Ostatní asijské telefonyČeština do čínských ROM - návody, rady, řešení problémů

Odpovědět

mr.federer
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: LENOVO Vibe X3
Mobil 2 / ROM: Jiayu S3+

Re: Čeština do čínských ROM - návody, rady, řešení problémů

Příspěvek od mr.federer » úte 19. lis 2013 20:49:44

aisa: ja si taky myslel, ze mam tu posledni a pak jsem stahl novejsi a byl klid, vse fachcilo jak ma

JirkaHerzig
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Galaxy Ace

Příspěvek od JirkaHerzig » stř 20. lis 2013 17:13:33

Čau lidi,
tenhle článek mi moc pomohl, povedlo se mi počeštit romku jak jsem chtěl. Ale stále jsou tam nedostatky, čeština není kompletní... Nemáte nějakej návod, jak počeštit zbytek? Je mi jasný, že budu muset rozbalit aplikace a třeba ručně přepsat, ale rád si s tím pohraju. Kitchen mám funkční a i spoustu ostatních programů. Jen potřebuju nakopnout.

Díky moc za reakce ;-)

lukasnoe
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Galaxy note II
Mobil 2 / ROM: samsung S III
Tablet: vodafone smarttab10

Příspěvek od lukasnoe » pát 13. pro 2013 5:22:19

Hoši jak to tady tak čtu tak jsem ochoten někomu z vás tu moji mrchu (SHENGDA GT-I9500L) vrazit do ruky a zkuste tam tu češtinu narvat třeba kladivem. Zkusil jsem už hodně návodů, některé nešly vůbec, některé neustále hlásily nekompaktabilitu a podobné zvěsti. Když to tady čtu tak vy v tom lítáte jak vlaštovky a já jako pterakosaurus - už nechybělo moc a letěl oknem. Nakonec jsem to vzdal a přepl ho na nejbližší srozumitelný jazyk a to je polština. Ale i tak bych byl vděčný za češtinu.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » sob 14. pro 2013 16:12:52

No tak jsem zkusil i ten J.Bart. Stáhl jsem odpovídající ROM, pro jistotu jsem ji zkusmo nainstaloval do Shengda I9500L a funguje, ale samozřejmě tam není čeština. Tak jsem ji podle návodu protáhl J Bartem, vše proběhlo v pořádku, upravenou(nebo počeštěnou) ROM jsem nainstaloval - A NIC! žádná čeština. Nebo možná jo, ale jak poznám že se něco počeštilo, když v nabídce jazyků čeština není! Jak se dovím nebo jak mám nastavit tu češtinu? Všichni tu píšete že to fachá ale jak, že jsou překlady v poho ale nikdo nenapíše jak to spustil. ROM jsem do telefonu instaloval přes Flash Tool. Díky za radu nebo vysvětlení.

Tomáš Kubec
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Mlais MX Base
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » sob 14. pro 2013 18:16:19

Normálně ji zapneš v menu jazyků.
Tomáš Kubec, Mobilnaut s.r.o, MNShop.cz - Náhradní díly, příslušenství, servis Čínských i ostatních telefonů - podpořte MNShop na Facebooku. Aplikace MNShop ke stažení na Google Play

lnadeb
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: bez telefonu

Příspěvek od lnadeb » sob 14. pro 2013 21:40:22

Asi nezapne, když píše, že ji tam v nabídce nemá...

TomasT342
Robot
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi 4X

Příspěvek od TomasT342 » sob 14. pro 2013 21:53:51

lukasnoe píše:No tak jsem zkusil i ten J.Bart. ... ROM jsem nainstaloval - A NIC! žádná čeština. ...
JBartem rozbalit soubor framework-res.apk a zkontrolovat počeštění v něm (podsložka /res/values-cs/)- pokud bude češtinu obsahovat framework, měla by se nabízet v seznamu jazyků.
Pokud tam české stringy nebudou, neproběhlo asi počeštění správně.
JirkaHerzig píše:..., povedlo se mi počeštit romku jak jsem chtěl. Ale stále jsou tam nedostatky, čeština není kompletní... Nemáte nějakej návod, jak počeštit zbytek? Je mi jasný, že budu muset rozbalit aplikace a třeba ručně přepsat, ale rád si s tím pohraju...
aplikace jednu po druhé rozbalit v JBartu, do českých souborů v /res/values-cs/ (obvykle string.xml, arrays.xml a plurals.xml) doplnit chybějící stringy (co chybí, zjistit porovnáním se základní sadou souborů v /res/values/ , u rozsáhlejších souborů ručně práce pro blázna, raději nějakým skriptem) a pak zase zpátky zabalit.
Pokud existují jazykové mutace i od /res/raw/ (třeba error 404 HTML stránka do browseru) nebo /res/drawable/ (obrázky) tak případně počeštit i ty.

