ZabezpečeníNapadený android? - avast nic nehlásí

Moderátoři: don_alex, radegast

Autor tohoto vlákna
lukas2mencl
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Huawei P8

Re: Napadený android? - avast nic nehlásí

Příspěvek od lukas2mencl » úte 15. bře 2016 6:34:01

Jak odinstaluj kraviny? Dyt sem udal reset do tovarniho nastaveni. Ten telefon je prazdnej...tak co mam jeste odinstalovat? Navic manzelka ma uplne jiny telefon a taky se ji to deje a nic neinstalovala nekolik tydnu...

ludekbrno
Terminátor
Typ mobilu / ROM: Xiaomi Redmi Note 4X global

Příspěvek od ludekbrno » úte 15. bře 2016 6:40:25

Aha, ten reset jsem nepostřehl. Dělals reset a nemáš zapnuté automatické obnovení aplikací?
LG L 9II se stock ROM 4.1.2 + root. Vzhledem k parádní vyladěnosti stock ROM nebudu s velkou provděpodobností uvažovat o jakékoliv custom ROM.

Jumbo78
Administrátor
Typ mobilu / ROM: iPhone XS Max 512 GB
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy NOTE EDGE - STOCK ROM
Tablet: Samsung Galaxy TAB S2

Příspěvek od Jumbo78 » úte 15. bře 2016 6:43:54

Ani Avast tam není?
Skvělá navigace WAZE - vyzkoušej
Na poděkování slouží palec u příspěvku ;)
Cashback za nákupy

Infernus
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: LGE Nexus 4
Tablet: Nexus 7, 4.2.2 AOKP by Kecinzer
Rom: JB 4.3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Infernus » úte 15. bře 2016 6:51:05

Tak hlásím stejný případ. Poprvé se objevil včera odpoledne, dnes ráno už 4x. Symptomy níže:

-LG G3 stock 6.0 ROOT
-prohlížeč Opera Beta
-připojení O2 LTE
-vyskocilo při prohlížení webu (Wired) i při zobrazení výsledků z Google
-poslední instalovana aplikace byl koupeny watchface pro Android Wear cca před týdnem - projevilo se až včera
-telefon se rozvibroval a cinknul

Link jsem zkopírovat přes Pushbullet do stolní Opery a chová se stejně, včetně cinknuti.

Zatím jsem to projel Avastem a Lookoutem (bez výsledku) a odinstaloval operu - vymazat cache aplikace nepomohlo.
Přílohy
Screenshot_2016-03-14-13-57-04.png
Screenshot_2016-03-14-13-57-04.png (331.76 KiB) Zobrazeno 3695 x

roy100
Droid
Typ mobilu / ROM: Redmi 4X
Mobil 2 / ROM: Ulefone Paris

Příspěvek od roy100 » úte 15. bře 2016 7:21:24

Proboha pochopte to už, to NENÍ v telefonu, je to skript na netu, na to nepomůže ani mazání aplkací ani FR ani flash. Jasný důkaz je to zobrazení v compu.

sergio21
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Xperia Z3 compact

Příspěvek od sergio21 » úte 15. bře 2016 7:25:52

Tak musím přiznat, že se mi to stalo taky. Na stránkách svetandroida.cz. Aplikace instaluji zásadně z obchodu play a žádnou jsem neinstaloval nejméně měsíc. Na bannery neklikam. Poprvé se to objevilo včera...pokud je to skript, tak bych trochu poprosil o osvětu jak to funguje, že se to vyhazuje na ověřených stránkách. Jsem laik a nerozumím tomu...je otravné to sledovat

Infernus
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Infernus » úte 15. bře 2016 7:56:45

Tak opět - při otevření článku přes Feedly (TechNet.idnes.cz)

To, že to udělá i v PC podle mě nic nenaznacuje ani neřeší, prostě jsem ručně přešel na konkretni link. V telefonu musí být něco, co to vyvolá napříč všemi aplikacemi.

