PokecPřipojení analogového telefonu s pulzní volbou k ústředně

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
M.I.R.
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Nexus 5X

Připojení analogového telefonu s pulzní volbou k ústředně

Příspěvek od M.I.R. » úte 24. kvě 2016 22:39:33

No nevím, jestli zde pochodím, ale snažím se najít radu kde se dá :) Potřebuji udělat jakýsi "interkom" pro exitovou hru, kterou s přáteli otevíráme v Teplicích. Jelikož příběhová volba padla na období přelomu 19. a 20. století, sháněl jsem telefonní přístroj do herní místnosti, který by alespoň trochu designově odpovídal tehdejší době. Sehnal jsem nějakou repliku z (myslím) tak 80 let.

Telefon potřebuji připojit k ústředně Bonnel Tina AH-206. Mám k ní připojené dva analogové tlačítkové telefony s tónovou volbou a nemám s nimi jediný problém. Kuchnul jsem RJ11 kabel a nadrátkoval zelený a červný vodič na ústřednu a telefony mají on, vytáčí, vyzvání, zvuk projde.

Onen "historický" historický telefon je opatřen kabelem, který obsahuje hnědý, bílý, žlutý a zelený vodič a žádná kombinace "dvou vodičů", kterou jsem do ústředny zapojil se neprokázala jako funkční. Nejslibněji se jeví použít hnědý a bílý vodič. Telefon poté vyzvání, když někdo zavolá jeho číslo, ale bohužel nepřestane vyzvánět po zvednutí (akorát zvoní ve sluchátku). Zvuk skrz neprojde a nelze z něho volat.

Zkoumal jsem to kde se dalo a zjistil jsem akorát následující:
Jenže původní barvy v česku jsou A drát -bílá, B drát - hnědá, zvone- žlutá, zem- zelená. A dělal se taky plochý.

Pak přivandrovaly z ciziny barvy A-rudá, B-zelená, zvonek-žlutá, zem-černá.
A dnes se jiné nedělají.
Otázka tedy zní, jak mám telefon zapojit tak, aby fungoval? Jakákoliv rada bude dobrá :) Doufám, že se mezi vámi najde ještě nějaký znalec analogových systémů :)

Foto zde:

https://goo.gl/photos/RyeRxLdbNJbDMcQA7" onclick="window.open(this.href);return false;
T-Mobile G1 -> LG Optimus One -> Samsung Nexus S -> Huawei Honor 2 -> LG Nexus 4-> LG Nexus 5X

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Připojení analogového telefonu s pulzní volbou k ústředně

Příspěvek od ludekbrno » stř 25. kvě 2016 6:12:45

Nevím jak moc to platí do historie, ale mininálně posledních 50 let je v česku pro analogové telefony používáno výhradně dvouvodičové zapojení. Z konektoru RJ11 se využívají pouze dva prostřední kontakty a ani nezáleží na polaritě. Princip je signalizace je jednoduchý, v klidovém stavu je na vodičích z ústředny stejnosměrné napětí kolem 50V a telefon má vysokou impedanci. Pokud přichází hovor, tak ústředna pouští do vodičů střídavé napětí 25Hz, které způsobí vyzvánění telefonu. Když zvedeš sluchátko, propojí se hovorový obvod v telefonu, tím se výrazně sníží impedance telefonu a ústředna podle toho pozná, že zvedls sluchátko a propojí tě s protistranou. Pokud chceš volat ty, tak zvedneš sluchátko, což opět ústředna rozezná podle snížení impedance telefonu a buď pomocí pulsního voliče s definovanými pulzy přerušuješ okruh, přičemž ústředna podle počtu pulzů spočítá, jaké číslo vytočils a nebo pouští telefon do okruhu tóny z DTMF kodéru. Každopádně to vše probíhá po dvou vodičích.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
M.I.R.
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Nexus 5X

Příspěvek od M.I.R. » stř 25. kvě 2016 23:12:38

Díky za info. Takhle ucelené vysvětlení jsem nikde nenašel, ač jsem se dopracoval k podobnému výsledku. Dneska jsem přitáhl jiný telefon s rotačním voličem a ten bez problémů funguje na dva vodiče.

Onen "historický kousek" půjdu vrátit pro nefunkčnost. Díky za radu!
T-Mobile G1 -> LG Optimus One -> Samsung Nexus S -> Huawei Honor 2 -> LG Nexus 4-> LG Nexus 5X

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » čtv 26. kvě 2016 7:40:00

Může být, že nějaké úplně staré telefony využívaly jiné zapojení, ale řekl bych už tak od 50-tých let 20.století by všechny telefony měly být dvouvodičové. Znám ten princip proto, že jsem kdysi vyvinul a vyráběl tzv. GSM brány, nebo-li krabičku, která v sobě měla GSM telefon a jako výstup RJ11, do kterého se připojil analogový telefon. Takže volals sice přes siť GSM, ale z klasického analogového telefonu. Musel jsem mít nastudováno, jak vlastně ty analogové telefony spolupracují s ústřednou. Tak OK, hlavněže našels řešení.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“