Příspěvek
od Case » čtv 14. říj 2010 16:06:57
Jestli to byl pokus o sestavení nějakého jakože unifikovaného testu, který by měl být na všech telefonech stejný, tak se ti to moc nepovedlo.
Např.:
- Jaké je základní nastavení telefonu? Widgety, aplikace, synchronizace dat, datové připojení, usínání datových připojení, displeje, atd...?
- Půlhodina hraní her - pokud pomineme, že i "hraní hry" je u každého trochu jiné, tak bys měl přinejmenším jednoznačně uvést konkrétní hru. 3D střílečka se spoustou efektů bude telefon zatěžovat docela jinak než piškvorky.
- 1-2 hodiny muziky - tak jak? Hodina nebo dvě? A v jakém formátu? V jaké kvalitě? Z jakého zdroje?
- 5-10 minut hovoru - Dtto. Pět nebo deset? Nemluvě o tom, že si nebudu vyplácávat volné minuty jen proto, abych otestoval baterku...
- Nějaký ten email - "Nějaký ten" je velice konkrétní počet, wtz. V jakém klientu? S jak častou synchronizací? Push email?
- 2-3 hodiny internetu - Tak dvě nebo tři? A přes jaké připojení (to "EDGE, GPRS, Wifi" je dost nicneříkající)? Mám na internetu být v kuse, tzn. nenechat telefon ani na chvilku usnout a pořád ho nutit něco přenášet? Nebo mám mít prostě jen otevřený browser a občas (a pak tedy jak často?) něco udělat?
- 10 fotek - Udělat deset fotek může zabrat půl minuty i čtvrt hodiny. Takže co z toho?
- 10-20 minut videa - V jakém přehrávači (jejich efektivita a tedy energetická náročnost se může radikálně lišit)? V jakém formátu to video má být? V jaké kvalitě a rozlišení? 10 minut nebo 20?
- 10-20 minut na Google Maps - Zase, co si pod tím mám představit? Spustit Google Maps a nechat telefon být? Celou dobu mapu sledovat (tzn. nenechat zhasnout displej)? Navigace? Zmiňuješ datové připojení, tzn. zřejmě bych měl tahat nové podklady, což znamená, že se buď musím pohybovat (jak rychle a při jakém zoomu?), nebo musím mapou hýbat (jak často?). A jako vždy - deset minut nebo dvacet?
Možná to působí jako pruzení, ale pokud chceš, aby podmínky toho testu byly aspoň trochu unifikované a výsledky byly aspoň trochu srovnatelné, tak bohužel takovéhle věci musíš specifikovat naprosto konkrétně, jinak dostaneš jen hromadu nicneříkajících čísel. Jsem si takřka jistý tím, že pokud se budu řídit těmihle nekonkrétními instrukcemi, které jsi sem hodil, dokážu na svém telefonu udělat dva různé testy, které budou všem těm podmínkám vyhovovat a výdrž baterie se přitom bude lišit minimálně v řádu desítek minut, ne-li hodin.