Synchronizace - Zálohování - Kontaktypokročilý cloud

Moderátoři: don_alex, radegast

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 2 GT N7100

pokročilý cloud

Příspěvek od S.RealD » sob 23. led 2016 22:21:10

Ahoj,
mám složitější dotaz a potřebuji to tak nutně že ten kdo mi fakt pomůže/poradí, tak ho klidně odměním.
Řesím to, že mám telefon a v něm nějaké fotky, hudbu, dokumenty, videa.
Potřebuji, abych měl cloud. (ideálně MEGA - protože ta jedina chrání vaše soukromí a nikdo neuvidí vaše data a zdarma dává 50GB)
A potřebuji aby to co je v telefonu, tak aby se automaticky uploadovalo na cloud. A do toho specifičtější pravidla.
Aby například fotky a videa šli všechny na cloud po připojení k wi-fi. Aby ten samí poskytovatel měl službu programu pro PC. Nechci ale abyse mi tim zasíral PC nebo mobil, prostě aby to šlo na cloud a ja kdyz si chtel fotky prohlížet tak abych je prohlížel z cloudu ale neukládaly se mi. Mam mobil jen s 32gb interní pamětí a notebook s SSD tak chci minimalizovat zaplněnou pamět. A idealne kdybych mohl nahlížet video, spustit jej ale aby se pět neukladalo do mobilu či notebooku. Vím že abych fotku zobrazil musí se stáhnout, ale jen dočasne. To samé videa. A aby zůstavali v mobilu věci max jen 14dní staré.
A dále například dokumenty aby měli zvlast pravidlo ze se zalohují okamžitě i přes mobilní data.

Je toto vůbec možné prosím? Většinou cloudy funguji, ze vam automaticky zalohují fota a videa ovšem co ostatní soubory jako hudba apod.? to nejde.
Hudbu třeba zase chci mit i lokálně i na cloudu.

Dále nevím a štve mě myšlenka, že napříkad to co smažu ve složce na PC z cloudu smaže se i na cloud serveru. To bych nechtěl. Jak těchto věcí prosím docíím? Děkuji moc

Notouchme
Droid
Typ mobilu / ROM: OnePlus 6
Twitter: https://twitter.com/oONotouchOo

Re: pokročilý cloud

Příspěvek od Notouchme » sob 23. led 2016 22:44:17

Folder sync a do toho bych dal pár pravidel z Taskeru, nevypadá to zas složitě, akorát u toho videa co by se ti mělo přehrávat a neukládat by si musel nastavit automatické mazání cache v nějakém časovém úseku.
:palec: Na děkování tu máme reputaci :palec:

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » sob 23. led 2016 22:59:37

S.RealD:

Nedá mi to, abych nenapsal, že je maximální hloupost svěřit data jednomu cloudu a nemít je v telefonu ani v PC. A to tim spíš u profláklého Kima Dotcoma :-) Tam nevíš dne ani hodiny, kdy se on nebo státní úřady rozhodnou cloud bez náhrady zrušit. Stejně tak netušíš, jak dobře je technicky zabezpečen proti poruše a ztrátě dat a v neposlední řadě je úsměvné, jak věříš tomu, že k datům nemůže mít nikdo jiný přístup :-) Reálně o provozovateli Mega nevíš vlastně nic, takže nemůžeš tušit, jaká je jeho motivace a například jestli se nedohodne se vyšetřovateli, kteří ho stíhají, o beztrestnosti za umožnění přístupu k datům uživatelům atd... Sorry, za lehlé O.T. ;-)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Game
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi MiMax
Mobil 2 / ROM: Samsung Note 3, Huawei Mate 7
Tablet: Nexus 7(2012) 16GB CyanogenMod 12
Rom: MIUI 8

Příspěvek od Game » sob 23. led 2016 23:02:42

Teď sem to chtěl napsat že zrovna MEGA cloudu bych nevěřil, když jeho zakladatel seděl v base. To už radci dropbox nebo copy než tohle.
Xiaomi MiMax MIUI 8
Na poděkování tu máme reputaci ;)
500MB FREE DropBox: http://db.tt/6MHR9sq3
5GB FREE Copy: https://copy.com?r=0IWBM1