Docela mě to děsí, telefon používám k platbám i přístupu do ibanky

EDIT: jen pro úplnost - na PC jsem přešel na link z toho popupu (paly.google....) nikoliv na stránku, kterou jsem prohlížel, když se to stalo. Takže podle mě to JE v telefonu - těžko budou nakazene všechny weby včetně google..

http://android.stackexchange.com/questi ... directions" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Screenshot_2016-03-15-07-52-29.png
Screenshot_2016-03-15-07-52-29.png (887.5 KiB) Zobrazeno 3626 x

|Mio|
Robot
Typ mobilu / ROM: Realme 7 5G - A11 + Leago Elite 6 - A 5.1
Mobil 2 / ROM: Umidigi F2 - A10 + Ulefone Power 3 - A7 + Nokia 1

Příspěvek od |Mio| » úte 15. bře 2016 8:05:40

roy100 píše:Proboha pochopte to už, to NENÍ v telefonu, je to skript na netu, na to nepomůže ani mazání aplkací ani FR ani flash. Jasný důkaz je to zobrazení v compu.
Proboha pochop to, skript se nedokaze projevovat na ruznych cistych strankach pokud neni minimalne nekde v prohlizeci. A to tak, ze se chova jako napadeni prohlizece.

Ano, na podezrelych strankach je tohle normalni, ale kdyz v ciste otevrenym prohlizeci otevres bezpecne stranky, idealne jeste v https, tak tohle neni stript z webu.

Kdyz smazes data aplikace prohlizece a cache a deje se to dal proste to musi byt v telefonu. V lepsim pripade jako aplikace jez se da najit a odinstalovat, v horsim jak vir.

Ignorovat nestandardni chovani cehokoliv, jen proto ze s tim nemas blizsi zkusenosti a jeste doporucovat ostatnim aby to delali take je totalni hloupost.

Bezpecnostni riziko je to uz jako skript na webu, protoze dobre udelany se to "krizkem" nezavre ale spusti. Proto se na windows tyhle okna zaviraji Alt+F4 protoze krizek byva podvrzenou soucasti.

Infernus: Ano, mas nejak infikovanej telefon, vlez do aplikaci a odinstaluj vsechny co neznas a jdou, a aplikaci prohlizece smaz data. Podle verze androidu bys mohl mit v nastaveni- zabezpeceni autostart management a app permitions kde uvidis co a proc se spousti pri startu a jaka prava vyzaduje.
Naposledy upravil(a) |Mio| dne úte 15. bře 2016 8:14:43, celkem upraveno 1 x.

sergio21
Nové Androidě

Příspěvek od sergio21 » úte 15. bře 2016 8:08:35

Takže proveden wipe data/wipe cache...nainstalován nova launcher, FB, Endomondo, Moje peněženky, Tasks, Total Commander...všechno jsou ověřené appky s mnoha uživateli. Po záměrném brouzdání po stránkách svaetandroida.cz vypadne po 5 minutách tentýž blábol co ostatním...

Jumbo78
Administrátor
Typ mobilu / ROM: iPhone XS Max 512 GB
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy NOTE EDGE - STOCK ROM
Tablet: Samsung Galaxy TAB S2

Příspěvek od Jumbo78 » úte 15. bře 2016 8:15:06

Zajímavé je, že mám root, x aplikací z GP a tohle se mi v životě nestalo
Skvělá navigace WAZE - vyzkoušej
Na poděkování slouží palec u příspěvku ;)
Cashback za nákupy

|Mio|
Robot

Příspěvek od |Mio| » úte 15. bře 2016 8:17:40

sergio21: Pokud ti to dela jen na tehle strance muze to byt opravdu jen skript na webu.
Pokud i jinde zustalo to nekde na karte nebo ulozisti.
Nepouzil jsi stejnej google ucet a chrome? Pripadne kartu?
Naposledy upravil(a) |Mio| dne úte 15. bře 2016 8:23:16, celkem upraveno 1 x.

