PokecPozor-vir!

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Re: Pozor-vir!

Příspěvek od ramon.dexter » ned 21. dub 2013 10:44:27

Ať žijou žabomyší války :lol:
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » ned 21. dub 2013 10:48:26

Ono je naprosto nesmyslné ptát se na potřebnost antuviru samotné antivirové firmy :-) Samozřejmě, že to odsouhlasí a ještě přidá obvyklou dávku nekonkrétních keců o hrozbách. Bylo by potřeba takové otázky směřovat na nezávislé odborníky. U androidu totiž na rozdíl od windows existuje prakticky jen šíření malware sociálním inženýrstvím, tedy přesvědčit uživatele, aby si škodlivý kód dobrovolně a vlastnoručně nainstaloval. A jak píše xanthor, před tím z velké části žádný software neochrání. Dostat škodlivý kód do androidu bez vědomí uživatele je nesrovnatelně náročnější a je velmi pravděpodobné, že se to nikomu dosud nepodařilo. A pokud podaří, antiviry na to zase nebudou umět reagovat, protože to bude něco zcela nového. Proto je antivir na android zbytečnost.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 10:57:42

Ono často u těchto social-engineering hrozeb ani žádný škodlivý kód nefiguruje, viz např. SMS phishing:
http://en.wikipedia.org/wiki/SMS_phishing
kdy se snaží útočník dostat z uživatele citlivé informace prostřednictvím podvržené webové stránky, telefonu (automatic voice reponse system) atd.

-Pavel-
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Galaxy S23

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 11:02:19

ludekbrno: Co jsem čekal, že ? Napsal jsem neutrální otázku, na kterou mě zajímá odpověď, ty už zase víš Luďku co napíšou, na netu se píšou hlouposti, tvůrci těchto programů píšou hlouposti. Prostě, jen ty jsi v obrazu. Čekal jsem že příjde přísloví Koho chlaba .... Už toho mám dost, prostě si dělejte si s telefonem co chcete, je to Váš problém, já si nechám svůj názor, ty si nech svůj, stejně je to na koncovém uživateli jestli zvolí, nebo nezvolí jakoukoliv ochranu a rozhodně to nebude protože to napsal Luďek z brna.

Končím, tady není diskuse, sem mohu napsat cokoliv, jakýkoliv argument, článek z netu, či vyjádření výrobce antivirových a bezpečnostních aplikací, pořád pojedeš jak kolovrátek jednu naučenou větu, která nevypovídá nic pro neznalé uživatele. Když sem napíše někdo, že chytil malware, nebo byl nějak jinak ohrožen, napíšeš, že - kecá.

Už nemám více co bych dodal. Je mi líto, že si neumíš povídat. ;)

xanthor: ty vypadáš, že si povídat chceš. Možná hrozbu definuji jinak, než bych měl, ale jako škodlivý kód považuji jakoukoliv hrozbu, třeba SMS_phishing. Není to jediná věc, co zkouší tahat cokoliv s telefonu a nějakým způsobem poškodit. Prostě cokoliv je hrozba a není to pouze o definici " viru ", jde třeba i o to, vyhledat ukradený telefon, pokročilé nastavení kontroly aplikací, internetu a zpráv, kontrola souborů na kartě atd ....

Přeji krásný slunečný den, venku je parádně, možná by jste měli jít ven. ;)
Naposledy upravil(a) -Pavel- dne ned 21. dub 2013 11:10:41, celkem upraveno 1 x.
Samsung Galaxy S23 5G 256GB černá - Spigen Liquid Air Black Samsung Galaxy S23
Hi-Fi Yamaha A-S701 Silver, Marantz CD 6007 Silver, Quadral Argentum 590

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 11:09:10

Vidím, že se snažíš odvést pozornost od věcných argumentů přesunutím se do personální roviny (viz "rozhodně to nebude protože to napsal Luďek z brna."). To o něčem svědčí.
Taky jsem si nevšiml toho, že by Luděk někde psal, že když někdo chytne malware, tak kecá. Mám (už delší dobu) dojem, že se snažíš překrucovat, co kdo řekl.
A drobná vzdělávací poznámka na závěr: žádné "by jste" neexistuje, správně je "byste".

