Gmail sice spokojeně používám, ale nepotřebuju mít celou poštu včetně zpráv z banky uloženou v telefonu, který můžu ztratit. V současnosti používám hloupý mobil a přes Operu mini si občas serfuju přes Gmail, Facebook a jízdní řády. Nemám žádný datový tarif (zatím ho nechci), platím pár halířů za kB, takže měsíčně proserfuju tak 40 kč. Už sem si četl, že se dá celkem snadno zakázat přijení přes GPRS a na internet chodit jenom přes wifi. Zajímalo by mě ale, jestli se dá datové připojení povolit jenom pro konkrétní aplikaci (Operu mini) a zbytek přenosů zakázat, nemusel bych se bát, že se mi při hledání autobusu zároveň spustí na pozadí synchronizace stovek kilobajtů, tu bych povolil až na wifi.
Pak mě ještě zajímá, jak se dá v telefonu nastavit synchronizace mejlů a kalendáře. Nechci aby mi telefon automaticky dělal binec v primárním gmailu, takže bych si založil druhý účet, ten použil pro aktivaci a tam si jednou za čas ručně povolil něco aktualizovat, primární gmail kontrolován spíš přes prohlížeč.
A poslední věc, přijde mi, že Android není moc dělaný pro klasickou sychronizaci s PC alá Windows mobile nebo i hloupý telefon (záloha kontaktů, sms, kopírování dat). HTC sice nějaký program na synchro má, ale otázka je co ostatní výrobci.
Jde mi zkrátka o to, že nechci být pořád online ani posílat na web každou poznámku z kalendáře, v ostatních věcech se mi Android naopak líbí (Symbian je nedodělaný na dotykové ovládání, WM 6.x končí, sedmičky sou hrůza a na iPhone nebudu dávat 16000).
Ocením když si můj román někdo přečte a poradí.