ZabezpečeníSledování polohy telefonu

Moderátoři: don_alex, radegast

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Huawei P7-L10

Sledování polohy telefonu

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 10:24:21

Dobrý den, měl bych na zdejší odborníky jednu prosbu. Potřeboval bych stručně a jednoduše pro zcela běžného uživatele který má pouze základní znalosti popsat jak funguje lokalizace telefonu se systémem Android , jakým způsobem se dá vypnout a popsat jak zjistit zda v telefonu je instalována alternativní aplikace pro jeho lokalizaci. Já samozřejmě vím že podmínkou je zapnutí služeb pro zjišťování polohy. Stejně tak je mi známo jak polohu zjistit prostřednictvím účtu na Google nebo Samsung. Také vím že alternativní aplikace které umí lokalizovat a sledovat zařízení musí mít oprávnění správce zařízení. Vysvětlení mého požadavku je velmi prosté. Potřebuji někomu vysvětlit že bez příslušných nastavení telefonu a hesel k účtům Google a Samsung se telefon sledovat nedá a že v telefonu není ani žádná jiná aplikace která by lokalizaci umožňovala. A protože v tomto případě nejsem nezávislý tak popis od někoho jiného bude důvěryhodnější. Předem děkuji za ochotu.

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Re: Sledování polohy telefonu

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 10:45:19

Základním faktorem je to, že lokalizaci neprovádí telefon (aplikace), ale servery google (samozřejmě s výjimkou GPS, která získává pozici nezávisle). V případě povolení lokalizace telefonu odesílá telefon informace o zachycených GSM základnových stanicích a wifi v okolí a google servery na základě těch informací vypočte polohu a pošle ji zpět do telefonu a android teprve předá informaci o poloze prostřednictví standardního API rozhraní ostatním aplikacím, které polohu žádají. Z toho vyplývá jednoznačně, že pokud je zakázáno zjišťování polohy, tak to žádná aplikace nemůže nijak obejít, protože servery google vůbec do telefon informace i poloze nepošle.

píšu z mobilu
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

ramon.dexter
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock

Příspěvek od ramon.dexter » pon 27. led 2014 10:46:13

No, polohu mobilu lze zjistit vícu způsoby. Základem je triangulace za pomoci BTS stanic, což je základ samotný mobilní technologie. Každej mobil lze takhle vyhledat. Pak tam máš GPS, to je přesnější.
Tebe ale spíš zajímá, jak se k těmto datům dostat zvenčí. K tomu slouží nejrůznější aplikace. Asi nejrůzšířenější je "správce zařízení", který dokáže zobrazit polohu mobilů samotných. Pak tu jsou nejrůznější apliakce pro ochranu proti krádeži.

Abych to shrnul, k tomu, abys dokázal teelfon vyhledat, musíš do telefonu nejdřív nainstalovat aplikaci. Bez instalace další aplikace nemáš jakožto uživatel šanci polohu mobilu zjistit. Bez aplikace to umí jenom operátor. Stejně tak tu polohu nelze zjistit.

Spíš sem specifikuj, co konkrétně chceš vědět. Takhle obecně to je moc nekonkrétní a nedá se nic moc vysvětlit.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 11:02:50

Ramon:

Jen se hodí zdůraznit, že ať je to pouhá triangulace z BTS nebo pokročilejší zjišťování google, tak samotný výpočet polohy neprobíhá nikdy v telefonu, protože ten k tomu nemá potřebné informace. Takže to dělá buď software u operátora nebo server google.

píšu z mobilu
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 11:37:25

Pánové děkuji za odpovědi. Jak jsem psal já to vím ale potřebuji to nezávisle vysvětlit někomu jinému a pokud možno bez odborných termínů kterým stejně nebude rozumět, :DD
Prostě vysvětlení v tomto duchu:
1. Telefon SGS 3 mini lze standardním způsobem lokalizovat prostřednictvím účtu Samsung a Google. Podmínkou ale je zapnutí funkce "Služby pro zjišťování polohy" a znalost přístupových údajů k uvedeným účtům. Bez uvedených podmínek telefon lokalizovat nelze.
2. Existují alternativní aplikace které lokalizaci umožňují. Některé z nich si umí aktivovat "Služby pro zjišťování polohy" (GPS) samy a navíc můžou být v telefonu skryté čili nejsou vidět mezi ostatními aplikacemi. K zajištění své funkčnosti ale musí mít nastavení oprávnění "správce zařízení" . Pokud aplikace toto oprávnění nemá nelze s ní telefon lokalizovat.
3. I skrytá aplikace s nastaveným oprávněním "správce zařízení" je v telefonu vždy viditelná v "Nastavení - Zabezpečení - Správci zařízení"

