Ostatní asijské telefonyAndroid 6/7 Update

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Blizardo
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: iPhone 6s 16GB
Mobil 2 / ROM: Lark STRATUS

Android 6/7 Update

Příspěvek od Blizardo » ned 09. říj 2016 9:42:34

Ahoj před cca před měsíce jsem přešel z iPhonu na Android no jsem zvyklej ze kdyz vyjde nova verze OS hned přijde Update, jsem poprvé na Androidu mám 5.1 ale pořád jsem nedostal update na 6.0 nebo 7.0 čekám a nic píše že system je aktualní a to je blbost když 6.0 už je nějaký ten pátek venku.
Prosím kdy bude už ten update, nemám rozbitý telefon?
Díky za odpověď.
Přílohy
Screenshot_2016-10-09-10-30-41.png
Screenshot_2016-10-09-10-30-41.png (162.12 KiB) Zobrazeno 1379 x

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Android 6/7 Update

Příspěvek od ludekbrno » ned 09. říj 2016 10:07:16

No, je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl proti iOS. U iOS všechny telefony vyrábí pouze Apple a ten rozhoduje, který telefon dostane ještě update a který už ne. Jenže telefony s androidem vyrábí minimálně desítky, snad až stovky různých výrobců známých, méně známých a zcela neznámých značek. Google tedy vydá novou verzi androidu, jenže to je jen operační systém a systémové aplikace, ale logicky v něm nemůžou být obsaženy ovladače hardware pro všechny ty tisíce různých telefonů s androidem, které každý uvnitř obsahuje jiný hardware. Takže není možné vyrobit jakýsi univerzální update pro všechny telefony. Musí tedy nastoupit přímo výrobce telefonu, vzít si od Google novou verzi androidu a přibalit k ní potřebné ovladače pro hardware konkrétního telefonu (tzv. zkompilovat kompletní ROM) a tento balík vydat jako update pro jednotlivé typy telefonů. Jenže to je práce a náklady navíc, které jim nikdo nezaplatí, takže velká část výrobců (typicky méně známé čínské značky) na to kašle a žádný update nikdy nevydá. A i u známých značek to někdy trvá celkem dlouho, než do nové verze nacpou svoje úpravy prostředí, novou verzi vyladí a otestují, než ji můžou vypustit mezi lidi. No a většinou tak i u značkových telefonů vydají maximálně 1-2 updaty na zcela novou verzi a pak už jen bezpečnostní záplaty a nebo nic :)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Příspěvek od Mirda86 » ned 09. říj 2016 10:22:35

No tak u toho Larku (nebo co to mas) asi ani nic jinyho uz neocekavej...

sagitarius
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Mi Max 3
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Mi Max 2
Tablet: Lenovo tab2 A10-70 LTE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sagitarius » ned 09. říj 2016 10:52:54

Jak psal už Luděk, je to pro výrobce dost další práce navíc, a proto i snaha výrobce o vydání update koresponduje s cenou přístroje. (něco mu tu další práci zaplatit musí) Takže u tohohle update na 6 určitě neočekávej (o 7 už nemá ani cenu mluvit).
Já bych to ani neřešil, ta verze 5.1 je dost dobře použitelná.
Gatesovi a Jobsovi jsem dal sbohem. Linux a zelenej robot je to pravý.

Autor tohoto vlákna
Blizardo
Nové Androidě

Příspěvek od Blizardo » ned 09. říj 2016 10:57:11

ludekbrno píše:No, je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl proti iOS. U iOS všechny telefony vyrábí pouze Apple a ten rozhoduje, který telefon dostane ještě update a který už ne. Jenže telefony s androidem vyrábí minimálně desítky, snad až stovky různých výrobců známých, méně známých a zcela neznámých značek. Google tedy vydá novou verzi androidu, jenže to je jen operační systém a systémové aplikace, ale logicky v něm nemůžou být obsaženy ovladače hardware pro všechny ty tisíce různých telefonů s androidem, které každý uvnitř obsahuje jiný hardware. Takže není možné vyrobit jakýsi univerzální update pro všechny telefony. Musí tedy nastoupit přímo výrobce telefonu, vzít si od Google novou verzi androidu a přibalit k ní potřebné ovladače pro hardware konkrétního telefonu (tzv. zkompilovat kompletní ROM) a tento balík vydat jako update pro jednotlivé typy telefonů. Jenže to je práce a náklady navíc, které jim nikdo nezaplatí, takže velká část výrobců (typicky méně známé čínské značky) na to kašle a žádný update nikdy nevydá. A i u známých značek to někdy trvá celkem dlouho, než do nové verze nacpou svoje úpravy prostředí, novou verzi vyladí a otestují, než ji můžou vypustit mezi lidi. No a většinou tak i u značkových telefonů vydají maximálně 1-2 updaty na zcela novou verzi a pak už jen bezpečnostní záplaty a nebo nic :)
Ale tak co to je kupuju si telefon kvuli tomu abych dostával aktualizace jak systemu tak zabezpečení ne? Takže by měli vydat update , jak zjistím kdy ho vydaj nebo něco.

Autor tohoto vlákna
Blizardo
Nové Androidě

Příspěvek od Blizardo » ned 09. říj 2016 11:01:31

sagitarius píše:Jak psal už Luděk, je to pro výrobce dost další práce navíc, a proto i snaha výrobce o vydání update koresponduje s cenou přístroje. (něco mu tu další práci zaplatit musí) Takže u tohohle update na 6 určitě neočekávej (o 7 už nemá ani cenu mluvit).
Já bych to ani neřešil, ta verze 5.1 je dost dobře použitelná.
No ale to je jako kdybych neaktualizoval balíčky a jádro v Linuxu, musej vydat update kvůli zabezpečení však je strašně moc děr který potřebujou záplatu.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 09. říj 2016 11:13:09

Nemusej a u takových čínských přístrojů nejspíš nevydají nic.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

rbarat
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redm Note 3 Pro SE - NitrogenOS
Mobil 2 / ROM: Lenovo Vibe P1 Pro
Tablet: Elephone P8000, THL 5000
Tablet 2 / ROM: Lenovo P770
Rom: NitrogenOS

Příspěvek od rbarat » ned 09. říj 2016 19:09:20

To Blizardo: Mal si si kúpiť poriadny Android telefón strednej triedy a nie čínsku sračku typu Lark STRATUS. Ak chceš dostať aktualizáciu na vyšší Android, treba kupovať strednú triedu telefónov od A-čkových výrobcov ako Huawei, Lenovo, Sony, LG a pod. Lark Stratus, čo máš je čínsky Nonane telefón, ten žiadnu aktualizáciu na vyšší Android nedostane.

Na druhej strane, pokiaľ telefón funguje v poriadku, teda ROM nemá žiadne chyby, nie je dôvod naháňať sa za vyšším Androidom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Xiaomi Redmi Note 3 SE, Lenovo Vibe P1 Pro, Elephone P8000, THL 5000, Lenovo P770, Huawei Honor a Sonic

Odpovědět

Zpět na „Ostatní asijské telefony“