Tak jsem se na netu dočetl, že O2 od července zruší možnost být připojen k internetu sníženou rychlostí. Tedy např. po vyčerpání základního balíčku dat tarifu nedojde k brutálnímu snížení reální rychlosti někam na polovinu 20 let starého dialupu, ale rovnou na 0. Bude docházet k přesměrování na Landing page O2, kde se dá nějaký ten datový balíček dokoupit. Dle vyjádření O2 je cca 13% dat přenecených sítí právě z těchto "přetečených" FUPů. A prý je to obrovský problém pro ostatní zákazníky.
Co bych k tomu dodal.
1. O2 na to má nárok
2. dle vyjádření O2 se nejedná o zhoršení slubžby, takže to nedává nárok na rušení smlouvy. (prý ať si stěžujeme na lampárně ČTÚ)
3. jsem zvědavý co udělá ČTÚ v okamžiku, kdy toto zavede celý kartel O2 Tmobil Vodafone (vsadíme se, že kromě blekotání neudělá nic?)
Co mne na tom štve:
1. Když si koupíte doplňovací balíček před koncem měsíce a data z balíčku nevyčerpáte, tak tato data nejsou převedena do nového měsíce a poměrná část peněz není vrácena. O2 samozřejmě nikdy nezveřejní kolik peněz jim za toto zůstane a dat takto nikdy neproteče. Vždy budou jen poukazovat na to jací jsou zákazníci syčáci, že jim zadarmo přetěžují síť.
2. kdysi v O2 existovali datové neomezené paušály cca za 1000kč s tím, že co síť přenesla bylo na cílové zařízení doručeno. Teď se O2 bije za balíčky po pár desítkách megabajtech a to v době kdy se nám snaží promovat super rychlé LTE. Docela obchodnický trapas. Jestli bych někde nechtěl pracovat, tak v marketingových odděleních operátorů. (viz blábol, že tu sníženou rychlost ruší například i proto, že si lidi stěžují, že jim nabíhají pomalu stránky. Tohle musel vymyslet klasický korporátní .... . (dosaďte si sami, začíná to zetkem)
3. zřejmě se s tímto svezou i virtuální operátoři bežící v dotčených sítích.
Závěr: Nechtěl jsem k tomuto novému modelu placení dat nepoužít nějakou metaforu, protože těžko nějakou korektní najít, ale nevydržím to. :p Je to jako když vám prodají reklamou vychválené supersport auto a měsíčně vám do něj nalejí jen 10litrů benzínu s tím, že to 90% lidí stačí. A umožní vám si dokupovat po 5litrech s tím, že na konci měsíce vám zaplacený obsah nádrže vylejí a dají do ní zas těch 10litrů.
Docela by mne zajímalo, jaký má vliv dostupnost dat na mobilech pro ekonomiku celé země. Zrychlení možnosti utratit peníze od okamžiku rozhodnutí po provedení té útraty se nutně musí projevit na vybraném DPH.. no ale to by bylo asi nadlouho. Stát si drahými prodeji frekvenčních pásem na tenhle problém zadělává sám.