Teď jsem si v podstatě odpověděl sám. :lol: Takže stačí když to někdo potvrdí.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 11:48:05

Ano :-)

píšu z mobilu

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 11:55:07

Děkuji za odpověď :lol:

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » pon 27. led 2014 12:07:25

JasperTN píše: 2. Existují alternativní aplikace které lokalizaci umožňují. Některé z nich si umí aktivovat "Služby pro zjišťování polohy" (GPS) samy a navíc můžou být v telefonu skryté čili nejsou vidět mezi ostatními aplikacemi. K zajištění své funkčnosti ale musí mít nastavení oprávnění "správce zařízení" . Pokud aplikace toto oprávnění nemá nelze s ní telefon lokalizovat.
3. I skrytá aplikace s nastaveným oprávněním "správce zařízení" je v telefonu vždy viditelná v "Nastavení - Zabezpečení - Správci zařízení"

Teď jsem si v podstatě odpověděl sám. :lol: Takže stačí když to někdo potvrdí.
2. "správce zařízení android" je samostatná aplikace, která s lokalizací nijak nesouvisí. Když něčemu dostatečně nerozumíš, nesnaž se dělat závěry, ale zeptej se. Neexistuje nic jako "oprávnění zařízení android".

3. To není pravda. Skrytá aplikace není v telefonu nikde vidět. Zvláště ne ve správcích zařízení. To by pak nebyla skrytá.

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 13:05:54

Tak teď si dovolím nesouhlasit. :oops: Obecně tyto aplikace slouží jako ochrana před krádeží a mají mnoho funkcí. Možnost lokalizace je jen jednou z nich. Aby ty další funkce mohly aplikace vykonávat potřebují k tomu mít oprávnění. Na svém telefonu k uvedenému účelu požívám aplikaci Cerebrus. Je instalována přímo do rom a je skrytá. Nicméně ve "správci zařízení" viditelná je společně se "správcem zařízení Android" viz obrázek. Možná že existuje aplikace pro lokalizaci které je úplně skrytá a nepotřebuje oprávnění správce. V tom případě ale k určení polohy telefonu bude opět potřebovat aby byly aktivovány služby pro zjišťování polohy. Ale já se nechci dohadovat. Pro mě je podstatné jestli je pravda to jsem napsal a teď to zjednoduším a shrnu jednou větou.

Pokud má telefon vypnuté služby pro zjišťování polohy a ve správci zařízení není uvedena žádná aplikace které má povoleno (zaškrtnuto) oprávnění nelze telefon žádným způsobem lokalizovat.
Spoiler:
Screenshot_2014-01-27-12-40-09.png
Screenshot_2014-01-27-12-40-09.png (79.07 KiB) Zobrazeno 106462 x

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 13:44:56

Na to se dá odpovědět ANO. Ovšem k tomu skrytí, vždyť ten proces nemusí být ani skrytý. Stačí když bude mít nějaké nenápadné jméno, aby si uživatel myslel, že je to nějaky proces systému nebo od výrobce telefonu. I když mám pocit, že pokud by to byla úprava přímo na úrovni systému (upravená ROM nebo appka s využitím root), tak se dá dokonce i zařídit že se v běžících procesech vůbec nezobrazí.

píšu z mobilu

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 15:22:28

Pánové vím že jste to všichni mysleli dobře, ale nastala přesně ta situace kterou jsem nechtěl. :roll: Tohle mi dotyčná majitelka telefonu vůbec nebude číst. :lol: Na to je to příliš dlouhé a plné výrazů které jí nic neřeknou. :lol:

Já jí prostě potřebuji stručně a jednoduše vysvětlit že při současném nastavení se poloha jejího telefonu nedá určit a že i kdyby v něm byla instalována aplikace která by to navzdory tomu nastavení dokázala tak ji uvidí mezi správci zařízení. :roll:

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 15:24:51

Bohužel, toto není placená poradna, tady ti to každý napíše jak umí :-)

píšu z mobilu

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 16:58:07

Já vím :lol: Tak jinak.

