PokecProsím radu ohledně přechodu na Android

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Petr-73
Stálý androiďák

Re: Prosím radu ohledně přechodu na Android

Příspěvek od Petr-73 » pon 22. říj 2018 18:34:46

Někde jsem zahlédl informací o chystané novince značky Nokia, myslím že s označením 8.1.
Žádné bližší informace zatím k dispozici nejsou, ale možná bude stát za to. Loňský model Nokia 8 se moc mezi uživateli neujal, ale těch pár recenzí které jsem četl, byly pochvalné... To měl telefon ještě čtečku vpředu pod displejem, letos to už i Nokia dává dozadu.
Každopádně aktualizace systému jsou asi nejrychlejší a možná i nejdelší že všech, co jsou momentálně na trhu.

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » pon 22. říj 2018 18:37:05

Tak to udělám jako se Sony, prostě si to na 14 dnů půjčím a uvidím.

Já nechci řešit problémy, já to chci nastavit a používat a jediné co beru v potaz je HW porucha, SW musí bezchybně fungovat bez mého zásahu. Samozřejmě používám zálohy pro případ selhání protože jakýkoliv SW může selhat, ale abych řešila že mi něco nefunguje a přitom to fungovat má, to nechci. Takže custom rom asi ne. Ne, prostě jak jsem psala hned na začátku, co nejdelší podpora, aktualizace OS a pokud možno čistý Android. Launcher si koneckonců můžu nainstalovat takový jaký chci, ale třeba launcher na Lenovu (ne že bych ho ještě někdy chtěla mít a to cokoliv od nich) byl jedna velká příšernost a nešel odinstalovat, jen vypnout a stejně si bral nějakou RAM.

Petr-73: díky za info, nevíš kdy by měla vyjít? A cca cenově?

novas78
Moderátor
Typ mobilu / ROM: iPhone 13 Pro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas78 » pon 22. říj 2018 18:39:57

Pokud chceš opravdu to nejlepší ze světa androidu, tak zvol Pixel 3. Dostaneš nejlepší systém bez bloatware, pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace, nejlepší foťák + neomezené úložiště pro fotky v plné kvalitě a mnohem více. Za mě jasná volba.

Petr-73
Stálý androiďák

Příspěvek od Petr-73 » pon 22. říj 2018 18:43:11

V textu uvádějí že letos, ale přesný termín asi neznají. Také zmiňují i madel 9, ale ten je asi jako Yety. Všichni o něm mluví, ale už málokdo věří :-)

https://mobilizujeme.cz/clanky/na-bench ... roidem-pie

https://smartmania.cz/nokia-8-1-v-bench ... d-9-0-pie/

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » pon 22. říj 2018 18:44:04

Jasně že bych chtěla to nejlepší :-) Měl by se snad začít prodávat 1. listopadu v UK tak snad to bude i to Německo a CZC nebo nějaký jiný velký prodejce v ČR. To je za pár dnů tak ještě vydržím. A možná si do té doby půjčím Nokii a uvidíme :-)

https://www.techradar.com/reviews/google-pixel-3-review

novas78
Moderátor
Typ mobilu / ROM: iPhone 13 Pro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novas78 » pon 22. říj 2018 18:46:42

V německém Google store už je k dispozici v předprodeji a taky uvažuju o upgrade z Pixelu 2XL. Ale počkám si ještě na feedback, čas mě netlačí a P2XL funguje skvěle.

bk2601
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Note9
Rom: Stock

Příspěvek od bk2601 » pon 22. říj 2018 19:15:39

Huawei P20
Špičkový foťák, slušnej výkon, dostaneš dva nove android a dal podporu bezpečnostních zaplat (stará P9 lite dostává stále měsíční aktualizace, poslední je září 2018 a to je střední třída roku 2016..)display větší, ale úzké rámečky takze v ruce není tak velký, prostředí vyladene, bez sekání.
Kdyby si dala šanci čtečce v zadu tak Samsung S8/S9. Čtečka sice na zádech, ale spíš využijes sken duhovky nebo obličeje.
Hodinky Samsung Watch.
Alternativa pro Apple Watch 3/4. Premiérove hodinky se spoustou funkci, jedny z nejlepších na trhu. Nejsem si vědom žádného omezeni v kombinaci s Huawei tefonem.

