Mám celkém jednoduché požadavky, i když jsou zřejmě natolik specifické, že jsem vzdala průzkum na vlastní pěst a obracím se na zkušenější (vás). Ve zkratce: můj dosavadní telefon (HTC Desire X) mi dvakrát spadl na dlažbu a je třeba ho nahradit (blbne, i když na displeji není ani škrábnutí). Byla jsem s ním doposud víc než spokojená a jako nenáročný uživatel by mi stačilo cokoliv v podobné (stejné nebo lepší) kvalitě (neboli pokud by se stále prodával nový, vzala bych si ho znovu, protože mi stačil). Ale jelikož občasné pády se můžou stát komukoliv a počítám tak s životností mobilu max. 1-2 roky, nechci za něj utrácet moc peněz.
Pokud to někomu přijde jako málo informací, tak šablona a seřazená podle důležitosti

Maximální rozpočet: 4000, ale jsem ochotná jít i na cca 5000, pokud za to bude stát, ale jen opravdu nerada
Místo nákupu: ČR
Slot pro paměťovou kartu: ano (a aby se na ni daly přesouvat aplikace, vyrozuměla jsem, že to není samozřejmost)
Předpokládané využití zařízení: pár sms/volání týdně, hlavně internet (aplikace, hry - poměrně nenáročné typu candy crush)
Vlastnosti displeje: ideálně 4-4.3", opravdu maximum je 4,7" ale to jen velice nerada; rozlišení by mělo odpovídat velikosti a i když je to subjektivní, AMOLED se mi hrubě nelíbí, takže jen pokud ostatní atributy převáží tohle pro mě mínus (ale na samsungy jsem slyšela kopu nadávek)
Požadavek na značku: je mi to celkem jedno, zkušenost mám jen s HTC, ale pokud možno něco známějšího, ať je k tomu víc recenzí
Fotoaparát: je mi to fuk, zas až tak moc nefotím, takže stačí i standard 5MPx a ani přední fotoaparát nepotřebuju
Ostatní požadavky: LTE netřeba; stačí jedna sim; vím, že je to hloupost, ale moc se mi nelíbí ty hranaté cihly, které se teď všude prodávají, mám ráda, když jsou okraje aspoň trochu zaoblené, dělá to mobil opticky kompaktnější (takže pro mě mínus, ale ne nepřekonatelné); plastový, kovový, je mi to fuk, pád na zem nepřežije ani jeden
Už jsem si menší průzkum dělala a dokonce si i jeden telefon koupila (a příští týden budu vracet) - Corolovo Citytone Vision - ty parametry, co má, jsou za 3000 vyloženě terno. Bohužel pro mě nejpodstatnější věc - wifi - docela blbne. Na místě, kde mám se svým polorozpadlým HTC nebo x let starým notebookem prvotřídní signál, jsem s tímhle ráda, když mám na wifi aspoň jednu čárku. Jinak mi ve všem víceméně vyhovoval. Takže se nebráním neznámějším značkám, ale myslím, že u známějších bych se o téhle "závadě" dozvěděla ještě před koupí. Pokud mi budete navrhovat neznámější značky, tak jedině s osobní zkušeností.
Opravdu toho nechci moc - malý svižný (pěkný) telefon, který se zvládne připojit na internet (to hlavní!), zvládne pár středně náročných her, aniž by mi uvařil ruku, přehrál (do sluchátek) pár mp3 skladeb, aniž by zkolabovala baterie, a nestál majlant (odpovídající poměr cena/výkon).
Omlouvám se za rozsah příspěvku a za jakoukoliv (seriózní) radu budu vděčná.