ZabezpečeníFacebook a soukromí

Moderátoři: don_alex, radegast

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Lg optimus 4Xhd
Rom: 4.1.2

Facebook a soukromí

Příspěvek od zabacek98 » pon 08. zář 2014 18:06:19

Dobrý večer,
jsem velkým odpůrcem facebook a všeho, co Facebook propaguje a nevěřím, že existuje pro blaho lidí. Bohužel jsem byl donucen Facebook si založit, protože všichni mi přátelé ho mají a komunikace je rychlá a zdarma. Jsem, ale znechucen instalovat aplikaci messenger, protože vyžaduje naprosto nesmyslná oprávnění. Vaše poloha, SMS, mikrofon, čtení stavu a identity telefonu, kontakty, no zkrátka vše... Jak s tímto problémem bojujete? Bojíte se o své soukromí? :no:
Děkuji za vyjádření

dufko
Droid
Typ mobilu / ROM: xiaomi mi9
Mobil 2 / ROM: xiaomi mi note 3
Tablet: teclast t10

Re: Facebook a soukromí

Příspěvek od dufko » pon 08. zář 2014 18:58:35

Odkiaľ máš informáciu, že facebook mal byť pre blaho ľudí? Veď od začiatku ide o zarobenie peňazí...

Ich aplikáciu na správy nemám, no tie oprávnenia čo píšeš mi prídu na takú aplikáciu logické.

Poloha - chceš v správach posielať aj svoju aktuálnu polohu, tak to oprávnenie tam byť musí...Aj iné aplikácie majú túto funkciu, používať ju nemusíš...

Mikrofón - no keď chceš nahrať hlasovú správu, tak to oprávnenie tam byť musí...

Kontakty - neviem si predstaviť aplikáciu na komunikáciu, ktorá by nemala prístup ku kontaktom...

Vadí ti facebook? Ignoruj ho a nepoužívaj, je to jednoduché.

Súkromie človek stratil už v dobe windows 95 s príchodom internetu....

z mobilu...

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » pon 08. zář 2014 19:13:15

Zabacek98:

Vzhledem k tomu, že svoje kompletní informace pořízením androidu odevzdáváš už google, tak ti může být naprosto jedno, že tytéž údaje odevzdáš i Facebooku. Je to také americká firma a ve finále informace z google i facebooku končí na stejném místě, v NSA. Je tedy nesmysl se rozčilovat nad facebookem a současně v klidu používat googlácký android :-)

P.S. messenger používat nemusíš. Existuje miniaturní aplikace od šikovnégo vývojáře ze Slovenska "no messenger", která nahradí nainstalovaný FB messenger a donutí tak základní FB aplikaci opět umět přijímat/odesílat zprávy. Funguje to parádně a dost mě překvapuje, že tady ta informace od autora "no messengeru" proběhla skoro bez povšimnutí. Tak zkus pohledat, bylo to tady celkem nedávno.

píšu z mobilu
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě

Příspěvek od zabacek98 » pon 08. zář 2014 19:33:54

Pokud, ale vím, Android má otevřený zdrojový kód, takže kdyby tam byla nějaká zadní vrátka, už by na to někdo přišel.

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 08. zář 2014 19:42:42

Jenže to je velký omyl :-)

1) android žádná zadní vrátka nepotřebuje, protože v androidu je odesílání informací na servery Google normálně oficiálně součástí systému

2) android sice je open source, nikoliv už ovšem podpůrné služby Play Google, takže v nich můžeš mít vrata jak do stodoly

Takže snaha chránit soukromí odmítáním messengeru je na telefonu s Androidem poněkud naivní a úsměvná :-)

píšu z mobilu
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě

Příspěvek od zabacek98 » pon 08. zář 2014 20:05:07

A má teda cenu používat aplikace jako SRT app guard, lbe security guard, či Xprivacy?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » pon 08. zář 2014 20:17:11

Docela ano, protože pokud se tvoje údaje dostanou Google nebo FB, tak máš celkem jistotu, že jsou solidně zabezpečené a nikam na veřejnost neuniknou. No a NSA taky nebude zajímat telefonní číslo tvé babičky :-) Jenže přístup k mnoha datům dnes chce hromada aplikací od neznámých autorů s nulovou důvěryhodností a těm je samozřejmě lepší přístup blokovat.

píšu z mobilu

LivArt
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4

Příspěvek od LivArt » pon 08. zář 2014 21:53:06

Hlavně je celá tahle diskuze zbytečná, protože pro facebook chat můžeš použít alternativní aplikaci klidně bez prakticky žádných oprávnění.

Rocky12
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG L90

Příspěvek od Rocky12 » čtv 11. zář 2014 5:36:36

Vážení, měl bych dotaz ohledně zpráv z Facebooku. Stává se mi, že na mobilu přečtu zprávu z messengeru, kterou smažu. Mám za to, že je smazána, dokonce už není na FB ani viditelná. Když zapnu WiFi na tabletu, zpráva se objeví znovu na displeji, i když na FB serveru už "opticky" pro mne není. Jak je to možné? Pokud chci zprávu smazat, chci, aby mi po zapnutí Wifi na tabletu či mobilu nezačaly ty zprávy chodit znovu...

POSIX
Robot
Typ mobilu / ROM: Redmi 2
Rom: MIUI

Příspěvek od POSIX » čtv 11. zář 2014 5:44:46

To že ji smažeš, docílíš jen neviditelnosti pro tvou stranu

→Mobil←

Autor tohoto vlákna
zabacek98
Nové Androidě

Příspěvek od zabacek98 » čtv 11. zář 2014 21:33:13

Jen tak mimochodem,
když vypnu umístění polohy uživatele v chatu a pak aplikaci messenger vypnu/hibernuji, a poté znova spustím, i tak se snaží k mé poloze dostat. :hehe:

Něco na tom bude...

Jen do teď nechápu, proč vyžaduje přístup k SMS... To samé s tou polohou? Takže další špehování?

ludekbrno
Terminátor

Příspěvek od ludekbrno » čtv 11. zář 2014 22:19:40

Zkusil sis trochu projít možnosti messengeru? Neumí náhodou posílat i SMS? A nezobrazuje náhodou u konverzací polohu uživatele? Jak by to asi mohl dělat, kdyby neměl přístup k SMS a poloze, nevíš náhodou?

píšu z mobilu

Rocky12
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LG L90

Příspěvek od Rocky12 » pát 12. zář 2014 6:42:57

POSIX píše:To že ji smažeš, docílíš jen neviditelnosti pro tvou stranu

→Mobil←
Je pravda, že před sebou samotným nic neskrývám, nicméně pokud chci smazat vzkaz na facebooku přes telefon, nechci, aby mi následně po zapnutí wifi na tabletu přišla "smazána/neviditelná" zpráva znovu... Dá se to nějak omezit aniž bych odinstaloval aplikaci Facebook/messenger na telefonu či tabletu? Nebo jsem odkázán mazat zprávy v prohlížeči? I když to nevím, jestli to nemá stejný účinek. Nechodím moc na Facebook přes prohlížeč. Každopádně je to docela otravné ten Facebook už :facepalm: rozumím těm inovacím čím dál tím méně a zdá se mi to jako uživatelsky nepřívětivé:lol:

Odpovědět

Zpět na „Zabezpečení“