Pokec22 rad a triků pro noční focení mobilem

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z1 compact - original ROM
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Ace 2 - CM10.2
Twitter: sduben
Tablet: Ainol Novo 9 Spark - CM11
Tablet 2 / ROM: Vodafone Smart Tab 4G - original ROM
Kontaktovat uživatele:

22 rad a triků pro noční focení mobilem

Příspěvek od duben » pon 31. srp 2015 9:09:28

Poslední dobou vycházely na webech o mobilech různé pseudorady a nesmyslné tipy na focení mobilem v noci. Takové to, když redaktor rozumím mobilům, ale neví nic o focení a dostane zadání udělej X tipů pro noční focení. Už se na to nedalo dívat, takže jsem sepsal opravdový návod. 22 rad a triků jak opravdu fotit v noci mobilem pořádně. A kde je ten rozdíl od webů, kde redaktoři musí sepsat článek? Stačí se podívat na fotky v článku, které jsou podle těch rad nafocené ;)

http://fotorady.cz/jak-fotit/22-rad-a-t ... ni-mobilem

Pokud máte nějaké další rady nebo triky sem s nimi, nebo do komentářů pod článkem. A jak fotíte v noci vy?

Obrázek
Píšu o focení na FotoRady.cz | Recepty na vaření fotím a dávám na SladkaPusa.cz

POSIX
Robot
Typ mobilu / ROM: Redmi 2
Rom: MIUI

Re: 22 rad a triků pro noční focení mobilem

Příspěvek od POSIX » pon 31. srp 2015 17:07:24

:palec:

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: samsung
Tablet: nvidia shield

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » sob 19. zář 2015 21:47:00

V noci nefoti poriadne ani kompakt do cca 300 eur. Mam canon s90, a ten uz nieco v noci odfoti, lenze ten stal cca 500..... Ale uvazovat naraz o mobile a o nocnom foteni, tak to je uplne bez vyznamu. Ako tak na kratku vzdialenost a pri osvetleni.
Nocne fotenie mobilom zabijaju samotni vyrobcovia, ked na miniaturne cipy pchaju nezmyselne rozlisenie, ktore pouzita optika ani len v naznaku neprenesie. Pri nocnom foteni je totiz okrem clony a casu dolezita fyzicka velkost jednotliveho pixelu na cipe. 20 megapixelov prenesie horkotazko premiova optika na zrkadlovkach. Plastova miniaturna optika na mobiloch odhadom tak 2 mega.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » pon 21. zář 2015 18:50:49

xxxFIREFOXxxx: A viděl jsi ty fotky v článku? Všechno je nafocené mobilem. Myslím, že pokud je dobrý nápad a nepřesahuje technické možnosti (jako třeba maximální délku času), tak zrcadlovka není nutná.

Navíc nikdo něříká, že fotka má být ostrá a technicky dokonalá ;)

unavix
Kyborg
Typ mobilu / ROM: OnePlus 7 Pro 12/256GB, Android 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od unavix » pon 21. zář 2015 19:05:56

Zajímavý čtení. Něco z toho určitě vyzkouším. Díky za článek.

Tap 1+1
Bůh odpouští, JÁ NE!