1. Obecně jsme se shodli že aplikace které primárně slouží k určení polohy telefonu musím mít ke své činnosti tuto funkci v telefonu povolenou tady aktivovány služby pro určování polohy. To je asi bez diskuze. Je to tak ?

2. Také víme že existují jiné aplikace které lokalizaci umí ale není to jejich jediná ani vlastnost a primárně slouží jako zabezpečení telefonu proti krádeži. Kromě již zmíněné aplikace Cerebrus jsou to antivirové programy jako Kaspersky, Avast, Norton a další. Tyto programy se sice mohou lišit funkcemi ale lokalizaci umí všechny. Současně ale taky zvládají vymazat obsah telefonu a paměťové karty. K tomu ovšem potřebují mít nastavená práva správce zařízení. Tím pádem tyto aplikace musí být ve správcích zařízení vidět. Je to tak ?

3. Pak už zbývá pouze otázka zda existuje jiná aplikace která by primárně určovala polohu zařízení bez dodatečných funkcí a tedy bez nutnosti oprávnění správce zařízení a která by si současně sama dokázala aktivovat jinak vypnuté služby pro určování polohy. Já takovou neznám a na GP jsem nic takového nenašel.

dvzd
Troll - nekrmte mě! :)
Typ mobilu / ROM: Flip3

Příspěvek od dvzd » pon 27. led 2014 18:40:41

Existuje aplikace Plan B, kterou muzes do mobilu nainstalovat na dalku, pokud znas pristupove udaje k google uctu v telefonu a pak ten telefon lokalizovat bez vedomi jeho uzivatele. Funguje myslim jen na nekterych verzich androidu.

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » pon 27. led 2014 19:29:30

Jenže přístupové údaje ke Google i Samsung účtu zná pouze uživatelka telefonu. Takže tohle řešení je bezpředmětné. Může mi někdo potvrdit nebo i vyvrátit to co jsem psal v předchozím příspěvku ?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 27. led 2014 21:07:51

1) ne úplně

2) žádná aplikace polohu nezjišťuje. To dělá server a odesílá do systému. Na základě oprávnění uděleného uživatelem si může tu zjištěnou pozici ze systému vyžádat. Ne, aplikace na zjišťování polohy nemusí být vidět ve správci zařízení. Žádat o polohu můžou úplně běžné aplikace, viz. třeba navigace, které ve správci zařízení nejsou.

3) jestli existují, netuším, ale nepochybně technicky nic nebrání tomu, aby existovaly. Pokud uživatel při instalaci aplikace odsouhlasí přístup k poloze (GPS), tak si ji aplikace může i sama zapnout, viz. třeba Locus (turistická mapová aplikace, která umí sama zapnout GPS).

píšu z mobilu

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » úte 28. led 2014 5:42:16

Tak jo. Ještě jednou děkuji za snahu. Sice pochybuji že si tohle celé a přečte a pokud ano tak ji většina pojmů nic neřekne. Asi se bude muset a mým vysvětlením. :DD

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » úte 28. led 2014 6:05:52

Hele a co kdybys seděl vedle ní a neznámý výrazy jí vysvětlil? Jako je jasný, že ne ne každej spad učenej z nebe. Ale pokud víš, že to nezná, tak jí snad dokážeš poradit, ne?

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » úte 28. led 2014 6:51:10

To sice ano ale už problém je že v tomhle ohledu jsem pro ni osoba nedůvěryhodná :D A druhý problém je že pokud to bude číst tak vedle ní budou její kolegyně které tomu rozumí stejně jako ona. A ještě horší je čim míň tomu ty kolegyně rozumí tím větší moudra z nich lezou.:mrgreen: Nic. Už to neřeším.

dvzd
Typ mobilu / ROM: Flip3

Příspěvek od dvzd » úte 28. led 2014 6:54:16

Takze ona se boji, ze ji budes sledovat pres mobil.