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 11:17:15

xanthor: OK, píšu pořád to samé, ale to nevadí. Vy zkoušíte slovíčkařit, protože u Vám jedna naučená věta nestačí. Zkus se podívat na začátek tohoto tématu, snad ti bude jasné proč, jestli ne, jeden uživatel Kubee900 napsal: Bohuzel, uz jsem mel trojana i v placene appce z google play... odpověď ludekbrno - kecáš. Tak asi jsem to pochopil jinak. Nebo asi nechápu Vaše věcné argumenty a to, že se přepíšu, je zcela normální, když napíšu milión písmenek a od tebe je to velmi laciné. Nebo tě mám také hlídat a čekat na tvou chybu, to neudělám. Nejsem jako ty.

Mějte se pánové. ;)

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 11:32:28

No já jsem to "kecáš" vzhledem ke smajlu nebral tak vážně jako ty.
Co se týče "byste", tak já jsem jenom nabízel svou radu jako takovou odpověď na tu tvou ("možná by jste měli jít ven"), podle mě se urážíš zbytečně.

Co se týče SMS phishingu, tak tam ti nějaký "antimalware" zabere jenom v okamžiku, kdy bude kontrolovat text nebo aspoň příchozí čísla SMS nebo čísla, na která voláš. A i tam si myslím, že než se něco takového dostane do databáze, tak na to několik tisíc lidí může skočit. Takže zase - selský rozum je mnohem důležitější než mít antimalware.
A k dalším "hrozbám" jako vyhledání ukradeného telefonu se nevyjadřuju, ale jenom k té "antimalware" funkcionalitě. Taky by mě zajímalo, co vlastně je "pokročilé nastavení kontroly aplikací, internetu a zpráv". Nejsou to náhodou jenom parametry, jak probíhá skenování aplikací? Co se týče internetu, tak tam mi není jasné, jak může (bez rootu) se dostat k těm datům, co tečou z aplikace / do aplikace do / z internetu. No a co chceš kontrolovat za soubory na kartě? APK, které sis kdysi stáhnul (pravděpodobně mimo Google Play, protože jinak bys je musel nejprv nainstalovat) a nikdy nenainstaloval / nepoužil?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 21. dub 2013 11:50:27

Jackaljackal:

Problém je, že tys sem dosud jediný argument, ktery by vyvracel cokoliv z mých nebo xanthorových tvrzení nedal. Jsou to pořád jen dokola ty nekonkrétní kecy o všudypřítomných hrozbách, ale chybí sebemenší zmínka o tom, že by se nějaký kód dostal do telefonu bez souhlasu uživatele. A o tom to je. Tvůrce antiviru ti vždycky napíše, ze je jeho produkt potřeba, to je jasné a vsaď se, že ti taky nenapíše nic konkrétního, protože nemá co :-) Ale samozřejmě pokud potřebuješ pocit, že ti něco skenuje soubory proti něčemu, co nemůže poznat, tak proč ne :lol::lol::lol:
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 12:17:50

ludekbrno: Ty uplně ignoruješ vše co se tu napsalo, jaké linky a argumenty ještě chceš. Chápu, že mě chceš dostat, na konktrétní útok na telefon a aby tvá jediná věta dávala smysl, ale já takovou osobní zkušenost nemám. Četl jsi ty články vůbec, podle tvé neutrální odpovědi na to co jsem postoval, asi ne. Pořád vidíš jen jeden určitý problém, to je to, co si odsouhlasíš, to budeš mít v telefonu, ale o tom už asi přes půl roku nemluvím, ale ty mi stále argumentuješ pouze to jednou naučenou větou. To já neřeším, jasně že vím co si povolím a co si zakoupím to mám. Tvá tvrzení, tvrdíš pouze jedno a to samé.

Prosím přečti si věcné argumenty na serverech co jsem postoval a dočteš se, co lidé řeší za problémy s " útoky na systém ". http://translate.google.com/# a jaké jsou možnosti útoků už v dnešní době. Nebo to chceš přelouskat a napsat odemě, co píšou ?