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » sob 14. pro 2013 22:21:34

lnadeb píše:Asi nezapne, když píše, že ji tam v nabídce nemá...
No to jsi mi řekl tedy novinu. Pokud vím, tak se ale ptal jak ji zapne:

Kód: Vybrat vše

Jak se dovím nebo jak mám nastavit tu češtinu? nikdo nenapíše jak to spustil
Zapne jí prostě tak jak jsem říkal, pokud vše provedl tak jak má.

To že překládal balík pro Flash Tool je věc druhá. Rom musí být ve formátu pro recovery aby šla přeložit automaticky.
Tomáš Kubec, Mobilnaut s.r.o, MNShop.cz - Náhradní díly, příslušenství, servis Čínských i ostatních telefonů - podpořte MNShop na Facebooku. Aplikace MNShop ke stažení na Google Play

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 15:49:59

Kluci nehádejte se, to jsem neměl v úmyslu, Ale je pravda ze v menu jazyků čeština není, je tam pořád jenom to co tam bylo i před konfigurací JBartem. Takže jsem asi dělal něco špatně, ale co? nebude to v tom že nemám správnou verzi JBart? Ta nejnovější se sekne na instalaci frameworku, tak jak tady už někdo psal výše, a dál se nic neděje, na starší verzi to proběhne v pořádku, ale asi jsem takové pako že něco dělám blbě. Tady píšete že mám v JBartovi rozbalit framework a zkontrolovat soubory - no to bych sice rád ale tohle je pro mně neznalce androidu španělsá vesnice, a ani nevím jak se k tomu frameworku přes JBart dostat. Jsem ten typ "odborníka" že pokud nebudu mít před očima návod bod po bodu tak jsem v pasti. :oops: . takže prosím o HELP :help: Díky.

Edit:
Nebo pokud jste někdo z Moravy, respektive v rozumné vzdálenosti od Ostravy tak jsem velice ochoten dojet za váma a ten mobil vám dát do ruky a tu češtinu tam narvěte třeba kladivem :D

EDIT xGrany:
Používej tlačítko edit! Přečtiti si prosím pravidla fóra!
Naposledy upravil(a) xGrany dne ned 15. pro 2013 17:31:35, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Sloučení dvou příspěvků

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » ned 15. pro 2013 16:20:57

Vždyť jsem ti napsal proč ti to nejde. Musíš mít ROM pro recovery a né pro Flash Tools.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 16:34:16

A jak dosáhnu toho aby byla rom pro reconvery - promiň opravdu jsem úplný začátečník, ROM jsem stáhl ze stránek needrom, přímo pro ten můj model je to a klidně se podívej: http://www.needrom.com/mobile/star-s4-i9500l/

Edit:
ale co stím dál ?????

Edit:
Napíšu co jsem provedl:
1/ ze stránek needrom jsem stáhl odpovídající ROM
2/ tento balíček v zip jsem vložil do programu jBart a podle návodu spustil RECOMPILE
3/ po ukončení jsem balíček ze složky output zkopíroval do nové složky a tam rozbalil (aby šel nainstalovat do mobilu přes Flash Tool)
4/ přes Flash Tool jsem ROM nainstaloval do mobilu
5/ spustil jsem mobil a v nabídce language hledal češtinu - nic.

tak co pořád dělám špatně?

EDIT xGrany:
Používej tlačítko edit! Přečtiti si prosím pravidla fóra!

dvzd
Troll - nekrmte mě! :)
Typ mobilu / ROM: Flip3

Příspěvek od dvzd » ned 15. pro 2013 16:59:07

Vzdyt ti to psal, musis si sehnat ROM, ktera se flashuje pres recovery a ne pres flashtool.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 17:05:47

a kde? existuje nějaká stránka kde by se dala stáhnout? dále pak flash přes reconvery - to je program do PC nebo mobilu? pokud jsem četl tak výše se psalo že češtinu lze napěchovat do mobilu právě přes Flash tool. tak vlastně nevím, to se tady kříží dva způsoby, nebo každý uživatel mluví o něčem jiném?

