Ostatní aplikaceFotoaparát s manuálním ovládáním?

Moderátoři: don_alex, radegast

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » ned 15. lis 2020 22:17:06

Zdravím.
Víte někdo o apce fotoaparátu, ve které je možno nastavovat fotoaparát zcela manuálně? Tedy jde natvrdo nastavit čas, clona a ISO? Např. když bych chtěl fotit v noci, tak postavím mobil na stativ, nastavím natvrdo clonu třeba na 4, ISO třeba na 200 a čas dám třeba na 25 vteřin a fotím.
Hledal jsem, ale prozatím jsem nic neobjevil.
A když by nic takového nebylo, tak aspoň nějaký fotoaparát, který umí ukládat fotky do RAWu.
Dík za pomoc.
Jirka




Uživatelský avatar

djmicho
Androiďák!
Příspěvky: 564
Registrován: sob 21. bře 2015 22:45:25
Reputace: 17
Typ mobilu / ROM: Realme X3 SZ
Mobil 2 / ROM: Motorola G5G Plus
Tablet: Mate 20 pro
Tablet 2 / ROM: Mi Mix 2S
Bydliště: Jihlava

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od djmicho » pon 16. lis 2020 10:04:31

U dost telefonu to umí defaultně aplikace fotoaparátu v manuálním režimu. Já tam mám třeba až do 32 sekund, možnost do Rawu, manuálně clonu, vyvážení bílé atd.. co je to za telefon?
Přílohy
IMG_20201116_100405.jpg
IMG_20201116_100405.jpg (974.37 KiB) Zobrazeno 2823 x
Pokud mám telefon déle než týden, tak stojí za to ;)


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 12:58:24

ASUS Zenfone Max pro M1

Uživatelský avatar

novas78
Moderátor
Příspěvky: 925
Registrován: pát 12. srp 2016 12:45:32
Reputace: 184
Typ mobilu / ROM: iPhone 12 Pro Pacific Blue

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od novas78 » pon 16. lis 2020 13:43:31



Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 14:06:28

Ahoj.
Včera v noci jsem tuhle problematiku trochu zkoumal (do půl čtvrté :D ) a zjistil jsem, že ten můj mobil (Asus Zenfone Max Pro M1) nemá aktivováno tzv. Camera2API, tudíž jakákoliv aplikace - i ta, na kterou odkazuješ - nemůže přistupovat k manuálním nastavením hardware fotoaparátu. Tudíž mi žádná podobná apka nebude fungovat.
Takže pokud chci fotoaparát ovládat manuálně, tak mi zbývá jedině koupě nového mobilu (vánoce se blíží .... :) ).
Teď je otázka, zad koupit mobil, jehož zabudovaný fotoaparát už umí manuální nastavení (clona, ISO, čas) anebo mobil, který má aktivováno Camera2API a pak nahrát apku s manuálně ovládaným fotoaparátem. Třeba Google camera (Gcam).

Takže nový dotaz - který mobil / apka má největší rozsah manuálního nastavení fotoaparátu.

Dík za tipy. :-)



robertBA
Androiďák!
Příspěvky: 372
Registrován: úte 03. zář 2013 7:21:48
Reputace: 14
Typ mobilu / ROM: Motorola One lite

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od robertBA » pon 16. lis 2020 14:49:13

Myslím ale, že sa aktivovať dá. Má ho dcéra a dal som je tam nejaký Gcam. Ale je to dávno a nemám ho po ruke.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 15:33:47

No zkoušel jsem to všemožně, ale ta Camera2API v tom mém mobilu aktivovat nejde. Tedy asi by šla, ale to by se muselo zasahovat přímo do OS telefonu (root) a to neumím a nechci to riskovat.

Uživatelský avatar

LivArt
Terminátor
Příspěvky: 22804
Registrován: čtv 14. črc 2011 9:11:01
Reputace: 267
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4
Bydliště: In the end of the infinite loop.

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od LivArt » pon 16. lis 2020 16:55:33

Camera2API je povinnost snad od Androidu 9.

