jsem znechucen rozhodnutím výrobců smartphonů o znemožnění uživatelům dělat si po softwarové stránce se zařízením co chtějí, a proto píšu sem.
Mám OPPO R7plus (mezinárodní verzi označovanou plusf) a na něm od výroby (2015) běží colorOS 2 na bázi android 5.1.1. Poslední půlrok ale vývojáři na verzi plusf kašlou a nikam se neposunují, i když už je colorOS 3 a android 7.1. Pokouší se vyvíjet svoji verzi systému pod názvem Project spectrum, ta je ale permanentně v beta verzi a i uživatelé tohoto systému jsou značně znechuceni.
Na základě nečinnosti výrobce jsem se rozhodl instalovat LineageOS vzešlý z CyanogenMod. Instaloval jsem si přes obchod play TWRP pro můj tel, ale co čert nechtěl, tak po restartu nechtěl nabootovat a v cyklu jedné sekundy systém nabíhal a hned se restartoval...
Dal jsem tel. do servisu (tím zdravím pana Mrnuštíka z Frýdlantu n. O.), kde mi ho zprovoznil za pár stováků. Ale já se s tím, že nemůžu mít jiný systém než colorOS 2, nesmířil a pátral jsem dál...výsledek pátrání je ten, že OPPO u svých telefonů asi zamkl nebo snad vymazal fastboot, takže si do telefonu nemůžu nacpat nic jiného, než diktuje OPPO...
Co jsem teda po opravě udělal...
Nainstaloval jsem ovladače (QHSUSB 9008), stáhl si adb fastboot, qfil, sdk-tools, odin3.
Win10 ve správci zařízení po připojení telefon vidí, ale v commanderu po příkazu adb devices nebo fastboot devices nic nenajde...prázdno nebo se čeká na zařízení...může být špatný ovladač?
Když je telefon v normálním režimu připojený, tak vypíše
Kód: Vybrat vše
C:\Users\NTB>adb devices -l
List of devices attached
cd88580c device product:R7plusf model:R7plusf device:R7Plusm
Jakým způsobem funguje QFIL, kdybych ho potřeboval použít jsem nezjistil, protože nevím co by mělo být vstupem pro programmer path nebo content XML...
Každopádně potřebuji nějakou jistotu záchranného lana (programu), kdybych si telefon zase přizabil...
Chtěl bych celý proces zkusit znova, ale mám z toho trochu obavy, když nemám ono záchranné lano...
Myslím si, že colorOS nedovolí přepsat bootloader na TWRP, když jsem se po instalaci dostal do bootloopu...ale možná se mýlím...
Prostě mi to hlava nebere...když někdo zamkl nebo smazal fastboot, tak snad musí existovat nějaká možnost ho odemknout nebo doinstalovat...
Jsem už zoufalý a zároveň nas*aný, protože se nedokážu odhodlat k nějakému kroku, který by mě snad mohl posunout k instalaci LineageOS a taky proto, že na různých fórech se píše, jak to prostě nejde, že číňani to všechno zamkli, smazali a na jiných zase, že je to úplně v pohodě a dají i postup...jenže já ztroskotal při pokusu jen nainstalovat TWRP...
Kdyby byl někdo ochotný z okolí kolem Hranic na Moravě nebo Ostravska, tak bych přijel a zkusil to s někým zkušeným...rád bych se něčemu takovému přiučil...