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » pon 21. zář 2015 21:04:39

Duben: ano, videl som ich, aj som precital vsetky diely clanku. Je tam jedna rada, ktoru treba dodrzat, a to stativ. Nehnevaj sa, ale ak by som chcel spravit podobne "kvalitnu" fotku mojim canon s90, tak by som ho nedokazal tak rozstelovat aby nieco podobne spachal. Zialbohu som fotoamater nadsenec a na tych fotkach vidim tolko chyb, ze az. Uznavam vsak, ze prilezitostnemu "cvakacovi fotiek a selfie" moze taka kvalita stacit. Koniec koncov, mobil je mobil a fotak je fotak. Sucasna moda vsetko v jednom vyzaduje tazke kompromisy, inak by ten foto, gps,mobil,internet, pocitac..... stal tolko, ze by si ho nikto nekupil.
Ako som spomenul v jednom prispevku, ak chces robit s mobilom co najkvalitnejsie fotky, kup si ten s najnizsim rozlisenim. O nic neprides, pouzita optika v mobile ti neprenesie viac ako 2 megapixely. A aj to prehanam. Neveris ? Pokojne sa stretneme, ty nieco cvaknes, ja cvaknem to iste a hodime to do kompu. Potom zmenis nazor na kvalitu fotiek a ich rozlisenie.
Aby som nebol len vseobecny, tie fotky maju v tienoch privela farebneho sumu a dalsia vazna chyba je ,ze ten fotak je strasne citlivy na protisvetlo a bocne svetlo.
Na milost by som vzal mozno huawei p8, aj ked nie je kralom, ale ma niekolko specialnych nocnych rezimov kedy si pomaha softverovo k lepsim fotkam.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » pon 21. zář 2015 22:09:22

xxxFIREFOXxxx: To množství chyb co tam vidíš mě zaujalo. Myslíš technickou kvalitu, nebo chyby z fotografického hlediska? K čemu je ve velké většině extrémní kvalita, když dnes 90 procent fotek končí na internetu v rozlišení kolem 1200px? Ano pro pořádné focení asi nebudu brát mobil, nicméně většina těch fotek bude vyvolaná na A2 vypadat dobře. Podle mě na focení je nejlepší akový foťák co zrovna neleží doma na polici. A mobil dneska máme u sebe skoro vždy, takže umět z něj dostat maximum se dle mého určitě hodí.
Nejmenší rozlišení taky není úplně ideální volba, protože třeba ta XPeria má větší čip než se do mobilu dává, takže hustota pixelů na palec vychází o něco lépe. A taky zmenšením dokážu odstranit některé vady, doostřit a pořád budu mít ve fotce detaily.
Samozřejmě šum u fotek, když je to focené kolem půlnoci tam trochu je, citlivost ne moc kvalitních objektivů v mobilech na protisvětlo a boční světlo je taky neoddiskutovatelná. Nicméně proti levným kompaktům už se mobil dá pro srovnání v klidu použít. Navíc s výhodami jako je okamžitá synchronizace fotek, snadnost publikace apod.

Samozřejmě mobilem nepořídím takovhle fotky http://duben.org/fotografovani/trojsky-most-praha, ale to snad ani nikdo nečeká a nedává mi moc smysl to ani srovnávat.

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » úte 22. zář 2015 6:57:14

Duben, myslim technicku kvalitu.
Mas pravdu v tom, ze najlepsi fotak je ten ,ktory mas u seba a mobil mas u seba vzdy. Kvoli tomu som si kupoval s90, ktora nie je o moc vacsia ako ten mobil.
Technicka kvalita fotiek z mobilu staci na ptezentaciu na webe, to mas tiez pravdu. Ale ak by si sa ju pokusil vytlacit vo foto kvalite na vacsi format ako pohladnica, tak zaplaces.
Naviac mna dost bavi rozostrovanie pozadia - bookeh - a tu zialbohu vsetky fotomobily vdaka nulovej ohniskovej vzdialenosti su uplne v minuse, rovnako ako skoro vsetky kompakty. Dokonca ani moja s90 ho nezvlada poriadne a chcem kupit canon g1x mark 2 . Asi pride na vianoce.Nebavim sa teraz o foteni zblizka.
Zaver: ano - fotenie s mobilmi pre ucely webu a v beznych podmienkach...... Nie - na fotopapier, ak mate vyssie ambicie, nocne foto, apod.
Tie fotky v zavere tvojho postu su fotene kompaktom alebo mobilom........
Tvoje rady na fotenie mobilom v noci su ok, len take fotenie velmi rychlo narazi na technicky strop pristroja, a to uz neprekonas. Takze moja rada znie: skuste si to, ale ak vas nocne fotenie chyti kupte si aspon pokrocily kompakt.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » úte 22. zář 2015 10:04:21

xxxFIREFOXxxx: Viděl jsem vytištěné noční fotky z mobilu na A0 na vernisáži, při vyhlášení soutěže P8NocniSvet a vypadaly moc dobře. On paradoxně papír některé vady schová a šum na něm vypadá celkem hezky.

