Co evidentně nevyměnili bylo tlačítko Home, protože po nějaké době přestalo klikat. Fungovalo, ale bez klikání, což je docela otrava. Možná půl roku jsem s tím žil, ale pak už začalo vynechávat, tak jsem si řekl, že je čas na opravu. Servis za to chtěl 1100, tak jsem se zasmál a koupil bez většího rozmyslu tlačítko za 80 Kč na eBay. Moc jsem nepátral, říkal jsem si tlačítko blbne, vyměním tlačítko. Když přišlo, rozebral jsem telefon (díky tomu, že už byl v záručním servisu, nebyl nějak brutálně slepen, nemusel jsem trhat žádné alobaly pod displejem nebo něco nahřívat) a šel docela dobře od sebe bez většího násilí. Po rozebrání jsem zjistil, že to, co kliká není součástí tlačítka, ale součástí PSB pod tlačítkem (dobře, napověděl mi už pohled na tlačítko když přišlo, ale proč se nepodívat i do telefonu). No, když už jsem tam byl, tak jsem tlačítko vyměnil za nové.
Výsledkem bylo tlačítko, které dál neklikalo a teď už v něm nefungovala ani čtečka otisků.
OK, 80Kč pryč, to rozdejchám, starému tlačítku nic není, tak ho tam vrátím a šel jsem na eBay objednat správný díl (tentokrát asi za 150 Kč). Díl přišel, opět jsem rozebral telefon, tentokrát trochu víc, abych se dostal ke správnému konektoru, a vyměnil jsem PCB s tlačítkem, které dále obsahuje dotyková HW tlačítka a jejich osvětlení, nabíjecí konektor a nejspíš pár dalších věcí (viz dále). Pří výměně jsem do telefonu vrátil původní tlačítko.
Výsledkem bylo tentokrát tlačítko, které kliká a čte otisky, ale pro změnu jsem zjistil, že nefunguje dotykové tlačítko zpět. Svítí, ale nereaguje na dotyk prstu. Na druhou stranu reagovalo na dotyk stylusu (aspoň něco). Zjistil jsem, že se bez něj dá telefon kupodivu ovládat (většina aplikací má nějaký jiný způsob, jak se dostat zpět), ale přece jenom je to dost otrava, takž jsem napsal prodejci, že mi poslal aušus a co s tím budeme dělat. Prodejce ochotně poslal další kus. Takže jsem si dal další kolečko. Rozebral jsem telefon, vyndal vadný kus a dal tam ten nový. Zde je asi dobré uvést, že dotyková tlačítka mají samolepící vrstvu a po jejich odloupnutí není úplně možné je bez ztráty kytičky vrátit zpět. Telefon jsem smontoval a výsledek?
Tlačítko kliká a čte otisky, dotyková tlačítka fungují. Paráda říkám si. Tak jsem telefon připojil na nabíječku. A sakra... Nic. Zkouším jinou nabíječku, hýbu kabelem a zjišťuji, že na některé nabíječky/kabely telefon nereaguje vůbec. Na některé ano ale nabíjí jen pomalu. Když se s kabelem dlouho vrtí, tak začne nabíjet i rychle. U nabíječky v autě je potřeba nehýbat konektorem v telefonu, ale povytáhnout ho z nabíječky. Paráda. Takže telefon je ve stavu, kdy reálně hrozí, že příště už se to nechytí a mně zůstane cihla. Druhý den jsem návdavkem zjistil, že telefon nepozná vyndání/zandání stylusu a dotyková tlačítka, která teď reagují na prst nereagují na stylus (zbytek displeje ano). Protože telefon nepoznal, že v něm stylus je, musel jsem vypnout upozornění na zapomenutý stylus. Po delší mailové korespondenci s prodejcem součástek jsem se na to vykašlal. Sice mi nabídl vrácení peněz, ale jen když pošlu zpět obě PCB (tlačítko bylo od jiného prodejce), což jsem logicky nemohl udělat, protože použité se do telefonu rozumně vrátit nedá a já jsem potřeboval telefon aspoň nějak funkční.
Takže závěrem. Celkově jsem z eBaye dostal 3 součástky. Všechny 3 byly vadné, což asi vypovídá něco o výstupní kontrole součástek, které se dostanou za pár korun k obchodníkům na eBay (já nakupoval z Německa, což je oproti Číně rychlejší, ale evidentně ne kvalitnější). Tlačítko nečetlo otisky a ty dvě PCB měly každé Úplně jinou závadu. Z toho usuzuji, že chyba nebude na mém přijímači. Ono se na odpojení a zapojení jednoho konektoru a dvou drátků nedá moc zkazit. Mimochodem, kamarád, který dřív pracoval v servisu mi sdělil, že servisy nakupují součástky taky někde na Aliexpresu (tedy ty autorizované asi ne, ale ty ostatní). Jediná výhoda je, že když jim to nefunguje, tak to mění tak dlouho než to fungovat začne.
Pozitivní zkušenost je, že jsem telefon poměrně důkladně poznal zevnitř. Zjistil jsem kde co je, kam je to připojené a když už jsem tam byl, tak jsem vyčistil pár věcí jako kamery a nefunkční proximity senzor, který už zase funguje. Taky jsem za pomoci nějakých youtube videí zjistil, že rozebrat Note 4 není zase taková věda, když víte jak na to.
Nicméně po tomto zážitku jsem se rozhodl dále neriskovat a urychlil jsem přechod na novější zařízení, na který by letos po třech letech s Note 4 už asi stejně došlo. Note je v záloze, kromě zlobivého nabíjení a detekce stylusu zatím funguje a dokud se bude aspoň nějak nabíjet, bude z něj dobrá záloha nebo Dormi child device. Jinak mu totiž nic nechybí.