PokecOdcizený telefon

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
Dernhelm
Nové Androidě

Odcizený telefon

Příspěvek od Dernhelm » stř 11. zář 2019 11:17:43

Zdravím Androiďáci,

pár dní zpátky mi byl v klubu odcizen telefon Xiaomi 4A. Jelikož byl mobil vypnutý, lokalizovat ho pomocí Google účtu bylo neúspěšné. Tak jsem ho alespon zamkl (i když měl gesto) také přes Google. Následně jsem šel na policii, kde mi řekli, že musím na nahlášení krádeže počkat pár dní a doslova odmítli něco řešit.

Později téhož dne mi zavolal jeden člověk, že mi telefon chce vrátit. Požadoval určitou částku, za kterou prý telefon od ,,zloděje,, nakoupil. Telefon si chtěl nechat, ale jelikož byl zablokován, byl mu dle jeho slov k ničemu.

Mobil mi předal, avšak byl v jiném pouzdře (nechápu proč) a bez SD karty. Po zadání hesla pro odblokování byl telefon úplně prázdný, avšak jsem si jistý, že jsem nic z interní ani externí paměti nemazal.

Prosím o radu, jak nyní dále postupovat, zda mám zkusit nějak data obnovit, či jak zjistit, že mobil není jinak upraven a jak je možné že v telefonu žádá data nezůstala? SMS zprávy mám uložené na SIM kartě, přesto jsou všechny smazány. SD karta, která byla plná důležitých věcí, mi asi chybí nejvíce a nevím, k čemu zlodějovi bude, když stojí pár set korun. Sypu si samozřejmě popel na hlavu a aby se situace neopakovala, můžu nějak SD kartu zablokovat?

Moc děkuji! :)

bodl99
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: ZTE Blade

Re: Odcizený telefon

Příspěvek od bodl99 » stř 11. zář 2019 15:00:46

No tak už jen to, že by po mě někdo chtěl peníze za můj mobilní telefon by narazil. Koupil kradenou věc a tu měl případně vrátit na policii nebo tobě. Ovšem chtít peníze je hodně zvláštní. Nehledě na to, že onen kupec mohl být i sám zloděj a jen jsi ho podpořil v jeho jednání.

V telefonu zůstala tvá SIM?

SD karta pokud nebyla šifrovaná, tak se nedá zpětné blokovat.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » stř 11. zář 2019 20:12:08

Dernhelm:
Na té historce nesedí jedna základní věc, jak ten nový "uživatel" mohl zjistit, čí ten telefon je? A kde by vzal tvoje číslo, aby ti na něj mohl zavolat? Myslím, že nás tady trochu lakuješ ;-) A kromě toho, pokud by ti opravdu zavolal, tak by asi každý normální kontaktoval policii, aby asistovala při předání telefonu. Kromě toho by policie telefon tomu novému "majiteli" zabavila a předala tobě, aniž bys musel platit nějaké výkupné. Tak si pořádně rozmysli, jak to doopravdy bylo ;-)
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
Dernhelm
Nové Androidě

Příspěvek od Dernhelm » stř 11. zář 2019 22:45:37

Ještě jednou zdravím a moc děkuji za odpovědi.

V telefonu mi SIM karta zůstala, avšak kontakty na ní a SMS zprávy už ne, byly určitě uložené na kartě. (zvláštní)
SD karta nebyla nijak zabezpečená, ani šifrovaná. Lze SD kartu zašifrovat?

Když jsem mobil blokoval přes Google účet, mohl jsem poslat na telefon zprávu, která se zobrazuje před zamčený display. Tam jsem nechal kontakt na známého, na kterého skutečně následující den ,,zloděj/kupující,, zavolal ze svého telefonu. Policii jsem samozřejmě vše sdělil, něco si zapsali a odmítli další spolupráci s odůvodněním, že to může být jen nálezce a na nahlášení krádeže je moc brzo, a nemohou nic víc dělat. Nevěřím, že to byl správný postup, ale nešlo je slušně přemluvit.