Prosím, tvá vyjádření a úsměvy, že si všichni všechno vymýšlí, nepodporuje můj klid v bezpečnostní riziko. ;)

Ještě se přihlásím s tím co napíše avast i když je všem jasné, že to bude alibismus, aby si zakoupili uživatelé jeho free aplikaci. ;)

Ještě jednou pro tebe:

" Mobilní bezpečnostní firma NQ Mobile uvádí ve své studii, že bezpečnostní hrozby z mobilního malwaru jsou na vzestupu a téměř 95% z nich se zaměřuje na platformu Google Android. Podle údajů IDC, zařízení se systémem Android jsou mnohem dominantnější než těch, kteří vedou iOS. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 Android měl 70,1 procenta podílu na celém světě, což je docela zajímavé zařízení se systémem Android pro cybercrooks. Celkem bylo 32.800.000 Android telefonů napadeno škodlivým softwarem v roce 2012 - více než trojnásobek počtu o rok dříve. "

" APK (balíčky s aplikacemi pro Android) je možné instalovat z SD karty nebo USB zařízení. Pokud nejste zkušený vývojář vybavený patřičnými nástroji, pak neexistuje téměř žádný způsob, jak zjistit, co bude APK dělat po svém spuštění. Pak již většinou není cesty zpět. Soubory APK by sice měly být digitálně podepsané svými vývojáři – měly by tedy být bezpečné? To je zavádějící představa: podpis pouze ověřuje, že soubor nebyl poškozen a je v tom stavu, v jakém ho vývojář uvolnil. V žádném případě nepotvrzuje, že aplikace není škodlivá, a není zde žádný požadavek na ověření podpisu nezávislou třetí stranou. "

Tohle nejsou argumenty, tak co jsou tedy argumenty, to že jsem to nenapsal sám ? :shock: Doufám že nečekáš, že ti na internetu napíšou a popíšou všech 32.800.000 problémů. :shock: Argumentuješ jak argumentuje, já postuju jiné závěry, než si chceš myslet ty, napsal jsem ti jasně, že se tady nikdy neshodnem, to je zcela normální. Je to názorový konflikt, já ho tímto končím. Avast sem postnu.
Naposledy upravil(a) -Pavel- dne ned 21. dub 2013 12:32:17, celkem upraveno 1 x.

dufko
Droid
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi9
Mobil 2 / ROM: xiaomi mi note 3
Tablet: teclast t10

Příspěvek od dufko » ned 21. dub 2013 12:32:04

Samé všeobecné kecy, žiadny argument nevidím.

Veď sem hod aspoň jednu konkrétnu vec, nič viac od teba nechcú :)

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 12:44:35

JackalJackal: Copak Luděk říká, že tu žádná hrozba není? Ne, jenom to, že je mnohem, mnohem, mnohem, mnohem důležitější přemýšlet, co instaluju než mít antimalware. Naprostá většina (dost možná všechny) tyto hrozby vyžadují AKTIVNÍ spolupráci uživatele a dá se jim účinně předejít, naopak možnost, aby toto zachytil antimalware, je docela omezená.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 12:44:43

dufko: Dej mi tedy jasný a věcný argument, nebo fotografii toho, jak není možné žádným způsobem napadnout telefon s androide, prosím, nic více nechci, když vám nestačí studie a články na netu, mě rozhodně nemůže stačit tvůj a váš komentář. Ukažte mi, že to nejde a prosím chci důkaz, to že si to myslíte a máte svou všeobecný názor, mi také nestačí. Na mé tvrzení jsou důkazy, tím pádem vaše tvrzení, nejsou na místě, když jsou problémy jasně čitelné po celém netu. Určitě toho víš dost o této problematice, tak mi k tomu něco prosím řekni. Děkuji.

dufko: Napsat " Samé všeobecné kecy, žiadny argument nevidím. " umí každý, já chci po tobě, jasný a čitelný důkaz, že nelze napadnou telefon, co funguje na platformě android. Nikdo mě na netu nepřesvědčil, že to je nemožné, zatím čtu jen opak. Tak dotoho.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 21. dub 2013 12:47:57