Sluchátka Huawei FreeBuds
V podstatě AirPods v podání od Huawei.

MAC si nech.

Asi takto.

bodl99
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: ZTE Blade

Příspěvek od bodl99 » pon 22. říj 2018 19:19:55

No ale Huawei nemá čistý android. Má svou nadstavbu.

A Samsung gear jsou bohužel kulaté což bylo vyloučeno.

djmicho
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Realme X3 SZ
Mobil 2 / ROM: Motorola G5G Plus
Tablet: Mate 20 pro
Tablet 2 / ROM: Mi Mix 2S

Příspěvek od djmicho » pon 22. říj 2018 19:23:54

Petr-73 píše:
pon 22. říj 2018 18:34:46
Někde jsem zahlédl informací o chystané novince značky Nokia, myslím že s označením 8.1.
Žádné bližší informace zatím k dispozici nejsou, ale možná bude stát za to. Loňský model Nokia 8 se moc mezi uživateli neujal, ale těch pár recenzí které jsem četl, byly pochvalné... To měl telefon ještě čtečku vpředu pod displejem, letos to už i Nokia dává dozadu.
Každopádně aktualizace systému jsou asi nejrychlejší a možná i nejdelší že všech, co jsou momentálně na trhu.
Prvně bych si něco vyzkoušel než to doporučím ;) Nokia SW je tragický, zasekaný a téměř nefunkční. Aktualizace SW vychází leda tak v článcích na intenetu, realita trošku horší. Nokia 7+ má u 80% uživatelů Android 8 s srpnovou záplatou, na konci řijna... Ostatní modely jsou na tom ještě hůř, Nokii 7+ mám na měsíční testování a upřímně tragédie. Opravdu jedině Sony nebo úplně nejlépe Pixel, nic jiného takovou podporu a odladěnost jako mají Pixely nenabídne :)
Pokud mám telefon déle než týden, tak stojí za to ;)

policak
Droid
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9

Příspěvek od policak » pon 22. říj 2018 19:40:34

Nokia sw je téměř nefunkční? Škoda, že si názor českého nýmanda nepřečetli ve světě a pořád ty Nokie kupují. Mohli si ušetřit takových starostí s nefunkčním mobilem...
Podpis...to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Prosím radu ohledně přechodu na Android

Příspěvek od Mirda86 » pon 22. říj 2018 20:06:17

No pokud Huawei a uz si rezignovala na velikost tak novej Mate 20 Pro. TOP fotak (navic nejuniverzalnejsi),TOP hw a ctecka otisku v display vcetne 3D skenu obliceje.U nej ale ocekavej max 2 nove verze androidu (10 a 11).

Pripadne Pixel. Konkretne ten bez "XL" je na dnesni dobu kompaktni. Nicmene nechapu proc o nem uvazujes kdyz ma ctecku na zadech...kvuli ktere si vratila Xperii a povazujes tento zpusob umisteni za nepouzitelny.

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Příspěvek od LivArt » pon 22. říj 2018 20:15:03

Mno Nokii ani zadarmo, je to prostě číňan s logem. Prodává se to stejně jako jakejkoliv jinej číňan, protože cena. To je asi stejný jako OnePlus.

P20 Pro by byl super, ale zas není cena. Jako náhradu lowend iP nemůže být telefon za 15. To spíš klasickej P20, ale tam bych už zas trochu šetřil a šel cestou Honoru 10, i když čtečka na zádech.

Ad notifikace: Tak telefon bliká, rozsvítím a vidím, co že se to děje a jestli má smysl telefon odemykat. Nebo, v případě ambientních notifikací, stačí nad ním mávnout rukou/vzít do ruky, ale nvm, která stock ROM to má.

Ad zasekaný Samsung: Napravo vidíš, že jich pár mám. Jako pracovní telefon mám tu J5 2016, více méně po tom zas tolik nechci (hodně se z něj volá, píšu z toho maily, nastavuju wifiny a takový blbiny), tak je to zlatej telefon, protože u něj neznám slovo problém. Prostě to funguje, až mě to u tak levnýho telefonu překvapilo. Mně třeba S8/S9 připadá taková nic moc do ruky, klasická placatá S7 je proti tomu luxus.