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » úte 28. led 2014 7:59:57

Asi tak. Ještě nedávno používala "blbej" telefon. Jenže z důvodu služebních cest a schopnosti zabloudit kdekoliv vyvstala potřeba navigace. :mrgreen: Tak jsem to vyřešil tím že jsem koupil Galaxy S3 mini. No a jak se zdá tak má pocit že díky tomu můžu hlídat kde je. :no: No a vzhledem k tomu že mě považuje za odborníka a sama tomu nerozumí tak ji to těžko vysvětlím. :lol: Navrhoval jsem ji ať se na ten telefon podívá někdo kdo tomu rozumí jenže podle všeho se na to podívaly "odbornice" z práce které mimo jiné deaktivovaly datové přenosy což je u takového telefonu k prdu. :lol: Ale mě už napadlo řešení. O víkendu ji zatáhnu do prodejny O2. Na jedné vím o člověku co tomu opravdu rozumí tak mu to strčím do ruky ať vyřkne nezávislý názor. :yes:

aldabubo
Moderátor
Typ mobilu / ROM: OnePlus 7 PRO
Mobil 2 / ROM: Ulefone Power3, Samsung GalaxyNote3a4, Xiaomi Mi9T
Tablet: Huawei MediPad M5 10.8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aldabubo » úte 28. led 2014 8:35:39

Jestli to dobře chápu, je smart telefon chytřejší než ta dáma. Bez urážky, ale vypnout si v telefonu sledování polohy dokáže podle návodu můj dvanáctiletý syn. Pak skutečně běžný uživatel nemá šanci telefon najít (zaměřit). Nebavíme se samozřejmě o policii, operátorovi, či snad NCIS nebo FBI, CIA atd. - tihle opravdu telefon najít dokážou, a nemusí být ani smart. Určitě to ale nefunguje tak rychle jako v seriálech. V ČR je na to potřeba povolení soudu nebo nějaký opravdu krizový případ.
Měl bys dámě ale připomenout, že pokud by jela na služební cestu a něco se jí nedej bože stalo, bude její nalezení jednodušší se zapnutými lokalizačními službami.
Čtení o základech Androidu, nastavení telefonu, kontaktů, zvonění atd. Hledej zde: Android Expert

Autor tohoto vlákna
JasperTN
Stálý androiďák

Příspěvek od JasperTN » úte 28. led 2014 9:13:24

:? Tak teď snad abych doufal že si to tady nepřečte. :lol: Chytrá je, ale prostě na něco jiného než techniku což mi ostatně dokazuje už třetím rokem svým studiem. Tohle prostě není její koníček. Na druhou stranu možná že když si právě tohle přečte tak pochopí. :yes:

ramon.dexter
Moderátor

Příspěvek od ramon.dexter » úte 28. led 2014 21:10:53

Hele, Jaspere, posaď ji sem, my jí to vysvětlíme. Jako ať se na mě nezlobí, ale pokud je alespoň trošku inteligentní, snad dokáže pochopit, že pokud tomu nerozumí, musí věřit těm, kdo tomu rozumí.

pajikxxx
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Samsung S6E +

Příspěvek od pajikxxx » úte 23. kvě 2017 17:55:57

Tak tohle bys asi nechtěl aby si přítelkyně přečetla. Její polohu jsi mohl donedávna bez problémů sledovat pomocí sdílené polohy na Google+, kde bys povolil sdílení polohy se sebou, ale ty bys ji to nepovolil, takže ona by tě na mapě neviděla. Hlavně tam to jen tak někdo nenašel :-D
Teď tu funkci přesunuli přímo do Google maps.
Ale co je nejdůležitější, tak google dokáže zjistit tvoji polohu jen podle zapnuté wifi. Sice ta přesnost je třeba v řádu desítek metrů, ale stačí to. Dokáže to díky tomu, že lidi kteří mají zapnutou GPS a zároveň wifi, tak dávají informace Googlu, kde se přesně nachází a jaké wifi sítě jsou kolem něj přesně na té pozici. Když se na stejné místo postaví někdo kdo nemá zapnutou GPS, ale wifi ano, tak díky tomu, že mobil neustále vyhledává wifi sítě kolem sebe, tak zároveň dokáže podle právě zachycených wifin určit přibližnou polohu.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » úte 23. kvě 2017 18:52:49

pajikxxx:
Nevadí ti, že odpovídáš na příspěvek více než 3 roky starý a že už to tazatel má asi vyřešeno? ;)

Odpovědět

Zpět na „Zabezpečení“