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák

Příspěvek od S.RealD » sob 23. led 2016 23:23:51

Dobře, nechám si poradit. Proto tu jsem, abych se dostal nejlepšího výsledku, netvrdím že můj názor je největší pravda, ani na boha si nehraju.
Takže co byste doporučily? Jde mi o řešení pro uchování soukromí dat (mám tam doklady a cenné dokumenty s osobními údaji)
Dále tedy ano dobře svěřím data více uložištím, klidně. Jen řeším, že v určité složce chci mít jen nejaktualnější kopii. Aneb: mam ten stejny soubor například v mobilu, svém notebooku a stolním PC. A tam kde přidám údaj do souboru, tak abyse soubor aktualizoval ve všech čtyrech segmentech (mobil, pc,ntb, server). A v jiné složce zase toto nechci. Například fotografie. Chci plnou zálohu a náhled ze serveru. Ale když to někde smazu například v mobilu nebo PC tak aby aspon na tom serveru to zůstalo.
Děkuji moc

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák

Příspěvek od S.RealD » sob 23. led 2016 23:24:28

BTW: klidne si při rozumné službě zaplatím abych dosáhl této struktury a pravdilům

brm
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S8+ 64GB
Mobil 2 / ROM: OnePlus 3 64GB
Tablet: Huawei MediaPad M2 10 16GB 5.1.1

Příspěvek od brm » sob 23. led 2016 23:41:55

Najlepšie bude, ak vyskúšaš pár cloudov (takmer všetky ponúkajú nejaké miesto bez platenia) a ktoré Ti pôjde najlepšie, do toho sa pusti. Sám mám cez FolderSync naťahané zálohy na Google Disk, Dropbox aj Mega.. ale posledné mesiace sa Mega akosi serie, tie rýchlosti už nemám ako kedysi.. neviem. Inak, pokiaľ viem, Kim Dotcom už nemá s Mega vôbec nič spoločné, Mega už vlastní niekto iný, dokonca sám Kim Dotcom varoval pred ukladaním dát na Mega.

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák

Příspěvek od S.RealD » ned 24. led 2016 0:03:33

brm píše:Najlepšie bude, ak vyskúšaš pár cloudov (takmer všetky ponúkajú nejaké miesto bez platenia) a ktoré Ti pôjde najlepšie, do toho sa pusti. Sám mám cez FolderSync naťahané zálohy na Google Disk, Dropbox aj Mega.. ale posledné mesiace sa Mega akosi serie, tie rýchlosti už nemám ako kedysi.. neviem. Inak, pokiaľ viem, Kim Dotcom už nemá s Mega vôbec nič spoločné, Mega už vlastní niekto iný, dokonca sám Kim Dotcom varoval pred ukladaním dát na Mega.
To zní perfektne. Takze zda-li to dobře chápu veškerou organizci, přenos a porovnání souboru dělá tato aplikace - foldersync a poskytovatel uložiště např. MEGA je prostě jen prostor který využije.
Zajímá mě tedy - zazalohuje tam např. word soubory. Kdyz bud na serveru nebo na mobilu je updatuji o nějaké data např. znaky, všude se uloží nejnovější verze. To by bylo v pořádku. Pokud ovšem celý soubor smažu v telefonu, na serveru (na MEGA) zmizí taktéž. To zas ale nechci. Lze toho docílit? Jak? Nebo je nemaže?

brm
Androiďák!

Příspěvek od brm » ned 24. led 2016 0:14:08

Vo FolderSync si vieš nastaviť, či sa má synchronizovať do lokálnej zložky v mobile (ak je niečo nové na cloude, skopíruje sa do mobilu) , do vzdialenej zložky na cloude (na cloud sa skopírujú nové veci z mobilu) alebo obojsmernú synchronizáciu, čiže ak vymažeš niečo v mobile, vymaže sa to aj na cloude a opačne. Ty by si mal použiť synchronizáciu do vzdialenej zložky.

Na okamžitú synchronizáciu dokumentov doc/xls by som použil OneDrive, z neho vie čítať Word aj Excel a mal by tam aj rovno ukladať dokumenty.

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák

Příspěvek od S.RealD » ned 24. led 2016 0:31:54

brm píše:Vo FolderSync si vieš nastaviť, či sa má synchronizovať do lokálnej zložky v mobile (ak je niečo nové na cloude, skopíruje sa do mobilu) , do vzdialenej zložky na cloude (na cloud sa skopírujú nové veci z mobilu) alebo obojsmernú synchronizáciu, čiže ak vymažeš niečo v mobile, vymaže sa to aj na cloude a opačne. Ty by si mal použiť synchronizáciu do vzdialenej zložky.

Na okamžitú synchronizáciu dokumentov doc/xls by som použil OneDrive, z neho vie čítať Word aj Excel a mal by tam aj rovno ukladať dokumenty.