Ty fotky trojského mostu z mého webu jsou focené profi zrcadlovkou s nejlepším sklem který se k ní dá koupit.

dufko
Droid
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi9
Mobil 2 / ROM: xiaomi mi note 3
Tablet: teclast t10

Příspěvek od dufko » úte 22. zář 2015 10:20:28

Vďaka. Mne dal článok nový poznatok.

A to že som do svojej xperie kúpil zbytočne fv-5, a better camera a iné foto aplikácie. Lebo sa mi zdalo že plno zmien nastavenia sa akosi málo prejaví - už teraz viem že za to môže uzatvorená xperia.

Tak som na skúšku urobil v tmavom prostredí foto na automatiku a potom som dal iso 50 vo fv-5 a vo vstavanom foťáku. Rozdiel v nastavení je obrovský.

Iso 50 vo fv-5 vypadá o chlp inak ako automatika.
Iso 50 vo vstavanej aplikácii urobilo skoro úplne tmavú fotku.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » úte 22. zář 2015 11:33:40

dufko: Ono v příliš tmavém prostředí ti na ISO 50 skutečně vyjde moc tmavá fotka, protože bych potřeboval delší čas, ale přes 1" se s Xperií v současném stavu API nedostaneš. Camera FV-5 se ti asi přenastavila, pokud jsi neudělal ten postup jak je v článku v trikách k FV-5. A pokud ano, tak ti asi taky vyjde celkem tma. Jak píšu v jednom z tipů, kvůli omezení času se dá rozumě fotit jen vhodně osvícená noční scéna. A to úplná tma není.

Prý funguje dobře "mod v4", jsou to předělané knihovny z Xperia Z3 pro použití v Xperii Z1, jde pak prý nastavit natvrdo ISO a další parametry. Ale je potřeba udělat root a já se v tom nechci hrabat kvůli záruce, je pro mě podstatnější fotit pod vodou a v případě problémů moc reklamovat, než umožnit dokonalé focení v noci.

dufko
Droid

Příspěvek od dufko » úte 22. zář 2015 12:27:55

Ja viem, išlo mi iba o skúšku že naozaj s fv-5 toho veľa neurobím.

Pri iso 3200 bola fotka svetlá s množstvom šumu.

Dal som vo fv-5 iso 50, fotka mala o chlp menej šumu a bola o chlp tmavšia.

Dal som iso 50 vo vstavanej aplikácii a fotka bola takmer čierna.

Takže na mojej z3 budem fotiť so vstavanou aplikáciou a prípadné nastavenia meniť tam.
Akurát na fv-5 sú nastavenia viac po ruke, čo z toho keď nefungujú :).

Sa môžem potom diviť že pol hodinu fotím západ slnka a fotky sú takmer rovnaké na rôzne nastavenia :)

Blackhawk
Droid

Příspěvek od Blackhawk » úte 22. zář 2015 13:41:47

Preco sa v kazdom vlakne kde sa snazi niekto dat nejake rady musi objavit "vacsi" odbornik, ktory svojou kritikou chce ukazat ostatnym, ze je vacsi odbornik ako autor? :?

dufko
Droid

Příspěvek od dufko » úte 22. zář 2015 14:40:01

Ja neviem, vidím v pohode diskusiu kde jeden dáva rady na ako tak schopné nočné foto a druhý upozorňuje na limity, ktoré sa oklamať proste nedajú.

Ja som vďačný za rady ako vymačkať z mobilu maximum, pritom mi je jasné, že to nikdy nebude ako zrkadlovka, treba poznať limity a počítať s nimi.