JackalJackal:

Ne, nemusejí popisovat 32800000 problémů. Ono by bohatě stačil jeden jediný. A ani ten jsem nikde nenašel. Všude jen nekonkrétní a nicneříkající omáčka. Ostatně podobné "argumenty" používám, když chci přesvědčit zákazníka, aby si odemě nechal namontovat zabezpečovací zařízení. Laikové na to dobře slyší a dá se toho napsat a navykládat stohy stránek, aniž by člověk řekl něco konkrétního :lol:

P.S. kde čteš ten opak? Ukaž mi článek, kde je odborně popsáno, že se dá dostat do androidu škodlivý kód jinak, než instalací a odsouhlasení uživatelem. To by byl relevantní argument.
Naposledy upravil(a) ludekbrno dne ned 21. dub 2013 12:50:59, celkem upraveno 1 x.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 12:49:05

xanthor: vím co říká a vím co nepíše, píše pouze všeobecnou a celkem logickou věc, ale o té se tu dávno nikdo nebaví, pokud souhlasíš s tím, že je možné napadnout telefon s androidem, popíráš vše co jsi napsal. Tak jde napadnout telefon s androidem nějakým způsobem, nebo nejde napadnou telefon s androidem, protože to je to co tady celou dobu řeším. Jestli lze napadnout telefon jakýmkoliv způsobem, je na místě, aby někdo pohlídal, aby se tak nestávalo, to je ta má prevence, to je to co tu celou dobu píš a co nechcete pochopit.

ludekbrno
: zase laciný argument, ukaž mi důkaz a nenapadnutelnosti telefonu s androidem, jeden důkaz, nemáš nic, jen svou hrdost, která ti zde nedovolí přiznat, že hrozby existují a myslím, že to potvrdil i xanthor, jinak Vám už nerozumím. Ty chceš pořád něco odemě, teď chci já od tebe, já ti dávám o možných problémech se dočíst na netu, ukaž mi jediný serózní článek o tom, že nelze napadnout telefon s androidem. Prosím jen jeden důkaz, ne co si myslíš ty, co píšou ve světě různí odborníci.
Naposledy upravil(a) -Pavel- dne ned 21. dub 2013 12:55:50, celkem upraveno 1 x.

dufko
Droid

Re: Re: Pozor-vir!

Příspěvek od dufko » ned 21. dub 2013 12:57:31

JackalJackal píše: já chci po tobě, jasný a čitelný důkaz, že nelze napadnou telefon, co funguje na platformě android. Nikdo mě na netu nepřesvědčil, že to je nemožné, zatím čtu jen opak. Tak dotoho.
Tvrdí tu niekto že to nejde?
Tu sa tvrdí, že to nejde bez vedomia a akcie užívateľa. A z toho titulu je antivírus zbytočný.

Iný prípad môže byť, keď dôjde mailom, že sa máš prihlásiť na paypal, stránka bude podvrhnutá.

Samotný gmail upozorní, že mail nie je z originálneho zdroja.

Otázka je, či antivírus v mobile pri pokuse otvoriť takú stránku vykoná nejakú činnosť...

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 13:02:07

dufko ale o tom povídáte pouze jen vy, já tu mluvím o obecných hrozbách které mohou být pro telefon s androidem nějak škodlivé, nic jsi nenapsal, jen všeobecný argument o kterém já nemluvím. Zkouším tu napsat o pochopení, jakékoliv prevence, která není na škodu a pokud si myslíte, že existuje napadnutelnost telefonu s androidem, nevím proč ještě diskutujete, jen mi naléváte šálek dobré kávy. :)

P.S. vidíš, tak nakonec i tebe začínají napadat varianty jak lze škodit telefonu s androidem.