Perfektní, celkem splňuje mé nároky. Jen mě ještě zajimá, moc nechapu nastaveni synchronizace. Jde tam udělat denní a po 12ti hodinách apod. Ale nemohu se dohledat okamžitého synchronizování. Proč? Chtěl aby to bylo po pěti minutách nebo respektive, vložím do složky soubor a ihned se odešle do cloudu.

A ještě jediný nedostatek co řeším. Nevíš který cloud je nejlepší v tom smyslu, že třeba mam tisíc fotek a hledam jednu konkrétní. Ale nechci je stahovat. v jakém cloudu je možnosti vidět náhled fotky bez stažení, nebo přehrání kus videa v nižším rozlišení klidně bez stažení souboru? To už je jediné co řeším a zbytek asi už mám pořešený tímto

brm
Androiďák!

Příspěvek od brm » ned 24. led 2016 8:29:22

Obávam sa, že okamžitá synchronizácia, na akú sme zvyknutí v PC, na mobile neexistuje.. teda ja som sa s takým programom ešte nestretol. A zase FolderSync synchronizáciu nastaviť na 5min je blbosť, pretože by si si tým odrovnal baterku v mobile.. mobil by sa nikdy neuspal. Máš problém ju nastaviť na 1x denne? Ja som ju mal niekedy nastavenú na každý deň o 4h ráno. Ale cez Tasker by si si vedel nastaviť synchronizáciu aj podľa rôznych podmienok.. napr. keď prídeš domov, dostaneš sa do dosahu svojej domácej wifiny, začne sa synchronizovať.

Náhľady obrázkov a videa som nikdy neriešil, ale na 99% Mega nevie videá a na 90% to Dropbox, Google Disk a OneDrive vie.. vyskúšaj.

:)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 24. led 2016 9:00:20

S.RealD píše:Kdyz bud na serveru nebo na mobilu je updatuji o nějaké data např. znaky, všude se uloží nejnovější verze. To by bylo v pořádku. Pokud ovšem celý soubor smažu v telefonu, na serveru (na MEGA) zmizí taktéž. To zas ale nechci. Lze toho docílit? Jak? Nebo je nemaže?
Ty máš naprosto nesmyslné požadavky. Pleteš dohromady dvě různé věci:

1) synchronizace = na všech zařízeních je automaticky udržovaný stejný stav, každá změna se co nejdříve přenese na server a z něj pak do všech dalších synchronizovaných zařízení (např. do PC), což ale znamená, že ty soubory prostě musí být fyzicky ve všech těch zařízeních. Taky to znamená, že když v jednom zařízení soubor smažeš, tak se smaže i na serveru a všech ostatních zařízeních. Toto je skutečný princip synchronizace.

2) zálohování na server, kdy zařízení v pravidelných intervalech suše kopíruje zvolené složky na server.

Kombinovat oba způsoby je hloupost a pokud se ti vůbec podaří nějakou automatiku takto nastavit, nebude to spolehlivé a velmi pravděpodobně dřív nebo později přijdeš o nějaká data.

Jinak z hlediska bezpečnosti osobních údajů neexistuje žádný spolehlivý cloud. Jedinou zaručeně soukromou metodou je zašifrování dokumentů silnou šifrou ještě v počítači/telefonu a teprve potom uložení na cloud. A znovu opakuji, mít data pouze na cloudu bez minimálně záložní kopie v PC, to je diletantství, protože žádný cloud ti negarantuje 100% uchování dat.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

brm
Androiďák!

Příspěvek od brm » ned 24. led 2016 9:40:55

No práveže FolderSync to dokáže.. novší súbor z mobilu prepíše starší súbor v cloude, ale ak ho vymažeš v mobile, na cloude sa nevymaže. Táto metóda vo FolderSyncu sa volá synchronizácia do vzdialenej zložky. Jediný problém FolderSyncu je spúšťanie tej synchronizácie, ako som písal v predchádzajúcom príspevku.

S tou jedinou zálohou na jednom cloude súhlasím, ale predpokladám, že tu mu ide iba o zálohu dát z mobilu pre prípad straty, krádeže poškodenia mobilu... a má natoľko rozum, že dôležité údaje si zálohuje niekde inde a raz-za čas (aspoň 1x mesačne) si aj tieto dáta z jedného cloudu zálohuje aj niekde inde.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 24. led 2016 9:53:48

Neříkám, že to nějak nastavit nepůjde, ale je to nabourání principu synchronizace. Takže je otázka, nakolik to bude dlouhodobě spolehlivé. Třeba už jen proto, že ten Folder sync může na pozadí spadnout. Já třeba na zálohu fotek používám Quickpic, ale tak, že mi jen po připojení k wifi nahrne všechny nové fotky na OneDrive. Ale není to synchronizace, jen pouhé jednosměrmé zálohování. Takže pokud něco smažu z mobilu, na serveru to nic nemaže.

brm
Androiďák!