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » úte 22. zář 2015 15:09:01

Presne tak, treba poznat hranice techniky, svoj rozpocet a svoje ambicie. Je pravda, ze fotaky v kvalitnejsich mobiloch sa vyrovnali lowendovym kompaktom. Mohli by byt aj kvalitnejsie, keby nepodlahli marketingu. Podla mna je uplne zbytocne rozlisenie nad 2 mpix, alebo automaticke zaostrovanie kvoli brutalnej hlbke ostrosti. To radsej mali vyrobcovia dat tie peniaze do vacsieho cipu, alebo lepsej optiky. Lenze marketing........ :neane:

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » úte 22. zář 2015 16:13:01

xxxFIREFOXxxx: Podle mého je ideální rozlišení kolem 8Mpix, vyšší se vyplatí jen v dobrém světle, kde zachytí hodně detailů, pak se to ovšem musí zmenšit a doostřit. Proto Xperia dělá to že v automode fotí to 8Mpix a 20 Mpix použije jen na vyžádání. Automatické zaostřování považuju za dost podstatné, když není jak ostřit manuálně a zrovna na mobilu jde o rychlost, takže cvak a jde se a ne že budu řešit ruční ostření. S hloubkou ostrosti to nemá co dělat, tu ovlivňuje clona a ta je fixní a daná malým čipem a malou ohniskovou vzdáleností. Větší čip je zrovna v Xperii, o moc větší ale zase dát nejde, to by bylo na úkor tloušťky mobilu. Lepší optika je otázka, nejsem si jistý jestli se neřeší spíš kombinace dostatečně dobré optiky co ale zároveň musí vydržet proti odření při nošení, otlapkávání rukou, a další parametry, které se u optiky na foťáky tolik neřeší protože kromě chvílí kdy se fotí jsou chráněné krytkou.

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » úte 22. zář 2015 16:33:55

Duben, naozaj si myslis, ze ta uboha plastova mikrososovka pouzita v mobile ti prenesie obrazovu informaciu s rozlisenim 20 mpix ???? A hlbka ostrosti ma vela co so zaostrovanim a jeho zbytocnostou v mobile. Vsimni si na vlastnych fotkach, ze mas na nich vsetko ostre bez ohladu na co ten fotak ostril. Na mobile by pokojne stacil rezim makro pre superblizke fotenie a potom len automatika bez ostrenia. Mal som davnejsie kompakt bez zaostrovania a nebol vobec zly. V mobile je to len marketingova zalezitost, lebo fotak so zaostrovanim a 20 mpix sa preda lepsie ako fotak bez zaostrovania a s 2 mpix. A kvalitu fotiek cert vezmi.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » úte 22. zář 2015 18:49:42

xxxFIREFOXxxx: Podle toho co vidím při zvětšení 1:1 tak proti 8Mpix mobilům víc obrazové informace rozhodně přenese. Hloubka ostrosti vs automatické zaostřování je nesmysl. Na mobilech není vždy ostré vše, je sakra rozdíl jestli ostříš na popředí nebo na pozadí. Ano nevykreslí ti to bookech jako 1,8 na Fullframe, ale klidně se ti stane že bude ostrý dům někde v pozadí a totálně rozostřená osoba v popředí. Takže klidně si autofokus na mobilu vypínej, já jsem za něj rád a mobil bez autofokusu bych na focení nebral ani náhodou. Na mých fotkách je vše ostré, protože je to hodně zmenšené a není tam výrazně něco v popředí vůči pozadí. S případným použitím makročočky to je už úplně jinde, protože tam už pak bez ostření neuděláš použitelnou fotku.

Abych ti uvedl konkrétní příklady:
Foceno na mobil s malého stativu https://instagram.com/p/722BHkR7-p/ (všimni si stromů v pozadí a představ si, že by bez možnosti vybrat ostřící bod bylo zaostřeno na stromy v pozadí, jak by asi vypadala mochomůrka?)
Foceno s makročočkou na mobilu, pavouk se na pavučině ve větru dost hýbal, reálná velikost pavouka cca 3mm, fotilo se dost špatně, aby to bylo ostré https://instagram.com/p/70kEU8R77E/

Jinak co se mě týká, tak mě rozhodně prodají jako fotomobil spíš 20 Mpix s autoostřeím než 2Mpix bez ostření. Ideální by mi přišlo 8Mpix s autoostřením, v lepším případě s velikostí čipu jako má ta Xperia, takže by to chytalo ještě víc světla.