Na camera2api u toho telefonu ani root nepotřebuješ, přes fastboot je to otázka pár minut - https://www.xda-developers.com/asus-zen ... le-camera/ Místo celých tools si stáhni jen adb&fastboot minimal toolkit.
Pak jen stáhneš vhodnej Gcam port a jedeš.
lenovo - Je to ještě mnohem horší, než to vypadá.
Zpomalený nebo sekající se telefon - jak postovat
Nejobsáhlejší Doctor Who CZ & SK Fanweb | Sleduj mě na #twitteru.
Soukromé zprávy mi pište, pokud máte nějaký konkrétní dotaz na mě. Na ostatní dotazy je tu fórum.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 21:34:56

Teď na mne mluvíš "čínsky", v tomto jsem totální laik. :DD .... fastboot minimal toolkit.... netuším, o čem je řeč. :-( Ale zkusím to nastudovat. :-) Dík za inspiraci, kdybys měl ještě nějaký odkaz na info kolem toho, tak jej sem dej.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 21:48:21

LivArt píše:
pon 16. lis 2020 16:55:33
Camera2API je povinnost snad od Androidu 9.

Na camera2api u toho telefonu ani root nepotřebuješ, přes fastboot je to otázka pár minut - https://www.xda-developers.com/asus-zen ... le-camera/ Místo celých tools si stáhni jen adb&fastboot minimal toolkit.
Pak jen stáhneš vhodnej Gcam port a jedeš.
Tak zkouším:
Při startu jsem držel hlasitost minus a power a dostal jsem se do téhle obrazovky:

Android Recovery
asus/WW_X00TD/ASUS_X00T_6
g/PKQ1/16.2017.2009.087-20200826
user/release-keys
Use volumeup/down and power

----------------------------------------------------------------------
Reboot system now
Reboot to bootloader
Apply update from ADP
Wipe data/factory reset
Wipe cache partition
Apply update from external storage
View recovery logs
Power off
Root integrity check
------------------------------------------------------------------------


Co dále?


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 21:57:45

LivArt píše:
pon 16. lis 2020 16:55:33
Camera2API je povinnost snad od Androidu 9.

Na camera2api u toho telefonu ani root nepotřebuješ, přes fastboot je to otázka pár minut - https://www.xda-developers.com/asus-zen ... le-camera/ Místo celých tools si stáhni jen adb&fastboot minimal toolkit.
Pak jen stáhneš vhodnej Gcam port a jedeš.
Stáhnul a rozbalil jsem si z toho Tvého odkazu platform tools.
Obrázek


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » pon 16. lis 2020 22:24:39

jihra píše:
pon 16. lis 2020 21:48:21
LivArt píše:
pon 16. lis 2020 16:55:33
Camera2API je povinnost snad od Androidu 9.

Na camera2api u toho telefonu ani root nepotřebuješ, přes fastboot je to otázka pár minut - https://www.xda-developers.com/asus-zen ... le-camera/ Místo celých tools si stáhni jen adb&fastboot minimal toolkit.
Pak jen stáhneš vhodnej Gcam port a jedeš.
Tak zkouším:
Při startu jsem držel hlasitost minus a power a dostal jsem se do téhle obrazovky:

Android Recovery
asus/WW_X00TD/ASUS_X00T_6
g/PKQ1/16.2017.2009.087-20200826
user/release-keys
Use volumeup/down and power

----------------------------------------------------------------------
Reboot system now
Reboot to bootloader
Apply update from ADP
Wipe data/factory reset
Wipe cache partition
Apply update from external storage
View recovery logs
Power off
Root integrity check
------------------------------------------------------------------------


Co dále?
Tak to jsem asi udělal blbě, našel jsem nějaký jiný návod a tam tvrdí, že při startu mobilu se má držet hlasitost nahoru + power. A dostal jsem se tady:
Obrázek
To asi bude správně.

Pak mobil připojí přes USB k počítači.

V tom návodu ale borec stáhnul a nainstaloval nějaký ADB installer (adb-setup-1.4.3.exe). Ten pak spustil a zpřístupnil Camera2API.

Je to tak správně?

Tady je celý videonávod - https://www.youtube.com/watch?v=uVKhsvE ... e=emb_logo

Je to tak správně?
Díky.

Uživatelský avatar

LivArt
Terminátor
Příspěvky: 22804
Registrován: čtv 14. črc 2011 9:11:01
Reputace: 267
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4
Bydliště: In the end of the infinite loop.

