PokecO2 ruší pomalá data nad rámec hlavního datového balíčku!

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Supík
Admin - kdysi hodnej
Typ mobilu / ROM: MI9 + HTC G1
Kontaktovat uživatele:

O2 ruší pomalá data nad rámec hlavního datového balíčku!

Příspěvek od Supík » čtv 16. čer 2016 10:57:36

Lampárna u Supíka. :)

Tak jsem se na netu dočetl, že O2 od července zruší možnost být připojen k internetu sníženou rychlostí. Tedy např. po vyčerpání základního balíčku dat tarifu nedojde k brutálnímu snížení reální rychlosti někam na polovinu 20 let starého dialupu, ale rovnou na 0. Bude docházet k přesměrování na Landing page O2, kde se dá nějaký ten datový balíček dokoupit. Dle vyjádření O2 je cca 13% dat přenecených sítí právě z těchto "přetečených" FUPů. A prý je to obrovský problém pro ostatní zákazníky.

Co bych k tomu dodal.
1. O2 na to má nárok
2. dle vyjádření O2 se nejedná o zhoršení slubžby, takže to nedává nárok na rušení smlouvy. (prý ať si stěžujeme na lampárně ČTÚ)
3. jsem zvědavý co udělá ČTÚ v okamžiku, kdy toto zavede celý kartel O2 Tmobil Vodafone (vsadíme se, že kromě blekotání neudělá nic?)

Co mne na tom štve:
1. Když si koupíte doplňovací balíček před koncem měsíce a data z balíčku nevyčerpáte, tak tato data nejsou převedena do nového měsíce a poměrná část peněz není vrácena. O2 samozřejmě nikdy nezveřejní kolik peněz jim za toto zůstane a dat takto nikdy neproteče. Vždy budou jen poukazovat na to jací jsou zákazníci syčáci, že jim zadarmo přetěžují síť.
2. kdysi v O2 existovali datové neomezené paušály cca za 1000kč s tím, že co síť přenesla bylo na cílové zařízení doručeno. Teď se O2 bije za balíčky po pár desítkách megabajtech a to v době kdy se nám snaží promovat super rychlé LTE. Docela obchodnický trapas. Jestli bych někde nechtěl pracovat, tak v marketingových odděleních operátorů. (viz blábol, že tu sníženou rychlost ruší například i proto, že si lidi stěžují, že jim nabíhají pomalu stránky. Tohle musel vymyslet klasický korporátní .... . (dosaďte si sami, začíná to zetkem)
3. zřejmě se s tímto svezou i virtuální operátoři bežící v dotčených sítích.

Závěr: Nechtěl jsem k tomuto novému modelu placení dat nepoužít nějakou metaforu, protože těžko nějakou korektní najít, ale nevydržím to. :p Je to jako když vám prodají reklamou vychválené supersport auto a měsíčně vám do něj nalejí jen 10litrů benzínu s tím, že to 90% lidí stačí. A umožní vám si dokupovat po 5litrech s tím, že na konci měsíce vám zaplacený obsah nádrže vylejí a dají do ní zas těch 10litrů.
Docela by mne zajímalo, jaký má vliv dostupnost dat na mobilech pro ekonomiku celé země. Zrychlení možnosti utratit peníze od okamžiku rozhodnutí po provedení té útraty se nutně musí projevit na vybraném DPH.. no ale to by bylo asi nadlouho. Stát si drahými prodeji frekvenčních pásem na tenhle problém zadělává sám.
Pokud vám AndroidForum pomohlo, tak jej prosím sdílejte a lajkute na FB a dalších sociálních sítích. A nebo ho třeba i podpořte vypnutím adbloku a nebo pošlete donation ..viz pravý sloupec. AF to potřebuje. Díík

Cleric
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Apple iPhone 13 Pro 256GB
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7

Re: O2 ruší pomalá data nad rámec hlavního datového balíčku!

