Vyřadil jsem Samsung Note 4 - zbytečně drahý, stylus nepotřebuji (mám rád digitální dobu, jsem rád, že jsem se tužky zbavil), má jen 5.7'' displej.
Jenže co zbývá? Objevil jsem zatím 2 kandidáty (a budu vděčný za další doporučení). Moje preference jsou patrné z toho, co níže na těch dvou kandidátech uvádím jako pozitiva a negativa (z mého osobního pohledu):
Kandidáty jsou Huawei Mate 7 (dále M7) a Lenovo Vibe Z2 Pro (dále Z2).
Oba mají 6'' displej s tenkými rámečky (čili velikost telefonu je v pro mne přijatelných mezích), ale rozdíly zde jsou:
Klady s plusem, zápory s minusem:
- +Z2: Displej (QHD, vysoký jas)
- -M7: Jen FullHD (ale není to až tak významné minus, FHD je na 6'' ještě dostatečně jemný)
- +Z2: Hardwarová tlačítka (neubírají plochu displeje a já kupuju phablet právě kvůli ploše displeje)
- -M7: SW tlačítka - ubírají plochu a když je člověk nechá skrývat, jejich vytahování zdržuje
- +Z2: Standardní procesor Snapdragon 801
- -M7: Vlastní osmijádro Kirin, u kterého si nejsem úplně jist výkonem a kompatibilitou (nevím jak velké to je minus, prosím o případné názory)
- +Z2: 3GB RAM versus jen 2GB RAM u M7 (a jelikož zde je řeč prakticky o top telefonech, toleranci ke kompromisům mám malou a zkušenost z LG G2 mi říká, že RAM není nikdy dost)
- +Z2: Fotoaparát - samozřejmě raději fotím mirrorlessem, ale člověk ho u sebe nemá pořád. A Z2 má podle mne fotky lepší, plus na rozdíl od M7 umí 4K video
- +M7: Čtečka otisků prstů, která dokonce dle recenzí na rozdíl od Samsungu S5 funguje. Není to zásadní vlastnost, ale plus to je a Z2 ji nemá.
- +Z2: 32GB úložiště versus 16GB u M7 (nyní mám LG G2 32GB a stačí mi to tak tak a opět: u této cenové a výkonnostní třídy nejsem tolerantní ke kompromisům)
- +M7: Má slot na SD karty, Z2 ne (Z2 místo toho má pro mne zcela zbytečné 2 sloty na SIM). A bohužel SD slot je pro mne docela podstatná vlastnost (leda že by se Z2 dělalo i v 64GB verzi, což ale nedělá), protože 32GB mi prostě nestačí, phablet chci jako kapesní pracovní nástroj, chci v něm mít všechny pracovní i soukromé soubory (synchronizovaný Dropbox i GDrive pro offline práci). A vůbec: k čemu je v Z2 možnost natáčet 4K videa a možnost přehrávat QHD filmy, když se do vnitřního úložiště skoro žádné nevejdou a SD slot nemá??
- Jakékoli další klady a zápory k těmto dvěma telefonům, které mi pomohou se rozhodnout (stabilita systému, kvalita nadstaveb, podpora a updaty od výrobce, ...)
- Jakékoli osobní zkušenosti s kterýmkoli z nich
- Tip na nějaký třetí telefon, který zachovává pozitiva dvou výše uvedených a nemá některá jejich negativa
- Působí na mne příliš plastově
- Má jen 5.5'' displej (navíc prý špatně čitelný na slunci) a to se mi oproti mým současným 5.2'' nezdá jako dostatečné zvětšení
- SW tlačítka
- Nedostatečná plocha displeje
- Absence SD slotu
- SW tlačítka
- Případně absence snímače otisků prstů