Mirda86
Moderátor

Příspěvek od Mirda86 » pon 22. říj 2018 20:19:20

Hlavne ta Nokie nema snad ani jeden zajimavej telefon. Vsechno sedej prumer o nicem. Prakticky jediny lakadlo je ta podpora s cistym androidem. Nicmene v dnesni dobe cistej android uz neni takova vyhoda. U highendu beha skvele i skoro kazda nastavba. Neni treba se omezovat jen na toto.

LivArt: Nevim jestli to chapu dobre ale Honor 10 ma ctecku na predni strane :D

LivArt
Terminátor

Příspěvek od LivArt » pon 22. říj 2018 20:27:10

Tak to sakra nvm, na co jsem koukal :D Pak bych škudlil a klidně Honora.

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » pon 22. říj 2018 20:32:02

Mirda86 píše:
pon 22. říj 2018 20:06:17
No pokud Huawei a uz si rezignovala na velikost tak novej Mate 20 Pro. TOP fotak (navic nejuniverzalnejsi),TOP hw a ctecka otisku v display vcetne 3D skenu obliceje.U nej ale ocekavej max 2 nove verze androidu (10 a 11).

Pripadne Pixel. Konkretne ten bez "XL" je na dnesni dobu kompaktni. Nicmene nechapu proc o nem uvazujes kdyz ma ctecku na zadech...kvuli ktere si vratila Xperii a povazujes tento zpusob umisteni za nepouzitelny.
Na ten Mate 20 Pro se podívám, díky.

O Piuxelu uvažuju kvůli aktualizacím a čistému Androidu, jinak ta čtečka je právě velká závada, ale evidentně to bude o kompromisu, buď to nebo to druhé. Ale na ten Huawei se podívám. Dvě nové verze je asi tak to nejlepší co lze čekat jak jsem tak pochopila, takže důležité je že je to aspoň něco a ne že výrobce něco vyrobí a pak na to zapomene. Ten sken obličeje je něco jako Face ID? Jak je to se spolehlivostí a rychlostí? Co třeba když změním brýle, účes nebo použiju výrazně jiný make-up než obvykle (nebo budu bez něj ráno :-D ), pozná mě to?

Mirda86
Moderátor

Příspěvek od Mirda86 » pon 22. říj 2018 20:36:27

Podivej se na net. Ale mel by to byt stejnej zpusob jako u iPhonu. Nejen odemykani jako ma kazdej druhej telefon.
Jako ten Mate se fakt povedl. Nechybi mu vubec nic a navic pridava i par vychytavek co konkurence nema. Vcetne toho fotaku. Prisel s Android 9 a minimalne 2 jeste dostane. Takze teoreticky az zacatkem 4. roku bude neaktualni.

LivArt
Terminátor

Příspěvek od LivArt » pon 22. říj 2018 20:37:44

Huawei/Honor to má písemně, že budou dělat updaty "up to 24 months".
https://m.hihonor.com/us/cmsContent?key ... ate_policy

djmicho
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Realme X3 SZ
Mobil 2 / ROM: Motorola G5G Plus
Tablet: Mate 20 pro
Tablet 2 / ROM: Mi Mix 2S

Příspěvek od djmicho » pon 22. říj 2018 20:44:45

policak píše:
pon 22. říj 2018 19:40:34
Nokia sw je téměř nefunkční? Škoda, že si názor českého nýmanda nepřečetli ve světě a pořád ty Nokie kupují. Mohli si ušetřit takových starostí s nefunkčním mobilem...
Nebudem tu vyvolávat OT, když tak SZ nebo jiný téma ;) jediná Nokie co trochu běhá je 8, ostatní je tragicky neodladěné a zasekané za tím si stojím, klidně ti natočím jak ten krám 7+ 2-3 sekundy po odemknutí na nic nereaguje ;)
Pokud mám telefon déle než týden, tak stojí za to ;)

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » pon 22. říj 2018 20:46:11

Mirda86 píše:
pon 22. říj 2018 20:36:27
Podivej se na net. Ale mel by to byt stejnej zpusob jako u iPhonu. Nejen odemykani jako ma kazdej druhej telefon.
Jako ten Mate se fakt povedl. Nechybi mu vubec nic a navic pridava i par vychytavek co konkurence nema. Vcetne toho fotaku. Prisel s Android 9 a minimalne 2 jeste dostane. Takze teoreticky az zacatkem 4. roku bude neaktualni.
Na iPhonu to mám vyzkoušené a funguje to skvěle takže jestli je to jako na něm tak nevidím problém. Pročítám si teď recenze, zítra se na něj zajdu podívat do nějakého shopu ať si ho osáhnu (na obrázcích se mi docela líbí) a přes e-shop koupím ať si ho můžu vyzkoušet.

