hadam nemali mať vplyv na rýchlosť.

to s tým o2 ma tiež hneva. nechapem prečo si to nepamata poslednú zvolenú sieť. bohužiaľ som na to nenašiel riešenie a tiež by ma zaujímalo.
Samsung i5700 Spica - Spicanogen + Yonip - O2 SK
HTC Evo 3D - kaput. 3 krat sa mi meniť display nechcelo
Honor 7 - stock
Xiaomi Mi Mix 2s

Bolshoibooze
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Xperia X10 Mini Pro

Příspěvek od Bolshoibooze » čtv 16. zář 2010 22:13:07

Pripájam sa mám tiež Xperia x 10 mini pro a neviem si rady s nechcenými aplikáciami čo boli v základe. návodov na root je veľa o to nejde ale návod ako dať aplikácie preč som tiež nenašiel respektíve našiel ale nefungovali. Root mám spravený dobre keďže sa dostanem na platené aplikácie v markete. Dôvod prečo chcem odinštalovať niektoré aplikácie je napr ten že keď mi príde sms tak si ju musím prečítať aj v aplikácií čo bola v základe aj v Hand cente ktorý chcem používať lebo je prehľadnejší.

Tak poradte prosím ako na to. Nejaký link by bodol...

Kubkolienka
Robot

Příspěvek od Kubkolienka » pát 17. zář 2010 10:08:13

A preco preboha musis citat spravu v obidvoch ?:).
Nech ma niekto opravi ale s root explorerom a najdenim spravnej zlozky /data alebo nieco take. Proste najdes tam apk toho programu a zmazes to :).
Honor 7 - stock
Xiaomi Mi Mix 2s

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » pát 17. zář 2010 10:18:21

stomatom:

Takže vlezu do kalendáře a zmáčknu tam tlačítko "menu" a vyberu si nastavení. Pokud tam žádný nastavení neni, stěžuj si u Sony Ericssonu.

K odpovědi číslo 2 - představ si že jsem to čet a pochopil o co ti jde. Bezdůvodně ti tam vadí nějaký aplikace. K tomu abys je odstranil potřebuješ root přístup. A upřímně, připravit se o záruku kvůli smazání několika aplikací mi přijde dost zbytečný.

K tomu bordelu po aplikacích - v systému po apps nic nezbyde, což je hlavní. Bohužel na sd kartě to občas vytváří bordel, to je třeba si hlídat.

A s tím problémem s přihlášením do jiný sítě jsem se ještě nestkal. Btw, proč ten telefon vypínáš? Zkus ho spíš uvádět do režimu letadlo - nikdo se ti nedovolá a telefon zároveň nemusíš natvrdo vypnout.

Kubkolienka
Robot

Příspěvek od Kubkolienka » pát 17. zář 2010 10:55:26

2. keby to bolo bezduvodne asi by to nepotreboval ;). Ja napriklad bojujem o kazdy kb volnej pamate takze ak nepouzivam veci ako layar druhy email a pod uplne chapem ze to chce odstranit ;).
Honor 7 - stock
Xiaomi Mi Mix 2s

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » pát 17. zář 2010 11:05:53

Jak vám říkám: s rootem se to dá, ale přijdete o záruku.

Autor tohoto vlákna
stomatom
Nové Androidě

Příspěvek od stomatom » pát 17. zář 2010 15:34:44

s tím tlačítkem menu v Kalendáři jsem to zkoušel už předtím a aspoň u mého telefonu se nestane nic. Je tady ještě někdo s X10 mini pro, kterému se v předinstalovaném Kalendáři po stisknutí tlačítka "menu" nic nezobrazí? Jde mi o zrušení notifikací u událostí v Kalendáři. Nemyslím si, že by to byla chyba jenom mého telefonu, asi to tak prostě bude...