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od LivArt » úte 17. lis 2020 9:48:58

ADB installer mu nic nezprovozní, jen nainstaluje ADB toolkit. Název toho, co máš hledat, jsem ti už jednou psal.
Nemáš být v recovery, ale v bootloaderu, což ten tvůj první pokus nebyl.
Jak se pracuje s fastbootem, si vygoogli.
lenovo - Je to ještě mnohem horší, než to vypadá.
Zpomalený nebo sekající se telefon - jak postovat
Nejobsáhlejší Doctor Who CZ & SK Fanweb | Sleduj mě na #twitteru.
Soukromé zprávy mi pište, pokud máte nějaký konkrétní dotaz na mě. Na ostatní dotazy je tu fórum.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » úte 17. lis 2020 12:38:24

Tak nakonec se mi po dlouhém studování a pokusech podařilo Cameru2API o půl čtvrté ráno zpřístupnit. :DD :DD
Jak se mi to podařilo?

Jen pro upřesnění - jedná se o mobil Asus Zenfone Max Pro M1.
Na počítači mám Windows 7 Preofessional.

Nejprve jsem musel v mobilu povolit "ladění pře USB". Jít v mobilu do "Nastavení - Systém - Informace o telefonu - sjet úplně dolů na Číslo sestaveni". Na Číslo sestavení 7x poklepat a tím se v mobilu zpřístupní mód "Pro vývojáře." Ten najdu v "Nastavení - Systém - Rozšířené".
Když si "Pro vývojáře" otevřu, tak je tam položka "Ladění USB" - to povolím.

Teď připojím mobil k počítači přes USB kabel. Objeví se mi hláška "Ladění přes USB připojeno" a počítač si najde a nainstaluje ovladač - docela dlouho to trvalo.

Mobil odpojím od PC a přejdu na mobilu do Fastboot módu. Jak na to? Vypnu mobil. Pak stisknu a DRŽÍM tlačítko hlasitosti (horní konec tlačítka, jako bych chtěl zvuk zesilovat) a zároveň stisknu a DRŽÍM tlačítko pro zapnutí telefonu - a to tak dlouho, až se mi na mobilu objeví "CSC FASTBOOT MODE".
Obrázek

Pak zase připojím mobil pomocí USB kablíku k počítači a počítač si z internetu stáhne a nainstaluje ovladač - chvilku to trvá.

Pak mobil odpojím od počítače a tlačítkem pro zapnutí mobilu jej vypnu - tlačítko se musí chvilku podržet.

Teď jsem si do počítače stáhnul z internetu tzv. "ADB installer v1.4.3! - https://xiaomifirmware.com/downloads/do ... oot-tools/ (zdá se, že už jsou novější verze, ale já jsem použil tu v.1.4.3 podle původního návodu, který jsem shlédnul).

ADB installer jsem si nainstaloval. Když soubor adb-setup-1.4.3.exe spustím, tak se mi otevře nejdříve modré okno a instalátor se mne ptá na různé věci - na vše odpovědět ANO - tedy napsat Y (jako YES) a stisknout ENTER.
Pak se otevře další okno a nainstaluje se mi ten ADB program. Ještě se může zeptat, jestlů opravdu chci program nainstalovat - opět odpovědět ANO.

A teď finále.

Mobil zapnout do "CSC FASTBOOT MODE".
Připojit jej k počítači USB kablíkem.
Spustit prográmek Windows PowerShell - jít do "Start - Všechny programy - Příslušenství - Windows PowerShell - spustit Windows PowerShell". Otevře se modrá obrazovka s příkazovým řádkem.
Do příkazového řádku napsat fastboot oem enable_camera_hal3 true
Stisknout ENTER.
A je to.

Pak si pro jistotu ještě zkontrolujte, zda se opravdu Camera2API zpřístupnilo.
Stáhněte si do mobilu z Google Play aplikaci "Manual Camera Compatibility" a spusťte ji. Pokud se objeví všechny hlášky zeleně, tak je vše OK.

No a teď jsem ale narazil na další problém - jak do mobilu nainstalovat fotoapku "Google Camera". S Asusem není kompatibilní, primárně je určen pro jiný mobil. Prý se musí ještě do mobilu nainstalovat nějaký "port", který umožní tu Google Cameru nainstalovat na můj Asus. Ale to prozatím nemám prostudováno.
Tož kdyby mi někdo poradil jak na to, bylo by to super,

Zkoušel jsem nainstalovat různé jiné fotoapky, které umožňuji manuálně ovládat a nastavovat fotoaparát, ale abych pravdu řekl - nic moc. A zarazila mne ještě jedna věc - já bych potřeboval fotit časem třeba 25 sekund, ale všechny ty fotoapky umožňovaly nastavit nejdelší čas tuším 2,9 sekundy. Nevím proč - možná to naráží na hradwareové omezení fotoaparátu v tom mém mobilu, ale to se mi nezdá.
Tož co s tím dále?