|Mio|
Robot

Příspěvek od |Mio| » úte 15. bře 2016 8:21:16

Jumbo78 píše:Zajímavé je, že mám root, x aplikací z GP a tohle se mi v životě nestalo
Na rootlejch telefonech jsem to jeste nevidel, teda jako vir, mozna ze to pouziva stejnou diru jako aplikace na root a su to potom zachyti jako pozadavek s overenim.

sergio21
Nové Androidě

Příspěvek od sergio21 » úte 15. bře 2016 8:21:52

Pouzil jsem chrome a stéjný google účet...dá se nějak pročistit ten účet aniž bych smazal hesla a záložky? Smazal jsem cahce a historii

don_alex
Administrátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9, 512GB [SM-N960F] [Stock]
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Note 4 [SM-N910C] [Stock]
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 [GT-N8000] [Stock+root]

Příspěvek od don_alex » úte 15. bře 2016 8:26:54

Není to v telefonu. Dělá to buď nějaká (i na první pohled důvěryhodná) aplikace nebo script na webu. Tečka.
:palec: Chceš-li poděkovat, klikni na palec :palec:

SERVIS MT => Unbrick | oprava IMEI a S/N | JTAG | unlock | flash ROM | atd. <= VÍCE PŘES SZ
Moje hračky: SM-N960F [Stock] | SM-N910C [Stock] | GT-N7100 [Stock+Root] | GT-N8000 [Stock+Root] | Sony SW2

Supík
Admin - kdysi hodnej
Typ mobilu / ROM: MI9 + HTC G1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » úte 15. bře 2016 9:10:05

Toto téma bylo chvilku zamčeno a to z toho důvodu aby se admini dohodli jak v něm pokračovat.

Tedy od tohoto okamžiku v tomto vlákně platí toto pravidlo:

Veškeré další posty musí být vždy podloženy screenem či odkazem potvrzující tvrzení a zjištění. Jakýkoli flame a nedoložené tvrzení bude mazáno, protože je to jen domněnka která problém neřeší a neposouvá.

Tedy prosím o pečlivé zapsání postu, tak aby lidi kterým se stalo něco podobného dokázali PŘESNĚ A S JISTOU určit, zda se jich ta situace týká nebo ne a co se s tím dá dělat.

Pro reportování podezřelých odkazů používejme tuto službu:
http://urlquery.net/report.php?id=1457992135533
na tom odkazu výše je zrovna ta dotyčná stránka z jednoho screenu výše. Tedy v tomto případě se jednalo o problém na konkrétní url stránce.
Dále tu stránku zkontrolujte antivirem online antirem https://www.virustotal.com/cs/ co umí kontrolovat i url a kontrolu udělá hned cca 67 antivirů najdenou. Dotyčná web stránka má pouze 2 z 67 antivirů. Tedy na ní dle antivirů není vir a jen dva antiviry jí označili jako phishing stránku.
Pokud vám AndroidForum pomohlo, tak jej prosím sdílejte a lajkute na FB a dalších sociálních sítích. A nebo ho třeba i podpořte vypnutím adbloku a nebo pošlete donation ..viz pravý sloupec. AF to potřebuje. Díík

Gaston99
Droid
Typ mobilu / ROM: SAMSUNG Galaxy S23 Ultra
Mobil 2 / ROM: SAMSUNG Galaxy S21 Ultra
Tablet: SAMSUNG Galaxy Tab S7+
Tablet 2 / ROM: SAMSUNG Galaxy Watch3 (45 mm)

Příspěvek od Gaston99 » úte 15. bře 2016 9:39:07

Nevím, co to způsobuje, ale stejná hláška mi vyskakuje v Chrome při čtení na stránkách Mobilenet.cz v mobilní verzi. Když přepnu na desktop je po problému. Začalo to včera večer a žádné nové aplikace jsem neinstaloval.