Příspěvek od brm » ned 24. led 2016 10:22:57

A to isté ako Tvoj QuickPic vie aj FolderSync.. len nie iba s obrázkami, ale s akýmikoľvek súbormi. :) Používam túto metódu už pomaly dva roky a zatiaľ všetko ok.. akurát po dlhšej dobe sa zrazu na cloude začína uskladňovať väčší počet zbytočných súborov a teda to treba občas premazať priamo na cloude.

Samozrejme všetko vie spadnúť.. ale ak spadne raz, tak na druhý deň mu to nespadne a zálohuje aj predchádzajúci deň. Dajú sa nastaviť notifikácie pri úspešnej synchronizácii aj pri neúspešnej synchronizácii. Ja som to mal nastavené na 4hod rannú, ale keďže moje nové CM13 má trochu problémy s wifi pri dlhodobom spánku, zrazu mi to prestalo synchronizovať o 4hod ráno, tak to teraz mám nastavené cez Tasker, až doma pripojím mobil do nabíjačky = idem spať.. a po asi mesiaci zatiaľ všetko funguje ako má.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 24. led 2016 12:44:24

brn:

Jasně, jenže on to chce ještě kombinovat s tím, aby mu soubory nezůstávaly i v telefonu a PC. Já ty fotky nechávám i v telefonu a přes klienta je mám zkopírované i v PC. Určitě bych nespoléhal na to, že se vyfocená fotka automaticky zkopíruje na server a smaže z telefonu.

Autor tohoto vlákna
S.RealD
Stálý androiďák

Příspěvek od S.RealD » ned 24. led 2016 13:34:44

Byl sem tu zhaněn za kombinování více funkcí synchro vs zaloha. Je x firem co prostě maj určité data live a určité data jen záloha. Nevím co je na tom tak neobvyklé a to přesně potřebuji. A když vím co se mi jak dělá tak nvm proč bych měl přijit o data? A samozřejme ze bude jeste druhá záloha někde na PC. To je jasné!

Pak tu byla řeč o TAKSERu. Kde ho najdu? nemohu tuto aplikaci dohledat.

Ještě mě napadl udělat si vlastní cloud.FolderSync umí i jiné nez jen učty na cloudech od komerčních firem ze? Takze slo by si udelat svuj? Pak už totiž jediná cesta kde lze odkrást nebo poslouchat data je cesta mezi mím cloudem a např. mobilem. A to by slo šifrovat ne? A to lze udělat?

Děkuji moc

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 24. led 2016 13:56:56

Nevíš kde hledat Tasker? No překvapivě tam, kde se hledají všechny aplikace pro Android :-) Ne, nikdo tě nehaní, jen konstatuji, že požaduješ velmi nestandardní řešení, kdy kombinuješ dva způsoby ukládání na server, tedy zálohování a synchronizaci. A požaduješ od jednoho způsobu ukládání funkce toho druhého a naopak. Samozřejmě není problém zvolit si nějaké složky pro suché zkopírování a jiné pro synchronizaci, ale mám pocit, že to prostě máš překombinované.

brm
Androiďák!

Příspěvek od brm » ned 24. led 2016 17:47:10

S.RealD píše:Ještě mě napadl udělat si vlastní cloud.FolderSync umí i jiné nez jen učty na cloudech od komerčních firem ze? Takze slo by si udelat svuj? Pak už totiž jediná cesta kde lze odkrást nebo poslouchat data je cesta mezi mím cloudem a např. mobilem. A to by slo šifrovat ne? A to lze udělat?
Áno, aj to sa dá niekoľkými spôsobmi.. ak máš PC, môžeš si na ňom spraviť FTP server, prípadne by myslím malo stačiť aj obyčajné zdieľanie priečinku.. alebo si potom môžeš zaobstarať nejaké domáce NAS, čo môžeš už využiť nielen ako domáci cloud, ale aj ako nejaké dátové centrum pre všetky svoje domáce PC, notebooky, mobily, TV atď..

Odpovědět

Zpět na „Synchronizace - Zálohování - Kontakty“