Opravdu nevím jak napsat jinak slovíčko " cokoliv " škodí. Já nevím co to je a jak to funguje, ale ty články mluví o tom, že to tady je, nikde nevidím výzkumy o tom, jak je telefon s androidem 100% bezpečný, naopak se ukazuje signál, že to tak není a pokud to připouštíte sami, nechápu co chcete ještě dokazovat. Soubor .apk koupím, vím co koupím a nainstaluji, tím potvrdím programu chod v telefonu, to je to hezké, ale mohou se najít dirky jak se do telefonu dostat jiným způsobem a buď to akceptujete, nebo neakceptujete, ale nemůžete argumentovat, že telefon s androidem je bezpečný a zárověň tvrdit, že existuje určitá hrozba. To nedává smysl.

Edit: jdu koukat na tenis, rozmyslete si co vlastně chcete říkat a co říkáte, vidím tam jisté spory ve vaší argumentaci. :lol:

Edit: sakra v Itálii pořád prší, jsem zde a srším energií.

Edit: já bych to tady uzavřel, nechceme pochopit jeden druhého a nemá to konce a mít nebude. Už poněkolikáte napíšu, že existují dvě roviny tohoto problému a to odpůrci a příznivci bezpečnostních řešení. Já si myslím, že si to nikdy nevysvětlíme a nepřesvědčíme jeden druhého.

dufko
Droid

Re: Re:

Příspěvek od dufko » ned 21. dub 2013 13:58:27

JackalJackal píše:Já říkám, že větší hrozba je v přístupu na internet a například stahování různých souborů, které se například hlasí jako nevinný sobor a přitom mohou obsahovat škodlivý kód.
Rôzny súbor myslíš čo? Fotka, dokument word?
Vo windows si si mohol otvorením takého súboru pustiť vírus, bez vedomia užívateľa.

Pri androide to nehrozí. Alebo máš konkrétny príklad kedy áno?

Argumenty nemáš, iba všeobecné kecy a hneď od prvého príspevku urážaš.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 14:09:14

dufko: koho tady urážím ? :shock: Jestli jsem se někoho dotknul, tak to se moc omlouvám. Zatím jsi nenapsal nic co potvrzuje tvé doměnky, jen všeobecné věci, ty jsi nepřinesl nic do této debaty a ještě budeš napadat, nechápu proč, když nemáš očem mluvit, nemusíš přeci nic psát. Odsouhlasíš hrozbu v telefonu s androidem a hned začneš psát o tom, že žádná neexistuje, nevím co si tom myslet. Snad to nebude moc uřážející, když nechápu co vlastně chceš, je tedy hrozba, nebo není. Většinou začnou lidé napadat a obviňovat, když nemoho podložit svá tvrzení, jasně jsem ti dal několik otázek, ani na jednu jsi nic nenapsal, ani nedal link na důkaz 100% bezpečnosti telefonu s androidem, vůbec nic, jen se snažíš vykřikovat, snad to nebudeš brát jako urážku. :)

dufko
Droid

Re: Re:

Příspěvek od dufko » ned 21. dub 2013 14:28:02

JackalJackal píše:xanthor: já ale nemluvím o virech, nepodsouvej mi co nepíšu. Mluvím o hrozbách co jsou už reálná v dnešní době.
No veď jeden konkrétny prípad ťa snáď nezabije keď uvedieš ...

Písal si o škodlivých súboroch, pýtal som sa aké myslíš, neodpovedal si, ani ako by mali fungovať.

Ja netvrdím že je android 100% bezpečný, ani nikto tu. Sám som uviedol, kde môže byť riziko....Ale je také reálne? Vieš o niečom konkrétnom? Ako by zareagovala tvoja prevencia? Zareagoval by antivírus na podvrhnutú stránku paypalu?

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 14:48:01

e-Bezpečnosť

Podľa aktuálnej správy o stave bezpečnosti na internete kyberzločinci používajú sociálne inžinierstvo, teda rôzne techniky manipulácie s ľuďmi na tvorbu malvéru, ktorý úspešne napáda aktivity bežného používateľa. Ide napríklad o sťahovanie mobilných aplikácií a prístup k on-line obsahu pomocou populárnych stránok ako YouTube. S novými technikami kyberzločincov pribúdajú aj nové termíny, ktorými sa tieto útoky a techniky označujú.