TomasT342
Robot

Příspěvek od TomasT342 » ned 15. pro 2013 17:23:12

Formát flashtool = binární image jednotlivých partition = snadné nahrání do telefonu (prostě se celá partition zkopíruje na správné místo v paměti) - běžnými nástroji neupravitelné.
Formát recovery = zip soubor s jednotlivými aplikačními a datovými soubory a skriptem, který určuje, co se bude během instalace provádět - formát vhodný pro úpravy např. JBartem. Pokud tomu člověk rozumí, lze jej vytvořit z obsahu zálohy telefonu (soubory jsou stejné, stačí dopsat skript).

dvzd
Typ mobilu / ROM: Flip3

Příspěvek od dvzd » ned 15. pro 2013 17:56:30

Recovery je takovy BIOS v mobilu. Dostanes se do nej vetsinou kdyz stisknes pri vypnutem stavu telofonu tlacitko Pover a zaroven tlacitko Volume+, nekdy je treba mit mobil jeste zarovem pripojen do PC pres kabel. A musis si bud vypnout predem v menu rychle spousteni, anebo na chvili vyndat baterii.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 18:11:20

Tak jsem v jBartu našel ve složce workdir soubory je jich tam hodně a ve složce translation jsou soubory device, extras, main - a ve složkách device a main jsou soubory APK a po rozkliknutí jsou tam složky res-value-cs-strings po kliknutí se rozbalí a čeština tam je - tedy je to přeloženo. Takže počeštění proběhlo v pořádku ale jak to všechno dostat do telefonu! to mám celou složku workdir zazipovat a přes flash tool ji nainstalovat do mobilu? Jsem zmatený protože jBart mi po ukončení psal že nová ROM je uložená ve složce OUTPUT a taky tam je v zipu. jenomže o složku níže je právě workdir kde je jednak složka BASE ROM a v ní znovu rozbalená ROM(asi ta původní) a hromada souborů které mi nic neříkají ale je tam i složka TRANSLATION ve které jsou počeštěné APK soubory - no jsem z toho tydýýýýýt.
Ještě mně napadlo - co kdyby jsem rozbalil tu nově vytvořenou ROM ve složce OUTPUT, zkopíroval složku ttanslation, přidal ji k té nové rom a znovu to zazipoval a celé to poslal do mobilu přes flash tool. Nebo nějaká jiná rada?

Stano36
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: HTC 10
Tablet: Lenovo YT3-PRO
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stano36 » ned 15. pro 2013 18:24:00

Ahojte , skúšal som cez JBart preložiť MIUI ROM pre HTC One S (S3) a všetko je v poriadku , preklad výborný ale nefunguje mi klávesnica. Neviete čo to mohlo spôsobiť ? Čísla sa ešte ako tak dajú písať ale text nie . V Anglickej verzii bez úpravy funguje.
HTC 10

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » ned 15. pro 2013 18:26:10

Pomocí Flash Tools se neinstalují žádné ZIP soubory. Sežeň si prostě ROM pro CWM nebo TWRP a nic nespekuluj.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 18:30:48

Tomáši, ty jsi skoupý na slova, vždy napíšeš jednu větu a tím to končí. Vím že v zipu to nejde že se to instaluje přes rozbalený soubor - u mě třeba MT6589_Android_scatter_emmc.txt, ale spíše mně zajímá jestli je to možné tam tedy vpašovat tu složku s počeštěnými soubory. zkus se rozepsat.
Nebo poraď kde zmíněnou ROM sehnat a postup jak to udělat. Asi máš dost zkušeností ale jsou bohužel i takoví co tomu moc nerozumí a to jsem zrovna asi já a zatím se mi nikdo neozval, nebo nenabídl kdo by se mne ujal a provedl mě městem hrůzy - proměny čínského démona na českého tajtrlíka v podobě instalace ROM.

