Aktuálním favoritem je Xiaomi Mi4, které mě zaujalo jednak parádním designem, druhak luxusní hardwarovou výbavou. Cena sice není nejnižší, ale určitě ani přemrštěná. Co mě nutí pochybovat je primárně Android, vůči němuž mám s ohledem na zkušenosti se Samsungem, Sony a Huawei tak nějak zakořeněnou nedůvěru. Co jsem četl, MIUI je prý extrémně povedenou nadstavbou, která funguje jako blesk i po dlouhodobém (rozuměj x-měsíčním) používání, ale váhání nějak ne a ne odeznít. Taky jsem trochu nesvůj z provázanosti s čínskými aplikacemi a ze skutečnosti, že třeba Google Play se tam musí doinstalovávat krkolomně přes Mi Store.
Druhou možností v pořadí je Samsung Ativ S. U něho, stejně jako u Xiaomi Mi4, vnímám velmi pozitivně design. Bonusem je i fakt, že bych zůstal u Windows Phone (aktuálně mám Omnia W), které fungují opravdu parádně, navíc je čeká přechod na Windows 10, což by mohlo (ale taky nemuselo) být o to lepší. Proti je nicméně fakt, že je telefon už přeci jen dva roky starý (byť nemám strach z toho, že by byl pomalý; WP jsou v tomto směru skutečně parádně odladěný) a není úplně snadné dostat se k novému kousku. Ale cena je zase příjemných cca 6 tisíc.
Poslední volbou je pak iPhone 5, případně 5s, kde snad není potřeba nic moc vyjmenovávat. Relativně povedený design, perfektně sladěný hardware a software, tuna aplikací (mnohdy přednostně vydávaných). Velké mínus je ovšem cena, která je u toho "nejchudšího" pořád vyšší, nebo přinejmenším srovnatelná s tou u "nejlepšího" Xiaomi Mi4.
Byl bych vděčný v podstatě za jakýkoliv brainstorming, pokud možno s více lidmi s různými názory a zkušenostmi. Snáz se potom hledají mouchy u jednotlivých modelů a zvažují všechna pro a proti