Koukám koukám, že témat pro výběr telefonů je tu spousta, ale všechno dohromady tady není. Takže jsem se rozhodl vzít to do ruky a pěkně to tady shrnout, aby si zájemce o čínu jen tak v rychlosti prošel téma a z doporučených telefonů si pak vybral a ty prodiskutoval dál. Cenu tu psát nebudu, tu si každý najde sám a telefony jsou řazeny od nejlevnějších.
Modely telefonů, co tady popisuji jsou většinou prověřené značky, které bych si sám v dané kategorii klidně koupil. Klidně mi výběr zkritizujte, od toho tady fórum je
tedy:
JiaYu F1
Začneme zlehka. Dvoujádrový mobil, malý displej(4"), ale se slušným rozlišením, malá RAM, nicméně cena, cena cena

Když pomyslím na kvalitní dílenské zpracování tak zjistím, že za ty prachy nic lepšího z číny není - na běžné telefonování je to ideální kandidát. Hlavní nevýhody jsou jen 2 bodový dotekový displej a slabý foťák.
Diskuze
tady
JiaYu G2F
Perfektní malý telefon, se skvělou výbavou. Toto je čínská kopie číňana Xiaomi Mi2 (šílené, když už číňané kopírují číňany). Velikost displeje je 4.3", docela pěkný displej a dobrá cena. Tento bych doporučil pro holku, protože není nijak extra veliký a výkonově je to fakt pecka. Velmi kvalitní dílenské zpracování. Pozor na verzi TS-CDMA - ta má sice lepší displej, ale data u nás nebudou fungovat.
Diskuze
tady
Umi X1pro/DooGee DG350
Tyto telefony jsou nachlup stejné, což jsem zjistil tak, že kromě toho, že vypadají stejně, tak jsem nahrál ROM z DooGee do Umi X1pro, který se v pohodě rozjel

Hlavní devízou této rodinky telefonů je HD displej veliký 4,7", povedený design a kvalitní zpracování. Nevýhodou je horší foťák.
Diskuze
tady
Elephone P10c
A jedem zvostra

Placatá žiletka (v nejtenčím místě na kraji široká cca 6mm) je opět čínská kopie velmi úspešného telefonu, který popíšu níže. Tato kovovým rámem obložená placka už je veliký 5" mobil s androidem 4.4, displej má ale poměrně nízké rozlišení a pouze 2 bodový dotek. Nicméně toto zachraňuje cena a design.
Diskuze
tady
JiaYu G3C
Hups...Tahle čínská prehistorie je tady s námi již přes 2 roky, což je na čínské telefony zázrak. Designově nestárnoucí cihla vystřídala již 4 čipové sady (G3, G3S, G3T a aktuální G3C) a stále se jedná o velmi dobře prodávaný model. Nicméně je proč: 4,5" HD displej, robustní konstrukce a kvalitní dílenské zpracování, monstrózní baterka 3000mAh a nyní skvělá cena je přesně ten důvod, proč jej lidé chtějí. Nevýhody jsou jasné - tloušťka málo přes 10mm fakt není pro každého, je docela těžký a design taky neohromí.
Diskuze
tady
JiaYu G4S
Opět telefon od JiaYu, který cestuje řadou čipových sad, různých kombinací RAM a ROM a pochopitelně cenovým rozpětím. Tento je nástupce výše zmíněného G3. Je o něco větší, kulatější, tenčí, zkrátka komu se nelíbí G3, nechť sáhne po G4. Aktuálně v nabídce s 8jádrem za velmi atraktivní cenu.
Diskuze
tady
DooGee Turbo 2014
A další žiletka, tentokrát pro zastánce hranatého designu. Výbava výrazně poskočila nahoru oproti Elephone P10c, lepší HD displej, lepší fotky, větší pamět a možnost několika barevných variant.
Diskuze
tady
iNew V3
Název skoro jako iPhone

Nicméně toto je originál, který to všechno začal - jeho design je inspirací i pro ostatní placaté číňany, kteří jej kopírují. Nejprodávanější tenký telefon s nekompromisní výbavou, designová pecka s HD displejem, notifikační diodou, velmi slušným fotoaparátem, lehoučký a 16GB integrované paměti. Nevýhodou je snad jeho velikost (5") a také mizerná výdrž na baterii.
Diskuze
tady
XiaoMi HongMi 1S
Nabušené dělo s dual simem. Na rozdíl od všech telefonů výše bude mít bezproblémovou GPS , která chytne signál v každé řiti

. Kdo preferuje GPS, nemá prakticky jinou možnost. Kromě toho je to velmi dobře vybavený model, kde pokulhává snad jen horší SW podpora, než na kterou jsou uživatelé vyšších řad XiaoMi zvyklí.
Diskuze
tady
Lenovo S750
Nástupce legendárního modelu A660 je typ pro nešiky. Upadnutí do WC by mu nemělo dělat problémy, neboť má certifikaci IP67. Nicméně výbava není tak bohatá, jak by mohla u číňana být (i když stále velmi slušná), u této značky se už platí za tu značku. Taky design je poplatný vyšší odolnosti. Nicméně, kdo hledá odolnější typ, co už něco vydrží, toto je pro něj.
Diskuze
tady
Tak to by pro začátek stačilo...Všechny výše uvedené typy jsou dual sim. Snažil jsem se nedávat typy nad $200, dle mého názoru se tak drahé telefony kupovat nevyplatí a navíc už o nich nemám takový přehled.
Chápu, že je asi dalších milión typů, které by se tady taky hodili, nicméně více typů neznám a doplnění nechám na ostatních. Co mě třeba mrzí, úplně mě minuly modely THL

viděl jsem dokonce nějaký typ se 4400mAh baterií
Tak ať přehled pomůže...