Příspěvek od Cleric » čtv 16. čer 2016 11:14:12

Vodafon na nátlak veřejnosti naneštěstí tento krok neudělá. Teď už jen čekat co udělá T-Mobile.

Jako za mě je mi to fu(c)k, ale hrozně mě s*** jakým způsobem to kyslík celé prezentuje a co kolem toho dělá za kopičiny.

ax1qwer
Moderátor
Typ mobilu / ROM: BlackBerry Passport QWERTZ

Příspěvek od ax1qwer » čtv 16. čer 2016 11:57:56

Aby cele O2 s prominutim zdechlo, tohle je fakt svin*rna. Akorat odirat zakazniky, to by jim slo. Mam sto chuti od nich odejit a vzit si v praci firemni tarif od TM. S cenama je to skoro stejny.

       
Smartphone: BlackBerry Passport QWERTZ

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Příspěvek od Mirda86 » čtv 16. čer 2016 12:05:23

Jenze TM to ma stejne,ne?Respektive to zavedl nedavno.

Autor tohoto vlákna
Supík
Admin - kdysi hodnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » čtv 16. čer 2016 12:08:05

no ještě bych se zeptal našeho odborníka na FUP:

Pokud vám AndroidForum pomohlo, tak jej prosím sdílejte a lajkute na FB a dalších sociálních sítích. A nebo ho třeba i podpořte vypnutím adbloku a nebo pošlete donation ..viz pravý sloupec. AF to potřebuje. Díík

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Příspěvek od Mirda86 » čtv 16. čer 2016 12:24:13

O2 jako jako jedine z tech 3 melo relativne pouzitelnej net i po vycerpani FUP.Zalozilo si na tom i kdysi kampan ze po precerpani funguje slusne brouzdani po netu a podobne.
A najednou jim vadi kdyz toho lidi vyuzivaji nebo teda "zneuzivaji"? He he ...svinarna :)

amirinda
Robot
Typ mobilu / ROM: Realme 7 Pro

Příspěvek od amirinda » čtv 16. čer 2016 12:46:51

jako newím co blbnete, to pomalý bylo stejně nepoužitelný, prostě chci nějakou službu tak si jí musím zaplatit...

ax1qwer
Moderátor
Typ mobilu / ROM: BlackBerry Passport QWERTZ

Příspěvek od ax1qwer » čtv 16. čer 2016 12:49:44

Ses zamestnanec O2 ? Na ruzny messengery ti ta rychlost v pohode vystacila

A kdyz potrebujes nutne neco najit, tak ses rad za cokoliv, ale je demence , kdyz na konci mesice prestrelim FUP, tak si kupovat znovu stejnej objem dat, kdyz ho nestihnu vycerpat, zaplatim za to navic, nevyuziju to a data mi nikdo neprevede. To radsi par dni doklepu s netem jak snek.

       
Smartphone: BlackBerry Passport QWERTZ

amirinda
Robot

Příspěvek od amirinda » čtv 16. čer 2016 12:59:39

jako nejsem jejich zaměstnanec, ale nechápu, prostě mám nějakej tarif a za něj si platím, do auta taky musíš natankovat když chceš jet ať už se ti ceny benzínu líbí nebo ne.

Autor tohoto vlákna
Supík
Admin - kdysi hodnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » čtv 16. čer 2016 13:05:49

