Trochu níže je vyplněná šablona, ale ještě se k tématu trochu rozepíšu...
Nechce se mi dávat za telefon moc, protože to se mnou nebude mít lehké - moje telefony trpí rychlým ošoupáním, bordelem v kapsách (kovový prach nevyjímaje) a taky se může stát, že mi spadne z takovové výšky, že to prostě nebude mít šanci rozdýchat.
Ale na druhou stranu bych měl rád zařízení, na které nebudu čekat a dovolí mi přeskakovat mezi více aplikacemi bez jejich ukončení (toto je třeba na Xperii M s 1 GB RAM téměř nemožné) a že si na něm na slunci něco přečtu. Narozdíl od dnešních trendů stále hodně telefonuji a to v ne zrovna klidném prostředí, takže uvítám kvalitní telefonní reproduktor (velký si může zkreslovat jak chce).
V současném telefonu mám 16 GB kartu z poloviny zaplněnou mapami, dokumenty a obrázky. Byl bych rád, kdyby i nový telefon měl možnost SD karty. Ale hybridní řešení 2. SIM nebo SD karta u mě = žádná SD, protože v telefonu budou dvě SIM. Toto řešení nebo absenci karty jsem ochotný zkousnout při velké vnitřní paměti.
Foťák na telefonu používám pouze na zdokumentování, estetika a pěkné barvy jdou stranou.
Nějakou dobu jsem vybíral a narazil jsem na tyto telefony:
- Gigabyte Gsmart Guru GX: původní favorit, kterého sráží celkem nízká výdrž baterie, vysoká poruchovost a zahřívání (které nevyměnitelné baterii na životnosti nepřidá), ale jinak se mi hrozně líbí
- Honor 5X: Tenhle se mi hodně líbí parametrově, ale cena je už dost vysoká.
- Lenovo A7000: Momentální favorit. Za 4000 (na CZC i s nabíječkou do auta), zdá se, docela dost muziky.
- Asus ZenFone 2 Laser ZE500KL 16GB: Na Asusy jsem moc chvály nečetl, ale když vyhrál v testu na EHW, donutilo mě to se o něj zase začít zajímat. V ruce jsem držel vyšší model s Intelem a byl dost příjemný. Musím ale říct, že se stále trochu bojím SW.
- Lenovo P70 dualSIM: v současnosti v kamenném Okey za necelých 6k, mě docela překvapil a trochu o něm uvažuju.
Maximální rozpočet: se skřípáním zubů 7 000,- ale radši níž.
Místo nákupu: ČR - Brno
Předpokládané využití zařízení: Volání, IM (Disa, Telegram, Skype, Jabber, Snapchat, Viber), e-mail, web, Office, Mapy.cz, Locus -> Multitasking.
Požadavek na značku: Radši tradiční, ale pokud by to stálo za to, nebráním se exotice.
Mnou navrhované modely: Lenovo A7000, Lenovo P70, Asus ZenFone 2 Laser ZE500KL 16GB, Honor 5x, Gigabyte, Gsmart Guru GX
Vlastnosti displeje: DPI 250+, dobrá čitelnost na slunci, radši bych 5", ale i 5,5 je snesitelných, pokud to nemá rám jak barokní obraz.
Výkon: Dost paměti pro multitasking (~2GB)
Interní paměť: 4 GB pro aplikace, v případě nemožnosti 2xSIM+SD min. 8 GB uživatelsky přístupných
Slot pro paměťovou kartu: Viz předchozí bod
Audio: Dobrá kvalita telefonního reproduktoru
Komunikace: LTE (nemusí být 900 MHz)
Fotoaparát: Aby se dala dioda použít jako svítilna a vyfocená A4 s textem byla čitelná
Odolnost telefonu: nerozhoduje
Senzory: nerozhoduje
Ostatní požadavky: Notifikační RGB dioda a vyměnitelná baterie výhodou, výdrž stačí jako u Xperie M (při mém používání den a půl), internet stačí na jedné SIM, podpora Xposed frameworku velkou výhodou,