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » úte 22. zář 2015 19:09:21

Ved hovorim, ze rezim makro je potrebny. Ale dobre, ukaz mi fotku, kde si zaostril na predmet vzdialeny 5 az 10 metrov a pozadie vzdialene 20 metrov mas rozostrene !!!! Ked to chces takto polopate......o takom zaostrovani hovorim cely cas, nie ze tu vytiahnes makro fotku s rozostretym pozadim. Niekolky krat tu opakujem, stacil by rezim makro a rezim fixfocus bez zaostrenia. A co sa tyka prenosu obrazovej informacie.....canon robil testy svojich fotakov a zistil, ze 20 mpix prenesie horkotazko L rada, t.j. najvyssia. Moj s90, co bol vtedy premiovy pokrocily fotak s premiovou optikou preniesol 8 mpix. Takze hovorit tu o fotomobiloch s rozlisenim 20 mpix je slusne povedane ( autocenzura) !!!! To rozlisenie ma len cip, co je udaj ktory predava. To co sa ti zda, ze je rozlisenie je len dopocitanie pomocou softveru.

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » úte 22. zář 2015 19:26:50

Ale ta mochomůrka není focená makrorežimem. To je normální íbodové ostření a ty stromy jsou cca v té vzdálenosti o kterou po mě chceš ;). Samozřejmě to má své limity a rozostřit něco mobilem je práce, často to pak řeší výrobci SW pomocí nějakého režimu měkké pozadí apod. Ale ten rozdíl je dostatečný na to, abys viděl že je to co jsi primárně fotil neostré, pokud bys fotil bez ostření.

Ty testy na přenos rozlišení se dělají pomocí rozlišovací tabulky, určitě s kvalitní optikou přeneseš mnohem jemnější rozlišení obrazu a čáry několik mm od sebe budou u horší optiky splývat. Jenže zkrátka pokud vezmu 8Mpix fotku z Blackberry Z10 (mimochodem fotí fantasticky) a vezmu 20Mpix z Xperie tak v porovnání 1:1 tam bude těch detailů z Xperie vidět víc. Sice to nedává až tak smysl, ale viditelné to trochu je. A minimálně pokud 20Mpix použiješ pro odšumění a výpočet 8Mpix fotky, tedy jako pomocné pixely pro zkvalitnění fotky, tak mi to zkrátka pořád dává smysl.

A jak už jsem psal dříve, nehonil bych se až tak za technickou dokonalostí podstatné je jak fotka působí a jestli má nějaký nápad.

xxxFIREFOXxxx
Stálý androiďák

Příspěvek od xxxFIREFOXxxx » úte 22. zář 2015 19:42:03

Uuuuu, to je jednoznacne pravda. Fotka musi vyrozpravat svoj pribeh. Potom je diskusia o technike druhorada.

dufko
Droid

Příspěvek od dufko » úte 22. zář 2015 20:28:41

No len škoda že zrovna tá xperia moc dobré fotky nerobí :)

Autor tohoto vlákna
duben
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duben » stř 14. pro 2016 13:36:42

Oni se i z té Xperie dají dostat celkem dobré fotky, viz. https://www.instagram.com/p/BKUGBn5hvrF/" onclick="window.open(this.href);return false; nebo https://www.instagram.com/p/BLFytDMh-5I/" onclick="window.open(this.href);return false; (šířka hlavy s očima je kolem 1mm) ... ale dá to hodně práce a pak je nutný postprocess. Aktuálně fotím na Xperii Mi4 a je to výstupní kvalitou fotek a rychlostí foťáku úplně někde jinde. Třeba tohle už je na Xiaomi https://www.instagram.com/p/BMv8oYrB4S8" onclick="window.open(this.href);return false;, https://www.instagram.com/p/BMx_2w9hZx3" onclick="window.open(this.href);return false;

Odpovědět

Zpět na „Pokec“