amirinda píše:..chci nějakou službu tak si jí musím zaplatit...
On ten princip u O2 je, že to co lidi používají byla jejich nabídka za kterou platí. Tedy O2 nabízelo službu s parametry za které se platilo. O2 kalkulovalo cenu za službu jako celek a to co bylo "zdarma" bylo rozhodně zaplacené. To, že O2 celkem úspěšně manipuluje lidi, "že přeci to bylo zadarmo tak co si lidi vyskakujou". Takže ve výsledku si řeknou: no když něco chci, tak si to musím zaplatit je fakt úsměvné. Ano bylo to pomalé a na spoustu věcí nepoužitelné. Jenže na tom "pomalém nepoužitelném" bez problémů fungují aplikace jako whatsapp, maily, služby založené na příjmu xml dat (počasí např), google maps s navigací taky chodí, dokonce i hry jako ingress se na tom dají hrát. To, že se použití služeb mírně zpomalilo a že nešlo třeba rozumně odesílat větší přílohy se dalo překousnout.
Ale opakuji.. O2 má nárok na změnu pravidel. Můžou dělat si dělat co chtějí. Například zdražit tarify 100 násobně. Je to soukromá firma a podle toho se může chovat. Hlavní důvod proč se proti tomu lidi vymezují je ten, že trh s mobilním hlasem a daty je velmi dobře vykolíkován a běžný občan spotřebitel nemá moc možností k manévrování. Proto se na všechny tyto změny dívá s takovým povykem. V zásadě jsem rád, že jsem zakotvil u Vodafone. V tomhle okamžiku je to asi nejbezpečnější přístav, otázkou je na jak dlouho.

Ono by od nějakého korporáta bylo hezké vidět přiznání pravdy typu: včera jsme si koupilidalší frekvence. Stalo nás to ranec, ale budeme moci lépe pokrýt husté aglomerace. Nedá se nic dělat. Lidi používají data čím dál víc a tak jsme si spočítali že ten včerejší nákup bude stát na průměrného zákazníka 10-15kč měsíčně při 5letém rozložení té akvizice. A proto si teď od vás ty peníze vybereme.
amirinda píše: ale nechápu, prostě mám nějakej tarif a za něj si platím, do auta taky musíš natankovat když chceš jet ať už se ti ceny benzínu líbí nebo ne.
Princip je ten že za ty data nad rámec FUPu se vždy platilo. Není oběda bez účtu. Srovnání s auty je vždy dobré pro osvěžení představy. Problém zde je trošku jiný. Metafora k původnímu modelu dat co O2 používalo se dá použít srovnání s Teslou. Když si teď koupíš, Teslu tak na Superchargerech tankuješ navždy zdarma. (je to zaplacené v ceně auta) Taková jsou pravidla. Nově ale to je asi tak jako by Musk řekl: "prima koupili jste si moje auta, tak vám to tankování odteď ruším a budete hezky cvakat. Jen na začátku měsíce vám tu baterku jednou nabiju". Pak už si to platíte dál. A na konci měsíce vám zase to co jste si zaplatili seberu. Nic vám za to nedám jako protihodnotu a jen vám zase jednou natankuju "zdarma".

amirinda
Robot

Příspěvek od amirinda » čtv 16. čer 2016 13:10:40

hele říkám jen svůj názor, ten "zpomalený" internet jsem prakticky nikdy nevyužil. Mám 1,5 Gb Fup a ten jsem překročil asi jednou, prakticky kam přijdu je wifi - doma, práce, hospoda atd.

rikardoso
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung S23Ultra 512GB - A13 -Vodafone

Příspěvek od rikardoso » čtv 16. čer 2016 13:53:46

To že tobě to nevadí a nikdy si zpomalený net nevyužil neznamená,že je to přeci správný...ostatní ho užívali a vyhovovalo jim to...jde o to,že mění podmínky a jsem zvědavej,jak to budou řešit s výpovědí od lidí...u konkurence se psalo,že se na to ČTÚ podívá...
Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř.

Cleric
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Apple iPhone 13 Pro 256GB
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7

Příspěvek od Cleric » čtv 16. čer 2016 13:57:38

Tady je určité řešení situace http://www.mobilmania.cz/clanky/ctu-az- ... ania.cz%2F

A to jsem nedávno kyslíku tleskal za Spotifyhttp://www.mobilmania.cz/bleskovky/o2-n ... 3DSpotyfly

Odpovědět

Zpět na „Pokec“