Mirda86
Moderátor

Příspěvek od Mirda86 » pon 22. říj 2018 20:48:58

Tak to abys nebyla zklamana. Ten telefon skoro nikde jeste neni. Ale treba budes mit stesti.
Kazdopadne kdyz predobjednas tak dostanes rychlou bezdratovou nabijecku a nejakou tu pseudopametovku 128GB.

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » úte 23. říj 2018 14:16:01

Mám objednáno na CZC, sice je to docela pálka, víc než kolik jsem původně chtěla dát, ale lepší asi nic nebude. Akorát teda je fakt obrovský podle popisu, uvidíme jak mi sedne do ruky. Měl by být 1.11.

bodl99
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: ZTE Blade

Příspěvek od bodl99 » úte 23. říj 2018 14:26:59

Pak dej vědět jak dopadla další zkušenost :)

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » úte 23. říj 2018 14:28:32

Jasně že dám vědět, bez vás bych to totiž asi vzdala.

Mirda86
Moderátor

Příspěvek od Mirda86 » úte 23. říj 2018 15:29:47

Tak musis ocekavat ze to bude skok jako krava. Z SEcka ktere je abnormalne malinke.
Kdyz se s tim poperes tak zas poznas vyhody velkeho displaye.

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » úte 23. říj 2018 16:08:49

Kam ten svět spěje :-D SE je abnormálně malinké :-D Když jsem měla svůj první smartphone, což bylo něco s Windows Mobile, tak to mělo 2.5" displej. Pak jsem přešla tuším na HTC Touch Pro které mělo jestli si dobře pamatuju 2.8" a pak jsem si koupila v US svůj první iPhone který měl 3.5" a byl to obrovský skok (když teda pominu fakt, že v ČR oficiálně nefungoval a řešilo se to takovým podivným modulem). Pak jsem šla z iPhone 4 na SE a opět to byl obrovský skok. Mezitím jsem sice měla několik Android a Windows Phone telefonů (Asus ani nevím už jak se jmenoval, byl červený :-D a Lumia 520 a následně 830), ale vždycky jsem se vrátila k iPhone, protože mi prostě vyhovoval svou velikostí. A teď budu mít přes 6" :-O Vždyť to už nebude moc chybět do mojí čtečky knih PocketBook, ta má 7". Abych pravdu řekla, chápu samozřejmě důvod velkého displeje u tabletů, ale co se týče telefonů, osobně bych brala za etalon dokonalosti tělo velikosti iPhone SE a bezrámečkový displej. Ale to asi nikdo nevyrobí, ani Apple se nehrne do SE2, tvrdí že uživatelů je málo.

No jsem zvědavá na ten Mate, za týden bude tady, jen doufám že nebude mít zpoždění.

Mirda86
Moderátor

Příspěvek od Mirda86 » úte 23. říj 2018 17:18:35

Ten uz davno dospel uplne jinam nez je nejake SE. Prave ze uz nefrci pomalu ani ty tablety. Dnes kazdemu staci i doma mrknout do telefonu a precist si zpravy, mailu a tak.

Navic je to zkreslene rozdilnym pomerem stran. Kdyz si to srovnas s tou 5" Lumii tak ano. Mate je o 18mm vyssi ale jen o 2mm sirsi.