Ten ,,zloděj/kupující,, si o peníze řekl až na místě, kdy mi vysvětloval, jak k mobilu údajně přišel. A přesněji, spoléhal spíše na slušnost, že mu nějaké peníze za telefon vrátím. Přeci jenom, mohl telefon zahodit a nemusel se snažit mě kontaktovat. Telefon měl stejný jako já, jen s prasklým displayem, a proto si ho chtěl v případě, že bych ho neuzamkl, nechat.

Pořád ale nerozumím, k čemu si někdo bral obyčejnou SD kartu a proč je vnitřní paměť telefonu smazána..(+ta SIMka) přeci jenom, do mobilu se mi neměl jak dostat?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » čtv 12. zář 2019 8:14:43

No smartphony zprávy ani kontakty na SIM kartu neukládají, pouze do vnitřní paměti, tak proto NA SIM nic není. A pokud v telefonu nic nebylo, tak nejspíš jak jsi ho na dálku přes google blokoval, tak jsi dal rovnou i vymazání. Případně to mohl vymazat zloděj (což je dost pravděpodobné, pokud jsi ho nesmazal na dálku). Reset vnitřní paměti se dá udělat klávesovou zkratkou z vypnutého stavu, není potřeba se do mobilu přihlásit. SD karta se vždycky hodí, proč by si ji nenechal :-) Některé telefony umí šifrovat i data na kartě, ale musí se to provést na začátku, ne až telefon ztratíš.
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
Dernhelm
Nové Androidě

Příspěvek od Dernhelm » čtv 12. zář 2019 23:10:50

Moc děkuji a omlouvám se, nevěděl jsem to.

Můžu poprosit o jakou klávesovou zkratku jde? A popř. jak tedy lze data na SD kartě zašifrovat? ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pát 13. zář 2019 5:57:34

Kombinace kláves pro reset bez přihlášení se dá najít na internetu, liší se to telefon od telefonu. Bývá to ale něco jako on/off tlačítko + volume down nebo podobně, je potřeba stisknout je ve vypnutém stavu telefonu současně. Jinak SD kartu lze šifrovat pouze tehdy, pokud ta možnost je v menu nastavení úložiště.

Papooch
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung A51

Příspěvek od Papooch » pát 13. zář 2019 6:08:05

Obojí se liší telefon od telefonu, většinou je to power button + volume up/down. Tím se člověk dostane do recovery módu, kde se dá provést factory reset. Šifrování SD karty se dá udělat někde v Nastavení -> zabezpečení, ale v tom případě bude v jakýmkoliv jiným zařízení nepoužitelná a to i v případě, že totéž zařízení projde factory resetem,
Na poděkování slouží palec u příspěvku

bodl99
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: ZTE Blade

Příspěvek od bodl99 » pát 13. zář 2019 6:49:30

Nevím jak to má Xiaomi, ale kolegyně s Huawei po zašifrování mohla kartu použít v jiném Huawei, ale musela zadat heslo. Ovšem nevím zda to je stejné na všech telefonech. Osobně SD karty pro jejich nespolehlivost a rychlost nepoužívám.

Autor tohoto vlákna
Dernhelm
Nové Androidě

Příspěvek od Dernhelm » sob 14. zář 2019 18:59:11

Dobrá, děkuji všem.

sinco
Droid
Typ mobilu / ROM: S20FE 5G
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy S9
Tablet: Ferguson S3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinco » úte 17. zář 2019 8:19:44

Nevím jak u jiných telefonu ale u samsung S9 pokud zašifuji sd kartu a poté udělám tovarko tak po této činnosti bude pro telefon karta nečitelná. Dost blbé. Zapomenu na to že je karta zašifrovaná, udělám tovarko protože musím a jsem v .....háji
Sony SmartWatch2, Pebble Time Steel-černé, Fitbit ionic, Fitbit Versa 3, SGS7,SGS9, S20FE 5G

jirik77777
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9

Příspěvek od jirik77777 » úte 17. zář 2019 18:20:33

Tak je to take spravne.
Samsung Galaxy Note9 - Android 10

Odpovědět

Zpět na „Pokec“