Tak G1 mám asi týden a nezávisle na tomhle fóru jsem zjišťoval jak komunikuje s internetem. Jelikož je tu ve fóru spoustu polopravd, pokusím se uvést na pravou míru:
Jaros.mil má pravdu v tom, že dříve byli jiné Surf+ a Surf+Mail tarify. Mám ten tarif na jedné SIMce pořád a proto popíšu jak funguje:
Starý Surf+ - zadarmo neomezeně komunikace POUZE přes prohlížeš opera mini (resp. jeho brandovanou odnož Web'n'walk). Opera mini komunikuje s internetem pomocí proxy serveru a to právě T-Mobile filtroval. Veškerá ostatní komunikace byla placená. Na svou dobu revoluční tarif.
Starý Surf+Mail - krom výše uvedeného ještě zadarmo veškerá komunikace přes porty 25, 110, 143 (tedy SMTP, POP3, IMAP). Nově přibyla Exchange komunikace (port 443, myslím). Navíc je 10MB zdarma na JAKOUKOLI komunikaci.
připomínám - uvedené tarify již nelze znovu aktivovat, jen zůstávají těm, kdo je stále mají.
Aktuální tarify
Tady má vesměs pravdu
matata, jen prosím rozlišujte slova protokol a port. T-Mobile nerozpoznává protokoly ale porty. A třeba ICQ komunikuje pomocí protokolu
OSCAR, který může běžet i na portu 80, což je port běžný pro HTTP protokol.
Takže shrnuji:
Aktuální Surf+ - zdarma komunikace přes porty 80, 443 (tedy protokoly HTTP, HTTPS, ale i ICQ nastavené na port 80, někdy Skype (skype pro PC určitě otevírá i jiné porty, nevím jak to dělá skype pro Android), dále pak aplikace Google Maps (data si stahuje po protokolu HTTP přes port 80), stahování aplikací z Marketu (také port 80) a mraky jiných aplikací). Rovněž všechny Ajaxové stránky (meebo, mibbit,...) komunikují pouze přes port 80 a jsou tedy v rámci tarifu zdarma.
Aktuální Surf+Mail - navíc zdarma komunikace přes porty 25, 110, 143, vyšší FUP.
Zcela nově v rámci Surf+ a Surf+Mail je nyní zadarmo komunikace přes program
Instant Messaging. Tato J2ME aplikace však zatím nejde do G1 nainstalovat...
Oproti jiným operátorům (Vodafone, O2) má t-mobile výhodu, že aktualizace firmware G1 jsou zadarmo vždy (i když nemáte žádné inetové zvýhodnění) a nezapočítávají se do FUP.
Tolik fakta ověřená u technika T-Mobile na lince pro významné zákazníky. Věřte nebo ne, ale chovají se tam k zákazníkům opravdu jinak.
K problematice portů: existuje spoustu aplikací, které nekomunikují přes výše zmíněné porty a tak by měly být zpoplatněny: IRC, remote desktop, obecně instant messaging, různé Push služby (třeba u Iphone).
U T-Mobile však pozoruji jednu zajímavou věc: na G1 jsem používal aplikaci AndroidIRC, která prokazatelně komunikovala přes port 6667 a měla by být v rámci Surf+Mail placená. Žádná data však naúčtována nebyla (a ani technik neví proč). Takže z toho usuzuji že v tom mají teď na t-mobilu guláš, resp. povolují další porty ale mlčí o tom.
Každopádně doporučuji - pokud máte Surf+ nebo Surf+Mail a začnete používat nějakou novou aplikaci u které předpokládáte komunikaci i jinde než port 80 (třeba nový ICQ klient), zavolejte tak za jeden den po použití aplikace na T-Mobile, ať se vám kouknou do vyúčtování a řeknou, jestli nemáte neúčtovaná nějaké data. Ignorujte veškeré řeči operátorek T-Mobilu typu: použití GPS je placené, prohlížení mailu přes seznam.cz je v rámci Surf+ placené atp.
A na závěr poslední připomínka:
Mám podezření, že synchronizace kontaktů na Androidu probíhá přes protokol IMAP a není tedy v rámci tarifu Surf+ zadarmo. Toto ještě musím ověřit. KAždopádně synchro kontaktů nelze na G1 vypnout a proto je možná tarif Surf+ pro G1 nevhodný (i když byste nepoužívali mail). Každopádně toto ještě vyzkouším a budu informovat.