sergio21
Nové Androidě

Příspěvek od sergio21 » úte 15. bře 2016 9:50:20

Takže ještě jednou jsem udělal wipe data a cache. Po spuštění chrome (bez přihlášení ke google účtu v systému i v prohlížeči) se stránka s "napadením virem" objevuje občas na stránkách idnes.cz, mobilenet.cz, svetandroida.cz. Podle všeho to bude mít něco společného. Že by to bylo aplikací skoro vylučuju...všiml jsem si, že všechny tyto stránky používají stéjný vyjížděcí reklamní banner ze spodní části obrazovky. Tam bude zakopaný pes

Supík
Admin - kdysi hodnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » úte 15. bře 2016 9:54:59

Napsal jsem mail na různé vedoucí techniky v idnesu. Schválně jestli něco odpoví.
Pokud vám AndroidForum pomohlo, tak jej prosím sdílejte a lajkute na FB a dalších sociálních sítích. A nebo ho třeba i podpořte vypnutím adbloku a nebo pošlete donation ..viz pravý sloupec. AF to potřebuje. Díík

mrazik
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Honor 7
Mobil 2 / ROM: Huawei P8 Lite

Příspěvek od mrazik » úte 15. bře 2016 9:56:14

Včera pozdě večer jsem zkusil tento postup :
Správce aplikace - Chrome - odinstalovat předešlé verze a následně Chrome zakázat
Na prohlížení webu používám klasický prohlížeč s názvem Internet, kde jsem zakázal cookies, vymazal mezipaměť, cache atd.
Zatím to vypadá dobře, ale nechci to zakřiknout.

Kotelník
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Honor 6 dual SIM 32GB B119SP01
Mobil 2 / ROM: Sony Xperia L 15.3.A.1.17

Příspěvek od Kotelník » úte 15. bře 2016 10:17:20

Zatím u mne zjištěno:
1) telefony Huawei Honor 6 i My Phone, oba Android 4.4.2, dělají totéž, Sony Xperia L Android 4.2.2 nic
2) vyskočí to (zatím) pouze na idnes.cz mobilní verzi a ne vždy po otevření stránky
3) pokud se v Chromu zakáže Javascript, tak se to zatím ani u jednoho ze dvou telefonů neobjevilo, což by mohlo potvrzovat v diskuzi mnohokrát zmiňovaný názor, že jde o script na stránce
4) jediná moje aktualizovaná aplikace v posledním týdnu je Chrome (aktuálně 49.0.2623.91)
5) nemám žádené podivné aplikace, žádné hry, pouze prohlížeč, počasí čhmi, jízdní řády, navigace Sygic placená verze, antivirus AVG, telefon nemá root
6) AVG v telefonu nenajde nic, pokud výše uvedený odkaz otevřu ve stolním PC, tak na mne AVG ječí, že jde o podvodnou stránku
7) v telefonu se zatím neděje nic podezřelého, nikam se nepřipojuje, neodesílá SMS ani se nejeví pomalejší, v přehledu spuštěných aplikací není nic neobvyklého, v seznamu aplikací, povolených po startu, není nic
8) pokud idnes.cz otevřu ve stolním PC a to jak plnou, tak mobilní verzi, neobsahuje žádný podezřelý javascript a ani Adblock nic podezřelého neblokuje

Garaxus
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Samsung S3 neo

Příspěvek od Garaxus » úte 15. bře 2016 10:41:56

Wi-fi mohu asi spolehlivě vyloučit, neboť celý den používám data a daná stránka se od rána objevila již dvakrát, vždy na idnes ve chvíli, když jsem přes horní menu měnil rubriku. Zatím jsem zakázal Java Script, ale objevuje se to velmi nepravidelně, takže netuším, zda to pomůže. Poprvé jsem se s tím setkal včera kolem jedenácté za stejných okolností. Používám chrome.

mrazik
Nové Androidě
Typ mobilu / ROM: Honor 7
Mobil 2 / ROM: Huawei P8 Lite

Příspěvek od mrazik » úte 15. bře 2016 10:52:58

Delalo mi to jak na LTE, tak doma na vDSL.
Tak muj pokus s odinstalovanim aktualizaci a naslednym zakazem chromu pomohlo. Jako prohlizec pouzivam Internet a od rana nic.