Dík za rady.

Uživatelský avatar

novas78
Moderátor
Příspěvky: 925
Registrován: pát 12. srp 2016 12:45:32
Reputace: 184
Typ mobilu / ROM: iPhone 12 Pro Pacific Blue

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od novas78 » úte 17. lis 2020 12:57:07



Dušan2
Androiďák!
Příspěvky: 403
Registrován: sob 11. srp 2012 13:05:50
Reputace: 3
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 8 Pro

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od Dušan2 » úte 17. lis 2020 19:01:33

Píšete tu o cloně, on má některý mobil ve foťáku clonu? To by byla asi novinka.


ludekbrno
Terminátor
Příspěvky: 16726
Registrován: ned 27. bře 2011 12:16:16
Reputace: 210
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od ludekbrno » úte 17. lis 2020 22:40:22

Jihra:
Ano, samozřejmě narážíš na hardwarové omezení modulu kamery. Hlavně asi budeš dost zklamaný po vší té práci, když se dozvíš, že telefony vůbec nemají hardwarovou clonu (tuším a výjimkou nějakého high-end modelu od Samsungu, který ovšem má myslím stejně jen dva stupně). Takže upřímně, jakékoliv podrobné nastavování foťáku v mobilu nemá žádný smysl, neumožní ti to ani to, co každý běžný kompakt. Nevylučuje to pořizování technicky solidních a obsahově zajímavých fotek, ale pouze při standardních způsobech fotografování. Mobily téměř vylučují jakékoliv speciální metody s netradičními kombinacemi nastavení, právě díky omezenému hardware, zejména clony. Na experimenty si kup zrcadlovku nebo bezzrcadlovku, mobil je jen obrazový zápisník.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » stř 18. lis 2020 0:59:02

Jo jo, máš asi pravdu. Mi jde u toho mobilu hlavně o to, že za přítmí a skoro potmě jsou fotky na vyhození. Takže aspoň kdyby šel nastavit dlouhý čas (20-30 vteřin - samozřejmě stativ) a ISO 100 natvrdo. Clonu vem čert, při tak širokém ohnisku je to v podstatě šumafuk jaká je tam clona. Jde o to, že občas člověk je někde, kde se naskytne něco na vyfocení a má u sebe jenom mobil.
Jinak na focení mám docela slušnou fotovýbavu. :-)
https://www.megapixel.cz/fotograf/158206
https://www.facebook.com/profile.php?id=100004846247486


ludekbrno
Terminátor
Příspěvky: 16726
Registrován: ned 27. bře 2011 12:16:16
Reputace: 210
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od ludekbrno » stř 18. lis 2020 9:03:10

Moc pěkné fotečky :-) Chápu tvoje požadavky, sám taky fotím zrcadlovkou a pokusy o nějaké důkladnější ovládnutí kamery v mobilu jsem už vzdal. Bez ohledu na to, co jsem kde v jaké aplikaci nastavil, tak speciálně dlouhý čas nikdy nefungoval tak, jak člověk očekává. V nejlepším případě jsem dosáhl toho, že se z toho stala několikanásobná expozice, ale j skutečné dlouhé expozici jsem ho nedonutil. Takže to zjevně neumí hardware, je to blokováno už na úrovni ovladače a žádná appka to nezmění. Holt mobil používám s vědomím jeho omezení na standardní cvaky za dobrých podmínek, to potom můžu třeba ve fotokalendáři A3 kombinovat fotky ze zrcadlovky s fotkami z mobilu a nikdo běžně nepozná, která fotka je která. Ale na focení kde je potřeba netypická kombinace clony, času, ISO nezbývá než tahat zrcadlo.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.


Autor tohoto vlákna
jihra
Nové Androidě
Příspěvky: 16
Registrován: pát 21. srp 2015 12:49:36
Reputace: 0
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 Compact

Re: Fotoaparát s manuálním ovládáním?

Příspěvek od jihra » stř 18. lis 2020 22:15:49

Jo jo. :-)

Odpovědět

Zpět na „Ostatní aplikace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti