Požadavky na mobilní telefon s Androidem:

Předpokládaná doba nákupu – únor 2013 (narozeniny).
Cena - 7.000,- (max 8.000,-)
Procesor – 2jádrový – (snad telefon vydrží aspoň 3 roky)
Display – max 4,3 palce (aby byl telefon dostatečně malý)
Rozlišení alespoň 480x800
RAM – 1 GB (Zde si nejsem jistý jestli méně stačí. Jestli myslíte, že jo, tak může být)
Možnost paměťových karet (microSD)
Další výbava – senzor osvětlení, senzor přiblížení k uchu, GPS, Wi-Fi, 3,5jack, (pokud bude mít kompas, tak se zlobit nebudu)
Dostatečně velká podpora (komunita) – zajištění nových ROM i když se na aktualizaci už výrobce vykašle.
Výdrž – při střídmém používání 2 dny (denně 5x stáhnout maily, 10min hovoru, 5 sms, 20min internet).
Šedivka mi nevadí (zboží z EU)
Česká ROM
popř. vyměnitelná baterie.
V oblasti androidních telefonů jsem naprostý nováček, ale zase nejsem úplně neznalý. Doteď jsem měl Samsung B7300 s Windows mobile 6.5. Sice tam šly hlavní úpravy buď přepisem souborů nebo zásahem do registru, ale i tak věřím, že pochopit Root, ROM, Kernel a jejich výměny nebude velký problém. Samozřejmě jsem ale rozhodnutý se nejprve minimálně měsíc seznamovat se systémem a až pak začít do toho fušovat.
Které telefony s parametry jsem zatím našel: Galaxy SII, HTC Desire X, Galaxy SIII mini, LG Optimus 2X (slyšel jsem, že nemají doc odlatěný software), Sony Xperia S (moc se mi nelíbí design).
Pak jsem také našel androidy, které oficiálně na našem trhu prodávány nejsou, ale dovoz funguje: Newman N1, HuaWei Ascend G500 Pro, ZTE Grand X V970.
Ale nevím, jestli je některý dobrou volbou. Zejména co se týče komunity a podpory, popř. také kvality zpracování a kvality českého překladu.
Pozn. Zatím asi nejlepší mi vychází: Newman N1 a Galaxy SII, ale určitě si rád přečtu veškerá vaše doporučení, rady, zkušenosti, jak o těchto mobilech, tak dalších.

Otázky:

1. Který mobil, co splňuje moje požadavky, byste mi doporučili? Případně, který byste nedoporučili?
2. Co si myslíte a víte o aktuální a budoucí podpoře (ROM, kernel…) u mobilů z Číny.
3. Jaké je „počeštění“ zahraničních mobilů. Je vše přeloženo? Co česká klávesnice +T9? A co možnost ovládání hlasem + přepis česky mluveného sluva, předčítání sms v češtině atd.
Vím, že do února 2013 se ještě dále budou vyvíjet ceny a případně se mohou objevit i nové modely. Vím taky, že u nově uvedených nebo „očekávaných“ telefonů, bude záležet na počtu majitelů, od čehož se bude hodně odvíjet podpora (komunita tvořící Rom, kernel atd.). Přesto si ale myslím, že by se již dalo odhadnout, co by mohla být nebo je nejlepší volba.
Předem díky za reakce