Prvý rootkit pre Android (sada programov, ktoré vedia zamaskovať prítomnosť malvéru v počítači aj telefóne) zmení telefóny s OS Android na zombie - sú celkom pod kontrolou kyberzločincov. Tí sa usilujú speňažiť šialenstvo, ktoré vládne okolo mobilných aplikácií a maskujú rootkity za pravé aplikácie. Akonáhle sa stiahne chybná aplikácia, malvér vyzve zahájiť činnosť stlačením tlačidla „OK“, čím vnikne do zariadenia. Nakoľko sú smartfóny spojené s mobilným operátorom kvôli platbám, môže tvorca malvéru pravidelne kradnúť menšie peňažné čiastky formou prémiových SMS. Používateľ si to veľakrát ani nevšimne, pretože sa jednotlivé čiastky pohybujú veľmi nízko, často ide o centy.

Vyznačil jsem větu asi to co pořád píšete vy. Fajn, stáhnu aplikaci, která se tváří jako pro mě potřebná a odsouhlasím spustění této aplikačky a je to v systému, tady je to dobrý, to beru, jak poznám aplikaci, která se tváří jinak než se chová ? Proto Google Play zvyšil kontrolu nad aplikacemi, které lidé dávají na Google Play, proč by to dělali, když je bezpečnost telefonů tak dobrá.

A víte co, mě už to nebaví. Končím, toto duchaplné téma, kde mě přesvědčují o nenapadnutelnosti telefonu, bez souhlasu uživatele s androidem a zároveň píšou, že netvrdí, že je android 100% bezpečný.

Skoro 40 miliónu zasažených telefonů, nějakou formou malwaru je vám málo jako argument, měli každý popsat, nebo vybrat jeden za všechny, ale který by to byl ? Odkud se malware bere, myslíte, že se narodí, ano narodí v hlavě někoho kdo umí využít slabin systému, nebo samotného uživatele, ale jak jsem psal, jak to má běžný uživatel rozpoznat, proto učíme třetí stranu rozpoznávat za nás. Zas ta blbá prevence.

A pohádky je konec. :) Konec vyprávění. ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 21. dub 2013 14:48:32

Jackaljackal:

Důkaz nenapadnutelnosti je v tom, že nikde nenajdeš jedinou zmínku o tom, že by takto android napaden být mohl nebo dokonce byl. O napadení windows jsou hromady informací a vetšina uživatelů se s tim někdy setkala i osobně. V androidu nikdo. Najdi jedinou relevantní informaci o možnosti napadení androidu bez aktivní spolupráce uživatele a pak se můžeme bavit dál.

P.S. i ta zvýrazněná věta zase jen potvrzuje, že je třeba aktivní spolupráce uživatele. A jak se bránit falešné aplikaci? Snadno. Tahat jen z Play a vynechat aplikace, které jsou tam méně, než alespoň půl roku a mají méně, než několik tisíc stažení. Nevěříš snad tomu, že pokud by už nějaká škodlivá aplikace vydržela v Play tak dlouho, že by ji zázračně odhalil Avast ;-)

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 14:58:34

Obejdeme se ještě bez antiviru v mobilu či tabletu ? Malware útočí hlavně na Android !

http://www.lupa.cz/clanky/obejdeme-se-j ... a-android/

Ještě jsem se ponížil vám najít článek, který něco napoví, věřím, že ho hned urazíte a nazvete všeobecnými plky, ale zkusím to.

Konec článku:

Stal se antivir pro Android nezbytností ?

Ano i ne. Samotný antivir není kriticky důležitý, pokud uživatel instaluje aplikace obezřetně. To znamená, že nevyhledává tzv. warez a aplikace si pořizuje jen od důvěryhodných vývojářů. Ovšem zejména technicky méně zdatní uživatelé, kteří dnes tvoří většinu uživatelů chytrých mobilů (nejsou už jen volbou technologických nadšenců), vyhodnotit důvěryhodnost autora aplikace či aplikace samotné často neumí.

Nakopíroval jsem poslední větu, která potvrzuje co víme zde na fóru, ale co méně zdatní uživatelé a to jsem si dovolil opět zvýraznit. Luďku, jsou lidé co nakupují i ze stránek autorů aplikací. Sám mám několik aplikací zakoupených mi Google Play. Dobře mluvíme o avastu, budu mluvit o avastu. avast nedokáže najít na Google Play malware, víš proč, protože tam nevidí, ale pozná malware v samotném telefonu, když už se tak chová a avast ho zná. Mluvíš o půl roku, to je strašně dlouhá doba v těchto procesech.

Dále bez mé účasti, napsal jsem dost, dost jsem doložil, žádnou cenu to nemělu. Pořád se tu oháníte částečnou účastí uživatele, ani jednou jsem nenapsal, že to tak není, přitom pořád to opakujete. Napsal jsem, že to vím já, ty a dalších pár na fóru, ale kolik je uživatelů u PC a studuje, kde může být hrozba, minimum ! Android mají po celém světě milióny uživatelů a 90% ví prd co android znamená. Užívají, instalují atd .... Mluvil jsem celou dobu o prevenci.

Z mé strany je to už definitivně vše co jsem chtěl napsat. :yes:

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Příspěvek od Mirda86 » ned 21. dub 2013 15:27:52

Tak Jackale.Zacal nam tenis.Pekne se po seste rozluc a jdem koukat :-D

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 15:30:05

Aha, takže když mám na Google Play škodlivou aplikaci a Google o ní neví (jinak by tam nebyla), tak jaká je šance, že bude v databáze nějakého antimalware? Řekl bych, že asi nic moc. Takže jak tomu technicky méně zdatnému uživateli antimalware pomůže? Prakticky nijak. A zase dokola - je mnohem, mnohem, mnohem důležitější, aby si on sám dával pozor na to, co stahuje, pokud to bude dělat, tak už žádný antimalware nepotřebuje (i když ani neuškodí, teda pokud nepočítám snížení výkonu, false positives a nějaké podobné problémy, ale úroveň bezpečnosti samozřejmě nesníží). Naopak, pokud bude instalovat každou hovadinu, tak mu ani antimalware pravděpodobně nepomůže.

EDIT: A to neřeším to, že technicky méně zdatného uživatele ani nenapadne si nějaký antimalware instalovat.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 15:39:45

Mirda86 píše:Tak Jackale.Zacal nam tenis.Pekne se po seste rozluc a jdem koukat :-D
OT: Už koukám, zatím nic moc. :| Petra už od včera není Petrou. Snad se zvedne.

xanthor: přečti si to znovu a snad pochopíš. Napsal jsem jasně, že škodlivá aplikace se pozná až když škodí a společnost ji zachytí a naučí jí avast znát a tím pádem detekovat a pořád dokola. Proč si vždy vypíchnete jen nějaké slovní spojení a to komentujete, přitom kontext je jinde. Slovíčkařit není pro mě. Dal jsem vám příklady vzniku nebezpečí, je mi už fuk, co si budete myslet.

Naopak, uživatelé technicky méně zdatní, právě jsou ta skupina, která první instaluje tento druh software. Statisíce stažení a statisíce komentářů u bezpečnostních řešení mi dávají za pravdu.

@tablet

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » ned 21. dub 2013 16:09:48

Vážně? Já mám v rodině pár lidí s Androidem a nikdo si tam sám od sebe antimalware nenainstaloval. Antimalwary můžou mít klidně 100 nebo i 200 milionů uživatelů (i když si myslím, že to bude o dost míň), ale těch obyčejných uživatelů bude pomalu k miliardě.
Jakmile společnost škodlivou aplikaci zachytí, tak se to dozví i Google a odstraní ji z Google Play. A do té doby pomůže jenom obezřetnost. (Zase - stačí neinstalovat neprověřené aplikace odjinud, což je ale mnohem důležitější zásada než používat antimalware. A taky je to mnohem efektivnější.)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » ned 21. dub 2013 18:03:38

Jackaljackal:

