Ahoj,
tak i já přispěji se svojí troškou do mlýna - respektive jaká byla moje cesta k rootu a aktualizacím jako takovým.
Takže pořídil jsem si od O2 Samsung Galaxy S II a tohle měl "pod kapotou"
číslo modelu: GT-I9100
verze androidu: 2.3.3
verze základního pásma: I9100XXKE7
verze jádra: 2.6.35.7-I9100XWKF3-CL276555
root@DELL101 #2
číslo sestavení: GINGERBREAD.XWKF3
-nicméně po čase (tj. druhý den) jsem si udělal root telefonu podle návodu v prvním postu - nicméně po dalších několika dnech mi přišlo že s přibývajícími nainstalovanými aplikacemi se telefon stává nějak více a více náročnej na baterku - prostě se rychleji vybíjí.
Inu začal jsem se zajímat o to co s tím a vida že mohu nahrát novější verzi OS Android 2.3.4 kterýžto je proti bezhlavému vybíjení lépe připraven.
Postupoval jsem tak že jsem si předtím zazálohoval složku efs (za pomoci programu Root Explorer - tj. celý adresář /efs jsem si skopíroval do /mnt/sdcard/download - tj. do složky ze které si mohu daný adresář zkopírovat i do počítače
<projistotu>)
Dále jsem si pro klid duše koupil JIG (viz
[NÁVOD] SGS2 - Reset Binary Count) od uživatele
h4wk3y, kterýžto ho prodával přes Aukro
(nevím jestli prodává i nadále - nicméně hádám že dohodnout by se sním šlo i přes PM).
Byť uznávám že nákup JIG nebyl zcela nezbytný a šlo by to i bez toho..
Takto vyzbrojen jsem se nicméně chtěl ujistit že v případě nějakého problému budu moci svůj telefon zase v pohodě reklamovat - na čež mě uklidnilo toto vlákno:
[ROM] Oficiální CZ ROM_SGS2 (O2,VODAFONE,T-MOBILE) - S vědomím že jakýkoliv problém budu moci dát opět dohromady bez toho aniž bych jen ohrozil možnost případné reklamace jal jsem se zkouamat možnosti které mě čekají při výběru vhodné rom.
Pročetl jsem odshora dolů vše co uživatelé napsali zde
Galaxy S II - ROM/Firmware - no jako pěkné, ale povětšinou s tím vždy byly nějaké problémy, nebo byl potřeba kompletní WIPE (tj. smazání všeho v telefonu) a páč (zatím) nemám paměťovou kartu na kterou bych si všechno zálohoval, tak se mi do toho moc nechtělo.
Tak jsem si řekl že tedy vyzkouším nikoliv žádnou (neoriginální) CustomROM, ale vydám se cestou originálních (tzv. Stock ROM) romek. Pro tyto účely mi nakonec posloužila stránka
samfirmware.com kde jsem si v sekci
Toolbox >>
Firmware >>
FW Android >>
Samsung I9100
našel toto:
I9100XXKH3 ## EXT4.PIT 2.3.4 2011 August 12 MULTI - CSC - OXAKH13
DOWNLOAD
- njn. jenomže po stáhnutí tohoto fajlu mi došlo že vlastně (logicky) přijdu o root telefonu... a to se mi nechtělo.
Tak jsem se vydal hledat štěstí jinam a narazil jsem na německý fórum na téma:
[Firmware] I9100XXKH3 (Android 2.3.4) (18.08.2011)
a tam si říkám, a hele je tu i fajl kterej když si dám tak podle všeho mi to žádný data nesmaže - to je prima

a tak jdu na to:
-ptám se sám sebe - mám všechno tak jak se má?
tedy:
- mám nainstalovanej kies (kvůli ovladčům)? - mám
- mám telefon nastavenej v režimu ladění? (tj. mám nastaveno v telefonu v nastavení >> aplikace >> rozvoj >> (zaškrtnuté) Ladění USB)? - mám
- mám staženej Odin v1.85 - mám
- mám staženeou tu originální StockROM - tedy GT-I9100_XEO_I9100XXKH3_I9100XXKH3_I9100OXAKH3.exe? - mám
- mám staženej i rootnutej kernel pro tuhle verzi - tedy CF-Root-SGS2_XX_OXA_KH3-v4.1-CWM4.zip? - mám (pro zajímavost - více informací o těhle rootnutejch kernlech je tady: [17.08.2011][CF-Root v4.1] KE2/7/8, KF1/2/3/4, KG1/2/3/5/6/7, KH1/3 - su+bb+CWM4)
- vypínám telefon - rozbaluji oba fajly - zapínám Odin - do vypnutýho telefonu vrážím JIG, ten mi naběhne do toho Download modu (nebo co to je), připojuji kabel od počítače do telefonu a počkám až mi to odin oznámí že je to ve fertiku (zažlutí se mi to jedno políčko) - tak zatím to jde

- zaškrtávám políčko vedle tlačítka PDA a po kliknutí na tlačítko PDA si vybírám ten fajl kterej jsem si rozbalil ze souboru GT-I9100_XEO_I9100XXKH3_I9100XXKH3_I9100OXAKH3.exe
- ještě jednou se mrknu jestli mám zaškrtnutý jen tlačítku u PDA a pak ještě "Auto-Reboot" a "F. Reset Time" - mám - a mačkám start - chvíli to trvá (cca max 5minut), ale tak času dost že
ááá telefon se mi už sám začíná probouzet a zastaví se až na zadání PINu - supr 
- říkám si - no tak ještě ten root - vypínám telefon, odpojuju kabel - do telefonu vrážím JIG - nabíhá mi to do download modu, vypnu a zase zapnu Odin, zaškrtávám tlačíko u PDA a vybírám si tentokráte rootnutej kernel tedy to co jsem rozbali ze souboru CF-Root-SGS2_XX_OXA_KH3-v4.1-CWM4.zip - opět si zkontroluju jestli jsem nezaškrtl nic jinýho a mačkám Start - to trvá už kratší dobu a po chvilce mi vesele nabíhá telefon - supr - odpojuju kabel, zadávám Pin a...
- a to je vše
- hotovo funguje - všechny data mám - telefon je samozřejmě v češině a T9 taky
důkaz:
Nicméně nějaký nevýhody to teda taky má - samozřejmě mi přestal fungovat Swype - respektive on funguje, ale né v jazyce kterej potřebuju (tedy prostě to nemá nainstalovanou češtinu) - zatím jsem nepřišel na to jestli se to dá nějak doinstalovat nebo ne... taky mám pocit že se mi na tý defaultní klávesnici prohodily Y za Z tedy mám pocit že předtím jsem měl v čechách klasičtější rozložení QWERTZ a teď mám i při českém nastavení QWERTY - což samozřejmě šlo oblbnout tak že jsem si přinastavil jako jazyk zadávání kromě češtiny i němčinu (Deutsch) - sice se mi pak správně prohodí Y se Z ale zase T9 je (pochopitelně) v němčině... - sice Swype ani T9 nepoužívám, ale vím že někomu by to nemuselo vyhovovat.
Na nic dalšího jsem zatím nepřišel - na to to mám moc krátce.
*Jasně že kdo nemá JIG, tak ten musí použít pro přístup do Download modu zde tolikrát zmíněný trojhmat - tedy u vypnutého telefonu zároveň stisknout VolDOWN+Home+Power a pak by vás to mělo přepnout do Download rezimu - a pak samozřejmě jetě volUP pro pokračování (ten kdo má JIG je tohoto uchráněn)
poznámky pod čarou:
z webu
www.samfirmware.com jsem přímo žádnou originální ROMku nepoužil, protože po stažení ROMky z této stránky mi to rozbalilo nějako moc souborů a pochopil jsem že je možný že bych musel všechno smazat (což se mi nechtělo) takže namísto toho jsem raději začal používat ony "Stock all in one" romky - které se na XDA fóru nazývají
+++++++[Frankenstein Firmwares]+++++++ - což jsou také originální ROMky jen s tím rozdílem že všechno je to v jednom souboru a o žádná data člověk nepřijde (což je myslím fajn

)
edit 1.září 2011 13:50: Po dlouhodobějším používání musím říct že tahle romka tomu pomohla neuvěřitelně! - Při běžném používání (tj. zapntá WiFi,častější volání, surfování po netu, psaní SMSek, permanentně zapnuté připojení k 3G/GPRS/EDGE sítím + takovéto různé "hraní si s telefonem") tak mi vydrží na baterku s přehledem 2 a půl dne - což je myslím už celkem v pohodě. (jen musím upozornit že na telefonu nemám a tudíž ani nehraji žádné hry - takže je možné že i proto mi to tak vydrží - ale to opravdu jen hádám - faktickou zkušenost výdrže telefonu na kterém se vydatně paří nemám). Nedokážu odhadnout na kolik tomu ta nová verze androidu prospěla, ale 100% můžu říct že tomu určitě neublížila - prostě ideální stav.
edit 19.srpna 22:19: no byl to boj - Tak českej SWYPE se nakonec dal zajistit a to ve verzi 3.8.86.28077.28088.216

- žel kvůli pravidlům tady na fóru
(nejsem si totiž jistej jestli se přidání češtiny do SWYPU se Samsungu Galaxy S II a Androidem 2.3.4 nejedná o warez...) nemůžu přímo napsat co přesně jsem udělal - takže pro ty co by to ze studijních důvodů zajímalo jak rozjet podporu češtiny ve SWYPE pod Androidem 2.3.4, tak jedině přes
PM