ZabezpečeníAntivirus vs oprávnění...

Moderátoři: don_alex, radegast

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Lg optimus 4Xhd
Rom: 4.1.2

Antivirus vs oprávnění...

Příspěvek od zabacek98 » pon 04. srp 2014 21:24:26

Dobrý večer,
než mě začnete urážet a říkat mi, že je antivirus na nic, prosím přečtěte si celou moji otázku. Děkuji

Vybírám si k narozeninám tablet a mimo to jsem zjistil, že alza dává ke každému tabletu Lenovo antivirus Norton zdarma. Hodně jsem o tom četl a došel jsem k závěru, že antivirus je dobrý, tak akorát na žraní baterie, ale pořád mi nějak nedochází, jak antivirus v androidu funguje. Každá aplikace pro svou funkčnost vyžaduje seznam oprávnění a je na uživateli, jestli je povolí či nikoliv, ale co antivirus? Jak ten funguje? Jak rozpozná aplikaci, která je škodlivá? Pokud aplikace vyžaduje právo číst SMS, automaticky ji antivirus vyhodnotí jako závadnou? Proč nevyhodnocuje jako závadnou aplikaci například facebook, který je spyware v androidu.

Zároveň bych se vás chtěl zeptat, jaké máte zkušenosti s aplikace SRT APPGUARD ( http://www.srt-appguard.com/en/ ). Zkusil jsem verzi zdarma a po pár minutách jsem zakoupil plnou verzi. Aplikace slouží k pokročilému omezení oprávnění a nevyžaduje ROOT !

Děkuji za obohacení mé "androidí" bezpečnosti.

don_alex
Administrátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9, 512GB [SM-N960F] [Stock]
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Note 4 [SM-N910C] [Stock]
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 [GT-N8000] [Stock+root]

Re: Antivirus vs oprávnění...

Příspěvek od don_alex » pon 04. srp 2014 21:34:30

Mno, imho antiviry pro android jsou schopné poznat maximálně škodlivé app, které mají od výrobce v databázi. Protože jinak je to přesně tak, jak píšeš - každá app má jen taková oprávnění, která ji uživatel povolí = nelze určit, která app je škodlivá, když všechna oprávnění, která app mají, byla povolena ze strany uživatele a tedy se předpokládá, že funkce vyžadující tato oprávnění jsou uživatelem žádané.

@phablet
:palec: Chceš-li poděkovat, klikni na palec :palec:

SERVIS MT => Unbrick | oprava IMEI a S/N | JTAG | unlock | flash ROM | atd. <= VÍCE PŘES SZ
Moje hračky: SM-N960F [Stock] | SM-N910C [Stock] | GT-N7100 [Stock+Root] | GT-N8000 [Stock+Root] | Sony SW2

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » pon 04. srp 2014 21:57:46

zabacek:

To je právě ta nesmyslnost "antivirů" v androidu. Ty škodlivé aplikace fungují vždycky na základě oprávnění odsouhlasených uživatelem, takže ten "antivir" je nemá jak odlišit od normálních aplikací využívajících stejná oprávnění. A navíc v androidu jsou aplikace od sebe striktně odděleny, takže "antivir" nemůže kontrolovat, co jiné aplikace dělají. Tedy "antivir" může škodlivou aplikaci rozeznat jen a pouze v případě, že už tu konkrétní má ve své databázi a velice bych se divil, kdyby to bylo víc, než 20% existujícího malware. Prostě "antiviry" pro android jsou obrovským podvodem na nezkušené uživatele.

píšu z mobilu
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Lg optimus 4Xhd
Rom: 4.1.2

Příspěvek od zabacek98 » pon 04. srp 2014 22:05:11

Děkuji za vyčerpávající odpovědi :palec: . Ještě mám dotaz k aplikaci SRT APPGUARD. Používá ji někdo? Používá někdo nějakou aplikaci na omezení oprávnění?

Díky

Gu$houn*
Droid
Typ mobilu / ROM: Pixel 3a stock + root
Mobil 2 / ROM: Pixel 3a stock / OP5 [6/64] stock + root
Tablet: Vodafone Smart Tab 4G / cm11 + xposed

Příspěvek od Gu$houn* » pon 04. srp 2014 22:26:51

Mám v ROMce vestavěný AppOps, ale přiznám se, že po počátečním zkoušení a nastavování jsem to používat přestal, přeci jenom si myslím, že nepoužívám žádná pekla jako různé live wallpapery apod., tak o nic nejde, je mi jasný, že můžu třeba jednotlivým aplikacím zakázat přístup k poloze, ale než abych každou zvlášť nastavoval, to se na to radši ...

P.

Odpovědět

Zpět na „Zabezpečení“