Jestli ti ale tak strasne vyhovuje velikost SE tak myslim ze pujde Huawei rychle zpatky :D

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » úte 23. říj 2018 17:24:14

Uvidíme, říká se že zkusit se má všechno a třeba zjistím že jsem jen zbytečně konzervativní a bude mi velký telefon vyhovovat :-D Je fakt, že některé změny přijímám těžko, jiné ale naopak velice snadno tak uvidíme kam bude patřit tohle :-D

Třeba na 4k 43" monitor jsem si zvykla velmi rychle i když mi trvalo nějakou dobu vyladit zobrazení aby bylo koukatelné, ale na takové Windows 10 jsem si nezvykla dodnes a to jsem verzi Pro nahradila mnohem lepší a lépe vychovanou Enterprise LTSB. Ale také už nějakou dobu používám Antergos Linux (původně jsem zkoušela OpenSUSE, ale s tím byly každou chvíli problémy) a zdržuju se v něm stále víc protože i když nastavení je mnohem složitější než v těch Windows, tak ve výsledku funguje mnohem lépe. Na druhou stranu, všechny důležité věci stále dělám na MacBooku v macOS, který je podle mě prostě nejlepší OS pro počítače, tam to bude hodně těžké ho opustit pokud to vůbec teď udělám, Android s macOS jistě může koexistovat.

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » sob 03. lis 2018 12:56:51

Mám už několik dnů Huawei Nova 3i za cenu jíž nešlo odolat (i kdyby měl nakonec ležet v šuplíku) a i když mám výhrady ke čtečce otisků vzadu a špatně fungujícímu face ID (je pomalé a z deseti případů zafunguje tak šestkrát) tak celkově se mi líbí (hlavně vzhledově a tím že je bezrámečkový tak ta velikost není až tak obrovská i když tedy do kompaktního telefonu má daleko :-D ) a docela přemýšlím že ten Mate 20 Pro ani brát nebudu, je to přeci jen dost velká cena těch 24.000 Kč.

Nicméně chci se zeptat na pár věcí jestli můžu.
Dají se odstranit předinstalované aplikace, které po podržení nenabídnou odinstalaci? Mám tu pár blbostí které nechci a jen zabírají místo jako je třeba AppGallery, Galerie a Email, které duplikují aplikace od Googlu (nebo naopak jak odstranit ty aplikace od Google, prostě mít tam stejnou věc dvakrát mi přijde trochu hloupé).

Fotky, až dosud jsem používala Fotky.app v macOS a to samé v iOS, což nyní nelze. Co byste doporučili pro správu fotek pro desktop i pro mobil? Aby se tam daly dělat alba, přiřazovat klíčová slova a tak a hlavně aby to samé co v telefonu bylo i v počítači. Je možné takhle nějak použít ať už Google Photos nebo Huawei Galerii? Aby fotky byly v cloudu (tedy u Googlu) a do zařízení se stahovaly.

Existuje možnost rodinného sdílení předplatného za Google Drive a koupených aplikací? Apple má Family Sharing, až dosud jsme měly zaplacený iCloud 200 GB za 79 Kč a prostor se v rodině sdílel, funguje to takhle i u Googlu? A koupené aplikace z AppStore se daly nainstalovat i na iPhone dalších členů z rodiny (až na některé s in app nákupy), je možné tohle u Google?

A nakonec, asi i nadále budu používat iTunes jako hudební přehrávač, jsem na něj zvyklá, mám dost rozsáhlou knihovnu a tady asi není důvod proč si zvykat na jiný přehrávač. Ale zajímalo by mě jestli jde nějak synchronizovat hudbu z počítače s Androidem, nejlépe bezdrátově. Prostě že si naklikám jaké interprety, alba nebo skladby chci do telefonu a program se postará o všechno ostatní. Zatím jsem si nahrála pár alb přes Explorer ale je to zdlouhavé a nepohodlné, synchronizace je mnohem jednodušší. Jde to nějak?

Moc díky :-)

PS: co si myslíte o těchto hodinkách - https://www.czc.cz/huawei-watch-gt-clas ... 50/produkt ? Potřebuji aby mě upozornily že mě někdo volá a píše (SMS, Messenger, WhatsApp případně další app) a hlavně abych viděla kdo to je a mohla si přečíst zprávu, odpověď není nutná, aby měřily aktivitu (chůze, běh na běžeckém pásu, kolo atd), počítaly spálené kalorie, měřily spánek a kdyby byla možnost na nich třeba spustit odpočet času (často používám při vaření) tak by to bylo skvělé.

Petr-73
Stálý androiďák

Příspěvek od Petr-73 » sob 03. lis 2018 18:27:06

Autor tohoto vlákna
Abby
Stálý androiďák

Příspěvek od Abby » sob 03. lis 2018 18:53:52

Děkuju

Zamčeno

Zpět na „Pokec“