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » ned 15. pro 2013 18:38:04

Kdybych ti měl popsat jak předělat ROM pro Flash Tools, tak bych tu popsal 5 stránek a to fakt dělat nebudu. Jak jsem již říkal, použij ROM pro recovery, tak jako ji použili všichni ostatní. Jsou to dva naprosto jiné formáty.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 19:18:13

Rád bych, ale já ji nemám, kde ji seženu? Nebo ji mám nějak zkopírovat přímo z telefonu a protáhnou ji jBartem? Pokud je to správná cesta tak jakým způsobem ji z telefonu vydoluju a potom ji dám zpět? existuje nějaký návod nebo postup včetně programů k tomu potřebných.

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » ned 15. pro 2013 19:28:34

Nevím o žádném návodu, ale bude to určitě na ruských fórech nebo XDA. A bez té ROM to opravdu není postup pro amatéry.

TomasT342
Robot

Příspěvek od TomasT342 » ned 15. pro 2013 19:43:25

Existuje jenen drsný způsob, za který odmítám nést odpovědnost - počeštěné APK soubory v systému natvrdo přepsat v běžícím telefonu (pomocí některého file manageru s root právy).
Zkoušel jsem to u své G3S (v začátcích svého překládání) - občas po přepsání některých souborů došlo k náhodnému restartu, ale telefon vždy znovu naběhl a fungoval. Ale pokud není možnost při případném záseku obnovit ROM přes Flashtool, nedělal bych to.

marus
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 DUOS
Rom: A 7.0

Příspěvek od marus » ned 15. pro 2013 22:05:09

A to já bych se toho nebál. Dokud jede recovery, není co zkazit...

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » ned 15. pro 2013 22:23:04

kucííííí, to tady není nikdo kdo by ten můj telefon vzal do ruky a domluvil mu? Já už z toho mám hlavu jak meloun, dokonce jsem našel i ROM v cwm ale co s tím dál nevím. neumím ani to že bych rootnul samotný mobil tak aby fungoval ten superuser. Pochopil jsem že upravenou ROM musím nakopírovat do nějaké složky v mobilu a tu následovně přes root manager asi nainstalovat nebo nějak tak ale fakt nevím. HRŮŮŮŮZA. Připadám si jako debil když si představím že vy mladí kluci v tom umíte lítat.

Tomáš Kubec
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Kubec » ned 15. pro 2013 22:34:34

Jak mladí :-) je mi 43 :DD

No nejdříve si tu CWM ROM počešti
Pak musíš do telefonu dostat CWM (to je pro každý telefon jiné, musíš ho najít pro ten tvůj)
A z něj pak nainstaluješ počeštěnou ROM

Jo a před tím vším bych ještě chvilku študoval fóra.

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » pon 16. pro 2013 0:37:41

konečně první nitka které su můžu chytit, možná jich časem bude víc. DÍKY ZA PRVNÍ VLAŠTOVKU.

josr
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Lenovo A850 - VibeIU 1415 V2
Tablet: PMP 5880D - 4.1.1. AOSP by Cherbet97

Příspěvek od josr » pon 16. pro 2013 9:15:06

Z Rom z Needrom vytahni system.img a otevri ji v programu ext4_unpacker.
Oznac vsechny polozky a zadej Extract do pripravene slozky system. Slozku system zazipuj. V JBart udelej deodex, vyber JB 4.2 API 17 a Rom File tvuj system.zip. Hotovo, ve slozce output mas rom deodexed_system.zip pro pocesteni. Vlozit cestinu a sup do mobilu. :yes:

lukasnoe
Nové Androidě

Příspěvek od lukasnoe » pon 16. pro 2013 11:40:17

A ten CWM pro můj model(nebo telefon) možná najdu, ale podle čeho poznám že bude kompaktabilní. To se hledá podle čeho, podle názvu telefonu asi né, protože značka shengda je poněkud neznámá. Nebo podle sestavení, nebo podle označení jako je ten můj I9500L, nebo MTK6589, poraď

josr
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Lenovo A850 - VibeIU 1415 V2
Tablet: PMP 5880D - 4.1.1. AOSP by Cherbet97

Příspěvek od josr » pon 16. pro 2013 12:57:35

Nejlepsi recovery primo pro tvuj mobil, jestli najdes. Nebo pujde pouzit recovery pro mobily s
MTK6589, které snad mají stejni hardware. Ale jestli se nechces v mobilu dale vrtat, nebudes recovery nutne potrebovat.. Pocestene aplikace jdou vlozit do mobilu nejakym file manazerem, jen musis udelat root.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní asijské telefony“