Supík
Admin - kdysi hodnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » úte 15. bře 2016 11:08:50

Berme v tomto okamžiku za vyloučenou nákazu systému mobilů, wifin a podobně. Pokud se to objeví, tak stačí v prohlížeči neodklikávat hlášky a zavírat rovnou celá okna/taby. Samozřejmě mějme v telefonech zakázanou instalci z neznámých zdrojů.
Více informací později :)
P.S: pokud jste si už nějakou havěť odklikali tak moje první věta samozřejmě neplatí. ;)

policak
Droid
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9

Příspěvek od policak » úte 15. bře 2016 11:51:24

Tady http://android.stackexchange.com/questi ... directions" onclick="window.open(this.href);return false; resi stejny problem. Osobne pouzivam FF s timhle doplnkem https://addons.mozilla.org/cs/android/a ... ck-origin/" onclick="window.open(this.href);return false;, finguje i bez rootu a s podobnou hlaskou jsem se setkal jednou, druhy den uz byla pridana ve filtrech a je klid. Bude to jen otravny script v reklame.
Podpis...to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.

Supík
Admin - kdysi hodnej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Supík » úte 15. bře 2016 12:01:09

"Bude to jen otravny script v reklame"

Ano potvrzuji. Je zcela zbytečné dělat FR nebo podobná alotria. Na řešení problému se pracuje. Dokonce mimo ČR :)

Autor tohoto vlákna
lukas2mencl
Nové Androidě

Příspěvek od lukas2mencl » úte 15. bře 2016 12:31:00

Supík píše:"Bude to jen otravny script v reklame"

Ano potvrzuji. Je zcela zbytečné dělat FR nebo podobná alotria. Na řešení problému se pracuje. Dokonce mimo ČR :)
To zni dobre a trochu me to uklidnuje. Clovek zjistuje, jak moc je na tom telefonu zavislej. Vsechna hesla, fotky, pristupy do internetbankingu a tak...
Kazdopadne dik, ze se tomu venuje tolik lidi a docela odborne, to me potesilo, takova odezva... :)

Autor tohoto vlákna
lukas2mencl
Nové Androidě

Příspěvek od lukas2mencl » úte 15. bře 2016 13:13:48

Hm....http://tech.ihned.cz/c1-65206770-ceske- ... -antivirus" onclick="window.open(this.href);return false;

Infernus
Nové Androidě
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Infernus » stř 16. bře 2016 15:49:54

Dnes už vyjádření i na technetu:

http://mobil.idnes.cz/reklama-agresivne ... ntent=main" onclick="window.open(this.href);return false;

Od včerejška jsem se s tím už nesetkal

policak
Droid
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9

Příspěvek od policak » stř 16. bře 2016 17:53:09

Takže přesně to, co jsem říkal. Proto používám všude AdBlock a proto mám pro weby, které škemrají v popupu, ať ho vypnu, jedinou odpověď. Nasrat!
Podpis...to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.

don_alex
Administrátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9, 512GB [SM-N960F] [Stock]
Mobil 2 / ROM: Samsung Galaxy Note 4 [SM-N910C] [Stock]
Tablet: Samsung Galaxy Note 10.1 [GT-N8000] [Stock+root]

Příspěvek od don_alex » čtv 17. bře 2016 8:58:33

Až pak všechny ty weby (vč. AF) skončí a Ty nebudeš mít co navštěvovat, vzpomeň si na tenhle svůj post a hned budeš mít odpověď na otázku "Proč sakra?".
:palec: Chceš-li poděkovat, klikni na palec :palec:

SERVIS MT => Unbrick | oprava IMEI a S/N | JTAG | unlock | flash ROM | atd. <= VÍCE PŘES SZ
Moje hračky: SM-N960F [Stock] | SM-N910C [Stock] | GT-N7100 [Stock+Root] | GT-N8000 [Stock+Root] | Sony SW2

Odpovědět

Zpět na „Zabezpečení“