Ad zbytečné aplikace - celé téma směřovalo k tomu, proč mít v telefonu aplikace, které nepoužívám. Důvody jsou skutečně pouze takové, že tam ikonky zbytečně překáží a programy jsou k ničemu. Když si koupíš noťas s předinstalovanýma aplikacema, teď mě napadají třeba ty Asusácké, nebo demoverze nortonů, officů a kdovíčeho, když to ničemu nevadí, ale nepoužíváš je, tak si to tam taky dobrovolně necháváš? <= řečnická otázka. Tvoji odpověď s rootem chápu, o záruku samozřejmě přijít nechci, takže všechny ty nepoužívané ikonky přesunu někam na poslední plochu a nebudu si jich všímat :)

Ad problém s přihlášením do sítě - telefon nevypínám, možná jsem se špatně vyjádřil. Vzhledem k tomu, že výdrž na baterky je cca 1-1,5dne, tak se celkem často stane, že než ho stačím dát na nabíječku, tak se vypne a nastavovat každý druhý den ručně operátora... Vzhledem k tomu, že se s tímto problémem ozval iba brat Slovák, musím to trochu upřesnit. Mobil jsem koupil v ČR, ale dlouhodobě žiju na Slovensku a jedná se o slovenské operátory, takže problém může být někde u slovenských operátorů.
Kubkolienka - v pondelok sa pojdem spytat u nas na Kysuciach do predajne O2, co mi na to povedia, ak nieco vyriesim, dam vediet

Bolshoibooze
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Xperia X10 Mini Pro

Příspěvek od Bolshoibooze » pát 17. zář 2010 16:30:24

Po stlačení menu v kalendári sa nič nestane ani u mňa. Ak nechces mať zbytočne veľa ikoniek stiahni si ADV Launcher
http://www.freewarelovers.com/android/app/adw.launcher
tam sa dá v menu navoliť svoja skupina odkazov akú si zaškrtneš.

Kubkolienka
Robot

Příspěvek od Kubkolienka » pát 17. zář 2010 20:24:54

No ono ide o to ze slovenske O2 zacinalo u siete tmobile ako narodny roaming (preto to R pri signali), kym si vybuduje vlastnu siet. Bohuzial stale je moznost fungovat aj pod tmobile sietou, len potom nejdu ziadne data resp su uctovane separatne a draho :). Takze nejdu ani mms ani o2 neobmedzene. Ak ti poradia budem len rad ale siiilno pochybujem.
Honor 7 - stock
Xiaomi Mi Mix 2s

padrta
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Sonyericsson Xperia X10

Příspěvek od padrta » ned 19. zář 2010 21:13:56

Bolshoibooze

k těm zprávám,otevři si předinstalovanýho klienta na sms a mms,otevři nastavení.Úplně dole je možnost "oznámení",tak dej aby nebyla zaškrtlá a už se ti to nebude otevírat v obojím,ale jen v handcentu.A pak si nastav handcent notifikace podle potřeb.Já jsem s nim spokojenej.

Autor tohoto vlákna
stomatom
Nové Androidě

Příspěvek od stomatom » úte 21. zář 2010 21:12:11

Kubkolienka

tak som sa bol spytat nakoniec v Ziline, tam mi bolo povedane viacmenej to iste, co si pisal, ze O2 malo kedysi v prenajme vysielace T-mobilu a este dnes tam kde nema O2 signal, ale ma signal T-mobile, tak toho vyuziva. Ale panko ma uistoval, ze vsetko je uctovane ako keby si bol u O2 aj ked si pripojeny na T-mobile. Ale zistil som teda, ze v Ziline ked nastavim Automaticky vyber operatora, tak vybere spravne O2, ale ked v Cadci, tak si to ide stale na T-mobile a treba to rucne nastavit. Takze tak, urobit s tym nepojde zrejme nic...