Ano, spousta lidí si tam malware nainstaluje samo. Problém je, že před tím je antivir neochrání. To je základ meho tvrzení, že je antivir v androidu k ničemu. Z principu nepozná víc, než zlomek existujícího malware a to pouze ten, který už konkrétně má v databázi. Ten co ještě v databázi nemá, nemá podle čeho rozeznat, protože to je normální aplikace provádějící jen to, co uživatel odsouhlasil. Nemá jak poznat, že třeba odesílá prémiové sms, protože uživatel schválil malwaru odesílání sms při instalaci. Pokud ten konkrétní malware nemá antivir v databázi, bude to pro něj jen jedna z aplikací umožňujících odesílat sms. Není tam žádné rozpoznávací znamení, že je to malware.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 18:32:05

Luďku teď jsi potvrdil v zásadě to co tu celou dobu píšu. Samozřejmě, že musíš naučit antivir znát škodlivou aplikaci, jinak jí nenajde a vždy jsou tyto aplikace před tím, než je vývojáři nezachytí a nenaučí svůj program tyto aplikace detekovat. Nemusí jich být hodně, ale i pár podvodných aplikacích, stačilo na 38 milionů napadených telefonů malwarem. To neznamená, že je 38 milionů variant malware. Já ti děkuji a teď si jdu spokojený hrát s tabletem. Přeji hezký večer.

xanthor: děkuji za úsměvnou pasáž. Tvůj argument mě trochu rozbil. Jaký ? To, že ve svém okolí nemáš nikoho, kdo instaluje antivirové programy. To je opravdu silný argument. Představ si možnost, že existuje někdo jiný , kdo má okolo sebe uživatele, kteří mají nainstalované tyto programy. Promiň, ale to byl hodně slabej a lacinej argument.

Moc hezká tečka tohoto tématu. To mi stačí, uznat bezpečnostní riziko a být ve střehu.

Jinak pánové, děkuji vám za společný celodenní zásek v jednom tématu. :lol:

Hezký večer. :lol:

@tablet

Pedro1
Droid
Typ mobilu / ROM: Huawei Honor 8
Rom: stock

Příspěvek od Pedro1 » ned 21. dub 2013 19:09:07

Hele, ja nevim, ale, pokud si dotycny neumi precist, co povoluje pri instalaci za prava aplikaci a slepe to odklikne, tak at se pak nedivi. To jsou manyry z windows. Instaluje se tam vetsinou zpusobem next-next-install :lol: . A hlavne pri instalaci aplikaci si precist recenze pod aplikaci od uzivatelu a kolik to ma stazeni, to je take voditko. A premyslet, na co ty prava jsou potreba. Priklad: aplikace svitilna potrebuje prava na odesilani sms, kdyz je pak povolis, tak se nediv. Jsou nutne?
Pokud chces nejaky smartphone, u ktereho se nemusi premyslet, tak si porid Iphone, nebo windows. Neni to osobne na tebe, ale vseobecne.

-Pavel-
Kyborg

Příspěvek od -Pavel- » ned 21. dub 2013 19:18:29

Pedro1: hezky napsané, ale podle toho co jsi napsal, je nutnost instalovat například avast, protože má statisíce stažení a nespočet kladných hodnocení. :lol: Nevím jestli čteš všechno, ale sám antivirový program nepoužívám. Měl jsem zakoupený ESET, ale ne pro antivirovou ochranu, ale pro ostatní doplňkové služby co umí, ale rok vypršel a je po licenci a protože teď preferuji tablet a jinak ho používám, nemám strach ztráty či podvodných SMS atd... Takže nepoužívám. ;) Také se snažím upozornit na to, že milióny uživatelů neví pomalu co jim tepe v telefonu za systém, prostě koupí a instalují, taková fóra, jako je toto aní neví, že existují. Myslím tím celou androidí komunitu po celém světě.

Dobrou noc.

@tablet
Naposledy upravil(a) -Pavel- dne ned 21. dub 2013 19:34:24, celkem upraveno 1 x.

Zamčeno

Zpět na „Pokec“