Lintny

Příspěvek od Lintny » úte 21. zář 2010 21:25:40

Krapet OT: Čadca znám, nedaleko jsem byl několikrát lyžovat. Konkrétně Velká Rača, či jak se to jmenuje. Omlouvám se za ot. :D

@telefon    

X-sat
Stálý androiďák

Příspěvek od X-sat » ned 02. led 2011 17:39:49

Koukám, že téma "nastavení kalendáře" jste nedořešili. Taktéž se do žádného menu kalendáře nedostanu a nemůžu tak nic nastavit. Takže mi nefunguje ani zvukové připomenutí kalendáře. Jen mobil zavibruje. Mám X10 mini Pro Android 2.1. Help?
:mrnus-huli:

PictusCZ
Nové Androidě

Příspěvek od PictusCZ » čtv 06. led 2011 13:28:49

Dovolil bych si trochu navázat na toto vlákno... Taktéž mě trochu "trápí" předinstalované aplikace... Pro experty typu ramon.dexter uvádím rovnou, že ano - ty aplikace mě tam štvou tím, že tam jsou už tím, že se musím v jejich seznamu "prokousávat" haldou zbytečných položek...

Chci se tedy zeptat - dá se aspoň to menu "všechny aplikace" nějak "uspořádat"? Že bych si svoje nejpoužívanější dal nahoru a ten "balast co bez rootu musím vytrpět" dal někam dospodu seznamu? Nepodařilo se mi objevit jiná volba než "seznam" a "mřížka", aplikace se jinak řadí abecedně... Jde to nějak? A podotýkám, že mi jde opravdu o seznam "všechny aplikace", takže informace typu že si můžu přece "na plochu" nasekat svoje vlastní aplikace, jsou sice hrozně fajn, ale neodpovídají na mnou položenou otázku :-) Děkuji! :-)

Mishack
Kyborg

Příspěvek od Mishack » čtv 06. led 2011 13:46:19

Ano jdou, aplikace ktere nechces mit v menu zneviditelnis pomoci napr Launcher pro (alternativni launcher).
N1 (testovací phone, CM 7.2) --> Galaxy Nexus (AOKP JB-MR2 Milestone 1) --> LG Nexus 5, 32GB (stock, Xposed Framework + GravityBox) --> LG Nexus 5x, 32GB (Stock, root) --> Pixel 3a XL (stock)

PictusCZ
Nové Androidě

Příspěvek od PictusCZ » čtv 06. led 2011 14:51:20

Díky moc! Tohle je přesně to co hledám :-) Jen ještě jedna maličkost - když si spustím LancherPro, tak mi nejdou přidat ty defaultní hodiny na ploše (widget) jako má HTC Sense. Docela jsem si na ně zvykl a rád bych je tam měl - je chyba ve mně nebo tenhle widget opravdu nejde a jde jen při použití HTC Sense jako launcheru?

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 06. led 2011 14:55:31

pictus: ano, přesně tak. Htc Widgety fungujou jenom na sense ploše, nikde jinde. Nejdo to obejít žádným hackem.
http://www.appbrain.com/app/miui-digita ... gitalClock
Tyhle hodiny jsou velice podobný.

PictusCZ
Nové Androidě

Příspěvek od PictusCZ » čtv 06. led 2011 15:07:27

Díky moc za odpověď :-) Já nezávisle na tobě našel

http://mobiputing.com/2010/06/fancy-wid ... e-you-can/

Taky jsou docela pěkný, škoda že už byly na pokyn HTC "redesignovány", ale i tak je to docela OK.

Ty tvoje se mi zatím nepodařilo na Marketu najít, že by malé rozlišení displeje mého "wildy"? :-)

monikag08
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od monikag08 » čtv 10. bře 2011 10:23:21

Ahoj.

Mam SE xperia x10 mini pro a mam velky problem s kalendarom. Ten vstavany / default
je nepouzitelny a rada by som ho nahradila za Jorte.

Problem ale je, ze nedokazem vypnut notifikacie vstavaneho kalendara a tak
teraz na kazdy event v kalendari vyskoci notifikacia 2x ( vstavany kalendarom a Jorte ).

Nikde som nenasla nastavenia kalendara, ked v nom stlacim Menu, nic sa nestane.
Ani inde v telefone jeho nastavenia neviem najst.

Mam pre to jednoduchu otazku co s tym.

Prosim poradte, uz som vazne zufalaaaaa :-(

Dakujem
Monika
:-) Monika :-)

Odpovědět

Zpět na „Android OS“